Home > Πολιτική επικαιρότητα > Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Αθήνα, 04 Αυγούστου 2016

 Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Βίκυ Παύλου

 Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε σήμερα, Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016, συνέντευξη στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Βίκυ Παύλου κατά τη διάρκεια της εκπομπής  “Πρώτη Γραμμή” του τηλεοπτικού σταθμού «Σκάι».

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Επιστρέψαμε για να καλημερίσουμε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον κ. Νίκο Τόσκα που είναι μαζί μας σήμερα. Καλημέρα κύριε Υπουργέ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:  Καλημέρα στο ΣΚΑΪ, καλημέρα κ. Λυριτζή.

Δημοσιογράφος: Λοιπόν, είστε το πρόσωπο των ημερών, δέχεστε πυρά από διαφορετικούς δρόμους είναι η αλήθεια, τόσο από την αντιπολίτευση αλλά και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Και η αλήθεια είναι κύριε Υπουργέ ότι, ανεξάρτητα από την άποψη που έχει ο καθένας για τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, υπάρχει ένα θέμα ευθύνης από την δική σας πλευρά για το πώς διαχειρίζεται η ελληνική πολιτεία, από τη θέση σας δηλαδή, γεγονότα που έχουν στοιχεία παρανομίας. Δηλαδή, θα σου πει κάποιος, για κάτσε βρε αδερφέ, όποιος θέλει μπαίνει μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο, κάνει ό,τι θέλει, κατασκηνώνει, γράφει, μπορεί και να καταστρέφει κ.λπ. δεν τον εμποδίζει κανείς, δεν γίνεται τίποτα.

Όποιος θέλει, λέει η άλλη επίσης άποψη, μπορεί να καταλάβει ένα σπίτι για καλούς σκοπούς, αλλά να καταλάβει ένα σπίτι που μπορεί να είναι δημόσια ιδιοκτησία ή ιδιωτική και επίσης να κάνει ό,τι θέλει, καλό ή κακό δεν έχει σημασία, αλλά δεν είναι δικό του, ο δικός του ο χώρος. Η Αστυνομία πού είναι, λέει η μία άποψη.

Και, επίσης, η άλλη άποψη, τώρα από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μας λέει: Για καθίστε βρε παιδιά, εμείς δεν είχαμε ποτέ, ας πούμε, μία πολιτική διώξεων για όσους παίρνουν πρωτοβουλίες, αναλαμβάνουν χώρους για να κάνουν είτε πολιτιστικές εκδηλώσεις, είτε -ξέρω εγώ- να  προσφέρουν κοινωνικό έργο. Μήπως τελικά δεν γίνεται καλά η δουλειά είτε στη μία, είτε στην άλλη περίπτωση;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Λυριτζή, με απλά λόγια θέσατε όλο το πλέγμα των ζητημάτων και των προβληματισμών, που έχουν σχέση με την ασφάλεια. Και θα προσπαθήσω εγώ, θα μου επιτρέψετε, να ξεκαθαρίσω πού βρισκόμαστε, ποια είναι η κατάσταση, τι ζούμε, ποιο είναι το περιβάλλον μας και τι απαιτούμε στα θέματα ασφάλειας, τι απαιτεί η κοινωνία.

Αυτή τη στιγμή, ακόμη δεχόμαστε τα αποτελέσματα, τις επιπτώσεις, μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης που δεν ήταν μόνο οικονομική. Ήταν κρίση που πείραξε τις βασικές δομές και τις ρίζες της κοινωνίας μας. Επηρέασε τα θέματα της διαβίωσής μας, επηρέασε τα θέματα της πολιτικής, επηρέασε τα θέματα τα πολιτιστικά, την ίδια μας τη ζωή. Μέσα σε αυτά τα θέματα που επηρέασε είναι και τα θέματα ασφάλειας.

Δημοσιογράφος: Μισό λεπτό.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τι ασφάλεια ζητάει αυτή τη στιγμή ο πολίτης;

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι το γενικό περιβάλλον, στο οποίο λέτε και θα το πείτε, αλλά γιατί συνδέουμε τα θέματα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μη νομίζετε ότι αποφεύγω αυτή τη στιγμή την ερώτησή σας…

Δημοσιογράφος: Όχι, το ξέρω κύριε υπουργέ, θα τα συζητήσουμε όλα. Λέω, όμως, γιατί συνδέουμε τα θέματα με την κρίση, δηλαδή τα θέματα τήρησης των νόμων δεν είναι θέματα κρίσης ή καλής οικονομικής κατάστασης.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Λυριτζή, αν μου επιτρέπετε να καταλήξω σε αυτό που θέλω να πω και θα δείτε ότι δεν το αποφεύγω καθόλου, όπως δεν αποφεύγω, γενικά σαν χαρακτήρας, τις προκλήσεις και τις ερωτήσεις και οτιδήποτε τίθεται.

Επομένως, τι θέλει ο πολίτης αυτή τη στιγμή; Θέλει ένα περιβάλλον ασφαλές, ένα περιβάλλον χωρίς να κινδυνεύει στο δρόμο, ένα περιβάλλον που να μπορεί να κάνει τη δουλειά του, να κυκλοφορεί, να εργάζεται, να πηγαίνει στα διάφορα μέρη που θέλει να διασκεδάσει, χωρίς πρόβλημα. Δεν θέλει σκληρή καταστολή στις διεκδικήσεις του, στις εργασιακές διεκδικήσεις, στις διαμαρτυρίες του.

Θέλει να προχωράει με την ησυχία του. Σου λέει: Έχω όλα αυτά τα προβλήματα που έχω, μην μου προσθέτεις καταστολή, μην μου προσθέτεις προβλήματα και προστάτευσέ με. Αυτά δεν είναι, σε απλές κουβέντες, αυτά που ζητάει ο πολίτης αυτή τη στιγμή;

Αυτή η κυβέρνηση έχει πετύχει σε ένα μεγάλο βαθμό να διατηρήσει ένα περιβάλλον ασφάλειας μακριά από τις «συνήθειες», τις «συνήθειες» που υπήρχαν μέχρι τώρα, δηλαδή τα δακρυγόνα, την άγρια καταστολή, τα οποία δεν απέδωσαν. Εάν θέλετε και πρακτικά δεν απέδωσαν. Και στα θέματα ασφάλειας δεν μείωσαν την εγκληματικότητα, δεν μείωσαν τα προβλήματα στην κοινωνία. Μπορώ να πω ότι αύξησαν τα προβλήματα, επέτειναν καταστάσεις.

Επομένως, να θυμίσω τη διαχείριση κάποιων πραγμάτων; Να θυμίσω τις αγροτικές κινητοποιήσεις; Να θυμίσω τις διαμαρτυρίες, 17 Νοέμβρη, 6 Δεκέμβρη και τις υπόλοιπες και να φτάσω στα ζητήματα τα σημερινά και στο Αριστοτέλειο, εάν θέλετε, όπου η πίεση ήταν τεράστια από πλευράς τοπικών αρχόντων, Πρυτανικών Αρχών, Εισαγγελικών Αρχών…

Δημοσιογράφος: Κατηγορηθήκατε ότι αφήσατε να λυθεί το πρόβλημα δια της διολισθήσεως, να περάσει ο καιρός, να φύγουν μόνοι τους, λέει ο άλλος. Για αυτό κατηγορηθήκατε. Ότι δεν υπήρξε ουσιαστική παρέμβαση για προστασία και λύθηκε από μόνο του.

 Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η παρέμβαση, έτσι όπως την εννοούσαν κάποιοι, αυτοί που πίεζαν για να υπάρξει ουσιαστικά βίαιη επέμβαση της Αστυνομίας, Η οποία Αστυνομία, φυσικά παίρνει τις εντολές της από τις αρχές της δικαιοσύνης, αλλά προσπαθεί με τον καλύτερο τρόπο να κάνει την διαχείριση. Τέτοια διαχείριση που να μην υπάρχουν επιπτώσεις γενικότερες. Λοιπόν, εάν γινόταν βίαιη επέμβαση, όπως «έσπρωχναν» κύκλοι της Αντιπολίτευσης, θα υπήρχαν πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ίσως και ευρύτερα.

Και νομίζω ότι έγινε η καλύτερη διαχείριση, με ήπιο τρόπο, με σώφρονα τρόπο. Ήταν μια διαχείριση όπως έπρεπε και νομίζω ότι αυτό έγινε κατανοητό τώρα, εκ των υστέρων, σε όλο τον κόσμο της Θεσσαλονίκης. Άρα, ο κόσμος αυτό απαιτεί, ένα περιβάλλον τέτοιο που να μην του δημιουργεί προβλήματα στη ζωή του. Κινούμαστε μέσα από αντιλήψεις ήπιες, αλλά με κόκκινες γραμμές.

Δημοσιογράφος: Μισό λεπτό κύριε Υπουργέ, μισό λεπτό. Χθες, διάβασα ότι δόθηκε ένα ποσό, από τα κρατικά λεφτά προφανώς, για να επιδιορθωθούν οι καταστροφές που έγιναν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αυτό το ποσό θα το πληρώσετε και εσείς και εμείς και όλοι, διότι είναι λεφτά του Κράτους.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μπορείτε να μου πείτε το ύψος αυτού του ποσού;

Δημοσιογράφος: Νομίζω είναι σαράντα ή πενήντα χιλιάδες.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να σας πω γιατί ρωτάω;

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ η άλλη άποψη θα σας πει: Ναι αλλά εάν είναι έτσι τα πράγματα, περνάτε μια αντίληψη, ας πούμε στην κοινωνία, που εντάξει ρε παιδί μου και να γίνει κάτι θα περάσει από μόνο του, ας πούμε. Να μην δημιουργηθεί ένα πρόσθετο πρόβλημα, κανένα πρόσθετο θέμα. Και δίνετε, στέλνετε ένα σήμα σε αυτόν που θέλει να παρανομήσει, οποιοσδήποτε και εάν είναι αυτός -εγώ δεν λέω με ήπιο ή άγριο τρόπο, λέω το πλαίσιο, το περιβάλλον που διαμορφώνεται- ότι εντάξει: Και άμα γίνει μία καταστροφή, θα τη φτιάξουμε εμείς και δεν χάθηκε και ο κόσμος προκειμένου με έναν άλλον τρόπο, ας πούμε, να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα.

Και έτσι ανοίγει ο δρόμος για όποιον θα ήθελε, ας πούμε, να παρανομήσει. Βάλτε την λέξη σε εισαγωγικά. Να δράσει με έναν διαφορετικό τρόπο, εν πάση περιπτώσει να δράσει και αυτό ενοχλεί. Ενοχλεί, ας πούμε, τον πανεπιστημιακό, ενοχλεί τον φοιτητή ή ενοχλεί κάποιον πανεπιστημιακό ή κάποιον φοιτητή. Σε αυτό τι λέτε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης βγήκε και είπε ότι οι ζημιές οι οποίες φαίνονταν στα κανάλια και παρουσιάζονταν απ’ όλες τις οπτικές γωνίες -και ξέρετε καλύτερα από μένα πόσο μπορεί να δημιουργηθεί με τους κατάλληλους εντυπωσιασμούς μια εικόνα υπερβολική- ήταν στο ύψος των τριών χιλιάδων ευρώ. Στο Πανεπιστήμιο ίσως ήταν κάτι παραπάνω.

Μη νομισθεί ότι εγώ εγκρίνω την κατάληψη κάποιων χωρών χωρίς άδεια από οποιονδήποτε. Φυσικά πρέπει στο δημόσιο χώρο να παίρνουν άδεια προκειμένου κάποιος να κάνει κάποιες εκδηλώσεις.

  Αλλά, από την άλλη μεριά, πρέπει να δούμε και την πραγματικότητα, και τις καταστάσεις. Ξέρετε τι γινόταν τόσα χρόνια; Τόσα χρόνια τα προβλήματα ρίχνονταν κάτω από το χαλί, κουκουλώνονταν τα προβλήματα.

Να το πάω εγώ στην δύσκολη περιοχή το θέμα, στα Εξάρχεια, όπου εκεί πραγματικά υπήρχε κουκούλωμα συστηματικό και επιστημονικό. Δηλαδή, μια περιοχή η οποία είχε γίνει μαύρη τρύπα και η οποία είχε ουσιαστικά καταληφθεί. Και μόλις έγινε η ενέργεια της Αστυνομίας, η χειρουργική, η πολύ επιτυχημένη, για την εξάλειψη της αλβανικής μαφίας των ναρκωτικών στα Εξάρχεια, τότε ξύπνησαν κάποιοι και λένε πρέπει να εξαλειφθούν τα ναρκωτικά από την Αθήνα.

Να μιλήσουμε χωρίς διάθεση υποκρισίας -δεν λέω για σας, λέω γενικότερα- και να δούμε τα πραγματικά προβλήματα. Τα πραγματικά προβλήματα ασφαλείας, τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας μας και πώς μετωπικά οι κοινωνίες μας, όλες οι δυνάμεις εκείνες που μπορεί να μη συμφωνούν για 100.000 θέματα αλλά θέλουν μία πόλη ήσυχη που να προκόβει, να βρούμε λύσεις στα προβλήματα. Εγώ δεν είμαι αντίθετος ούτε με την έκφραση οποιονδήποτε ζητημάτων, την διαφορετική έκφραση, ούτε με οτιδήποτε, αρκεί να τηρούνται οι βασικοί κανόνες.

 

 

Δημοσιογράφος: Με συγχωρείτε κύριε Υπουργέ αλλά είναι τώρα λύση… Είδα σήμερα μια φωτογραφία στα Εξάρχεια, νομίζω στον «Ελεύθερο Τύπο», όπου φρουρούνται σουπερμάρκετ. Δηλαδή αυτή τη λειτουργία της πόλης εσείς φαντάζεστε;

Να φρουρούνται τα σουπερμάρκετ, να φρουρείται η εκκλησία. Διότι, για παράδειγμα, είδα επίσης και βανδαλισμούς τις τελευταίες ημέρες εκεί, φωτογραφίες όπου φρουρούνται τα ΕΛΤΑ. Αυτή θα είναι, ας πούμε, η πόλη που φαντάζεστε, της ησυχίας, όπου θα φρουρούνται τα σουπερμάρκετ, θα φρουρείται η εκκλησία, θα φρουρούνται τα σπίτια, θα φρουρούνται οι δημόσιες υπηρεσίες, θα φρουρούνται τα πάντα; Και μετά, η πάταξη της εγκληματικότητας, η προστασία του πολίτη;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτή η πόλη και αυτή η χώρα, έφτασε στο σημείο της όξυνσης των προβλημάτων χθες ή μήπως συσσωρεύτηκαν όλα αυτά τα ζητήματα επί τόσα χρόνια;

  Στα Εξάρχεια δεν τολμούσε να μπει κανένας και να συλλάβει τους ναρκέμπορους εδώ και πάρα πολλά χρόνια και οι ναρκέμποροι έκαναν πάρτυ. Λοιπόν, για ρωτήστε τι αντίληψη επικρατεί και αν κυκλοφορούν έτσι οι ναρκέμποροι, όπως κυκλοφορούσαν στα Εξάρχεια. Όχι ότι εξαλείφθηκε το πρόβλημα, δεν εξαλείφονται έτσι αυτά τα προβλήματα. Γιατί δεν είναι μόνο αστυνομικής φύσης, έτσι;

Δημοσιογράφος: Άλλαξαν δρομολόγια τα τρόλεΐ στην περιοχή της Πατησίων, επειδή ο κόσμος δεν μπορούσε με ασφάλεια να μπαίνει μέσα και να πηγαίνει εκεί που ήθελε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ξαφνικά δηλαδή, θέλετε να μου πείτε ότι πριν ένα μήνα ή πριν δύο μήνες ή πριν ένα χρόνο, άρχισαν να αλλάζουν τα δρομολόγια, άρχισαν να καίγονται τρόλεΐ, άρχισε να γίνεται άβατο η περιοχή των Εξαρχείων.

  Δημοσιογράφος: Όχι αλλά, για να είμαστε καθαροί, στο πολιτικό πεδίο κατηγορείστε από την αντιπολίτευση ότι τα φαινόμενα αυτά εμφανίστηκαν με ένταση το τελευταίο διάστημα, γιατί υπάρχει μια πολιτική, να το πω ήπιας ανοχής, πείτε το όπως θέλετε.

  Λέω από την αντιπολίτευση, γιατί μια άλλη πλευρά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί για το αντίθετο και θέλω και επ’ αυτού απάντηση. Διότι ακούω συντρόφους σας, και από την κυβέρνηση και από το κόμμα, να λένε ότι εδώ εμείς δεν έχουμε τέτοια πολιτική, ότι είναι άξια συγχαρητηρίων τα παιδιά που καταλαμβάνουν σπίτια κ.λπ.

Η κυρία Αυλωνίτου χθες εδώ, μας έλεγε ότι είναι άξια συγχαρητηρίων τα παιδιά που καταλαμβάνουν σπίτια κ.λπ. Η οργάνωση της Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τις εφόδους και το άδειασμα των καταλήψεων. Ποιον να πιστέψω;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:  Μία – μία πλευρά. Καταρχάς, η αντιπολίτευση με μεγάλη υποκρισία αναφέρεται στα προβλήματα της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας, ενώ ξέρει όλος ο κόσμος ότι αυτή την στιγμή η Αθήνα είναι πολύ πιο ασφαλής και έχει μικρότερη εγκληματικότητα από τα προηγούμενα χρόνια.

Άλλωστε και οι ίδιοι οι αστυνομικοί μου λένε ότι τέτοια επιχείρηση στα Εξάρχεια είχε να γίνει 30 χρόνια. Λοιπόν, μην κοροϊδευόμαστε. Και η αντιπολίτευση να μην προσπαθεί να διογκώσει μεμονωμένα περιστατικά ή να διογκώσει μεμονωμένα προβλήματα.

Ξέρετε κάτι; Εκεί που δεν υπάρχει πάλη δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όλα κινούνται μια χαρά στον υπόκοσμο. Αλλά εκεί που υπάρχει πάλη, στο κοινό έγκλημα, εκεί υπάρχουν και αντιδράσεις από το κοινό έγκλημα. Μιλάω για το κοινό έγκλημα και δεν μιλάω για τα υπόλοιπα προβλήματα που έχουν σχέση με τους αντιεξουσιαστές ή τους άλλους, για τους οποίους αναφέρομαι αμέσως για να απαντήσω στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας.

Κοιτάξτε να δείτε: Η αντίληψη ότι εμείς πιάσαμε και σαρώνουμε τις καταλήψεις, ότι είμαστε αντίθετοι με την πλευρά εκείνη των ελευθεριακών αντιλήψεων, είναι μακριά από εμάς. Εμείς ανεχόμαστε την άλλη άποψη, άποψη που μπορεί να είναι τελείως αντίθετη από αυτά που πιστεύουμε εμείς, αρκεί να μην περνούν κάποιες κόκκινες γραμμές που έχουν σχέση με αυθαιρεσίες, με υπερβολές, με ενέργειες τέτοιες που αγγίζουν τον ποινικό κώδικα.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι αυτή η κόκκινη γραμμή; Ας πούμε για παράδειγμα δεν είναι κόκκινη γραμμή για εσάς, γιατί για αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης θα έλεγα, δεν είναι κόκκινη γραμμή η κατάληψη δημόσιου ή ιδιωτικού οικήματος. Για εσάς είναι;

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:  Καταρχάς, μπορεί ο καθένας να εκφράζει την άποψή του και καλό είναι να υπάρχει διάλογος. Εγώ θέλω να υπάρχει διάλογος ακόμη και σε αυτά τα ζητήματα. Μέσα από το διάλογο, μέσα από το ξεκαθάρισμα των γραμμών θα μπορέσουμε να δούμε τι θέλουμε. Ακόμη και με διάλογο με τους ανθρώπους που έχουν την αντίθετη άποψη. Και εγώ έχω καλέσει ακόμη και τις συλλογικότητες στα Εξάρχεια να έρθουν να συζητήσουμε. Τις συλλογικότητες εκείνες, οι οποίες δεν έχουν σχέση βέβαια με ναρκωτικά ή άλλα πράγματα, γιατί μπορεί να υπάρξει ελεύθερη έκφραση των ιδεών, ανεμπόδιστη έκφραση των ιδεών. Αυτό επιδιώκουμε εξάλλου και σαν κυβέρνηση και προσωπικά το πιστεύω.

Όμως, η διέξοδος, η πολιτική διέξοδος -πάμε και λίγο και στο πολιτικό-  απέναντι στα προβλήματα είναι μέσα από τους μαζικούς αγώνες, μέσα από την ενίσχυση του λαϊκού κινήματος.  Αυτό είναι το πρόταγμα της αριστεράς εδώ και κάποιες εκατονταετίες.

Δημοσιογράφος: Να το κάνω έτσι λίγο κυνικά. Να κάνω κυνικά την ερώτηση και καθαρά, που λένε. Εσείς, σε έναν πολίτη ο οποίος έχει ένα σπίτι το οποίο δεν το χρησιμοποιεί, είναι εγκαταλελειμμένο εν πάση περιπτώσει, αλλά είναι ιδιοκτησίας του ή και στον εαυτό σας γιατί είστε δημόσιος λειτουργός και επομένως με έναν τρόπο χειρίζεστε και τις ιδιοκτησίες του δημοσίου, τι λέτε όταν το σπίτι καταλειφθεί; Ότι καλώς γιατί υπάρχει καλός σκοπός, ας πούμε, γιατί χρησιμοποιείται για ανθρώπους που έχουν ανάγκη, που είναι άστεγοι, για ανθρώπους οι οποίοι είναι κατατρεγμένοι ή ακόμα και ως χώρος, ας πούμε, εκδηλώσεων.

Καλώς κατελήφθη αφού είναι άχρηστο ή κακώς κατελήφθη και θα παρέμβει η Αστυνομία για να βγουν έξω, διότι είναι ιδιοκτησία του ιδιώτη ή ιδιοκτησία του δημοσίου; Κάτι πρέπει να λέτε. Και κάτι πρέπει να κάνετε, διότι εσείς ας πούμε στη Θεσσαλονίκη προχωρήσατε στην κατάργηση των καταλήψεων σε ορισμένες κατοικίες που είναι του δημοσίου και υπήρξε αντίδραση από την πλευρά της τοπικής κομματικής οργάνωσης. Πού είναι το όριο;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:  Καταρχάς, έχει ξεκαθαριστεί. Το κόμμα μπορεί να κάνει την κριτική του, εγώ δεν είμαι υπεράνω κριτικής, και η κυβέρνηση προχωράει κι εμείς προχωράμε. Ούτε είμαι υπεράνω κριτικής αλλά ούτε και παίρνω αέρα με την υποστήριξη από όποιους κύκλους.

Σας πληροφορώ ότι το προηγούμενο διάστημα, τις προηγούμενες μέρες στα Εξάρχεια, σε τρεις περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες ζήτησαν την εκκένωση των σπιτιών, ήταν μια περίπτωση μιας κυρίας από τη Γαλλία, που έφυγε στη Γαλλία και της κατέλαβαν το σπίτι, έγιναν εκκενώσεις σε τρεις περιπτώσεις, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα. Ήταν λογική απαίτηση των ιδιοκτητών, εκκενώθηκαν τα σπίτια και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες. Βλέπετε ότι προσπαθούμε με μέτρο, με σύνεση, βλέποντας την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, για να ενεργήσουμε.

Όμως, ξαναλέω, το πολιτικό ζητούμενο είναι τα νέα αυτά παιδιά να μην κλείνονται μέσα στους τοίχους ενός σπιτιού, όπου εκεί βρίσκουν -μέσα σε συνθήκες απομόνωσης, τους προβληματισμούς τους συζητάνε- καλό είναι να αναζητούν τις λύσεις έξω στους μαζικούς χώρους. Εκεί είναι το ζητούμενο και είναι καλύτερα να υπάρχει μαζικό κίνημα, ακόμα και αντίθετο σε ό,τι πιστεύω εγώ, σε ό,τι πιστεύει η κυβέρνηση, αλλά να υπάρχει ανοικτό κίνημα διεκδικήσεων και όχι απομονωτισμός μέσα στα σπίτια. Αυτό, αν θέλετε, σαν συμβουλή ενός παλαιότερου που συζητάει τα ζητήματα δημοκρατίας αυτή τη στιγμή στον τόπο μας.

Δημοσιογράφος: Να κλείσουμε όμως αυτή την κουβέντα κύριε Υπουργέ και με κάτι που αφορά και ένα στοιχείο κυβερνητικής λειτουργίας. Διότι στην Αστυνομία και στη δραστηριότητά της κριτική δεν άσκησαν, δεν ασκούν μόνο οι αντεξουσιαστές ή στελέχη του κόμματος. Εγώ άκουσα τον κύριο Πολάκη να ασκεί κριτική στη λειτουργία της Αστυνομίας, στην περίφημη πια υπόθεση με το νοσοκομείο, για τον υπερβάλλοντα ζήλο της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Αναφέρθηκε και στην Αστυνομία. Τι έχετε να απαντήσετε για αυτό; 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:  Εδώ υπάρχει καταρχάς η επιδίωξη και η επιδίωξη του Παύλου του Πολάκη είναι να μειώσει το κόστος στα ζητήματα καθαριότητας νοσοκομείων. Είναι αποδεκτό, είναι θεμιτό και καλά κάνει.

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι άλλο θέμα όμως. Δεν συζητάμε για το πολιτικό. Κύριε Υπουργέ μου δεν σας ρώτησα για το πολιτικό περιεχόμενο. Αναφέρομαι για την δραστηριότητα της Αστυνομίας. Η Αστυνομία πήρε μία εντολή από τη δικαιοσύνη και έδρασε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αν με αφήσετε να τελειώσω, θα σας πω ότι η Αστυνομία δεν αποδίδει δικαιοσύνη. Η Αστυνομία εκτελεί τις εντολές της δικαιοσύνης και έτσι ενεργεί, αλλιώς δεν θα υπήρχε…

Δημοσιογράφος: Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε υπερβάλλον ζήλος από την πλευρά της Αστυνομίας;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, δεν υπήρξε υπερβάλλον ζήλος, εκτελέστηκαν οι εντολές της Δικαιοσύνης. Από κει και πέρα, εγώ σας ξαναλέω, καταλαβαίνω και τον ζήλο, και την προσπάθεια και την αγωνία του Παύλου του Πολάκη να ξεκαθαρίσει μια κατάσταση πραγματικά σαθρή, που πρέπει να ξεκαθαρίσει και να μειωθεί το κόστος. Και εκεί καλά κάνει ο Παύλος ο Πολάκης. Μέσα από τους κανόνες θα πρέπει να ξεκαθαριστούν οι λειτουργίες.

Ξέρετε κάτι, αν μου επιτρέπετε να προσθέσω, αν έχω χρόνο, γιατί συζητάμε μόνο τα αστυνομικά θέματα και αυτές τις ημέρες σβήστηκε μια τεράστια πυρκαγιά στην Εύβοια, όπου και είναι το άλλο σκέλος της προσπάθειάς μας. Γατί ξέρετε, μακάρι να μπορούσαμε να παίξουμε σε ένα ταμπλό, θα ήμουν ευχαριστημένος. Αλλά εδώ γίνεται μια προσπάθεια σε πολλούς τομείς. Με αυτοθυσία το Πυροσβεστικό Σώμα και όλοι όσοι βοήθησαν, κατέστειλαν αυτή την τεράστια πυρκαγιά με συντονισμό και οργάνωση και όλα δούλεψαν αρκετά καλά.

Δηλαδή, τι θέλω να σας πω: Στο θέμα της ασφάλειας, στο τεράστιο ζήτημα της ασφάλειας παίζουν ρόλο και η αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος, και η αντιμετώπιση των υπερβολών από πλευράς ορισμένων κοινωνικών ομάδων, και τα προβλήματα των φυσικών καταστροφών και πολλά άλλα ζητήματα. Αυτά όλα θα πρέπει να τα δούμε μέσα από συζήτηση και χαίρομαι που γίνεται αυτή η συζήτηση και μέσα από τον σταθμό σας. Να δούμε τι ζητάει η κοινωνία και τι μπορούμε να δώσουμε εμείς σ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες τις οποίες διανύουμε.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα, ευχαριστούμε πολύ κύριε Υπουργέ. Καλημερίζουμε. Να είστε καλά, καλημέρα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να είστε καλά, καλημέρα.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: