Home > Η κουζίνα μας > Yγιεινή διατροφή και στις γιορτές: Σπιτικές συνταγές για χριστουγεννιάτικα γλυκά χωρίς ζάχαρη!

Yγιεινή διατροφή και στις γιορτές: Σπιτικές συνταγές για χριστουγεννιάτικα γλυκά χωρίς ζάχαρη!

 

Γιατί να στερούμαστε τα απολαυστικά γλυκά των Χριστουγέννων ή να επιβαρύνουμε την υγεία μας με αυτά; Αφού μπορούμε να τα έχουμε σπιτικά και υγιεινά, χωρίς να χάνουν σε καμία περίπτωση την υπέροχη γεύση τους. Απολαύστε μελομακάρονα, δίπλες και κουραμπιέδες χωρίς τύψεις!
gluka

Κουραμπιέδες

Αυτό το ιδιαίτερο μπισκότο, έφτασε στη χώρα μας από την Μικρά Ασία, ουσιαστικά αποτελεί μια ανατολίτικη παραλλαγή των δυτικού τύπου μπισκότων. Σαν έθιμο δεν είναι μόνο δημοφιλές την περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς σε μερικές περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στη Αιτωλοακαρνανία συνηθίζουν να το φιλεύουν σε κάθε χαρά του σπιτιού.

kourabiedes

Υλικά

  • 150 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουτ. γλ. μπέικιν π.
  • 1 σφηνάκι ουίσκι
  • 1 βανιλίνη
  • 1 μικρό φλιτζάνι αμύγδαλα
  • 2 κ.σ. στέβια
  • 4 κ.γ. τριμμένο αμύγδαλο για πασπάλισμα
  • ½ κ.γ. στέβια για πασπάλισμα

Εκτέλεση

  1. Σε αντικολλητικό τηγάνι, καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα σε χαμηλή φωτιά. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν και τα κόβουμε στη μέση.
  2. Σε μίξερ αναμιγνύουμε τη στέβια, το βούτυρο, τη βανιλίνη και το ουίσκι.
  3. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν και ζυμώνουμε το μείγμα με τα χέρια.
  4. Αναμιγνύουμε στη ζύμη τα σπασμένα αμύγδαλα ώστε να πάνε παντού.
  5. Πλάθουμε κουραμπιέδες στο επιθυμητό μέγεθος (όσο πιο μικροί τόσο πιο εύκολα θα ψηθούν)
  6. Ψήνουμε σε αντικολλητικό ταψί στους 150 βαθμούς για περίπου 35 λεπτά.
  7. Όταν είναι έτοιμοι τους αφήνουμε να κρυώσουν εκτός φούρνου και τους πασπαλίζουμε με το τριμμένο αμύγδαλο και τη στέβια.

Μελομακάρονα

melo

Το γλυκό αυτό έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα όπου προσφέρονταν μετά από τις κηδείες και ονομάζονταν ψυχόπιτα. Πολύ αργότερα οι Μικρασιάτες το βούτηξαν στο σιρόπι και το καθιέρωσαν ως γλύκισμα του δωδεκαήμερου.

Υλικά

  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κούπα αλεύρι κοσκινισμένο
  • 2 σφηνάκια χυμό πορτοκάλι
  • 2 κ.σ. ουίσκι
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκάλι
  • 2 κ.σ. στέβια
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • τριμμένα καρύδια

Για το σιρόπι

  • 1 1/2 κούπα νερό
  • φλούδες από ένα πορτοκάλι
  • 1 βανιλίνη
  • 1 κ.γ. στέβια
  • 1/2 κούπα σιρόπι αγαύης

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε το σιρόπι για 5′ σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη στέβια.
  3. Προσθέτουμε τη σόδα, το χυμό πορτοκάλι και το ρίχνουμε στο μείγμα.
  4. Ακολουθούν το ουίσκι, το ξύσμα και σιγά σιγά το αλεύρι και το σιμιγδάλι.
  5. Πλάθουμε τα μελομακάρονα και με ένα μαχαίρι χαράζουμε ελαφρά κάθετες και οριζόντιες γραμμές.
  6. Τοποθετούμε σε αντικολλητικό ταψί και ψήνουμε στο φούρνο στους 150 βαθμούς για 20′ περίπου.
  7. Όταν είναι έτοιμα, τα βουτάμε στο σιρόπι για 3 -4 δευτερόλεπτα.
  8. Τέλος τα πασπαλίζουμε με τα καρύδια.

Δίπλες

diples

 

Αυτό το γλυκό μας έρχεται από την Πελοπόννησο, έχει συνδεθεί με τις χαρές τη ζωής, γι΄αυτο προσφέρεται σε γάμους καθώς και κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Μπορούμε να τους δώσουμε διάφορα σχήματα από φιόγκους και πεταλούδες μέχρι το πιο παραδοσιακό σπιράλ.

 

Για τη ζύμη

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά
  • 400 γρ. γάλα 2%
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
  • 1 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
  • 9 κ.σ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Για το σιρόπι

  • 2/3 κούπας μέλι
  • 2–3 ποτήρια νερό
  • 1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
  2. Σε μια μπασίνα, ρίχνουμε το χυμό λεμόνι, το γάλα, τη μαγειρική σόδα, τα αυγά και τη κανέλα.
  3. Αναμιγνύουμε καλά με αυγοδάρτη μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα.
  4. Προσθέτουμε το υγρό μείγμα στο αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  5. Ανοίγουμε με πλάστη τη ζύμη σε φύλλο όσο πιο λεπτό μπορούμε.
  6. Το κόβουμε σε λωρίδες με 4 εκ. πλάτος και 15 εκ. μήκος.
  7. Περνάμε τη μία άκρη κάθε λωρίδας ανάμεσα στα δόντια ενόςπιρουνιού και τη στερεώνουμε τυλίγοντάς την χαλαρά γύρω από το πιρούνι.
  8. Με το άλλο χέρι κρατάμε την άλλη άκρη της λωρίδας. Βυθίζουμε το πιρούνι μαζί με τη ζύμη, μέσα σε βαθύ τηγάνι με καυτό λάδι και περιστρέφοντάς τυλίγουμε την υπόλοιπη λωρίδα λίγη-λίγη, καθώς θα ψήνεται, γύρω από το πιρούνι.
  9. Τοποθετούμε τις έτοιμες δίπλες σε απορροφητικό χαρτί ή σε σουρωτήρι για να στραγγίξει το λάδι.
  10. Βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα το μέλι και το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν. Ξαφρίζουμε περιοδικά και ρίχνουμε μέσα τις δίπλες ώστε να απορροφήσουν σιρόπι.
  11. Αφού μελώσουν, τις βγάζουμε από το σιρόπι και τις πασπαλίζουμε με τα καρύδια και την κανέλα.

Πηγή: coozina.gr

Αφηστε ενα σχολιο

error: