Περισσoτερα"/>
Home > Hot ! > [video]Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού – Woman Αct: «Η γυναίκα στη Δημόσια σφαίρα» – Δείτε όλη την ημερίδα

[video]Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού – Woman Αct: «Η γυναίκα στη Δημόσια σφαίρα» – Δείτε όλη την ημερίδα

Το μεσημέρι του Σαββάτου 2 Μαρτίου 2019 η  Αιδηψός υποδέχτηκε στο ξενοδοχείο «Θέρμαι Σύλλα», εκπροσώπους του Ιερού κλήρου των Σωμάτων Ασφαλείας, της Κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του επιχειρηματικού κόσμου, στην ημερίδα που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού με την Woman Αct, με θέμα «Η γυναίκα στη Δημόσια σφαίρα».

Χαιρετισμό απεύθυναν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αιδηψού π. Ηλίας Ευθυμιόπουλος και στη συνέχεια η Δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού κ. Λίνα Ευσταθίου Σπανού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους.

Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης και Υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Δημήτρης Αναγνωστάκης, οι  βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ  Τάσος Πρατσόλης και Ζωή Λιβανίου, ο ηθοποιός, πολιτικός και υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Απόστολος Γκλέτσος, ενώ διαβάστηκε και ο χαιρετισμός του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Ακριώτη.

Με ευχάριστη έκπληξη έκλεισε ο κύκλος των χαιρετισμών με τον Πρόεδρο του 15μελούς Λυκείου Ιστιαίας τον Γιάννη Σταματονικολό. Είναι σημαντικό οι νέοι άνθρωποι να σέβονται την πορεία των γυναικών και να αντιλαμβάνονται το κομμάτι της ισότητας στην πράξη.

Στη συνέχεια η  Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, πήρε το λόγο ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας. Για την ισότητα σήμερα μίλησε η Μαίη Ζαννή, συνιδρύτρια της Women Act. Δεύτερη νεανική παρουσία με θερμό λόγο ήταν η 17χρονη μαθήτρια Λυκείου Βασιλική Αμυρά.

Για την μειωμένη παρουσία γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μόλις 5% πανελλαδικά μίλησε η Δήμαρχος Ιστιαίας –Αιδηψού  Λίνα Ευσταθίου Σπανού καλώντας τις γυναίκες και να συμμετάσχουν αλλά και να υποστηρίζουν τις γυναίκες. Την μελέτη της ΚΕΔΕ, παρουσίασε η Δρ. Αναστασία Ψωμιάδη, ιδρύτρια και Πρόεδρος Δ.Σ. της Αpson EKE, σύμβουλος του Προέδρου της ΚΕΔΕ.

Σε μορφή διαλείμματος από τις εισηγήσεις ακολούθησε συζήτηση με  συντονίστρια την εκπαιδευτικό και δημοσιογράφο Πάρη Ντελκή, η οποία και διεκπεραίωσε την παρουσίαση της ημερίδας.

Στην  επιχειρηματικότητα των γυναικών και τον συντονισμό πολλαπλών ρόλων, αναφέρθηκε η Πρόεδρος του Εμποεπαγγελματικού Συλλόγου Δέσποινα Μαραβέλη, η οποία και επιβραβεύτηκε ιδιαιτέρως από τον γιό της. Για την επιχειρηματικότητα και τον σεβασμό στο γυναικείο φύλο μίλησε ο επιχειρηματίας Νίκος Ζάχος.

Την κεντρική ομιλήτρια  Ms Kate Marie Byrnes, Επιτετραμμένη Πρεσβείας ΗΠΑ παρουσίασε η Δρ. Μαρία Γιαννιού, συνιδρύτρια της Women Act, ενώ τη διερμηνεία ανέλαβε η καθηγήτρια Αγγλικών Αναστασία Γεραλέξη.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε όλη την διάρκεια της ημερίδας στην διπλανή αίθουσα του ξενοδοχείου λειτούργησε εργαστήρι για παιδιά (4-10 ετών) με τίτλο «Είμαστε Όλοι Διαφορετικοί αλλά  Ίσοι», βασισμένο  στα δικαιώματα των παιδιών.Το εργαστήρι οργανώθηκε και διεξήχθη από τους παιδαγωγούς του Ιδιωτικού Παιδικού Σταθμού – Ιδιωτικού Νηπιαγωγείου «Φεγγαράκι».

Δείτε ολόκληρη την ημερίδα στο video

 

Διαβάστε τον λόγο της Δημάρχου Ιστιαίας –Αιδηψού  Λίνας Ευσταθίου Σπανού:

Φίλες και φίλοι,

Ήδη, έχουμε ακούσει τον πρώτο γύρο ομιλιών και το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι γυναίκες με το δυναμισμό τους και τις ιδέες τους μπορούν να προσφέρουν πολλά στη σύγχρονη κοινωνία και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας εποχής.

Μπαίνουμε πλέον στην ενότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Και θα ήθελα να ξεκινήσω με ορισμένους αριθμούς.

Συνολικά στην Ελλάδα έχουμε 325 δήμους σε όλη την Ελλάδα. Εχετε αναρωτηθεί πόσες γυναίκες δημάρχους έχουμε; Η απάντηση είναι 16.

Δηλαδή, ποσοστό 5%

Εχω τη χαρά να είμαι μια από τις 16 δημάρχους με τις οποίες μοιράζομαι το ίδιο όραμα για την ανάπτυξη του τόπου μας. Η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε όλοι είναι πώς το 5% πρέπει να γίνει 50%

Όχι με τη λογική της ποσόστωσης.

Γιατί μόνο τότε θα φανεί στην πράξη ότι οι γυναίκες έχουν τις ίσες ευκαιρίες με τους άνδρες.

Είναι γεγονός, ότι πρέπει να γίνουν πολλά βήματα στην κεντρική διοίκηση, στην οικονομία, στην εκπαίδευση ώστε όλοι οι νέοι και οι νέες να έχουν τις ίδιες δυνατότητες να διακριθούν, να δημιουργήσουν και γιατί όχι να ηγηθούν του τομέα δράσης τους.

 

Τα εμπόδια είναι πολλά. Γιατί ο ρόλος της σύγχρονης γυναίκας είναι δύσκολος και απαιτεί θυσίες.

Έχω τη χαρά, να βρίσκονται μαζί μας γυναίκες πολιτικοί, γυναίκες στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, γυναίκες που δραστηριοποιούνται στις επιχειρήσεις και μάλιστα αισθάνομαι τυχερή που στον τόπο μας η φίλη μου Δέσποινα Μαραβέλη είναι πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αιδηψού από το 2012.

Με μεγάλο ενδιαφέρον θα ακούσουμε την εμπειρία αλλά και τις προτάσεις της επιτετραμμένης στην αμερικανική πρεσβεία κυρίας Kate Marie Byrnes.

 

Φίλες και φίλοι,

Ο Δήμος Ιστιαίας Αιδηψού εργάζεται συστηματικά για την ουσιαστική υποστήριξη των γυναικών της περιοχής μας.

 

Για να βοηθήσουμε τις εργαζόμενες στον Δήμο μας, ιδρύσαμε τα ΚΔΑΠ ( κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ) τα οποία προσφέρουν δωρεάν απογευματινές δράσεις ως ένα πλαίσιο που θα απελευθερώνει χρόνο στις μητέρες.

Ενισχύσαμε παράλληλα τους παιδικούς σταθμούς του δήμου ώστε κανένα παιδάκι να μην μείνει εκτός.

Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις το γραφείο ισότητας του Δήμου να γίνει ένα σημείο επικοινωνίας και αναφοράς των θεμάτων αυτών που οι γυναίκες στην επαρχία κρύβουν και ντρέπονται να μιλήσουν για αυτά.

 

Και έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη για να ενισχύουμε το ρόλο της γυναίκας όχι μόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στην επιχειρηματική ζωή.

Σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση,  να επιμείνουμε σε στρατηγικές  για  τη συμμετοχή  των  γυναικών  σε νέους τομείς δράσης όπως η τεχνολογία, η εκπαίδευση και η έρευνα.

Να πιέσουμε την κεντρική εξουσία να διαθέσει περισσότερα ευρωπαϊκά προγράμματα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και την ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση των μονάδων.

Σε αυτά τα ζητήματα μπορούμε να συμβάλουμε καθοριστικά εμείς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με ενιαία φωνή και ολοκληρωμένο σχέδιο. Για ίσες ευκαιρίες χωρίς διάκριση φύλων.

Κυρίες και κύριοι,

Εύχομαι την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε οι γυναίκες δήμαρχοι να μην είναι μόνο 16 αλλά πολύ περισσότερες γιατί και στην τοπική αυτοδιοίκηση μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα.

Σας ευχαριστώ πολύ

Φωτογραφίες: Απόστολος Σουλιάδης

Video:Γιώργος Μπαλαλάς

 

 

 

Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: