Home > Hot ! > [video] Παλιά το τσιγάρο το έκοβε ο γιατρός, τώρα το κόβει ο υπουργός !

[video] Παλιά το τσιγάρο το έκοβε ο γιατρός, τώρα το κόβει ο υπουργός !

Οι περιπτεράδες έγιναν οι πιο φθηνοί φοροεισπράκτορες του κράτους

Το palmosev.gr  ήρθε σε επαφή με τους περιπτεράδες με αφορμή τις νέες αυξήσεις φόρων στον καπνό που έχουν ως αποτέλεσμα περαιτέρω αύξηση στις τιμές.

Κύριο θέμα ήταν η στροφή του καταναλωτή στις πιο συμφέρουσες οικονομικά λύσεις  αλλά και στις επιπτώσεις που προκαλεί η νέα αύξηση και οι φωτογραφίες στα πακέτα  σε εμπόρους και καταναλωτές

Όσοι είναι καπνιστές θα έχουν αντιληφθεί ότι σε αρκετές μάρκες έχουν υπάρξει κάποιες μικρές αυξήσεις στις τιμές των πακέτων. Πρόκειται για κίνηση από την πλευρά των καπνοβιομηχανιών οι οποίες προσπαθούν να φέρουν την αύξηση του φόρου από 1/1/2017 όσο πιο “μαλακά” μπορούν στους καταναλωτές, “σπάζοντας” την αύξηση σε δύο ή και περισσότερες δόσεις. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξης των 40 – 50 λεπτών για τα περισσότερα πακέτα η οποία όπως εκτιμούν θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των πωλήσεων με άμεσες επιπτώσεις πέρα από τις καπνοβιομηχανίες και στο όλο κύκλωμα διακίνησης καπνού.

Τι δήλωσαν οι περιπτεράδες

perip

Γιάννης Σπανός :  «Οι επιπτώσεις από την αύξηση του φόρου στα τσιγάρα θα είναι άσχημες, ο κλάδος του περιπτέρου θα έχει προβλήματα, σίγουρα και οι πολίτες θα έχουν προβλήματα. Όσοι μπορούν να το κόψουν θα το κόψουν, αυτοί που δεν  μπορούν να το κόψουν θα στραφούν στο λαθραίο-παράνομο εφόσον δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τις αυξήσεις  καθώς μισθοί και συντάξεις έχουν φτάσει πολύ χαμηλά. Το σίγουρο είναι  ότι το δημόσιο θα χάσει πάρα πολλά χρήματα. Υπήρχε μία έρευνα πριν την κρίση που έδειχνε πως στην Ελλάδα το λαθραίο τσιγάρο φτάνει στο 5-6 % , τώρα έχει περάσει το 35% και αυτό σημαίνει  ότι οι πολίτες στραφήκαν σε φθηνές λύσεις  από την στιγμή που δεν μπορούσαν να απαλλαγούν  από το «πάθος» τους.  Χύμα τσιγάρα ζητάει ο κόσμος και αυτό συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, μας λένε οι επιθεωρητές των εταιρειών πως σε όλα τα περίπτερα υπάρχει αυτό το φαινόμενο. Οι εικόνες στα πακέτα έχουν επηρεάσει τους καπνιστές αλλά κανένας μέχρι τώρα στο δικό μου το περίπτερο δεν έχει κόψει το τσιγάρο, μία πρόταση που έχω να κάνω εγώ είναι τα χρήματα που διατίθενται για τις φωτογραφίες θα έπρεπε να δοθούν στην σχολική αγωγή  ώστε να υπάρχει ενημέρωση από το Δημοτικό κι’  ολας ώστε τα παιδιά να μάθουν τις επιπτώσεις του τσιγάρου και να μην γίνουν καπνιστές. Τέλος θέλω να πω ότι οι περιπτεράδες είναι οι πιο φθηνοί φοροεισπράκτορες του κράτους. Αυτοί που μαζεύουν τους υπόλοιπους φόρους έχουν μισθό. Οι περιπτεράδες στην ουσία μαζεύουν φόρους για το κράτος και δουλεύουν τσάμπα».

 

perip (1)

Θανάσης Κομποθανάσης: «Τα τσιγάρα είναι ήδη πολύ ακριβά στην Ελλάδα και έχουν επηρεαστεί οι πωλήσεις , η πτώση είναι ήδη στο 30% κάτω νε τις νέες τιμές. Ευνοείται το παραεμπόριο , τα λαθραία τσιγάρα και ο χύμα καπνός τα οποία είναι παράνομα και από τα οποία χάνει το κράτος τεράστιους φόρους . Βέβαια δεν υπάρχει κανένας ελεγκτικός μηχανισμός και γι’ αυτό ευνοείται αυτό το σύστημα, γιατί περί συστήματος πρόκειται. Θεωρώ  ότι με τις νέες αυξήσεις των τσιγάρων η πτώση στις πωλήσεις θα αγγίξει το 40-45%.  Το φαινόμενο να ζητάει ο κόσμος χύμα τσιγάρα έχει αρχίσει εδώ και τρία με τέσσερα χρόνια , εγώ προσωπικά αποφεύγω να δώσω αλλά είναι τόσο έντονο το φαινόμενο που μερικές φορές δεν μπορούμε να κάνουμε και αλλιώς. Γιατί είναι οι ίδιοι πελάτες που ψώνιζαν πακέτο και τώρα έρχονται και εκλιπαρούν να πάρουν 2-3 τσιγάρα για να καπνίσουν και να πιούν τον καφέ τους στο καφενείο, στο σπίτι τους κ.λ.π. Οι εικόνες πάν στα πακέτα δεν θα έλεγα ότι έχουν επηρεάσει τις πωλήσεις είναι μικρό το ποσοστό  το οποίο έχει επηρεαστεί γύρω στο 5% , υπάρχουν κάποιες θήκες τις οποίες παίρνει ο κόσμος για να κρύβει αυτές τις εικόνες καθώς είναι ιδιαίτερα αντιαισθητικές, ειδικά για τους καπνιστές που έχουν μικρά παιδιά και μπορεί να βλέπουν τις εικόνες αυτές στα πακέτα των γονιών τους».

perip4

 

Νίκη Τσατσαρώνη: «Η αύξηση του φόρου έχει επηρεάσει πάρα πολύ τις πωλήσεις των τσιγάρων, αύξησαν  ήδη είκοσι λεπτά το πακέτο τώρα θα έρθει και η δεύτερη δόση. Ο κόσμος δυσκολεύεται πάρα πολύ  και προσπαθεί να κόψει το τσιγάρο ενώ άλλοι μας ζητάνε και χύμα τσιγάρα.  Οι φωτογραφίες επάνω στα πακέτα έχουν επηρεάσει τις πωλήσεις  δεν είναι ωραίο να βλέπεις αίματα και ότι άλλο βάζουν, υπάρχουν πελάτες  που μου ζητάνε αν υπάρχει πακέτο με άλλη φωτογραφία επάνω.  Γενικά για τα νέα μέτρα πιστεύω πως έχουν δίκιο να παραπονιούνται και οι πολίτες και εμείς που πουλάμε τα τσιγάρα, οι ιδιοκτήτες έχουν κέρδος 1%  και οι πολίτες από την πλευρά τους με τόσα δύσκολα μέτρα προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα ή ζητάνε χύμα τσιγάρα».

perip (2)Γιάννης Γερογιώργης: « Οι επιπτώσεις από τις πρώτες αυξήσεις δεν ήταν πολύ μεγάλες, το μόνο κακό ήταν πως εμείς που πουλάμε τσιγάρα δεν πήραμε ούτε ένα λεπτό, όλη η αύξηση πήγε στο κράτος, το ποσοστό  του κέρδους αυτομάτως κατέβηκε, καθώς όταν σε ένα πακέτο που κόστιζε 4 ευρώ παίρναμε δέκα λεπτά και τώρα με 4,20 παίρνουμε πάλι δέκα λεπτά το κέρδος μας κατέβηκε. Με την καινούργια αύξηση που θα είναι μεγάλη σίγουρα θα ζημιωθούμε και εμείς και οι καταναλωτές. Οι φωτογραφίες έχουν κάποιες μικρές επιπτώσεις στις πωλήσεις, περισσότερο ο κόσμος στράφηκε σε λύσεις όπως η θήκες των πακέτων ή ζητάνε πακέτα με εικόνες όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες».

Σπύρος Σιμσιρής: « Εγώ πιστεύω πως η αύξηση του φόρου δεν θα έχει καμία επίπτωση για όσους καπνίζουν, επίπτωση θα έχει για όσους ζορίζονται οικονομικά να καπνίσουν, θα υπάρχει μία μικρή πτώση. Μετά υπάρχουν και τα χύμα τσιγάρα που έχουν μεγάλη κατανάλωση, εμένα μου ζητάνε χύμα τσιγάρα εδώ και δύο χρόνια το λιγότερο. Οι φωτογραφίες επάνω στα πακέτα έχουν επηρεάσει πολύ λίγο τις πωλήσεις, μόνο ένα 10% και πολύ λέω, τους καταναλωτές δεν τους έχουν επηρεάσει καθόλου οι φωτογραφίες. Προσωπικά εμένα που τα έχω όλα μέσα στο περίπτερο τα έχω βγάλει από το μυαλό μου και είμαι ανεπηρέαστος.»

Γιώργος Λιόλιας : «Πτώση στις πωλήσεις υπάρχει είναι γεγονός, θα έχουμε και μεγαλύτερη αύξηση από πενήντα λεπτά έως ένα ευρώ, ο κόσμος στρέφεται στις φθηνές λύσεις παύει να είναι καπνιστής και φυσικά καταλήγει στον παράνομο καπνό.  Οι πωλήσεις πέφτουν και πέφτει και το δικό μας κέρδος δεν σημαίνει πως όσο αυξάνεται η τιμή πως εμείς παίρνουμε περισσότερα . Κάποιοι ζητάνε και χύμα τσιγάρα αλλά δεν δίνω γιατί δεν αξίζει το κόπο, αυτό το φαινόμενο βέβαια δεν άρχισε τώρα έχει εδώ και ένα χρόνο που συμβαίνει. Οι φωτογραφίες πάνω στα πακέτα έχουν επηρεάσει τις πιλήσεις ίσως και περισσότερο από τις αυξήσεις».

Κράτα το

Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: