Home > Υγεία - Ευεξία > “Μια συνεχής δίαιτα. Ένα φαινόμενο της εποχής”

“Μια συνεχής δίαιτα. Ένα φαινόμενο της εποχής”


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Μια συνεχής δίαιτα. Ένα φαινόμενο της εποχής. Μια ακόμη αντίδραση της εφηβείας. Μια παγίδα στην οποία πέφτουν αποκλειστικά τα κορίτσια, επιχειρώντας να μοιάσουν στα μοντέλα. Μια σειρά από λάθος κινήσεις από πλευρά της οικογένειας…

Οι παραπάνω είναι ίσως οι πιο διαδεδομένοι μύθοι που πλαισιώνουν τις διατροφικές διαταραχές. Γιατί μπορεί κάποιοι από τους συγκεκριμένους παράγοντες να παίζουν το ρόλο τους, ωστόσο, τα πράγματα είναι πιο σοβαρά και σίγουρα πιο σύνθετα.

Στην πραγματικότητα, οι διατροφικές διαταραχές είναι το αποτέλεσμα γενετικών, βιολογικών, καθώς και περιβαλλοντικών παραγόντων. Σύμφωνα μάλιστα με επιδημιολογικές έρευνες, 70 εκατομμύρια άτομα αυτή τη στιγμή υπολογίζεται από πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή παγκοσμίως, με τον δείκτη θνησιμότητας να είναι υψηλότερος από όλες τις ψυχικές νόσους, ξεπερνώντας ακόμη και την χρήση ουσιών και αλκοόλ.

Και για να τις αντιμετωπίσει κανείς θα πρέπει να τις απαλλάξει από τους μύθους και την ίδια στιγμή να εστιάσει στις αλήθειες. Σ’ αυτές θα ρίξει φως η Μαρία Τσιάκα, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, σε μια διάλεξη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

dietmenu

Μύθοι και Αλήθειες για τις Διατροφικές Διαταραχές

Πότε: Τετάρτη 29 Ιουνίου, στις 19.00
Πού: Aegean College, Πανεπιστημίου 17
Είσοδος: ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσεως στο 6936 159 835 (Βάσω Σωτηρίου)
Εισηγήτρια: Μαρία Τσιάκα, οικογενειακή θεραπεύτρια- ψυχοθεραπεύτρια, με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών.

Οι αλήθειες που σώζουν ζωές
▪ Όταν κάποιος κάνει λόγο για διατροφική διαταραχή, δεν μιλά αποκλειστικά για την ανορεξία, αλλά μπορεί να αναφέρεται στη βουλιμία, την αδηφαγία, την συναισθηματική υπερφαγία και σε πολλές ακόμη άτυπες μορφές.
▪ Οι ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές δεν εκδηλώνονται επειδή κάποιος θέλει να μοιάζει στα μοντέλα, αλλά αντίθετα είναι τα εξωτερικά σημάδια συναισθηματικών και ψυχολογικών προβλημάτων. Η τροφή γίνεται το όχημα μέσω του οποίου κάποιος επιχειρεί να αντιμετωπίσει άλλες δυσκολίες στη ζωή του.
▪ Από διατροφικές διαταραχές δεν πάσχουν μόνο οι γυναίκες, αλλά και άντρες των ηλικιών, με πιο ευπαθείς ομάδες τα νεαρά κορίτσια μεταξύ 15 και 25 ετών.
▪ Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχει γονιδιακή προδιάθεση, με περιβαλλοντικούς παράγοντες συχνά να πυροδοτούν το φαινόμενο. Τραυματικά γεγονότα, μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση διατροφικών διαταραχών.
▪ Πολλοί ασθενείς εξακολουθούν να είναι λειτουργικοί, την ίδια στιγμή που το «τέρας» τους κατασπαράζει τα σωθικά.

… Αυτές είναι κάποιες από τις πολύ χρήσιμες αλήθειες που σχετίζονται με τις διατροφικές διαταραχές. Λίγες μόλις από αυτές που συμπληρώνουν το παζλ. Όλα τα κομμάτια θα μας τα δώσει απλόχερα στις 29 Ιουνίου η κυρία Μαρία Τσιάκα. Γιατί όταν συμπληρωθεί και το τελευταίο κομμάτι θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο, το πιο σημαντικό βήμα: Η γνώση. Και έπειτα, θα μπορεί να ακολουθήσει σταθερό το επόμενο: η αντιμετώπιση. Η λύση που θα απελευθερώσει, θα χαρίσει χαμόγελο, αισιοδοξία και όρεξη για τη ζωή στον πάσχοντα αλλά και στους οικείους του.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Μαρία Τσιάκα σπούδασε Ψυχολογία, έχει εκπαιδευτεί και στη Συστημική Ψυχοθεραπεία, ενώ είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Ψυχολογικής Ιατρικής και Ψυχιατρικής του Institute of Psychiatry, King’s College London. Επίσης, είναι μέλος διαφόρων Συλλόγων και Οργανισμών, όπως EFTA (European Family Therapy Association), ECED (European Council on Eating Disorders), AED (Academy of Eating Disorders), IAEAP (International Association for Eating Disorders Professionals).

Είναι οικογενειακή θεραπεύτρια – ψυχοθεραπεύτρια, με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών. Το 2006 ίδρυσε το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών, ένα πρότυπο κέντρο, σκοπός του οποίου είναι η αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών (δ/δ), η εκπαίδευση ειδικών του χώρου της ψυχικής υγείας καθώς και η έρευνα των δ/δ στον Ελλαδικό χώρο.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: