Home > Υγεία - Ευεξία > «Ηλεκτρονικό τσιγάρο» (Η.Τ) -Μύθοι και Αλήθειες για ΑΣΦΑΛΕΙΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

«Ηλεκτρονικό τσιγάρο» (Η.Τ) -Μύθοι και Αλήθειες για ΑΣΦΑΛΕΙΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


tsitsopτου Θεόδωρου Τσιτσόπουλου – Ιατρός Καρδιολόγος

e-mail: theotsitso@gmail.com    Τηλ:  6977693419

Προεισαγωγικά, κρίνουμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε τις λέξεις ΑΣΦΑΛΕΙΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, καθότι στο παρόν σημείωμα χρησιμοποιούνται ως όροι με αποκλειστική έννοια Ιατρικής Στατιστικής και Επιδημιολογίας.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Εξετάζεται κατά πόσο το Η.Τ είναι βλαβερό για τον άνθρωπο (αυτό καθ’ εαυτό) ΚΑΙ επίσης εάν και κατά πόσο είναι περισσότερο, καθόλου ή λιγότερο

βλαπτικό σε σχέση με το  τσιγάρο καπνού.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Εξετάζεται εάν η αντικατάσταση του τσιγάρου (καπνoύ) με το Η.Τ μπορεί να χρησιμεύσει ως «γέφυρα» με τελικό σκοπό την διακοπή ΚΑΙ των ΔΥΟ. Δηλαδή, εάν αντικαταστήσω τον καπνό με ηλεκτρονικό τσιγάρο, σκοπεύοντας να απαλλαγώ αργότερα ΚΑΙ από τα δύο, τι πιθανότητες έχω να επιτύχω τον σtόχο μου;

(Παρακαλώ, ξαναδιαβάστε ΚΑΙ εξοικειωθείτε με την σημασία των λέξεων ασφάλεια – αποτελεσματικότητα – γέφυρα, πριν συνεχίσετε παρακάτω…)

 

**********************

Εάν αναλογισθούμε, από μια μεριά τις ολέθριες συνέπειες του καπνίσματος συνολικώς στο καρδιοαγγειακό, το αναπνευστικό και στα άλλα συστήματα του οργανισμού μας, και από την άλλη ότι μία από τις πολλές ουσίες του καπνού, η νικοτίνη, έχει την αποκλειστική ευθύνη στο να εμποδίζει κάποιον να απαλλαγεί από το κάπνισμα (εθισμός), με την επίδρασή της σε συγκεκριμένα εγκεφαλικά κέντρα, συμπεραίνουμε ότι το κάπνισμα είναι ο βλαπτικότερος ψυχοδραστικός παράγοντας για την ανθρώπινη υγεία.

 

 

ImageHandler.ashx

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ Η.Τ

Τα τελευταία χρόνια σε πολλές αναπτυγμένες χώρες οι καπνοβιομηχανίες υπέστησαν οικονομικά πλήγματα, καθότι σε αυτές τις χώρες μειώθηκαν οι καπνίζοντες, λόγω

 • των νομοθετικών ρυθμίσεων που επέβαλαν απαγορεύσεις ακόμη και σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους
 • της ευρυτέρας ενημερώσεως του κοινού σχετικώς με τις συνέπειες του καπνίσματος
 • της αυξήσεως της τιμής πωλήσεως των τσιγάρων, και
 • της υπάρξεως αποτελεσματικών φαρμακευτικών παρεμβάσεων για την διακοπή του καπνίσματος. Η ανάλυση αυτών των παρεμβάσεων, προφανώς, εκφεύγει των σκοπών αυτού του σημειώματος, θα αναφέρουμε όμως την λειτουργία ειδικών ιατρείων, σε διάφορα Νοσοκομεία, όπου ιατρικές ομάδες (με μέλη πνευμονολόγο, καρδιολόγο, ψυχίατρο) προσφέρουν ψυχολογική στήριξη και, αν χρειασθεί, ειδική φαρμακευτική αγωγή με φάρμακα, που μετά από μακρόχρονες μελέτες, απέδειξαν ασφάλεια ΚΑΙ αποτελεσματικότητα ως «γέφυρες».

Έτσι, οι καπνοβιομηχανίες, με μειωμένα έσοδα στις αναπτυγμένες χώρες και στη προσπάθειά τους να διατηρήσουν τα κέρδη τους, εστράφησαν αφ’ ενός στις αναπτυσσόμενες χώρες με αύξηση της διαφημίσεως των τσιγάρων καπνού ΚΑΙ αφ’ ετέρου στις αναπτυγμένες χώρες με τη διαφήμιση του Η.Τ (ηλεκτρ. τσιγάρου) ως ασφαλούς μέσου για αντικατάσταση. Φαίνεται ότι καταφέρνουν τον σκοπό τους. Τελευταία στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ετήσιες εισπράξεις του Η.Τ της τάξεως των 2 δις δολαρίων, με την πρόβλεψη ότι το 2025 θα υπερβούν τα 85 δις δολάρια, που είναι σήμερα τα ετήσια έσοδα των καπνοβιομηχανιών.

********************

Μετά τα λίγα που ήδη αναφέραμε παραπάνω, όπου φαίνεται ότι σύντομα η χρήση του Η.Τ θα γνωρίσει….μεγάλες «δόξες», προέκυψε η υποχρέωση στην ερευνητική ιατρική κοινότητα να εξετάσει αν πράγματι το Η.Τ  είναι :

Α) ΑΣΦΑΛΕΣ συγκριτικώς με το τσιγάρο καπνού (και πόσο ασφαλές) ΚΑΙ

Β) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ μέσο διακοπής, τελικώς, ΚΑΙ των δύο ειδών τσιγάρου.

Όμως, ακριβώς εδώ … ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ «ΔΥΣΚΟΛΑ», ΣΑΝ ΝΑ ΨΑΧΝΕΙΣ ΒΕΛΟΝΑ ΣΕ ΣΩΡΟ ΜΕ ΑΧΥΡΑ…

Άς εξηγηθούμε, λοιπόν. Για να διαμορφωθεί κάποια επιστημονική άποψη-συμπέρασμα προϋποθέτει την ύπαρξη αποδείξεων (που θα δίνονται σε κάθε νομίμως ενδιαφερόμενο) ΚΑΙ την συμφωνία στις αποδείξεις-συμπεράσματα διαφορετικών μεταξύ τους ερευνητών.

Πού βρισκόμαστε σήμερα;

1) ΔΕΝ υπάρχουν μεγάλες μελέτες, ώστε να υπάρχουν τεκμηριωμένα  συμπεράσματα.

2) ΔΕΝ υπάρχει ομοιογένεια σχετικώς με το είδος και την ποσότητα των ουσιών που εκλύονται κατά την χρήση των διαφόρων τύπων Η.Τ, διότι είναι προϊόντα διαφορετικών και μη ελεγχόμενων εργοστασίων παραγωγής.

Παρά τα προαναφερθέντα υπάρχουν ερευνητικές εργασίες, από τις ΗΠΑ, την Βόρεια Ευρώπη και την Ελλάδα, από τις οποίες προκύπτουν συμπεράσματα.

                          **************************

   ΠΟΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΕΥΧΗ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΜΑΣ;

   Το ηλεκτρονικό τσιγάρο να προωθεί την διακοπή καπνίσματος.

   Τότε, σίγουρα, θα ήταν χρήσιμο.

 

   ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ;

   Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ίσως να προωθεί την χρήση ΝΙΚΟΤΙΝΗΣ  στους ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ και μάλιστα σε παιδιά και εφήβους.

    Τότε, σίγουρα, θα ήταν ό,τι το χειρότερο.

**************************

 

ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ και ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡ. ΤΣΙΓΑΡΟΥ (Η.Τ)

 Ο βασικός σχεδιασμός του Η.Τ είναι γενικώς παρόμοιος σε όλες τις κατασκευάστριες εταιρείες. Αποτελείται από α) ένα πλαστικό σωλήνα, β) ένα ηλεκτρικό στοιχείο θερμάνσεως, γ) μία φύσιγγα που εμπεριέχει νικοτίνη, νερό και προπυλενική γλυκόλη ( να θυμόσαστε το όνομα αυτό), δ) μία επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου και ε) ένα θάλαμο ατμοποιήσεως με μία μεμβράνη για την αποβολή άχρηστων συστατικών. Κάποια ΗΤ έχουν φως στην άκρη τους, που ανάβει όταν ο χρήστης εισπνέει, ώστε να ομοιάζει με την καύτρα του τσιγάρου καπνού. Επίσης, το διάλυμα της φύσιγγας «εμπλουτίζεται» με χημικά πρόσθετα και με γεύσεις φρούτων, σοκολάτας, μενθόλης  κλπ, ώστε να γίνεται ελκυστικότερο για τους ανηλίκους (παιδιά και εφήβους).

Η περιεκτικότητα του φυσιγγίου σε νικοτίνη ποικίλλει τόσο μεταξύ των κατασκευαστριών εταιριών, όσο και μεταξύ των συσκευών της ίδιας εταιρίας. Η δημιουργία του τεχνητού καπνού οφείλεται στη προπυλενική γλυκόλη.

Το διάλυμα του φυσιγγίου θερμαίνεται, δημιουργείται ατμός που εισπνέεται, και έτσι η νικοτίνη εισέρχεται στους πνεύμονες και στη συνέχεια ταχύτατα στον εγκέφαλο, όπου είναι η κατάληξη ΚΑΙ ο τόπος δράσεώς της.

 

 

ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ;

Στις ΗΠΑ (2014) ενώ μειώθηκε η χρήση τσιγάρων καπνού, αντιθέτως η χρήση του ΗΤ τριπλασιάσθηκε μεταξύ των μαθητών γυμνασίου και λυκείου, σε σχέση με το 2010. Στην Ελλάδα το 16,6% των εφήβων ηλικίας 15 ετών έχουν πειραματισθεί με το ΗΤ, χωρίς να έχουν κάνει χρήση του τσιγάρου καπνού. Υφίσταται, επομένως, ο κίνδυνος για τους ανηλίκους να πάρουν «λάθος» μήνυμα, ότι, δηλαδή, το ΗΤ είναι ακίνδυνο, έτσι να εθιστούν στη νικοτίνη και να αναζητήσουν κατόπιν την, ίσως, μεγαλύτερη ευχαρίστηση στο τσιγάρο καπνού.


ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ;

Εδώ τα δεδομένα είναι αντιφατικά.

Υπάρχει στατιστική μελέτη με πρώην καπνιστές τσιγάρων που ήθελαν να διακόψουν το κάπνισμα καπνού και άρχισαν να κάνουν χρήση του ΗΤ, διατήρησαν την αποφυγή του καπνού έως την 52η εβδομάδα της μελέτης και μετά ξαναγύρισαν στη παλιά τους συνήθεια.

 Σε άλλη μελέτη (Καναδάς) σε 1000 τέως καπνιστές που άρχισαν την χρήση του ΗΤ με σκοπό τελικώς να βοηθηθούν για να απαλλαγούν ΚΑΙ από τα δύο, διαπιστώθηκε ότι είχαν 50% μικρότερη πιθανότητα να τα καταφέρουν, συγκρινόμενοι με 1000 άλλους που αποφάσισαν να διακόψουν το κάπνισμα χωρίς τη «βοήθεια» του ΗΤ.

Δεν θα συνεχίσουμε με αναφορές σε άλλες μελέτες αλλά θα σας αναφέρω την παρούσα σύσταση Οργανισμών Υγείας: «Για τους καπνιστές που ΘΕΛΟΥΝ να διακόψουν το κάπνισμα τσιγάρων καπνού ΔΕΝ ενθαρρύνονται να κάνουν χρήση του Η.Τ ως προσωρινού μέσου διακοπής του καπνίσματος, αλλά να ζητήσουν βοήθεια από τα Ειδικά Ιατρεία των Νοσοκομείων, όπου μπορεί να συσταθεί ειδική φαρμακευτική αγωγή (βουπροπιόνη και βαρενικλίνη), που έχει αποδειχθεί αποτελεσματική».

 

 

ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ Η ΧΡΗΣΗ του ΗΛΕΚΤΡ. ΤΣΙΓΑΡΟΥ (Η.Τ);

       (Επίδραση της νικοτίνης και των άλλων συστατικών)

Τα έως τώρα συμπεράσματα είναι:

 • Οι συσκευές του ΗΤ κατασκευάζονται από πληθώρα κατασκευαστών στη Κίνα, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και το Μπαγκλαντές, που είναι αδύνατο να ελεγχθούν ΠΡΙΝ ή ΚΑΤΑ την διαδικασία παραγωγής, λόγω της ανυπαρξίας του σχετικού Νομορυθμιστικού πλαισίου στις χώρες κατασκευής.
 • Έχουν αναφερθεί πολλά τεχνικά προβλήματα χρήσεως, όπως σημαντικές αυξομειώσεις της εισπνεομένης ποσότητος νικοτίνης και η παρουσία χημικών ενώσεων βλαπτικών ή και καρκινογόνων, όπως η προπυλενική γλυκόλη (που χρησιμοποιείται ως αντιψυκτικό μηχανών), νιτροζαμίνες, ακεταλδεϋδη, υδράργυρος κλπ, σε ποσότητες αυξομειούμενες από εταιρεία σε εταιρεία αλλά ακόμη και στο ίδιο προϊόν από εισπνοή σε εισπνοή.

Άς λάβουμε υπ’ όψη μας ότι η θανατηφόρος δόση νικοτίνης για τον άνθρωπο είναι 0,5-1 mg ανά κιλό βάρους (δηλαδή, για άτομο 80 κιλών βάρους είναι 40 με 80 mg). Λοιπόν, η ποσότητα νικοτίνης ανά φυσίγγιο κυμαίνεται από 6 έως 24 mg, κατά δήλωση των κατασκευαστών.

 • Όσο αφορά στις άμεσες συνέπειες του Η.Τ φαίνεται ότι: προκαλεί αύξηση της πίεσης και επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό, λιγότερο όμως από το συμβατικό τσιγάρο. Το ίδιο ισχύει για την διαστολική καρδιακή λειτουργία (λειτουργία αντλίας) και για το εισπνεόμενο μονοξείδιο του αζώτου. Στους πνευμονικούς αεραγωγούς η επίδραση είναι όπως του συμβατικού τσιγάρου, δηλαδή σύσπαση  των αεραγωγών.
 • Ένας στους τρείς χρήστες παραπονούνται για ξερόβηχα, για ζάλη, ναυτία και πονοκεφάλους, για επαναλαμβανόμενα επεισόδια φαρυγγικού πόνου και ξηροστομίας.
 • Όσο αφορά στις μακρόχρονες συνέπειες, δεν υπάρχουν σήμερα γνώσεις στο θέμα αυτό. Θα πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια συνεχών παρατηρήσεων για να εξαχθούν συμπεράσματα.

 

ΚΑΙ ΠΟΝΗΡΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ…

Σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά και Αμερικανικά κρατούντα, οι κατασκευαστές των Η.Τ υποχρεούνται :

**να καταβάλλουν ειδικούς φόρους (είναι μεγάλη η φορολόγηση ), αν επίσημα το προϊόν τους καταχωρηθεί σαν παραπλήσιο του τσιγάρου καπνού.

**να χρηματοδοτήσουν Ιατρικές Μελέτες (το κόστος μεγάλο), αν επίσημα το Η.Τ δηλωθεί ότι είναι βοήθημα-υποκατάστατο νικοτίνης με σκοπό να βοηθηθεί ο καπνιστής που βρίσκεται στη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος. Σε αυτή τη περίπτωση απαιτούνται κλινικές μελέτες πολύ δαπανηρές και μακροχρόνιες, ώστε να αποδειχθεί η ασφάλεια ΚΑΙ η αποτελεσματικότητα του επιδιωκομένου σκοπού, για να λάβει, τελικώς, νόμιμη άδεια πωλήσεων. Άλλωστε σε τέτοιες διαδικασίες, κόστους ΚΑΙ χρόνου, υποβάλλονται όλα τα φαρμακευτικά και χημικά προϊόντα, που έχουν σχέση με την υγεία του ανθρώπου.

Και οι κατασκευαστές τι κάνουν; Ροκανίζουν τα χρόνια που περνούν, διότι, λένε, δεν έχουν καταλήξει ακόμη, ενώ, όπως φαίνεται, ΔΕΝ θέλουν να καταλήξουν σε κάποια από τις δύο προτάσεις, λόγω του κόστους που συνεπαγόμενου κόστους.

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΔΗΓΙΑ

Και αφού αυτοί ΔΕΝ «αποφασίζουν», αποφάσισε η σχετική Επιτροπή Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (Ε.Ε) το 2014, η οποία θα εφαρμοσθεί έως το τέλος του 2016 υποχρεωτικώς από όλες τις χώρες της Ε.Ε. (Επομένως θα ισχύσει και για  την Ελλάδα μας, εάν είμαστε μέλη της Ε.Ε, που για να είμαστε, θα πρέπει, νομίζω να συντρέχουν τουλάχιστον δύο προϋποθέσεις: Πρώτο, να το θέλει ο Θεούλης, και δεύτερο, να το προσπαθήσουν οι Πρωταγωνιστές της ντόπιας Πολιτικής Σκηνής. Αναφέρομαι σε εκείνους, οι οποίοι συνεχώς μας διδάσκουν τόσα χρόνια που μένουμε στάσιμοι στην ίδια τάξη, πως υπάρχει κάτι χειρότερο από τον ανίκανο:

ο ικανός για όλα. Ικανός για ψέματα χωρίς τέλος, για κωλοτούμπες θεαματικές, ικανός για να παρουσιάζει στους ζαλισμένους και τρομαγμένους συμπατριώτες του το μαύρο για άσπρο και το ανάποδο…. Τέλος πάντων, είπα να ξεφύγω από τα αυστηρά επιστημονικά και η αφεντιά μου έστησε αυτοπαγίδα στις κοινές μας αγωνίες. Άς είναι…).

Και η Ευρωπαϊκή Οδηγία ορίζει:

 • Τα ηλεκτρ. τσιγάρα πρέπει να έχουν μέγιστη περιεκτικότητα σε νικοτίνη 2 ml (ml= χιλιοστό του λίτρου) τα μιας χρήσεως και 10 ml τα επαναγεμιζόμενα πολλών χρήσεων.
 • Οι συσκευασίες υποχρεωτικά θα φέρουν προειδοποιήσεις για την υγεία
 • Οι οδηγίες χρήσεως (το έντυπο μέσα στο κουτί συσκευασίας) θα περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικές με τη τοξικότητα και τον εθισμό της νικοτίνης ΚΑΙ, επίσης, ονομαστικό και ποσοτικό κατάλογο με όλες τις χημικές ουσίες που περιέχει κάθε φυσίγγιο.

 

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

     1)  Το ηλεκτρ. τσιγάρο διαφημίζεται από τους κατασκευαστές του ως ένας ελκυστικός τρόπος για την διακοπή του καπνίσματος (χωρίς αυτό να το εκφράζουν επίσημα προς τις Αρχές Υγείας του κάθε κράτους). Όμως, όπως φαίνεται έως τώρα, ο χρήστης δεν απαλλάσσεται της συνήθειας και εύκολα  μπορεί να ξαναρχίσει το κάπνισμα στη πρώτη «ευκαιρία (στενοχώρια, δυσκολία κλπ)

2)  Η ασφάλεια του Η.Τ. είναι αμφιλεγόμενη καθώς δεν υπάρχουν μακροχρόνιες κλινικές μελέτες που να διασφαλίζουν την χρήση του

3) Το Η.Τ δεν απέδειξε ότι υπερτερεί έναντι των εγκεκριμένων ( από το FDA) και καθιερωμένων μεθόδων διακοπής του καπνίσματος

4)  Οι καπνιστές που αποφάσισαν να διακόψουν το κάπνισμα δεν θα πρέπει να ανταλλάξουν ένα αποδεδειγμένα καρκινογόνο προϊόν με ένα άλλο δυνητικώς καρκινογόνο αλλά να χρησιμοποιήσουν τις μεθόδους που έχουν αποδείξει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Αν επιλέξουν το Η.Τ ας καταλάβουν ότι το χρησιμοποιούν σαν μέσο για αποφυγή του συμβατικού τσιγάρου ΚΑΙ ΟΧΙ ως μέσο υποκατάστασης της νικοτίνης (διότι νικοτίνη θα εισπνέει και πάλι, και αυτή είναι που προκαλεί τον εθισμό…και όχι μόνον).

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (Επιλογή μερικών από τα πολλά το ίδιο ενδιαφέροντα)

 (Για τους όσους επίμονους, για τα πνεύματα τα ανήσυχα που ψάχνουν και ησυχία δεν έχουν και ούτε ποτέ θα βρούν, για όλους τέλος πάντων αυτούς, που ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΠΑΕΙ η αφεντιά μου…)

 

1.Crowley RA: Health Public Policy Committee of the American College of Physicians:

Electronic nicotine delivery systems. Ann. Intern Med 2015;162:583-4

 1. Orellana-Barios MA,Payne D, Mulkey Z, Nugent Key. Electronic Cigarettes.

Amer. J Med 2015;128:674-81

 1. Brandon TH, Gonlewicz ML, Hanna NH, et al. Electronic nicotine delivery systems.

Clin cancer Res 2015;21:514-25

 1. Leventhal MA, Strong DR, kirckpatrick MG, et al. Association of Electronic

Cigarette Use With Initiation of Combustible Tobacco Product Smoking in Early

Adolescence.  JAMA 2015;314:700-7

 1. Morris PB, Ference BA, Jahangir E, et al. Cardiovascular Effects of Exposure to

Cigarette Smoke and Electronic Cigarette.  J Am Coll Cardiol 2015;66:1378-91

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: