Home > Hot ! > [video]Μ.Χρυσοβελώνη: «Από την Αιδηψό προαναγγέλλω το νομοσχέδιο για την Ισότητα και τις Έμφυλες Διακρίσεις»

[video]Μ.Χρυσοβελώνη: «Από την Αιδηψό προαναγγέλλω το νομοσχέδιο για την Ισότητα και τις Έμφυλες Διακρίσεις»

Για το φαινόμενο της γυάλινης οροφής δηλαδή τους φραγμούς, που εμποδίζουν την επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις, αλλά και το νομοσχέδιο για την Ισότητα και τις έμφυλες διακρίσεις μίλησε η Υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα στα θέματα ισότητας Μαρίνα Χρυσοβελώνη στη δημοσιογράφο Πάρη Ντελκή. Με την ευκαιρία της συμμετοχής της στην ημερίδα «Η γυναίκα στη δημόσια σφαίρα» η ίδια δήλωσε χαρούμενη που συμμετείχε ενώ δεν παρέλειψε να  συγχαρεί τη Δήμαρχο Λίνα Ευσταθίου – Σπανού, και συνέχισε τονίζοντας πως είναι πρώτη φορά που αυτή η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και Υπουργό Εσωτερικών τον Αλέξη Χαρίτση, αποφάσισαν να αναθέσουν τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του τομέα ισότητας σε Υφυπουργό γυναίκα.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη

«Αυτό που έχω να προαναγγείλω είναι ότι σε λίγες μέρες εισάγεται στη Βουλή για επεξεργασία στις Επιτροπές και για ψήφιση στην Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου το νομοσχέδιο για την ισότητα και τις έμφυλες διακρίσεις, το οποίο θεωρώ ότι είναι μία κορυφαία πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης. Εισάγεται η ισότητα και οι πολιτικές της ισότητας, σε όλους τους τομείς του δημόσιου και του ιδιωτικού βίου αλλά πολύ μεγάλη τομή έχουμε και στο κομμάτι της Αυτοδιοίκησης του Α΄ και Β΄βαθμού. Γίνονται υποχρεωτικές πλέον οι Επιτροπές Ισότητας και μέσω αυτών θα στηρίζονται και τα συμβουλευτικά κέντρα και οι δομές φιλοξενίας που ήδη υπάρχουν, αλλά στόχευσή μας είναι να γίνουν ακόμη περισσότερα. Το σημαντικότερο είναι ότι αυτά θα αποτελούν προνοιακά ιδρύματα και θα χρηματοδοτούνται από το κράτος. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό γιατί κατά αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζουμε την ανασφάλεια αν θέλετε που αισθανόντουσαν και οι εργαζόμενοι που κάνουν ένα εξαιρετικό έργο για το τι θα συμβεί μετά την λήξη και την ολοκλήρωση του προγράμματος ΕΣΠΑ και για αυτό ακριβώς το λόγο υπογράψαμε δύο σύμφωνα πρόθεσης συνεργασίας με την ΚΕΔΕ και MP, έτσι ώστε να οριοθετήσουμε το πώς θα λειτουργούν οι επιτροπές ισότητας και οι δομές οι οποίες θα υπάρχουν και λέμε πρόθεση συνεργασίας, διότι αυτά θα υλοποιηθούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και μετά το πέρας των Αυτοδιοικητικών Εκλογών. Παράλληλα όμως και για να καταδείξω το πόσο μεγάλη σημασία δίνει αυτή η κυβέρνηση στο να υπάρχει μία ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά, θα ξεκινήσει μία καμπάνια από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών έτσι ώστε να προτρέψει γυναίκες, να συμμετάσχουν και να στελεχώσουν πρώτα στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές στις Ευρωεκλογές και μετά τον Οκτώβρη στις Εθνικές εκλογές γιατί θεωρώ ότι οι γυναίκες, όχι απλώς να μετέχουν στα Κοινά αλλά να είναι και πάρα πολύ αποτελεσματικές. Επίσης η καμπάνια θα έχει και μία άλλη όψη, ένα δεύτερο κομμάτι να προτρέπουμε τον κόσμο και τις γυναίκες να ψηφίζουν οι γυναίκες. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό.

 Στη Δημόσια Διοίκηση υπάρχει μεγάλος αριθμός γυναικών σε υψηλές θέσεις εργασίας;

Τα πράγματα είναι καλύτερα από ότι ήταν στο παρελθόν, αλλά το λεγόμενο φαινόμενο της γυάλινης οροφής -θα το ξέρετε – δυστυχώς δεν το έχουμε αντιμετωπίσει στο 100% και εκεί ακριβώς στοχεύει, όλη αυτή η προσπάθεια που κάνει αυτή η κυβέρνηση του Υπουργείου Εσωτερικών. Θέλουμε να φτάσουμε κάποια στιγμή στο ποθητό αποτέλεσμα να μη χρειάζεται καν να υπάρχει πρόβλεψη της ποσόστωσης για τη συμμετοχή των γυναικών. Αυτός είναι ο στόχος όλων των γυναικών!

Αυτός είναι ο στόχος όλων των γυναικών, αλλά στην παρούσα φάση η ποσόστωση χρειάζεται και για αυτό ακριβώς το λόγο και μέσα από το Νομοσχέδιο προβλέπονται και για τις εθνικές εκλογές συμμετοχή με ένα 40% των γυναικών στα ψηφοδέλτια ανά Περιφέρεια και όχι σε επίπεδο Επικράτειας όπως παλαιότερα.

Από την εμπειρία σας διαπιστώνετε ότι υπάρχει βαθμός διαφοροποίησης στην αποτελεσματικότητα των γυναικών;

«Αυτό το οποίο θέλω να πω και το βλέπω με γυναίκες που έρχομαι σε επαφή είναι ότι είναι πάρα πολύ μεθοδικές, είναι πάρα πολύ οργανωτικές και ακριβώς επειδή έχουν πολλά πράγματα να κάνουν, δηλαδή δεν είναι μόνο μία γυναίκα πολιτικός, μπορεί να είναι και επαγγελματίας, μητέρα, επειδή καλούνται να διαχειριστούν μέσα σε μία μέρα ταυτόχρονα πολλά πράγματα, ξέρουν να διαχειρίζονται το χρόνο τους καλύτερα.

Πάρη Ντελκή

Φωτογραφία: Απόστολος Σουλιάδης

Video: Γιώργος Μπαλαλάς

 

There is no slider selected or the slider was deleted.

Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: