Home > Αυτοδιοίκηση > Μαραθώνια διάρκεια, στο Δημοτικό Συμβούλιο στην Ιστιαία Αιχμές, εντάσεις παρουσία του Εμπορικού Συλλόγου

Μαραθώνια διάρκεια, στο Δημοτικό Συμβούλιο στην Ιστιαία Αιχμές, εντάσεις παρουσία του Εμπορικού Συλλόγου


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Την Παρασκευή 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τις ευχές του Προέδρου Γιάννη Αναστασίου λόγω του Πάσχα, σε όλο το Σώμα.

 

Έκτακτα θέματα

Πρώτα συζητήθηκαν τα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης. Συγκεκριμένα λήφθηκε η απόφαση να παραχωρηθεί η αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. σε όσους πολιτευτές θα την χρειαστούν λόγω εκλογών, όχι όμως για προεκλογικές συγκεντρώσεις. Ακολούθησε η εκλογή του Γιάννη Κατούνη σα μέλος Επιτροπής μη Κερδοσκοπικού Δικτύου Δήμων για ποδηλατοδρομικές εκδηλώσεις. Ψηφίστηκε η αναδρομική καταβολή αποζημίωσης στο Προεδρείο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου από τον Ιούλιο του 2011.

Η πρόταση του Στάθη Βενετή, για μια ακόμα φορά, να προσφέρουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι μέρος της αποζημίωσής τους για ενίσχυση ατόμων με οικονομική ανάγκη, έφερε «συγκίνηση» όπως είπαν πολλοί Σύμβουλοι. Χαρακτηριστικά πρότεινε να δοθεί  ενίσχυση σε φοιτητές που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους. Ο Δήμαρχος είπε και έγινε ομόφωνα αποδεκτό, σε πρώτη φάση να δοθούν από 1.000 ευρώ σε τέσσερις φοιτητές. Ακολούθησε η πρόταση του Δημήτρη Περπατάρη να γίνει αυστηρό διάβημα του Δημοτικού Συμβουλίου στους Δ/τές των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, πως δεν δέχεται την μείωση των εφημεριών. Μάλιστα κατηγόρησε τον Ηλία Πετσή πως: «Άλλα λέτε εδώ και άλλα αλλού», επισημαίνοντας πως  η οικονομική δυσκολία της χώρας δεν μπορεί να κάνει εκπτώσεις στην Υγεία και την ανθρώπινη ζωή, θέση που συμφώνησε και η Αναστασία Τσαρούχα που μεταξύ άλλων είπε: «Πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές για δωρεάν περίθαλψη. Που είναι αυτή;». Ο Δήμαρχος ζήτησε να ψηφισθεί ειρηνική κατάληψη του Κέντρου Υγείας  με παρουσία των Μ.Μ.Ε. και να ζητήσουν διπλασιασμό των εφημεριών ειδικά για την Ιστιαία. Ο Δημήτρης Περπατάρης πρόσθεσε στην πρόταση να γίνει κατάληψη και του Ταμείου, ώστε «να μην εισπράττεται το πεντάευρο». Οι προτάσεις υπερψηφίστηκαν με την αντίρρηση  του Αντιδημάρχου Σπύρου Ζάχαρη, που χαρακτήρισε αναποτελεσματικές τέτοιες ενέργειες και συμφώνησε με τον Ηλία Πετσή πως «Αυτά τα δεδομένα έχουμε και πρέπει να τα διαχειριστούμε».

Τακτικά Θέματα

Τα πρώτα τρία θέματα αναβλήθηκαν με την έντονη αντίδραση του Ζάχου Χριστοφή προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Μάλιστα είπε: «Πρέπει κάτι να κάνετε κύριε Ζάχαρη με την Τεχνική Υπηρεσία, είναι η μόνη που δεν δουλεύει. Δεν είναι μελέτες αυτές, χωρίς υπογραφές, χωρίς σφραγίδες». Όταν ζητήθηκε να τοποθετηθεί ο Σπύρος Ζάχαρης, εκείνος το μόνο που είπε σιβυλλικά, ήταν: «Τα εν Οίκω μη εν Δήμω». Ακολούθησαν οι αποδοχές  μελέτης με τίτλο «Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων ΒΙΟ.ΚΑ. Ιστιαίας», μελέτη με τίτλο «Μελέτη έργων διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων ΒΙΟ.ΚΑ Ιστιαίας καθώς και η υποβολή φακέλου στην πρόσκληση 2.7/αριθμ. πρωτ.:176696/Π31/2012, του Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. (Ε.Σ.Π.Α. 2007 – 2013), για την ένταξη του έργου «Ολοκλήρωση έργων πρώτου τμήματος, Α’ φάσης αποχέτευσης και ΒΙΟ.ΚΑ ευρύτερης περιοχής Ιστιαίας», που σχετίζεται με τα δυο πρώτα.

Η Αντιδήμαρχος κυρία Ζαγκανά εισηγήθηκε τη συμμετοχή στην ανοιχτή πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης προς εφαρμογή προγραμμάτων γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων (σχολές γονέων και δεύτερης ευκαιρίας), θέμα που ψηφίστηκε εκτός από τον Θανάση Ρουμελιώτη. Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την τροποποίηση του Τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του  Δήμου για το οικονομικό έτους 2012, με αναμορφώσεις κωδικών και την δημιουργία ειδικού κωδικού με ποσό 230 χιλιάδων ευρώ περίπου, για να δοθεί μέσω διαγωνισμού σε εργολάβο η αποκομιδή των σκουπιδιών σε όσο μεγαλύτερο μέρος του Δήμου γίνει εφικτό. Ο Δήμαρχος τόνισε πως δεν θέλει μια τέτοια εξέλιξη, αλλά χωρίς υπαλλήλους ο Δήμος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, ειδικά τώρα που έρχεται καλοκαίρι και ειδικά για την Λουτρόπολη που πρέπει να είναι καθαρή. Ακολούθησαν θέματα τυπικής ενημέρωσης του Σώματος και ο Γιάννης Κοντζιάς ζήτησε την αναβολή της αιτήσεως του κ. Ανάργυρου Λινάρδου, σχετικά με την προμήθεια μεταχειρισμένου τροχοφόρου φορτωτή. Είναι πολύ χαρακτηριστική η αντίδραση του Κώστα Μπάμη που χαρακτήρισε «έκνομες» τις ενέργειες του κυρίου Λινάρδου και ζήτησε να συζητηθεί το θέμα. Ψηφίστηκαν οι πληρωμές του Δήμου σε δικαστικές υποθέσεις με προμηθευτές του,  καθώς και η έγκριση πρακτικού Επιτροπής διαπραγμάτευσης της τιμής μεταφοράς μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου για την περίοδο από πρώτη Απριλίου έως και  τέλος Ιουνίου.

Διαφωνίες και χαρακτηρισμοί – Παρών ο Εμπορικός Σύλλογος

Ακολούθησε έντονη συζήτηση, διαφωνίες αλλά και υπονοούμενα στο θέμα της Τροποποίησης του  Κανονισμού λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών του Δήμου και συγκεκριμένα στην αλλαγή τιμής ενοικίασης των χώρων σε 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Θέμα το οποίο κράτησε όλους σε ένταση για μιάμιση ώρα περίπου και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του Εμπορικού και Επαγγελματικού Συλλόγου Ιστιαίας. Συγκεκριμένα πήραν το λόγο επανειλημμένα ο Γραμματέας του Συλλόγου Βασίλης Δημόπουλος και λιγότερο η νέα Πρόεδρος Αγγελική Κούκουζα – Δελχά. Μάλιστα ο κύριος Δημόπουλος είχε επαναλαμβανόμενες λεκτικές συγκρούσεις με τον Γιάννη Αναστασίου, ο οποίος κατ’ επανάληψη εξαπέλυσε μειωτικούς χαρακτηρισμούς στους οποίους ο Βασίλης Δημόπουλος απάντησε στο ίδιο πνεύμα και μάλιστα με μεγάλη ένταση. Ο Ηλίας Πετσής είπε πως: «Θα αποχωρήσουμε κύριε Πρόεδρε αν συνεχίσετε να είστε προσβλητικός προς συμπολίτες μας», ενώ ο Γιάννης Κοντζιάς αποχώρησε από την αίθουσα και επέστρεψε πάλι όταν το θέμα είχε ολοκληρωθεί. Η Αναστασία Τσαρούχα τόνισε σε πολύ έντονο ύφος πως: «Δεν ανέχομαι τέτοια συμπεριφορά. Ανήκω σε αυτό τον κλάδο» ενώ ο Σπύρος Ζάχαρης στηλίτευσε τον Βασίλη Δημόπουλο λέγοντας μεταξύ άλλων: «Δε σεβάστηκε τον χώρο με το που μπήκε μέσα.  Όλοι γνωριζόμαστε και ξέρουμε ποιος είναι ο ένας και ποιος ο άλλος». Υπήρξε αντιπαράθεση του Προέδρου τόσο με τους εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου, όσο και τον Ηλία Πετσή, το Θανάση Ρουμελιώτη, το Δημήτρη Περπατάρη αλλά και τον Κώστα Μπάμη που μεταξύ άλλων είπε: «Δεν μας είπατε ποιανού αίτημα είναι η αλλαγή των τιμών. Ξεχνάτε ποιανού ήταν η απόφαση για τις τιμές; Του Δημάρχου ήταν. Γιατί το είπε; Τι φοβάστε σήμερα; Η απόφαση που έχουμε πάρει είναι ισχυρή όσο και τα έγγραφα που μας απαριθμήσατε. Αν κάποιος θίγεται, ας κάνει ένσταση». Στη συνέχεια ο Ηλίας Πετσής πρότεινε να αναβληθεί το θέμα και να ξαναέλθει με την γνωμοδότηση νομικού, ενώ η κυρία Δελχά είπε: «Τι θα πω στον εμπορικό κόσμο; Κλείστε τα μαγαζιά σας γιατί με 1 ευρώ θα πάνε στη λαϊκή; Μας πετάτε έξω από το Δήμο». Έντονη ήταν και η αντίδραση του Δημήτρη Παναγιώτου επειδή ο Πρόεδρος είχε συνεχή διάλογο με τους εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου και μάλιστα αναρωτήθηκε: «Μα τι ρόλο παίζουμε εδώ; Γιατί δεν μιλάνε οι Δημοτικοί Σύμβουλοι; Να ψηφίσουμε επιτέλους». Τελικά το θέμα ανεβλήθη μιας και οι περισσότεροι αυτό ήθελαν, με την απορία του Προέδρου για την εξέλιξη.

Λοιπά θέματα

Στη συνέχεια της διαδικασίας εμφανίστηκε στην αίθουσα ο υποψήφιος Βουλευτής Τάσος Λιάσκος, που χαιρέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ αποχώρησε ο Ηλίας Πετσής γιατί έπρεπε να ταξιδέψει εκτός Ιστιαίας. Επόμενα θέματα ήταν η ανασυγκρότηση της τριμελούς Επιτροπής εκτίμησης τιμής εκκίνησης εκμίσθωσης λιμνοθάλασσας ¨Μεγάλο Λιβάρι¨, η εκμίσθωση καλλιεργήσιμης γης του Δήμου και η μη αποδοχή της παραίτησης του Γιώργου Μουλά από την Επιτροπή Σφράγισης Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος μιας και ο Δήμαρχος είχε άλλη θέση. Αναβλήθηκε η συζήτηση ίδρυσης Λαϊκής Αγοράς στη Τοπική Κοινότητα Γιάλτρων, ενώ ανακοινώθηκε πως για την απογραφή της περιουσίας της Ν.Ε.Λ.Ε , απλά δεν υπάρχει τίποτα προς μεταβίβαση στον Καλλικρατικό Δήμο. Εγκρίθηκε η πίστωση 246,00 ευρώ για την κάλυψη δαπάνης μεγαφωνικής εγκατάστασης της εκδήλωσης κατάθεσης στεφανιών την 25η Μαρτίου. Στη συνέχεια εγκρίθηκε η διάθεση ποσού 3.000 ευρώ στους Συλλόγους «Αθλητική Ένωση Ιστιαίας»  και «Αθλητικός Όμιλος Ωρεών», με παρουσία και τοποθέτηση στην διαδικασία του Γραμματέα του «Αθλητικού Ομίλου Ωρεών» Αντώνη Πατσή και του Μέλους του Δ/κου Συμβουλίου της «Α.Ε. Ιστιαίας» Αντρέα Αράπογλου.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση της Προέδρου Τοπικής Κοινότητας Λιχάδας Κατερίνας Καζελίδου που με έμφαση ζήτησε από τον Πρόεδρο να την καλούν σε συνεδριάσεις που αφορούν θέματα της περιοχής της, μιας και: «Η Λιχάδα έχει ιδιαιτερότητες». Ο Γιάννης Αναστασίου πήρε όλη την ευθύνη για την μη κλήση της κυρίας Καζελίδου, αλλά τόνισε πως σε προηγούμενες συνεδριάσεις αυτό είχε γίνει. Ο Δήμαρχος συμφώνησε με τον Θανάση Ρουμελιώτη και τον Κώστα Μπάμη για ανακοίνωση όλων των συνεδριάσεων στις Τοπικές Κοινότητες.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



error: