Home > Υγεία - Ευεξία > Με τα ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ πώς τα πάμε; Τα διαχειρίζεσαι ή σε ελέγχουν;

Με τα ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ πώς τα πάμε; Τα διαχειρίζεσαι ή σε ελέγχουν;


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Με τα ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ πώς τα πάμε; Τα διαχειρίζεσαι ή σε ελέγχουν;

[με άλλα λόγια: ουκ επ’ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος. (Ματθ. δ’ 4)]

 

tsitsopΘεόδωρος Τσιτσόπουλος

Καρδιολόγος

Ιατρός ΕΟΠΥΥ

e-mail: theotsitso@gmail.com

Τηλ: 6977693419

Τα συναισθήματα μας επισκέπτονται…απρόσκλητα. Η αποφυγή τους αδύνατη. Την διαφορά, όμως, την κάνει ο τρόπος με τον οποίο τα βιώνει, τα «χωνεύει», ο καθένας από εμάς. Και ο τρόπος αυτός είναι μοναδικός, είναι ξεχωριστός και ταιριάζει στα ιδιαίτερα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του καθενός μας. Άλλωστε, είναι παραδεκτό από όλους μας, πως ο κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά από έναν άλλο στο ίδιο συμβάν, δυσμενές ή ευνοϊκό. Ας θυμηθούμε: «μέτρον πάντων άνθρωπος»…

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι: Έχουμε επίγνωση των συναισθημάτων μας, έτσι ώστε να τα ελέγχουμε ή δεν τα κατέχουμε και μας ελέγχουν αυτά;

Το ερώτημα δεν είναι ακαδημαϊκού ή φιλοσοφικού τύπου, αλλά σχετίζεται αμέσως με την καθημερινότητά μας, διότι τα συναισθήματα επηρεάζουν ΚΑΙ τις σκέψεις ΚΑΙ την συμπεριφορά μας, στο τόπο εργασίας, στην οικογένεια, στις παρέες μας. Ελάτε λοιπόν μαζί, η αφεντιά μου κι εσείς, για ένα σύντομο ταξίδι στο κόσμο των συναισθημάτων με οδηγό τη Ψυχολογία ΚΑΙ τη Λογική.

 

1) ΘΥΜΟΣ: Δύναμη Θετική, ή Πράξεις για τις οποίες θα Μετανιώσεις;

Σίγουρα, ο κόσμος είναι πολυσύνθετος, τα ανθρώπινα πλάσματα κάθε άλλο παρά άγγελοι είναι, και πολλά είναι εκείνα, που ίσως μας προκαλέσουν θυμό. Αν ουδείς αισθανόταν θυμό πχ. για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή για διάφορες κοινωνικές ανισότητες και αδικίες, δεν θα είχαν υπάρξει ποτέ τα κινήματα για διόρθωση των κακώς κειμένων. Εδώ ο θυμός είναι μια θετική δύναμη. Άλλοτε όμως, και μάλιστα πολύ συχνά, το ίδιο συναίσθημα μπορεί να οδηγήσει κάποιον σε λόγια σκληρά, σε πράξεις βιαστικές και σε αποφάσεις λαθεμένες με αποτελέσματα  καταστροφικά.

Οπότε, ας μάθουμε τα προειδοποιητικά σημεία, που μας δείχνουν ότι ο θυμός μας αρχίζει να μεγαλώνει και ας βρούμε τον τρόπο που ταιριάζει στο καθένα μας για να ηρεμήσουμε, πριν πούμε ή κάνουμε κάτι, που αργότερα θα μετανιώσουμε.

 2) ΑΓΧΟΣ: Δύναμη Αλλαγής ή Χρόνος Χαμένος και Δυσάρεστος;

Χωρίς αμφιβολία υπάρχουν καταστάσεις που μπορούν να μας προκαλέσουν ανησυχία  ή άγχος. Όμως, το να ανησυχούμε συνεχώς για πράγματα που είναι πέρα από τον δικό μας έλεγχο, κάνοντας σενάρια καταστροφικά και σκέψεις του τύπου «εάν…  τότε…», δεν είναι σωστή χρήση του χρόνου μας, βλάπτει την υγεία μας και, στο τέλος, δεν κερδίζουμε τίποτα αυτοπαγιδευόμενοι σε πλήρη απραξία.

Οπότε, αντί «να πέφτουμε στα πατώματα», ας μαζέψουμε τα κομμάτια του μυαλού μας και να βρούμε λύση, αν υπάρχει τέτοια. Ακούστε τι έλεγαν πριν 2.500 χρόνια:  «Αν δεν πρέπει να ανησυχώ για ό,τι μπορώ να αλλάξω, τότε γιατί να ανησυχώ για ό,τι δεν μπορώ να αλλάξω;»

3) ΛΥΠΗ: Ενδοσκόπηση ΚΑΙ Πρόοδος ή Απομόνωση;

Η Λύπη μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία για ενδοσκόπηση (να μιλήσουμε με τον εαυτό μας, να μάθουμε τα ελαττώματα, τις αδυναμίες και τις δυνατότητες του εαυτού μας), μπορεί όμως να μας βάλει σε πειρασμό να απομονωθούμε για τα καλά. Το να απομακρυνθούμε όμως από δικούς μας ανθρώπους μάλλον θα οδηγήσει σε επιδείνωση και παράταση της λύπης.

Οπότε, είναι λογικό να χρειαζόμαστε κάποιο χρόνο για να επεξεργαστούμε την λύπη μας αλλά, κάποια στιγμή, είναι αναγκαίο να επανέλθουμε σε επαφή με τον «έξω κόσμο» και κυρίως με ανθρώπους, με τους οποίους αισθανόμαστε εγγύτητα και ασφάλεια.

4) ΦΟΒΟΣ: Αυτοπροστασία ή Εμπόδιο στη Ζωή μας;

Συναίσθημα άβολο και στενόχωρο ο Φόβος και, λογικό είναι, να προσπαθούμε να μη τον βιώσουμε. Ωστόσο, εάν δεν υπάρχει κάποια άμεση και ορατή απειλή μπροστά μας, με το να αποφεύγουμε το κάθε τι που μας κάνει να δειλιάζουμε, δεν πρόκειται να επιτύχουμε (ούτε να επιδιώξουμε) τους στόχους της ζωής μας.

Οπότε, ξεκινάμε σιγά-σιγά να κάνουμε εκείνα που μας φοβίζουν. ( πχ να ξαναπιάσουμε τιμόνι στα χέρια μας μετά από ένα τροχαίο ατύχημα, χωρίς βιασύνη αλλά και χωρίς καθυστέρηση, διότι «οι καιροί ου μενετοί»)

5) ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ: Εφαλτήριο Επιτυχίας ή Άγνοια Κινδύνου;

Τις προσπάθειες και τις πράξεις μας δεν τις σαμποτάρουν μόνο τα διάφορα αρνητικά συναισθήματα. Ο Ενθουσιασμός, για παράδειγμα, μπορεί να μας βάλει φτερά για να επιτύχουμε σε κάτι νέο, μπορεί όμως να μας εμποδίσει να δούμε πιθανούς κινδύνους ή να μας κάνει να υπερτιμήσουμε τις δυνάμεις ή τα προσόντα μας. Επομένως, όταν είμαστε ιδιαιτέρως ενθουσιασμένοι με κάτι, είναι απαραίτητο να διαθέτουμε κάποιο χρόνο για να εκτιμήσουμε καλύτερα τα υπέρ και τα κατά των αποφάσεών μας.

6) ΝΤΡΟΠΗ: Ευγένεια και Ηθική ή Εξαφάνιση;

Συναίσθημα ισχυρό η Ντροπή, που μπορεί να μας κάνει να θέλουμε να εξαφανισθούμε. (άνοιξε Γη, να με καταπιείς). Σχετίζεται με πεποιθήσεις ηθικές, που έχουμε αφομοιώσει από παιδιά ή με την αυτοεικόνα μας. Θα συμφωνήσουμε, νομίζω, ότι είναι άλλο πράγμα να είσαι ευγενής και ηθικός και άλλο να ντρέπεσαι, είτε για κάποιο λάθος, είτε για το ποιος είσαι.

Οπότε, ας είμαστε αυθεντικοί. Ας αναλαμβάνουμε την ευθύνη της ζωής μας, την ευθύνη των λαθών μας, στο κάτω-κάτω εάν ντρέπομαι για τα λάθη μου, σημαίνει ότι τα έχω ήδη αναγνωρίσει. Σας υπενθυμίζω : « ούκ έστιν άνθρωπος ός ζήσεται και ούχ αμαρτήσει»

αντί επιλόγου

και έτσι, πριν την τελική…τελεία, θα σάς ευχηθώ να περνάτε τη ζωή σας χωρίς Θυμό, χωρίς Άγχος, χωρίς Ντροπή ή Φόβο (απλώς, κλείστε… το χαζοκούτι και θα τα αποφύγετε ΚΑΙ τα τέσσερα !!) αλλά με συγκρατημένο Ενθουσιασμό (σαν … ενήλικα παιδιά).

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: