Ζορμπά Γ. Ιωάννα
Λογοπαθολόγος-Λογοπεδικός M.sc
Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή τα συμπτώματα της οποίας επιμένουν στο χρόνο. Η διαταραχή αναφέρεται σε δύο διαφορετικά προβλήματα, τα οποία όμως συνδέονται μεταξύ τους. Υπάρχουν παιδιά που παρουσιάζουν έλλειψη προσοχής, άλλα παρουσιάζουν υπερκινητική και παρορμητική συμπεριφορά και άλλα που παρουσιάζουν έλλειψη προσοχής και έχουν υπερκινητική και παρορμητική συμπεριφορά, δηλαδή συνδυασμό και των δύο συμπεριφορών.
Κύριο χαρακτηριστικό των παιδιών με ΔΕΠ-Υ είναι ότι παρουσιάζουν δυσκολία στο να συγκρατήσουν την προσοχή τους και να διακρίνουν σημαντικά ερεθίσματα από ασήμαντα και ότι δυσκολεύονται να ελέγξουν την μυϊκή τους και την κινητική τους δραστηριότητα.
“Δεν μένει ποτέ σε μια θέση”
“Δεν ακούει, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί, κάνει συνέχεια φασαρία”
Οι παραπάνω εκφράσεις ακούγονται συχνά από δασκάλους όσο και από γονείς. Η διαφορά λοιπόν ανάμεσα σε ένα παιδί σχετίζεται με την ικανότητα και τον βαθμό ελέγχου της κινητικής δραστηριότητας ανάλογα με τις περιστάσεις. Ένα ζωηρό παιδί μπορεί επιβάλλεται. Αντίθετα ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ δυσκολεύεται να παραμείνει ήσυχο ακόμα και σε περιπτώσεις που γνωρίζει ότι αυτό είναι απαραίτητο, όπως κατά την διάρκεια του σχολικού μαθήματος, μιας θεατρικής παράστασης ή μιας επίσκεψης. Ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ έχει έντονη ανάγκη να εκτονώσει την ενέργεια του και αυτό γίνεται συνήθως μιας κάποιας μορφής έντονης κινητικής δραστηριότητας. Τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν αρκετές δυσκολίες. Κάνουν συνέχεια ζημιές, πέφτουν συχνά, δυσκολεύονται στο να κουμπώσουν κουμπιά, στο να δέσουν κορδόνια, στο να ζωγραφίζουν. Αντίθετα τα ζωηρά παιδιά δεν αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους δυσκολίες.
Επίσης ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών με ΔΕΠ-Υ εμφανίζει δυσκολίες στον τομέα του λόγου και της μάθησης. Πολλά από αυτά καθυστερούν να μιλήσουν αντιμετωπίζουν αρθρωτικά προβλήματα. Στο σχολείο δυσκολεύονται αρκετά με τα μαθήματα και ο λόγος είναι κυρίως η έλλειψη συγκέντρωσης. Το γεγονός ότι δέχονται πολλές παρατηρήσεις τα κάνει ακόμα πιο ευερέθιστα και ευέξαπτα με αποτέλεσμα να έχουν έντονη αντιδραστική συμπεριφορά.
Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ δεν σημαίνει ότι έχουν χαμηλή νοημοσύνη και γι’αυτό παρουσιάζουν αυτές τις συμπεριφορές αντίθετα τα περισσότερα από αυτά έχουν φυσιολογική νοημοσύνη και εμπόδιο στο να εξελιχθούν και να σπουδάσουν, να εργαστούν και να έχουν μια φυσιολογική πορεία ζωής.
Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr
Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr