booked.net

Home > Hot ! > (video) Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης Δεν αρνείται την υποψηφιότητα για τη Δημαρχία ο Γ. Κοντζιάς Στόχος ανάπτυξη τουρισμού – Βόρεια Εύβοια γεωπάρκο

(video) Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης Δεν αρνείται την υποψηφιότητα για τη Δημαρχία ο Γ. Κοντζιάς Στόχος ανάπτυξη τουρισμού – Βόρεια Εύβοια γεωπάρκοΤο palmosev.gr βρέθηκε στο γραφείο του Γιάννη Κοντζιά, ενός νέου επιστήμονα που επέλεξε να ζει στην επαρχία ασκώντας παράλληλα την επιστήμη του την οδοντιατρική ενώ ασχολείται χρόνια τώρα με την Αυτοδιοίκηση. Στα πλαίσια μιας συζήτησης μαζί του εστιάσαμε τόσο στη δράση του στην Περιφέρεια, όσο και στα μελλοντικά του σχέδια για την πολιτική και ειδικότερα για το Δήμο Ιστιαίας –Αιδηψού.

Τι εξήγηση μπορεί να δώσει ένας νέος άνθρωπος  για αυτή την ενασχόληση όταν οι περισσότεροι 40άρηδες γυρνούν την πλάτη τους στην Πολιτική;

Δε νοιώθω ότι ασχολούμαι με την πολιτική. Μέσα μου έχω ξεχωρίσει πολύ ξεκάθαρα αυτό που λέμε Αυτοδιοίκηση από την Πολιτική. Αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος ενασχόλησης πολιτών κατοίκων ενός τόπου οι οποίοι ζουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, κάνουν οικογένεια σ’ ένα τόπο και αφιερώνουν χρόνο –μέρος από τη ζωή τους –στο να επιλύουν προβλήματα που απασχολούν τη ζωή στον τόπο τους, ή προσπαθούν να πάνε τον τόπο τους ένα βήμα πιο μπροστά.

Δηλαδή όταν λέμε Πολιτική εσείς εκτιμάτε ότι είναι διαφορετική η Κεντρική πολιτική σκηνή από την Περιφέρεια;

Σαφέστατα υπάρχουν τεράστιες διαφορές και θα δανειστώ αυτό που λέει πολύ συχνά ο Περιφερειάρχης μας. Εμείς στην τοπική Αυτοδιοίκηση μπορούμε τουλάχιστον να φτιάξουμε μια βρύση στην πλατεία του χωριού μας. Αυτοί που ασχολούνται με την πολιτική – μάλλον – μπορούν να κάνουν πολύ λιγότερα.

Η αλήθεια είναι όμως πως η κεντρική πολιτική σκηνή καθορίζει το νομικό πλαίσιο που κινείται και η Αυτοδιοίκηση έτσι δεν είναι;

Δεν θα διαφωνήσω. Σίγουρα το κράτος καθορίζει το πλαίσιο και τους νόμους που διέπουν την Αυτοδιοίκηση εμείς είμαστε υποχρεωμένοι απλά να παίζουμε όσο καλύτερη «μπάλα» γνωρίζουμε μέσα στο γήπεδο τα όρια του οποίου καθορίζει το κράτος.

Τώρα που είπατε μπάλα πως σχολιάζετε τα τελευταία γεγονότα που συνέβησαν στα γήπεδα;

Είμαι ένας άνθρωπος που πραγματικά αγαπώ τον αθλητισμό, αλλά με το ποδόσφαιρο για να είμαι ειλικρινής δεν έχω καθόλου καλή σχέση. Νομίζω πως αυτό που συμβαίνει στο γήπεδο είναι ο καθρέπτης σε αυτό που συμβαίνει σε όλη την ελληνική κοινωνία. Το πρόβλημα της διαπλοκής της διαφθοράς και της χαλάρωσης των ηθών σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία καθρεπτίζεται και στο ποδόσφαιρο. Απλά εκεί οι κανόνες είναι πιο χαλαροί και τα ήθη χαλαρώνουν και οι άνθρωποι μπορούν να βγάζουν το χειρότερο εαυτό τους μέσα στο γήπεδο νομίζω ότι βλέπουμε πιο ακραίες καταστάσεις. Αλλά δεν διαφέρει σε αυτό που επικρατεί σε ολόκληρη την κοινωνία.

Ναι πρόσφατα είδαμε και επεισόδια εκτός γηπέδων. Πιθανά να είδατε κι εσείς -όπως και πολύς κόσμος-  και να μάθατε κι από την ιστοσελίδα μας, για τα γεγονότα τα οποία έγιναν πριν από λίγες μέρες στο Δ.Σ. Ιστιαίας -Αιδηψού όπου εκτυλίχθηκαν σκηνές φαρ ουέστ.

Αυτό δε θα ήθελα να το σχολιάσω. Καταλαβαίνετε ότι σαν πολίτης και σαν άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης δε νοιώθω καθόλου τιμή για όσα συνέβησαν στο  Δ.Σ. Ιστιαίας –Αιδηψού, στη συνεδρίαση που αναφέρεστε. Νομίζω πως δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο στο  Δ.Σ. Ιστιαίας –Αιδηψού, σ’ αυτή την θητεία, είχαμε και παλιότερα θερμά επεισόδια, σ’ αυτή τη δημοτική περίοδο έχουμε περισσότερα θερμά επεισόδια και νομίζω πως όσο φτάνουμε προς τις εκλογές τα θερμά επεισόδια θα πυκνώνουν σε συχνότητα.

Γι αυτό το λόγο σας ρωτώ αφού υπάρχει αυτή η απαξίωση …

Καταλαβαίνετε πως ότι γίνεται μέσα σε ένα δημοτικό συμβούλιο, όπου είναι χώρος έκφρασης πολιτικού λόγου και Δημόσιο Βήμα ποτέ δεν είναι αθώο και αυθόρμητο, ή μάλλον δεν είναι μόνο αθώο και μόνο αυθόρμητο.

Είναι λίγο στημένο ας πούμε;

Μπορεί και λίγα πράγματα να είναι και λίγο στημένα.

Φήμες λένε ότι θα ασχοληθείτε και εσείς με αυτό. Δηλαδή θα φύγετε από τον δεύτερο βαθμό και θα πάτε στον πρώτο.

Πριν τελειώσει η θητεία μου στην Περιφέρεια;

Όχι, όχι..

Θα τελειώσει πρώτα η θητεία μου. Κοιτάξτε έχουμε πολλή δουλειά και επιμένω να επαναλαμβάνω και θα το επαναλαμβάνω μέχρι να φτάσουμε μέχρι το τέλος αυτής της θητείας, το ότι επέλεξα μετά από δυο θητείες στον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης να υπηρετήσω τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης και πραγματικά μετά από τέσσερα περίπου χρόνια νιώθω δικαιωμένος, τόσο και για την συνεργασία μου με τον περιφερειάρχη αλλά και την ομάδα της περιφερειακής αρχής του συνδυασμού μας αλλά και από το αποτέλεσμα των έργων που γίνονται για τον τόπο μου. Γιατί κακά τα ψέματα όσο και να θέλουμε να πούμε ότι έχουμε αναπτυγμένη μέσα μας και ξεκάθαρη την περιφερειακή συνείδηση καθένας από εμάς υπηρετεί  και εκπροσωπεί ένα τόπο.

Μεγάλο σχολείο λοιπόν …

Μεγάλο σχολείο ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης και  θα συνεχίσω να τον υπηρετώ μέχρι τη λήξη της θητείας.

Μετά;

Μετά θα δούμε.

Δηλαδή θα δούμε τον Γιάννη Κοτζιά υποψήφιο Δήμαρχο;

Ακούστε θα είμαι απόλυτα ειλικρινής. Πιστεύω επίσης ξεκάθαρα ότι αυτό που πρέπει να κινεί τις αποφάσεις και τις πράξεις και ενός ατόμου που ασχολείται με την Αυτοδιοίκηση είναι δύο πράγματα. Είναι σίγουρα η προσωπική του φιλοδοξία και το δεύτερο το οποίο είναι πολύ σημαντικότερο είναι η ανάγκη του τόπου. Εγώ το 2014 έκρινα ότι εφόσον έχω τη φιλοδοξία να υπηρετώ τον τόπο να ενώσω τις δικές μου μικρές δυνάμεις με τις δυνάμεις του Περιφερειάρχη μας Κώστα Μπακογιάννη και να υπηρετήσω τον τόπο μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το τι θα κάνω μετά το 2019 μετά από ενάμιση χρόνο αναλόγως με το τι αποφάσεις θα πάρει η κυβέρνηση για μας δεν είναι κάτι που αποφασίζουμε εμείς οι αυτοδιοικητικοί θα έχει να κάνει επίσης με την ανάγκη του τόπου.

Άρα ούτε επιβεβαιώνουμε, ούτε αποκλείουμε.

Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι θέλω να συνεχίσω να υπηρετώ τον τόπο και θα τον υπηρετώ από αυτό που πιστεύω ότι έχει ανάγκη.

Και βεβαίως από τη στιγμή που και οι πολίτες εμπιστεύονται και στηρίζουν Γιάννη Κοντζιά.

Μέχρι τώρα καλά τα πήγαμε και ελπίζουμε να συνεχίσουμε.

Πολιτισμός

Και υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία και επιβράβευση του κόσμου ειδικά για την τελευταία επιτυχία με τον Ταύρο των Ωρεών.

Ο Ταύρος των Ωρεών δεν είναι επιτυχία.

Είναι.

Ο Ταύρος των Ωρεών εντάσσεται στην προσπάθεια της Περιφερειακής αρχής να αναδείξει το πολιτιστικό απόθεμα της Στερεάς Ελλάδας. Η Περιφέρεια έχει αποφασίσει να δαπανά χρήματα για να αναστυλώσει και να αναδείξει πολιτιστικά μνημεία. Αφού ακόμη δεν έχει ανασκαφεί η Αρχαία Κήρινθος που όταν θα γίνει θα αποτελέσει σημαντικό πόλο ανάπτυξης για τη Βόρεια Εύβοια, ένα ακόμη μνημείο που έχουμε και δεν το έχουμε προσέξει είναι ο Ταύρος των Ωρεών. Έτσι αποφασίσαμε να διαθέσουμε χρήματα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας για την ανάδειξή του. Ήρθε ο Σύλλογος των Ωρεών, βρέθηκε ο μελετητής έγινε η μελέτη, είχαμε πολύ καλή συνεργασία με την Εφορία αρχαιοτήτων, έχουμε και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Άρα ο Ταύρος δεν είναι προσωπική επιτυχία.

Μέσα σε ποιο χρονικό διάστημα η μακέτα θα υλοποιηθεί και θα μπορέσουμε να δούμε ολοκληρωμένο το έργο;

Μέσα στις επόμενες βδομάδες πρέπει να έχουμε την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης εφ’ εξής προχωρεί τη Τεχνική Υπηρεσία της Περιφερειακής ενότητας Εύβοιας στη δημοπράτηση του έργου. Οπότε τα τρία χρόνια που προβλέπει η προγραμματική σύμβαση θεωρώ ότι είναι πολύς χρόνος και ότι το έργο θα παραδοθεί νωρίτερα. Συνήθως δεν μπαίνω στη λογική για το πότε θα παραδοθεί ένα έργο, αν θα είναι ένας χρόνος ή δύο. Ήδη από τότε που ήρθε ο Σύλλογος, έγινε η μελέτη, πήραμε αδειοδότηση έχει περάσει ενάμισι χρόνος. Τέτοια έργα έχουν ιδιαιτερότητες επειδή είναι μνημεία. Μπορεί στη πορεία υλοποίησης τους να προκύψει κάτι άλλο, βέβαια αν γίνει αυτό θα αναδειχθεί και κάτι άλλο, και να καθυστερήσει.

Στη Δημοτική Ενότητα Αρτεμισίου υπάρχουν κι εκεί πολιτιστικοί θησαυροί σκέφτεστε κάτι γι αυτό;

Πέραν απ’ τους πολιτιστικούς θησαυρούς και φαντάζομαι αναφέρεστε στο ναό της Αρτέμιδος στο Πευκί, το σπουδαιότερο όλων, με ανθρώπους ειδικούς που συζητάω λόγω και της ιδιότητας που είχα ως Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού είναι το ίδιο το γεγονός της ναυμαχίας.  Δεν είναι δυνατόν να επισκέπτονται το Πευκί δεκάδες χιλιάδες ημεδαποί ή αλλοδαποί τουρίστες και να μένουν 5-10 μέρες και να μην γνωρίζει κανείς, ότι εδώ έγινε ένα τόσο σπουδαίο γεγονός για την Ιστορία της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Θα προτείνατε να γίνει κάτι, ένας τύμβος ας πούμε;

Δεν νομίζω ότι πρέπει να προτείνω. Στην Αυτοδιοίκηση νομίζω ότι είναι ορθότερο και πιο ασφαλές απ’ την πλευρά μας να κάνουμε πράγματα, όπως κάναμε και με τον Ταύρο των Ωρεών.

Εν αναμονή λοιπόν;

Εν αναμονή, να περιμένετε να έρθουν κι άλλα.

Και με τα οχυρά;

Τα οχυρά είναι η ίδια θέση. Είναι η ίδια στρατηγική θέση από το 480 π.Χ. ως και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και αναδεικνύεται ως κορυφαίας στρατηγικής σημασίας θέση για τον τόπο που πολεμούν οι άνθρωποι είτε Έλληνες, είτε Γερμανοί, γιατί κι αυτοί ασπάστηκαν μετά το δόγμα Μεταξά. Αναδεικνύεται η περιοχή λοιπόν ως μείζονος στρατηγικής σημασίας. Όλα αυτά μαζί λοιπόν είναι ένα και έχουν να κάνουμε τη θαλάσσια οδό που οδηγεί απ’ το Αιγαίο στις θαλάσσιες Θερμοπύλες που είναι ο πορθμός του Ευρίπου. Στα οχυρά των Γουβών όμως ότι κι αν κάνεις προσκρούει πάνω στις ιδιοκτησίες γι αυτό πρέπει να κάτσουμε όλοι μαζί σ’ ένα τραπέζι και να συνεννοηθούμε τι θα κάνουμε. Για να μπορέσουμε να τα αναδείξουμε χωρίς να ζημιωθεί κανείς και στο τέλος να αναδειχθεί ο τόπος συνολικά.

Έργο με την Περιφέρεια – Οδικό δίκτυο

Σημαντικά βήματα έχουν όμως γίνει και για τη βελτίωση του οδικού δικτύου.

Σ΄ αυτό τον τόπο γνωρίζουμε καλά πως το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι το οδικό δίκτυο. Και το οδικό δίκτυο είναι αυτό που οι παλιότερες διοικήσεις δευτέρου βαθμού Περιφερειάρχες ή Νομάρχες δεν πρόσεξαν όσο θα έπρεπε. Εμείς από την προεκλογική περίοδο δεσμευτήκαμε ότι θα καταβάλουμε σοβαρή προσπάθεια να βελτιώσουμε το οδικό δίκτυο. Στο τέλος αυτής της θητείας θα έχουν ολοκληρωθεί και θα έχουν ξεκινήσει πάρα πολλά έργα. Βέβαια τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Όμως το βέβαιο είναι πως στο οδικό δίκτυο, η κατάσταση που παραλάβαμε το 2014 με αυτή που θα παραδώσουμε το 2019 θα είναι μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

Θα έχει αρχίσει να τακτοποιείται το κομμάτι με τα Ήλια που είναι ένα πρόβλημα τεράστιο;

Με τα Ήλια, ήδη ο εργολάβος έχει εγκατασταθεί και δουλεύει. Δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2019. Φιλοδοξούμε όμως να παραδώσουμε τις παρακάμψεις της Αιδηψού και των Γιάλτρων. Έχουμε κάνει ήδη γενναίες συντηρήσεις σε όλο το δίκτυο. Έχουμε αρχίσει τις διαπλατύνσεις στον Άγιο και στον Παγώντα. Φέτος ξεκινά η δεύτερη φάση των διαπλατύνσεων και ήδη ξεκινά η διαδικασία για να δημοπρατηθεί η τρίτη φάση και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2019. Και το μεγάλο πρόβλημα του ορεινού μας όγκου νομίζω θα γίνει το ευχάριστο κομμάτι της διαδρομής. Μέσα στην άνοιξη με καλοκαίρι θα έχουμε ολοκληρώσει την παράκαμψη του Προκοπίου. Συντηρήσεις θα βγουν κι άλλες για την επόμενη διετία. Νομίζω πραγματικά γίνεται σοβαρή προσπάθεια. Και μην ξεχνάτε πως το πρώτο πράγμα που κάναμε το 2015 ήταν η καλή συντήρηση στο δρόμο ανάμεσα στο Βουτά και στις Ροβιές που ήταν σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση γιατί υπήρχαν χειμώνες βαρείς που είχαν ταλαιπωρήσει το δρόμο. Κάναμε μια γενναία συντήρηση που ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο και πριν ένα μήνα μέσα σε μια νέα συντήρηση δημοπρατήσαμε την παράκαμψη του Βουτά. Ένα έργο που έχει στοιχειώσει εδώ και δεκαπέντε χρόνια περίπου.

Το προσωπικό κομμάτι

Δήμος, Περιφέρεια, πολιτισμός και παράλληλα επαγγελματίας και οικογενειάρχης. Πως μπαίνουν αυτά σε μια σειρά;

Σας είπα η Αυτοδιοίκηση είναι χώρος ενασχόλησης φυσιολογικών ανθρώπων, που ζουν και δραστηριοποιούνται σ’ έναν τόπο και αφιερώνουν χρόνο και χώρο απ’ της ζωή τους για να λύσουν προβλήματα που τους απασχολούν στην καθημερινότητά τους. Στην πραγματική τους ζωή.

Πόσες πίκρες, πόσα προβλήματα χρειάστηκε να λύσει ο Γιάννης ο Κοτζιάς και πόσα τα οφέλη και οι χαρές που έχει πάρει απ’ την Αυτοδιοίκηση για να θέλει να συνεχίσει να ασχολείται;

Εμείς που ασχολούμαστε με την Αυτοδιοίκηση γνωρίζουμε πως εννιά είναι λύπες και μία χαρά. Η χαρά είναι η ικανοποίηση από την υλοποίηση ενός έργου. Από κάτι που οραματιστήκαμε και το είδαμε να μπαίνει στο δρόμο του και να παίρνει σάρκα και οστά. Μέχρι όμως να γίνει οτιδήποτε όμως απ’ όλα αυτά οι πίκρες είναι πολλές. Γιατί υπάρχουν και πάρα πολλά εμπόδια. Ξέρετε είναι πολύ δύσκολο να ταράζεις τα νερά, να προσπαθείς να αλλάξεις πράγματα. Όσο για μας που είμαστε νεότεροι στην ηλικία αυτοδιοικητικοί, χωρίς να θέλω να πω ότι οι παλιότεροι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Η αλήθεια όμως είναι όταν στο χώρο της αυτοδιοίκησης βλέπουμε τους ίδιους και τους ίδιους ανθρώπους και πραγματικά αυτό είναι κάτι που ακούω κάθε μέρα στις συνομιλίες με τους συμπολίτες μας, όταν βλέπουμε τους ίδιους και τους ίδιους ανθρώπους να υπηρετούν τον τόπο από τις ίδιες θέσεις ή να εναλλάσσονται σε αυτές αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά να μπουν νέα πρόσωπα στο χώρο.  Έτσι το μέλλον του τόπου είναι από σκοτεινό μέχρι σκιερό και αν δεν αλλάξουν τα πρόσωπα και οι νοοτροπίες και δεν εννοώ μόνο ηλικιακά. Πρέπει να μπουν άνθρωποι με φρέσκες ιδέες να υπηρετήσουν τον τόπο και κάθε τόπο.

Δημογραφικό πρόβλημα και διαρροή ανθρώπινου κεφαλαίου

Εσείς από την Περιφέρεια ή από οποιαδήποτε άλλη θέση της Αυτοδιοίκησης κι αν ασχοληθείτε έχετε σκεφτεί τη διαρροή ανθρώπινου κεφαλαίου που έχουμε; Δικά μας παιδιά, μορφωμένα παιδιά ούτε καν σκέφτονται να επιστρέψουν στον τόπο. Και λίγοι επιστήμονες που μένουν σε περίπτωση που τους γίνει κάποια καλή επαγγελματική πρόταση μπορεί να φύγουνε;

Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια είχε ως κύριο πρόβλημά της το δημογραφικό πρόβλημα. Οι Έλληνες γεννούσαμε λιγότερο απ’ τις ανάγκες που έχουμε για να διατηρήσουμε τον πληθυσμό μας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως και έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια είναι πως τα μυαλά μας φεύγουν στο εξωτερικό. Είναι μια ωρολογιακή βόμβα που έχει σκάσει και δεν θέλουμε να το δούμε κατάματα. Είναι αυτό που θα δημιουργήσει πρόβλημα στο μέλλον.

Το φέρνω σε πιο μικρή κλίμακα το θέμα. Δηλαδή δεν αναφέρω για νεαρό κόσμο που φεύγει απ’ τη χώρα. Αναφέρομαι στα παιδιά που φεύγουν απ’ την περιοχή για να μετοικήσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα και δεν το σκέφτονται καν να επιστρέψουν. Τα περισσότερα παιδιά κάνουν παράπονα ότι δεν θέλουν να έρθουν πίσω, γιατί το περιβάλλον δεν είναι φιλόξενο για να έρθουν.

Πάντα ο τόπος μας είχε το πρόβλημα της διαρροής. Στην περίοδο τώρα της κρίσης έχουμε και το πρόβλημα της διαρροής προς το εξωτερικό. Αυτό είναι αρκετά χειρότερα απ’ τη φυγή προς την πρωτεύουσα. Γιατί αυτός που βρίσκεται στην πρωτεύουσα είναι πολύ κοντά στον τόπο του και να ζει και ίσως και στους δύο τόπους ταυτόχρονα. Εξ άλλου μην ξεχνάμε ότι το μέρος εδώ της Περιφέρειάς μας δεν μπορεί να απορροφήσει όλα τα παιδιά που σπουδάζουν και αποκτούν εξειδικευμένες γνώσεις. Εκεί θα έπρεπε να έχουμε την ανάπτυξη που θα έπρεπε να έχουμε και τα παιδιά μας να κάνουν τις δουλειές που πρέπει για να μείνουν στον τόπο τους.

Ο τουρισμός στόχος ανάπτυξης

Γι αυτή την ανάπτυξη ρωτάω. Υπάρχει σχέδιο στην Περιφέρεια, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες αυτές και τα παιδιά να μένουν στον τόπο τους; Όπως στην Κρήτη. Ουδείς Κρητικός σκέφτεται να φύγει απ’ την Κρήτη.

Γιατί δεν θέλει να φύγει απ’ την Κρήτη; Γιατί η Κρήτη είναι η «ναυαρχίδα» του τουρισμού και μην ξεχνάτε πως η Στερεά Ελλάδα είναι ο ουραγός στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας και εμείς ως Περιφερειακή Αρχή ξεκινήσαμε να στήσουμε αυτό που λέγεται τουριστικό προϊόν Στερεάς. Αυτό που έγινε σ’ αυτή τη χρονική περίοδο δεν έχει γίνει σε άλλη περίοδο. Εγώ και ο συνεχιστής μου ο κ. Μπουρμάς καθοδηγούμενοι και απ’ τον Περιφερειάρχη έχουμε δώσει και τον εαυτό μας να στήσουμε το τουριστικό προϊόν της Στερεάς. Επίσης η αγροτοδιατροφή. Η αγροτοδιατροφή του Κρητικού προϊόντος, η Κρητική διατροφή είναι πράγματα που έχουν προβληθεί αρκετά, ενώ της Στερεάς μπορεί να πηγαίνουν σε όλο τον πλανήτη, όμως δεν έχουν τη σφραγίδα του προϊόντος της Στερεάς με αποτέλεσμα να μην αφήνουν υπεραξία στον τόπο.

Χρειαζόμαστε  δηλαδή, συσκευασία, τυποποίηση, προώθηση…

Και ισχυρό Brand που να λειτουργεί σαν ομπρέλα και να ενώνει όλα τα προϊόντα  είτε αυτό είναι αγροτοδιατροφικό, είτε τουριστικό προϊόν, είτε παροχή υπηρεσίας. Κι αυτά είναι και τα πλεονεκτήματα της περιοχής. Έχουμε μια βιομηχανική περιοχή στα όρια με την Αττική και από κει και πέρα ζούμε απ’ τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή.

Θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τον τουρισμό γιατί μπορεί να δώσει ευκαιρίες. Πέραν απ’ το τουριστικό πακέτο, τον γαστρονομικό τουρισμό έχουμε και τον ιαματικό τουρισμό που είναι ένα διαπραγματευτικό χαρτί δυνατό, αλλά και τον θρησκευτικό που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε…

Ο θρησκευτικός τουρισμός, ο εναλλακτικός τουρισμός είναι από τα δυνατά χαρτιά της Βόρειας Εύβοιας, για να ξεφύγουμε λίγο απ’ αυτό που λέμε Στερεά Ελλάδα και να περάσουμε στα δικά μας. Κι ένα είδος τουρισμού που είναι αρκετά υψηλού επιπέδου και έχει στοχεύσει η Περιφερειακή αρχή να αναπτυχθεί στη Βόρεια Εύβοια είναι ένα είδος τουρισμού που λέγεται γεωτουρισμός.

Γεωτουρισμός

Γεωτουρισμός; Δηλαδή για πείτε μας λίγο γι’ αυτό…

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Μ. Δευτέρας (2 Απριλίου), το Συμβούλιο θα αποφασίσει για να καταθέσει μελέτη, να συμπληρώσει φάκελο τον οποίο θα καταθέσει στην Unesco, ώστε να αναγνωριστεί η Βόρεια Εύβοια ως γεωπάρκο και να ενταχθεί στον παγκόσμιο κατάλογο γεωπάρκων της Unesco. Καταλαβαίνετε ότι αυτό θα είναι μια διεθνής αναγνώριση μια πιστοποίηση από τον πλέον σοβαρό οργανισμό Πολιτισμού και αυτό στοχεύει στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη μέσα από το γεωτουρισμό προσκαλώντας την επιστημονική κοινότητα, τους πανεπιστημιακούς απ’  όλο τον κόσμο να μελετήσουν τα γεωλογικά φαινόμενα και την φυσικογεωλογική εξέλιξη της Βόρειας Εύβοιας και να συνεισφέρουν έτσι στην ανάπτυξη του γεωλογικού τουρισμού που έρχεται παράλληλα με τα γεωπάρκα. Τα γεωπάρκα στον πλανήτη είναι λιγότερα από 200. Είναι λοιπόν μεγάλος στόχος και τα οφέλη της περιοχής θα είναι πάρα πολλά.

Δηλαδή μέχρι να κάνουμε εμείς το δημοσιογραφικό συνέδριο θα έχουμε νεότερα απ’ αυτό το θέμα;

Θα έχουμε νεότερα, όχι ως αποτέλεσμα για την πιστοποίηση αλλά θα έχουμε νεότερα γιατί ήδη τα πράγματα θα έχουν δρομολογηθεί.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό νέο και μεγάλη ευκαιρία για την Εύβοια

Και περισσότερο της Βόρειας Εύβοιας. Έχουμε πάρα πολλά σημεία παγκόσμιου γεωλογικού ενδιαφέροντος στον τόπο μας τα οποία συμπληρώνονται από στοιχεία φυσικής ομορφιάς, βιοποικιλότητας, δίκτυο Natura και άλλα πολλά.

Αν σκεφτεί κανείς ότι έχουμε τα ιαματικά λουτρά, τα Λιχαδονήσια, το απολιθωμένο δάσος αλλά και το φαινόμενο της παλίρροιας, αυτά είναι στοιχεία μοναδικότητας.

Αυτά στα οποία αναφερθήκατε είναι το επιφανειακό μέρος του φακέλου. Οι ιαματικές πηγές, η έκρηξη του ηφαιστείου της Λιχάδος αλλά και τα παλαιοντολογικά ευρήματα στην Κερασιά είναι η έκφραση ή τα αποτυπώματα του γεωλογικού φαινομένου, της φυσικογεωλογικής εξέλιξης του τόπου. Η μελέτη η οποία θα γίνει θα είναι πιο βαθιά και καταλαβαίνετε ότι θα βγουν πάρα πολλά πράγματα στην επιφάνεια ενδιαφέροντα και για μας τους κατοίκους αλλά και γι αυτούς που θα έρθουν να μελετήσουν τον τόπο.

Δηλαδή θα υπάρχει συνεργασία με όλα τα πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού πιθανόν;

Θα συσταθεί μια μελετητική ομάδα η οποία θα αναδείξει τη φυσικογεωλογική εξέλιξη του τόπου, η οποία είναι αντιπροσωπευτική της εξέλιξης του αιγιακού χώρου – έτσι μας λένε οι επιστήμονες – και το συνδυασμό αυτής της εξέλιξης με την παρουσία του ανθρώπου και την εξέλιξη του ανθρώπινου Πολιτισμού σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον. Θα έχουμε πάρα πολλά να πούμε.

Είναι πάρα πολύ σπουδαίο και ευχαριστούμε που μας ενημερώνετε και εμείς με τη σειρά μας να ενημερώσουμε τον κόσμο.

Το πιο σπουδαίο απ’ αυτή τη διαδικασία είναι να γίνει κοινωνός αυτής της προσπάθειας και να κατανοήσει τι σημαίνει να μπαίνεις σε ένα παγκόσμιο δίκτυο γεωπάρκων. Μπαίνουμε σε μια παγκόσμια διαδρομή. Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε εμείς στη Στερεά με την πολιτιστική διαδρομή να ενώσουμε τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Φανταστείτε αν όλα πάνε καλά, η Βόρεια Εύβοια και όταν αναφέρομαι σε Βόρεια Εύβοια εννοώ τα διοικητικά όρια των δύο δήμων γιατί είναι ένας ικανός χώρος για να αποτελέσει γεωπάρκο, να κατανοήσουν οι κάτοικοί του και το τι σημαίνει αυτό αλλά και ποια θα είναι τα οφέλη να αρχίσουν να μπαίνουν μέσα στην διαδικασία σαν κοινωνικοί εταίροι της όλης προσπάθειας.

Βέβαια, διότι αν δεν στηρίξει κάτι η ίδια η κοινωνία δεν μπορεί αυτό να προχωρήσει…

Επίσης επειδή υπάρχει αυξημένη καχυποψία απ’ τους κατοίκους με περιορισμούς που τυχόν θα έρθουν από μια τέτοιου τύπου πιστοποίηση. Αυτό που πρέπει να διαβεβαιώσουμε τους πάντες είναι ότι μια πιστοποίηση απ’ την Unesco δεν επιφέρει κανένα περιορισμό. Ισχύουν οι νόμοι  του κράτους και κάθε κράτους και η Unesco δεν επιβάλει κανένα νόμο.

Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό…

Πάρα πολύ σημαντικό και καθησυχαστικό

Καθησυχαστικό για τις «Κασσάνδρες»…

Ναι οι οποίες πολύ γρήγορα θα βγουν να πουν πολλά όταν θα ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια και θα μπαίνει στη φάση εξωστρέφειας.

Κύριε Κοντζιά σας ευχαριστώ πάρα πολύ

Κι εγώ σας ευχαριστώ

Πάρη Ντελκή

 

 

 

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr

Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: