Home > Hot ! > Κ. Μπακογιάννης: « Η Β. Εύβοια αποτελεί προτεραιότητα»

Κ. Μπακογιάννης: « Η Β. Εύβοια αποτελεί προτεραιότητα»


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης της Περιφέρειας για τον τουρισμό

Κ. Μπακογιάννης: « Η Β. Εύβοια αποτελεί προτεραιότητα»

Ο δρόμος Μαντούδι – Κυμάσι θα βελτιωθεί σε δύο φάσεις

 mpaks

Εξέπληξε ευχάριστα η παρουσία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη στην Βόρεια Εύβοια, γιατί τόσα χρόνια Περιφερειάρχη ακούγαμε και Περιφερειάρχη δεν βλέπαμε. Η πρώτη φορά που μας είχε μιλήσει, ήταν σχεδόν ένα χρόνο πριν, την περίοδο των Περιφερειακών εκλογών, όπου και τον ανέδειξαν νικητή. Με την αφορμή της επίσκεψης του, εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία να τοποθετηθεί για τα θέματα που ταλανίζουν την περιοχή μας και από το βήμα του «Παλμού».

Το πρόβλημα του οδικού δικτύου της βόρειας Εύβοιας το γνωρίζετε. Πρόσφατα μετά τη βαρυχειμωνιά που έπληξε και την Εύβοια δεν έχουμε δρόμο να διαβούμε. Το βουνό από την παραθαλάσσια οδό της Αιδηψού (Ήλια) πέφτει και κλείνουν βράχια τον δρόμο, ενώ από τον ορεινό όγκο (Βουτάς –Μαρούλι), ο δρόμος υφίσταται καθιζήσεις. Από την άλλη πλευρά του πρώην Δήμου Αρτεμισίου ο νέος δρόμος Αγδίνες – Παπάδες, πριν ακόμη ολοκληρωθεί και δοθεί στην κυκλοφορία έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές. Σχεδόν όλο το επαρχιακό δίκτυο βρίσκεται σε τραγική εγκατάλειψη. Από Λιχάδα μέχρι και το Προκόπι όσον αφορά τη Β. Εύβοια η κατάσταση δεν επιτρέπει υποδοχή τουριστών. Πως σκέπτεστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;

«Έχετε απόλυτο δίκιο. Το πρόβλημα είναι προφανές, είναι αντικειμενικό και μεγάλο. Κι εσείς, οι κάτοικοι της Β. Εύβοιας το αντιμετωπίζετε καθημερινά.

Ήδη έχει ξεκινήσει και εκτελείται το μεγάλο έργο συντήρησης της ΠΕ Εύβοιας ύψους 3,6 εκατομμυρίων ευρώ και μάλιστα με χρονική προτεραιότητα στη Βόρεια Εύβοια, λόγω ακριβώς των εκτεταμένων ζημιών που δημιούργησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα του φετινού χειμώνα.

Συγκεκριμένα, στα Ήλια, στα οποία μάλιστα βρέθηκα την προηγούμενη εβδομάδα, διαρκώς και με άμεσες παρεμβάσεις αποκαθίστανται οι καταπτώσεις, ενώ αναζητούμε στα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα κονδύλι για τη χρηματοδότηση της οριστικής προστασίας από τις καταπτώσεις. Ενός έργου που είναι εξαιρετικά κοστοβόρο, αλλά ταυτόχρονα απολύτως απαραίτητο για την περιοχή.

Το τμήμα Ροβιές – Βουτάς – Ιστιαία, που λόγω και των Ηλίων απορροφά όλη σχεδόν την κυκλοφορία προς Ιστιαία, ήδη αποκαθίσταται μέσω του έργου συντήρησης και σύντομα θα παραδοθεί. Στα πλαίσια της εκτελούμενης ανοιχτής εργολαβίας θα αποκατασταθούν οι βλάβες του έργου Αγδίνες – Παπάδες».

Τι μερίδιο από την πίτα της Περιφέρειας μπορεί να λάβει το οδικό δίκτυο της Βόρειας Εύβοιας;

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε όλες οι Περιφέρειες, αλλά και η Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της, αν θέλετε, περνάει δύσκολες ώρες. Πέρα από τις υπερβολικές μειώσεις στις χρηματοδοτήσεις, η κυβέρνηση εν μία νυκτί, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, μας ζητάει να αποδώσουμε στην Τράπεζα της Ελλάδος τα αποθεματικά μας, σταματώντας ουσιαστικά όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και καταδικάζοντάς μας σε «παύση πληρωμών». Το αρχικό ερώτημα λοιπόν είναι πρωτίστως τι μερίδιο της πίτας μπορεί να πάρει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Βέβαια εμείς δε μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Διεκδικούμε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τιμώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, για εμάς η Β. Εύβοια αποτελεί προτεραιότητα, γιατί αντικειμενικά είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση. Για το λόγο αυτό, από την αρχή της θητείας μας προχωρήσαμε στη συμβασιοποίηση και εγκατάσταση εργολάβου, αντιστοίχως, στα δύο μεγάλα οδικά έργα της περιοχής, την παράκαμψη Λουτρών Αιδηψού και την παράκαμψη Γιάλτρων, τα οποία χρηματοδοτούνται και εκτελούνται. Ομοίως, παρείχαμε πίστωση στο Αγδίνες – Παπάδες ώστε να καταστεί καταρχήν λειτουργικό και διαθέσιμο προς χρήση».

Τι έχετε να απαντήσετε στους επαγγελματίες ξενοδόχους- εστιάτορες κλπ. που χάνουν τους πελάτες τους εξαιτίας των δρόμων;

«Δυστυχώς, τα προβλήματα των επαγγελματιών του Τουρισμού και της Εστίασης είναι πολλαπλά και πολυεπίπεδα. Δε λύνονται ούτε με ένα καλύτερο δρόμο, ούτε με μία παραπάνω έκθεση τουρισμού. Αντιλαμβανόμενοι πλήρως ότι τα επόμενα χρόνια θα πρέπει, περισσότερο από ποτέ, να ζήσουμε από τον Τουρισμό, έχουμε αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την Περιφέρεια, το οποίο στοχεύει στο να αναβαθμίσει συνολικά το τουριστικό μας προϊόν.

Όσον αφορά σε συγκεκριμένα έργα με αντανάκλαση στον τουρισμό, πέρα από αυτά που ήδη αναφέραμε, έχουμε και το εξαιρετικά σημαντικό έργο, Μαντούδι – Κυμάσι. Ο δρόμος θα βελτιωθεί σε δύο φάσεις, πρώτα άμεσα μέσω της συντήρησης και ακολούθως μέσα από το έργο οριστικής αποκατάστασης που θα δημοπρατηθεί τις επόμενες μέρες. Σε συνδυασμό με την οριστική παραλαβή του λιμένα Μαντουδίου, θα μπορέσει η περιοχή να υποδεχτεί απρόσκοπτα το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που έχει προγραμματιστεί για το μήνα Μάιο και αναμένεται να δώσει μια πρώτη σημαντική ανάσα στους επαγγελματίες της Βόρειας και Βορειοκεντρικής Εύβοιας».

Υπάρχει κάποια αντιπρόταση της Περιφέρειας για το χαμένο έργο της ανάπλασης της Αιδηψού;

«Δυστυχώς, όπως γνωρίζετε, και χωρίς να έχει ευθύνη η Περιφέρεια, μιας και το εν λόγω έργο απεντάχθηκε από την Ε.Ε.Τ.Α.Α., η Ανάπλαση της Αιδηψού έχει παγώσει. Θα πρέπει από σήμερα και σε συνεργασία με το Δήμο, να κάνουμε τον κατάλληλο σχεδιασμό και να εξετάσουμε τη δυνατότητα υπαγωγής του έργου σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Γι αυτό εμμένουμε στη στενή συνεργασία μεταξύ Α και Β Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γιατί όλοι μαζί με σωστό προγραμματισμό αλλά και σωστή ενημέρωση μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Σε κάθε περίπτωση, είναι περισσότερο από προφανής η αξία του έργου για την Αιδηψό και γενικότερα για την περιοχή».

Το πρόβλημα με την υπερχείλιση του Χ.Υ.Τ.Α. της Βορειοκεντρικής Εύβοιας απειλεί περιβαλλοντικά τον παράδεισο που ζούμε. Τι θα γίνει με την προσωρινή άδεια του ΧΥΤΑ; Υπάρχει περίπτωση να εκταμιευθεί κάποιο κονδύλι από την Περιφέρεια, ώστε να λυθεί το πρόβλημα υπερχείλισης και παράλληλα μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα;

«Η Περιφέρεια έχει διττό ρόλο σε σχέση με το ΧΥΤΑ Βορειοκεντρικής Εύβοιας. Αρχικά, το Τμήμα Περιβάλλοντος και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Εύβοιας θα προβούν άμεσα σε αυτοψία και έκθεση ελέγχου. Έτσι, θα γνωρίσουμε το ακριβές μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του προβλήματος και παράλληλα θα υποδειχθούν τα πιο άμεσα και αναγκαία μέτρα για την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, του περιβάλλοντος και των κατοίκων της περιοχής. Περαιτέρω, με επίγνωση της αναγκαιότητας του έργου, θα πρέπει να εξετάσουμε το αίτημα και τη σχετική μελέτη που θα υποβάλλουν οι συναρμόδιοι Δήμοι Ιστιαίας – Αιδηψού και Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας ή το συλλογικό τους όργανο, με σκοπό την εξεύρεση κατάλληλης χρηματοδότησης».

Πάρη Ντελκή

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: