Home > Hot ! > [video]Συνέντευξη Δ. Αναγνωστάκη: «Εστιάζοντας στο ανθρώπινο δυναμικό, θα δουλέψουμε για μια Στερεά Υπεροχής»

[video]Συνέντευξη Δ. Αναγνωστάκη: «Εστιάζοντας στο ανθρώπινο δυναμικό, θα δουλέψουμε για μια Στερεά Υπεροχής»

Το πρωί της Πέμπτης 18 Απριλίου 2018 είχαμε την  τιμή και τη χαρά να υποδεχθούμε, στο γραφείο του  palmosev τον πρ. Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης και υποψήφιο Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Δημήτρη  Αναγνωστάκη, συνοδευόμενο από υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους: Θεοδώρα Ακριώτη (Χαλκίδα), Θανάση Παπαδιώτη (Ιστιαία), Βασίλη Παζάρα (Λίμνη), Αλέκο Αθανασίου (Ιστιαία), Αναστασία Τσολάκη (Αιδηψό), Στέφανο Μπασινά.

Δείτε το video

Διαβάστε την συνέντευξη που παραχώρησε στην δημοσιογράφο Πάρη Ντελκή:

«Ο Ευβοιώτης Δημήτρης Αναγνωστάκης που ξεκίνησε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως Δήμαρχος Χαλκιδέων το 2003, συνέχισε ως βουλευτής της ΔΗΜΑΡ το 2012, ακολούθως ως Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένας άνθρωπος με χαμηλό προφίλ, όχι συνηθισμένο πρότυπο ηγέτη αλλά αποτελεσματικός. Νοιώσαμε πραγματικά πολύ μεγάλη χαρά να προσφέρουμε το βήμα μας, σε έναν  άνθρωπο ο οποίος έχει διανύσει μεγάλη πορεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κεντρική Πολιτική Σκηνή έχει να κάνει τα μέγιστα για να εκδημοκρατιστεί η Ελληνική Αστυνομία, να έρθει πιο κοντά στην ελληνική οικογένεια.

Καλοσωρίσατε

«Δεν το κάνω για να ανταποδώσω τα καλά σας λόγια αλλά είναι και η δική μου τιμή και δική μου χαρά που μας φιλοξενείτε και μας δίνετε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε το πρόγραμμά μας, το σχέδιο μας. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα συχνά. Παρακαλώ πιστέψτε ότι είναι ειλικρινής η τοποθέτησή μου και εκτιμώ ότι η συζήτησή μας, θα δώσει την δυνατότητα στους συμπολίτες μας, τους κατοίκους – δημότες της ευρύτερης περιοχής της Ιστιαίας, να πληροφορηθούν κάτι χρήσιμο για αυτούς».

Οι περισσότεροι συμπολίτες μας, διαχωρίζουν  το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Κεντρική Πολιτική Σκηνή σαν να είναι δύο διαφορετικά πράγματα, ενώ στην ουσία όσοι ασχολούνται με την Πολιτική δουλεύουν για τον τόπο για το κοινό καλό, είτε είναι σε πιο στενή κλίμακα είτε είναι σε πιο μεγάλη.

«Υπάρχουν τρία επίπεδα εξουσίας. Το πρώτο είναι το τοπικό, οι αρμοδιότητες που ασχολείται η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση οι Δήμοι. Υπάρχει το Δευτεροβάθμιο επίπεδο που είναι λίγο πιο επιτελικό, στρατηγικού χαρακτήρα που είναι η Περιφέρεια και υπάρχει και η Κεντρική Διοίκηση που με τις νομοθετικές της  πρωτοβουλίες, προφανώς επιλύει τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουμε και ως κοινωνία και ως οικονομία. Είναι απόλυτα σαφές και κατανοητό θέλω να πιστεύω από τους συμπολίτες μας, ότι ανάμεσα στα τρία επίπεδα θα πρέπει να υπάρχει συνέργεια και συνεργασία. Εμείς αυτό λοιπόν αυτό θα επιδιώξουμε γιατί πιστεύουμε ότι έλειψε το προηγούμενο διάστημα της πενταετίας της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής. Δεν υπήρχε δηλαδή αυτό το οποίο απαιτούν και οι καιροί και οι περιστάσεις ή το επιβάλλουν οι ανάγκες. Να υπάρχει δηλαδή μία καθημερινή αδιάλειπτη επικοινωνία, πρώτου δεύτερου βαθμού και βεβαίως αυτό που πρέπει να διεκδικήσουμε μαχητικά συλλογικά να το διεκδικήσουμε από την Κεντρική Διοίκηση. Εμείς λοιπόν αυτή την Αυτοδιοίκηση θέλουμε. Μία Αυτοδιοίκηση που θα έχει τη στήριξη της κοινωνίας πάνω από όλα, με τεκμηρίωση, με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, με απόλυτη καθαρότητα στις σχέσεις μας με την Κεντρική Διοίκηση όποια κι αν είναι αυτή.

Θα απαιτήσουμε θα διεκδικήσουμε θα παλέψουμε για να πάρει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και οι Περιφερειακές Ενότητες η καθεμία ξεχωριστά, αυτό που τους πρέπει και τους αναλογεί».

Με λίγα λόγια το συγκριτικό πλεονέκτημα του Δημήτρη Αναγνωστάκη ως υποψήφιου περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας είναι ότι ξεκινάει από τη βάση σε συνεργασία με τη βάση και με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.

«Θέλω να είμαι ιδιαίτερα σε σαφής σε αυτή την επισήμανσή σας, η οποία είναι και η ειδοποιός διαφορά του σχήματος μας και του σχεδίου μας έναντι των υπολοίπων ανθυποψηφίων. Κοιτάξτε εμείς το έχουμε στο DNA μας και πολιτικό – ιδεολογικά και Αυτοδιοικητικά. Έτσι πορευτήκαμε και έτσι θα πορευτούμε. Σπεύδω να διευκρινίσω ότι εμείς την Απλή Αναλογική δεν την βρήκαμε τώρα. Κάποιοι από μας την πάλεψαν σε συνέδρια της τοπικής Αυτοδιοίκησης πολλά χρόνια πριν και δεν μας τρομάζει, ίσα – ίσα που θεωρούμε ότι είναι απαίτηση της σημερινής κοινωνικοπολιτικής συγκυρίας και θεωρούμε ότι μέσα από αυτό, θα επέλθουν οι αναγκαίες συγκλίσεις, προγραμματικές συμφωνίες, έτσι ώστε να μην εξαντλούμαστε σε μία στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι και το «φαίνεσθαι» και για επικοινωνιακούς λόγους. Άρα αυτή η νέα διαμορφωμένη κατάσταση μας δίνει τη δυνατότητα να εστιάσουμε σε προγραμματικές θέσεις, να συμφωνήσουμε, να ιεραρχήσουμε και με βάση αυτή την ιεράρχηση και την προτεραιόποιηση, να δεσμευτούμε απέναντι στους συμπολίτες μας, ότι ναι μπορούμε να το κάνουμε. Εμείς εκτιμούμε ότι το σχέδιό μας είναι ένα σχέδιο το οποίο απαντάει στα περισσότερα προβλήματα της Στερεάς Ελλάδας».

Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω ποιοι είναι οι βασικοί άξονες όπου στρατηγικά έχετε καθορίσει και θα κινηθείτε;

«Φαίνεται λιγάκι ίσως υπερβολικό, είτε κάποιος άλλος μπορεί να το χαρακτηρίσει ως μία βαρύγδουπη δήλωση και επιδίωξη. Εμείς θέλουμε ως σχήμα στην Περιφέρεια θα πρέπει να αναμετρηθούμε με δύο βασικά μεγέθη που κρίνουν και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής που εφαρμόζεται”.

Το πρώτο το μεγάλο είναι να αυξήσουμε το εισόδημα του Στερεοελλαδίτη Πολίτη, να αυξήσουμε αυτό που λέγαμε παλιά τον πλούτο της Περιφέρειάς μας.

Με ποιον τρόπο;

«Θα σας πω. Είπατε πολύ εύστοχα λίγο προηγούμενα, ότι διαθέτουμε πάρα πολλά στρατηγικά πλεονεκτήματα. Αυτά τα στρατηγικά πλεονεκτήματα δεν έχουν αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε. Αναφέρομαι σε δυο – τρία έτσι απλά επιγραμματικά. Πρώτα από όλα είμαστε μία κεντροβαρής Περιφέρεια και στην ουσία συνορεύουμε με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, με 4-5 σοβαρές Περιφέρειες, όπως είναι η Θεσσαλία, η Ήπειρος, η Δυτική Ελλάδα, όπως είναι η Αττική που προσδοκούμε πολλά από αυτή την γειτνίαση και βεβαίως μέσω του Κορινθιακού ακόμη και με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αντιλαμβάνεστε ότι θα μπορούσαμε να είχαμε αναπτύξει δράσεις μέτρα πολιτικές μιας διαπεριφερειακής αντίληψης και μίας συλλειτουργίας. Κρατήστε λοιπόν το κεντροβαρές που έχουμε ως Περιφέρεια.

Το δεύτερο είναι το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε. Ένα ανθρώπινο δυναμικό που μέχρι προχτές, μπορούσε και συμμετείχε στην παραγωγική διαδικασία και κάποια στιγμή βρέθηκε στο κοινωνικό και οικονομικό περιθώριο. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να επανενταχθούν. Να πάρουμε δάνειο και τη γνώση τους και την τεχνογνωσία τους, για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω.

Το τρίτο και σπουδαιότερο είναι να αξιοποιήσουμε τον πολιτιστικό πλούτο που διαθέτουμε. Είναι αδιανόητο να έχουμε μία Αυλίδα στην Εύβοια, να έχουμε Θερμοπύλες, να έχουμε ένα Αρτεμίσιο, να έχουμε Δελφούς και όλο αυτό να μην το εντάσσουμε σε ένα συνολικό project, σε ένα συνολικό πρόγραμμα προβολής και άρα αύξηση της επισκεψιμότητας και γιατί όχι και διαμονής και το χειριζόμαστε με μία αποσπασματική λογική. Ο καθένας να υπηρετεί σημεία τοπικιστικής λειτουργίας – το όποιο πλεονέκτημα διαθέτει- ενώ θα έπρεπε επαναλαμβάνω να είναι σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό. Το πιστεύω ακράδαντα, υπάρχουνε νέες αγορές που διψούν να έρθουν στην Ελλάδα, όπως είναι οι Ρώσοι, οι βορειοευρωπαίοι. Γιατί να πάει ο Ιάπωνας μόνο στη Σαντορίνη για να δει το ηλιοβασίλεμα και να μην έρθει μία βόλτα και να κάνει το πέρασμα στο βάθος του χρόνου,να ζήσει την Ιστορία με ένταση,   την ιστορική διαδρομή.

Ακόμη και η Αυλίδα, το Αρτεμίσιο, οι Θερμοπύλες και τόσα άλλα ο Γοργοπόταμος -γιατί έχουμε και μνημεία τη νεότερης Ιστορίας – άρα όλο αυτό θα μπορούσε ως ένας πυλώνας ανάπτυξης, να χρησιμοποιηθεί. Μην ξεχνάμε ότι η Περιφέρεια μας είναι μία γεωργοκτηνοτροφικής κλίμακας Περιφέρεια. Υπάρχουν νέα παιδιά τα οποία -και κρατήστε ένα ποσοστό που θα σας πω -το 20% των νέων αγροτών είναι παιδιά πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Αυτό είναι πολύ θετικό που μου λέτε, γιατί οι εξειδικευμένοι αγρότες θα μπορέσουν να δώσουν ένα πολύ καλύτερο προϊόν στον καταναλωτή και θα μπορέσουν και οι ίδιοι να εξοικονομήσουν πόρους για να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους.

Να αναπτύξουν νέες καλλιέργειες να μας δώσουν τη δυνατότητα αυτό που σας είπα προηγούμενα το εισόδημα. Θα αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που μας δίνει η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα κάνουνε συνεταιρισμούς κάτι που παλαιότερα είχε θολώσει και ως αντίληψη και ως έννοια. Σήμερα νέα παιδιά προσπαθούν και οι ήδη παράδειγμα στην Κωπαΐδα μία συνεταιριστική κίνηση κάνει ακόμα και εξαγωγές. Άρα αυτά τα παιδιά θα πρέπει να τα στηρίξουμε να λοιπόν ένας τρόπος να ενεργοποιήσεις, να εμπνεύσεις, να συνεγείρεις και να προχωρήσεις μπροστά ως Περιφέρεια, ως μπροστάρης για να δώσεις τη μάχη σου με το να αυξήσεις το εισόδημα, αλλά και τον πλούτο στην περιφέρεια. Το δεύτερο μέσα από όλα αυτή την προσπάθεια που είναι το σημαντικότερο σε κάθε Ελληνική οικογένεια, που είναι η ανεργία. Η απασχόληση. Αν λοιπόν όλα αυτά μπουν σε μία τροχιά σε μία ρότα, αν πάμε στο επόμενο στάδιο τότε ναι έχω προσδοκίες, ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και στους τρεις τομείς παραγωγής και στον πρωτογενή και στο δευτερογενή και στον τριτογενή. Και επειδή είστε δημοσιογράφος που ασχολείστε χρόνια μοιρολατρικά και μεμψιμοιρώντας για την κακή μας τύχη λέγαμε όλοι φύγαμε από το στόχο ένα που ήταν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και πήγαμε στο στόχο 2, λόγω του εικονικού πλασματικού εισοδήματος που παράγεται στο Σχηματάρι και στα Οινόφυτα. Αντίθετα όμως κανείς δεν σκέφτηκε ότι  αυτό μπορεί να το μετατρέψουμε σε θετικό μας πλεονέκτημα».

Δηλαδή;

«Έχουμε παράδειγμα έχουμε πολύ καλές βιομηχανίες στο Σχηματάρι και στα Οινόφυτα. Γιατί δεν δημιουργήσαμε μία ζώνη καινοτομίας; Γιατί δεν κάναμε τη διασύνδεση του δευτερογενούς τομέα με την επιστημονική πανεπιστημιακή κοινότητα για να παράξουμε κάτι νέο και να γίνουμε πιο ελκυστικοί;

Να κάνουμε δηλαδή συνέργειες σε Πανεπιστημιακό επίπεδο;

Βεβαίως για να παράξουμε το καινοτόμο, το οποίο καινοτόμο θα μας φέρει θα μας φέρει και τον επενδυτή –άρα θα γίνουμε πιο ελκυστικοί σε κάτι πιο καινούργιο σε κάτι νέο -και η επένδυση θα φέρει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Βέβαια γιατί θα δημιουργηθούν και πόροι τους οποίους θα μπορούν που θα μπορούν να εξοικονομηθούν από όλη αυτή την οικονομική δραστηριότητα προκειμένου να αναπτυχθούν και να παράγονται συνεχώς καινοτόμες δράσεις σε πολλούς τομείς. Άλλωστε έχουμε όλη τη βάση για να μπορούμε να το κάνουμε. Αν πάρουμε δηλαδή τον πρωτογενή τομέα παραγωγής θα σας πω ότι εδώ στην Ιστιαία παλαιότερα είχαμε έναν Κάμπο, ο οποίος παρήγαγε τα καλύτερα προϊόντα σε όλη την Ελλάδα. Είχαμε τις καλύτερες ντομάτες τα καλύτερα καρπούζια και έφτασε σήμερα σε σημείο ο κάμπος να μην μπορεί να ξανά έχει την καρποφορία που είχε παλαιότερα. Αυτό είναι ένα στοίχημα για την περιοχή. Θα έπρεπε ο κάμπος αυτή τη στιγμή να απασχολεί τους ανθρώπους, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στην πλατεία.

«Συμφωνώ και συνυπογράφω και θα πρέπει να κάνουμε όλες αυτές τις απαραίτητες διορθωτικές, βελτιωτικές κινήσεις, για να γίνει πραγματικά η επιστροφή νέων ανθρώπων για να ασχοληθούν ξανά και με τη γη αλλά και με την κτηνοτροφία. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με μία αντίληψη θεωρητικής εξαγγελίας. Εάν αυτή η πολιτική δεν είναι στοχευμένη και δεν ακουμπάει πραγματικά το νέο άνθρωπο, γενικά τον άνθρωπο για να τον εμπνεύσεις και να πειστεί ότι πραγματικά δεν θα τον αφήσεις μετέωρο δεν θα τον αφήσεις μόνο του σε αυτή την προσπάθεια. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι  θα μπορέσουμε να επανακινήσουμε την αγροτική οικονομία. Και δεν είναι μόνο αυτό. Νομίζω ότι αυτό που προέχει είναι να αποκτήσουν μία σχέση εμπιστοσύνης. Το πολιτικό προσωπικό πλέον έχει κουράσει, δημιουργεί μια δυσπιστία, μία επιφύλαξη. Μας ακούνε και λένε: « Όλοι ίδιοι είναι» σε μια γενίκευση, «Αυτά που λες εσύ, μας τα χουν πει κι άλλοι».
Αυτό όμως ( η γενίκευση) είναι λάθος!
«Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για μας.

Το δικό μας Αυτοδιοικητικό σχήμα αυτό προσπαθεί να κάνει. Να κερδίσει την εμπιστοσύνη. Να θέσουμε ξανά ένα δίαυλο επικοινωνίας που να είναι πραγματικά ειλικρινής. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο,  γιατί η εμπιστοσύνη κρίνεται από τα αποτελέσματα.

Η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουμε ακούσει ένα πλήθος ΘΑ  αλλά περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα και ψάχνουμε, ψάχνουμε στο ταμείο και το βλέπουμε άδειο τελικά.

Για αυτό θέλω να σας παρακαλέσω και εσάς και όσους μας παρακολουθήσουν, να μας ψάξουν να μας τσεκάρουν και να δούνε αν στο πέρασμα από κάποιες θέσεις που είχαμε που οι περισσότεροι που συμμετέχουν στο συνδυασμό, τα περισσότερα στελέχη μας, έχουν μία συσσωρευμένη τεράστια εμπειρία, είτε από την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, είτε ως υπηρεσιακά στελέχη, είτε ως Αυτοδιοικητικά στελέχη στη Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση και έχουνε ένα πέρασμα, και έχουν αφήσει χνάρια, αποτύπωμα. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες στο συνδυασμό, έχουν διαχειριστεί και υψηλότερες θέσεις ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης. Άρα λοιπόν υπάρχει ένα δείγμα γραφής. Να δεις αν αυτός που έχεις απέναντί σου, πιστεύει. Έχει πραγματικά τη διάθεση να καθίσει και να δουλέψει ή απλά θέλει να  χρησιμοποιήσει την Περιφέρεια ως εφαλτήριο, για να χτίσει καριέρα. Δόξα τω Θεώ, ήρθαμε εδώ και καταθέτουμε τη διαθεσιμότητά μας. Τα περισσότερα στελέχη έχουν μία επαγγελματική καταξίωση. Είναι άνθρωποι με αυξημένα τυπικά προσόντα. Είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν τη διάθεση την εσωτερική, να προσφέρουν στην κοινωνία και δεν έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους, να κάνουμε αυτό, γιατί μεθαύριο μπορεί να προκύψει κάτι άλλο, στην Κεντρική Πολιτική Σκηνή. Είναι μία συνειδητή επιλογή. Όλοι μα όλοι, όλες και όλοι πού που συμμετέχουν στον συνδυασμό Στερεά Υπεροχή έχουμε έναν μόνο στόχο, μία επιδίωξη, να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να κάνουμε μία πολύ όμορφη μία υπέροχη Στερεά και Στερεά ΥΠΕΡΟΧΗΣ.

Ευχόμαστε πραγματικά ολόψυχα αυτή η Στερεά Υπεροχής να βρει τη θέση που της αρμόζει. Πιστεύω ότι η εποχή των ανθρώπων που κάνουν εξαγγελίες και μιλάνε με πολύ λαμπερά προφίλ και λένε ότι θα γίνει το Α το Β το Γ, αλλά η αποτελεσματικότητά τους δεν πείθει, νομίζω ότι έχει παρέλθει. Κύριε Αναγνωστάκη εύχομαι τα καλύτερα πραγματικά σας ευχαριστώ θερμά.

 

 

 

There is no slider selected or the slider was deleted.

Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: