Home > Αρθρα - Επικαιροτητα > Με Παρρησία Φ. 198

There are no slides in this slider.



There are no slides in this slider.


Όπως όλοι, έτσι και ‘μείς, στο γραφείο του «Παλμού» συγκλονισμένοι ακόμη από την θλιβερή είδηση, της αποτρόπαιας δολοφονίας, δε μπορούμε τόσο γρήγορα να γυρίσουμε σελίδα και να προχωρήσουμε. Σ’ αυτό συνέβαλε και η επίσκεψη των γονιών του δράστη του εγκλήματος. Το πρωί της Δευτέρας 18 Φεβρουαρίου, ενώ ήδη η εφημερίδα είχε τυπωθεί, συνεχίστηκε για μας η ροή των ειδήσεων και φροντίσαμε άμεσα να ενημερώσουμε την ιστοσελίδα της εφημερίδας.

 

Οι γονείς του δράστη που συνελήφθη για το έγκλημα της οδού Τσιτσάρα μας μίλησαν, θέλοντας να παρουσιάσουν τα γεγονότα κάτω από την δική τους διάσταση. Απογοητευμένοι από το ίδιο τους το παιδί, φοβισμένοι από τις πιθανές εξελίξεις που θα σημαδέψουν αθέλητα και τις δικές τους ζωές, μέσα από σύγχυση και στοιχεία που αλληλοσυγκρούονταν, μιλούσαν σα να ήθελαν με κάποιο τρόπο να αλλάξουν τη ροή των μελλοντικών γεγονότων. Η τραγική  μητέρα ομολόγησε πως η ίδια παρέδωσε το παιδί της στις αστυνομικές αρχές την Κυριακή το απόγευμα 17 Φεβρουαρίου.

Το δικό τους χρονικό ξεκίνησε ο πατέρας περιγράφοντας τις πρώτες ερωτήσεις των αστυνομικών. Τι ώρα γύρισες το βράδυ, τι ώρα ξύπνησες το πρωί, τι είδες, τι άκουσες μέσα στην ίδια αυλή, στην ίδια γειτονιά. Η πίεση μεγάλωνε, ο κλοιός έσφιγγε και κάποια στιγμή, όταν έφτασε η ώρα ήρθε η ομολογία. Ο νεαρός δεν άντεξε άλλο και ομολόγησε. Όταν ρωτήσαμε τη μητέρα γεμάτοι αγωνία, που βρέθηκαν τα ματωμένα ρούχα, η αξίνα και πως η ίδια το αντιλήφθηκε και πίεσε το παιδί της για να μιλήσει, απέφυγε να μας πει λεπτομέρειες.

Ντρέπομαι είπαν κι οι δυο. Αλλά έχουμε άλλα δυο παιδιά. Τι θα απογίνουμε έλεγαν και ξανάλεγαν. Τι φταίμε εμείς που κοπιάσαμε για να αναθρέψουμε τα παιδιά μας και να τα μεγαλώσουμε; Πως θα συνεχίσουμε τη ζωή μας αναρωτιώνταν και πραγματικά όλοι μας είχαμε κόμπο στο λαιμό,ακούγοντάς τους. Καταλαβαίνεις την απόγνωση του γονιού. Σέβεσαι όμως και το δικαίωμα στη ζωή του κάθε ανθρώπου.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κόβει την ανάσα, το φως του ήλιου από κανέναν.

Πως έγινε;

Πόσο απέχει ο άνθρωπος από τη λεπτή γραμμή της λογικής και της αυτοσυγκράτησης κανείς δεν ξέρει. Όπως και κανείς δεν μπορεί απενδυόμενος την ανθρώπινή του ματαιότητα, να βάλει το μανδύα του δικαστή και να απονέμει δικαιοσύνη.

Άνθρωποι είμαστε. Μικροί και λίγοι. Όλοι κρινόμαστε και για αυτά που λέμε και γι αυτά που κάνουμε. Κι όταν κάποιοι ξεπερνούν τα όρια και οδηγούνται σε αποκλίνουσες συμπεριφορές μετά το πρώτο σοκ, θα πρέπει να έχουμε τη δύναμη να αντιλαμβανόμαστε, όσο πιο πρισματικά γίνεται ένα γεγονός.  Η εύκολη κριτική είναι απλό πράγμα. Βγαίνει αβίαστα από το στόμα του καθενός μας. Αλλά η σωφροσύνη και η συνετή αντιμετώπιση ιδιαίτερα τέτοιων δύσκολων καταστάσεων, πολλές φορές ξεπερνά το δικό μας ανάστημα.

Και επειδή όλα τα νομίσματα έχουν δύο όψεις από κάθε θέμα προκύπτουν, και καλά. Η άμεση αντιμετώπιση και λύση του δράματος από τους άνδρες της Αστυνομίας μας έκανε να αισθανόμαστε μέσα από την αποτελεσματικότητά τους πιο ασφαλείς.

Σπάσανε τα τηλέφωνα για καταγγελίες που αφορούσαν σε δυο θέματα που είναι πολύ σημαντικά για την επαρχία μας. Πρώτιστης σημασίας η λειτουργία των Κοιμητηρίων και η σχέση τους με τους Δήμους. Από την Ιστιαία αναστατωμένοι γείτονες μας ενημέρωσαν και το διαπιστώσαμε με τα μάτια μας ότι γυμνά οστά, ενδύματα και άλλα αντικείμενα που προέρχονται από εκταφές, βρίσκονται πεταμένα έξω από το Κοιμητήριο της Ιστιαίας. Ο σεβασμός στους νεκρούς μας είναι προσωπικό θέμα πολιτισμού του καθενός μας. Είναι υποχρέωση μας πρώτιστη να σεβόμαστε τον άνθρωπο και την ψυχή του σ’ όποια διάσταση. Είναι απαράδεκτο, όποιος κι αν είναι, να βρίσκεται μ’ αυτόν τον ανίερο τρόπο, πεταμένος μέσα στα σκουπίδια, να παραμένει χωρίς  εκεί, χωρίς την δέουσα τιμή. Ποιος θα ήθελε συγγενής του ή και ο ίδιος να καταλήξει σε μια …χωματερή;

Κύριοι, υπεύθυνοι των Δήμων, ξεσηκωθείτε και προστατεύστε αρχικά τους νεκρούς και δευτερευόντως τους ζωντανούς που βλέπουν τον εξευτελισμό της ανθρώπινης υπόστασης. Πώς να απολογηθεί κανείς στα παιδιά που μεγαλώνουν με τέτοιες εικόνες;

Ενώ γίνεται κατανοητή η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι για νέες προσλήψεις – αφορά την συνταξιοδότηση υπαλλήλων του Κοιμητηρίου- άμεσα θα πρέπει να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Τα παράπονα για την ταρίφα που επιβάλλεται πάνω στον πόνο του άλλου καταδικάζονται από όλες τις πλευρές. Αυτό είναι σίγουρο. Αλλά από την καταδίκη μέχρι τη λύση του προβλήματος υπάρχει μεγάλη απόσταση. Παρασάγγας απέχει η θεωρία από την πράξη.

Μήπως θα πρέπει να θορυβηθείτε και ‘σεις από το Μαντούδι; Μάθαμε για διπλοσυνταξιούχα που  λύνει και δένει. Υπάρχουν και μας κατατέθηκαν παράπονα που καταγράφουμε.

Μηχανικοί υποστηρίζουν πως η παλιά χωματερή που αντικατέστησε τον σημερινό Χ.Υ.Τ.Α. (χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων ) δεν έχει γίνει με καλό σχεδιασμό η χωροθέτηση του με αποτέλεσμα κατά καιρούς να δημιουργεί προβλήματα, όπως μάθαμε μεσοβδόμαδα. Τα υγρά λύματα του Χ.Υ.Τ.Α. μαζεύονται μέσα σε ειδικές μεμβράνες και οδηγούνται σε βιολογικό καθαρισμό. Φαίνεται ότι στον αρχικό σχεδιασμό δεν έχει προβλεφθεί η παροχή νερού που μπορεί να γίνει από μια παρατεταμένη βροχόπτωση. Το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί να φτάσουν τα λύματα, όπως και έγινε στην Παναγία Ντινιούς και να προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα διότι αυτά καταλήγουν στο ποτάμι και στη συνέχεια στη θάλασσα. Όλοι τα σκουπίδια τα κρύβουμε κάτω από το ντουλάπι δεν τα βάζουμε ψηλά πάνω από το κεφάλι μας. Αυτό δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τον Χ.Υ.Τ.Α. Όταν κατά καιρούς μπορεί να πάρουν φωτιά τα σκουπίδια μέσα από το Αυγαριώτικο κατεβαίνει όλος ο καπνός μέσα στην Ιστιαία. Ο μελετητής θα πρέπει να το ελέγξει και να δει τι βελτιώσεις μπορούν να επέλθουν ή που μπορεί να μεταφερθεί χωρίς να προκαλεί τέτοιου είδους προβλήματα.

Μερικές φορές τα πράγματα δεν είναι όπως δείχνουν. Έτσι συνέβη και με τα μικροεπεισόδια που προκλήθηκαν στην πλατεία της Ιστιαίας μεταξύ της Κίνησης Αλληλεγγύης και Αντίστασης και της Χρυσής Αυγής. Όπως μάθαμε εκ των υστέρων η Χρυσή Αυγή είχε προγραμματισμένη συγκέντρωση από καιρό στην Ιστιαία. Εκείνη την ώρα εμφανίστηκε και η Κίνηση Αλληλεγγύης και Αντίστασης στην πλατεία και έγινε η συμπλοκή.

Διακοπή ρεύματος είχαμε στην Ιστιαία την Κυριακή το πρωί, που δυσκόλεψε την λειτουργία μας, γιατί δεν είχαμε ειδοποιηθεί. Ευτυχώς που υπάρχουν και οι γείτονες και βοηθούν την κατάσταση…

Καλό είναι όμως άλλη φορά να ενημερώνονται έγκαιρα όλοι, διότι ποιος χρεώνεται τις ζημιές που μπορεί να προκύψουν από αυτές τις παραλείψεις;

Αν έχεις τρόφιμα στο ψυγείο σου, ρούχα στην πλάτη σου, μια στέγη πάνω απ’ το κεφάλι σου κι ένα μέρος για να κοιμηθείς, είσαι ο πλουσιότερος από το 75% αυτού του κόσμου.

Αν ξύπνησες σήμερα το πρωί με περισσότερη υγεία από όση αρρώστια, είσαι πιο ευλογημένος από όσους δεν θα επιζήσουν καν ως την αυριανή μέρα.

Αν ποτέ δεν βίωσες το φόβο του πολέμου, τη μοναξιά της φυλακής, την αγωνία του βασανισμού και τη σουβλιά της πείνας, είσαι μπροστά από 700 εκατομμύρια ανθρώπους αυτής της γης.

Αν μπορείς να προσευχηθείς σ’ έναν ναό, χωρίς τον φόβο της επίθεσης, της σύλληψης ή της εκτέλεσης, θα σε ζηλεύουν σίγουρα περίπου τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο.

Αν μπορείς να κρατάς το κεφάλι σου ψηλά και να χαμογελάς, δεν είσαι ο κανόνας. Είσαι η εξαίρεση, για όλους όσους ζουν μέσα στην αμφιβολία και στην απόγνωση.

 

Η ανησυχία και η οικονομική ανασφάλεια που υπάρχει κυκλώνει όλο τον κόσμο. Έτσι και στην εφημερίδα μας, αρχίζουν να αναφαίνονται όταν δυσκολευόμαστε να καλύψουμε τα τρέχοντα έξοδα. Είναι καθοριστικό για όλους εσάς τους αναγνώστες φίλους του «Παλμού» να αντιληφθείτε πως κάθε ένα νέο φύλλο που αναρτάται στο περίπτερο είναι γεμάτο από πολλές θυσίες όλης της ομάδας μας. Όλοι οι συνδρομητές θα πρέπει αυτή τη δύσκολη στιγμή αν θέλουν ζωντανή την εφημερίδα, να εξοφλούν έγκαιρα τη συνδρομή τους, ώστε με τη σειρά μας να μπορούμε να εξοφλούμε το τυπογραφείο και όλες τις υποχρεώσεις στους συνεργάτες. Για τον κάθε ένα, το έξοδο της εφημερίδας είναι μισό …τσίπουρο ή καφές την εβδομάδα. Για όλους εμάς όμως είναι θέμα επιβίωσης.

Αν αναλογιστείτε πως θα είναι μια ολόκληρη επαρχία χωρίς τη δική της έντυπη φωνή, ίσως προβληματιστείτε για την αναγκαιότητα της ύπαρξής της. Άλλωστε η δική σας παρουσία και συμμετοχή, είτε με τις πληροφορίες, είτε με τη στήριξή σας στα περίπτερα, μας δείχνει το δύσκολο δρόμο της συνέχειας. Πολλοί ίσως νομίζουν πως πρόκειται για χόμπι ή ικανοποίηση προσωπικής φιλοδοξίας. Δεν είναι αυτό, ούτε βιοπορισμός. Πρόκειται για βαθιά αγάπη προς  τον τόπο και τους ανθρώπους του. Όμως όλα έχουν και ένα όριο. Αν η οικονομική κατάσταση επιδεινωθεί, τότε θα αναγκαστούμε να σκύψουμε και το δικό μας κεφάλι, στο δρεπάνι  της κρίσης. Αυτό όμως εξαρτάται  και από τη δική σας υποστήριξη.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



error: