booked.net

Home > Hot ! > Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές χρησιμοποιεί η ΤΕΡΝΑ

Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές χρησιμοποιεί η ΤΕΡΝΑΤο απόγευμα της Πέμπτης 15 Μαρτίου 2018, στο Δ.Σ. Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας   συζητήθηκε έκτακτα η απόφαση της Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που ενέκρινε το αίτημα της Εταιρείας  «ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ  Α.Ε.» για αλλαγή του καυσίμου που χρησιμοποιείται  στην παραγωγή του δίπυρου μαγνησίτη, από μαζούτ σε καύσιμο τύπου    ΠΕΤ-ΚΟΚ   (στερεό ανθρακοειδή).

Από την απόφαση αυτή  η τοπική κοινωνία θορυβήθηκε και η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ   -Για τη βιώσιμη ανάπτυξη  στο Δήμο μας-  εξέδωσε επείγουσα ενημέρωση    προς τους κατοίκους του Δήμου  Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, διερωτώμενη  για την πιθανότητα ρύπανσης του φυσικού περιβάλλοντος.

Το palmosev.gr ήρθε σε επικοινωνία με την εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΑΕ., όπου και εξασφάλισε για τους αναγνώστες του, ακριβείς πληροφορίες για την λειτουργία της, όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ  η εταιρεία χρησιμοποιεί αντιρρυπαντική τεχνολογία και εφαρμόζει  Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές εγκεκριμένες από την Ευρωπαϊκή  Ένωση που διασφαλίζει την περιβαλλοντική προστασία.

Γιατί προβαίνετε στην αλλαγή από καύσιμο μαζούτ που χρησιμοποιείται μέχρι τώρα στο νέο καύσιμο ( ΠΕΤ – ΚΟΚ );

Στις υπάρχουσες λειτουργούσες εγκαταστάσεις μας χρησιμοποιείται καύσιμο υγραέριο και όχι μαζούτ. Η καύση μαζούτ προβλεπόταν αρχικά για τους δύο νέους κατακόρυφους φούρνους παραγωγής δίπυρης μαγνησίας. Πλέον η παραγωγή δίπυρης μαγνησίας θα πραγματοποιηθεί σε υπερσύγχρονο περιστροφικό φούρνο. Το καύσιμο ΠΕΤ-ΚΟΚ σε περιστροφικό φούρνο προσδίδει ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά στην παραγόμενη δίπυρη μαγνησία και χρησιμοποιείται διεθνώς από όλους τους παραγωγούς. Σημειώνεται ότι το  ΠΕΤ-ΚΟΚ θα καλύπτει το 90 % και το υπόλοιπο 10% θα είναι πάλι υγραέριο.

Είναι αλήθεια πως τα καύσιμο  που χρησιμοποιείται μέχρι τώρα είναι πολύ χαμηλό σε θείο ( SΟ2 ) και σε άλλους ρύπους, ενώ το νέο καύσιμο ( ΠΕΤ – ΚΟΚ ) έχει σημαντική αύξηση του διοξειδίου του θείου (S02 ) κατά 42%;

Η καύση οποιουδήποτε καυσίμου στη Γή, παράγει διάφορους ρύπους, με κύρια τα οξείδια του άνθρακα και αζώτου (CΟX και ΝOX), που αποτελούν μακράν τον κυρίαρχο όγκο. Η αλλαγή καυσίμου στη νέα μας μονάδα δίπυρης μαγνησίας, σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής, οδηγεί σε μείωση  των συνολικών (παραγόμενων) ρύπων των καυσαερίων κατά 12% σε ετήσια βάση. Από  όλους τους ρύπους, ειδικά το παραγόμενο εντός της μονάδας διοξείδιο του θείου (SΟ2 ) (και όχι τα εκπεμπόμενο στην ατμόσφαιρα) αυξάνεται μεν ποσοτικά κατά 42 %, αλλά ούτως ή άλλως το SΟ2 αποτελούσε και παραμένει ένα απειροελάχιστο ποσοστό (μόλις 0.04 %) των συνολικών (παραγόμενων) ρύπων. Εκείνο που προέχει δεν είναι οι παραγόμενοι από την καύση ρύποι, αλλά οι τελικώς εκπεμπόμενοι στην ατμόσφαιρα, μετά τα μέτρα αντιρρύπανσης. Οι εκπεμπόμενοι ρύποι είναι βεβαίως κάτω από τα επιτρεπτά όρια που ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Ισχύει πως η χρήση του ΠΕΤ – ΚΟΚ εκπέμπει ρυπογόνες ουσίες για τα οποία πρέπει υα υπάρχει επίσημη επιστημονική ενημέρωση για τα επιτρεπτά όρια που ισχύουν;

Η καύση του ΠΕΤ-ΚΟΚ παράγει ίδιους ρύπους με όλα τα γνωστά καύσιμα υδρογονανθράκων. Οι εκπεμπόμενοι στην ατμόσφαιρα ρύποι έχουν μελετηθεί επιστημονικά εδώ και χρόνια και έχουν θεσπισθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανώτατα επιτρεπτά όρια εκπομπών, ξεχωριστά για κάθε ρύπο.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα ποσοστά των ρύπων που θα εκπέμπονται για κάθε μέρα και κατ’ έτος για τον άνθρωπο και το γύρω περιβάλλον.

Όλες οι εγκαταστάσεις μας συμμορφώνονται απόλυτα με την ισχύουσα νομοθεσία. Οι ρύποι που Θα εκπέμπονται στο περιβάλλον από τις νέες μας εγκαταστάσεις, θα είναι σαφώς κάτω από τα επιτρεπτά όρια και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Σημειωτέον ότι το ΠΕΤ – ΚΟΚ σαν καύσιμο χρησιμοποιείται ευρέως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται σε πλήθος εργοστασίων τσιμέντου, χαλυβουργίες καθώς και μονάδες επεξεργασίας λευκολίθου για παραγωγή δίπυρης μαγνησίας.

Η ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ Α.Ε. προτίθεται να χρησιμοποιήσει τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος και ποιοι είναι αυτοί;

Τόσο οι νέες εγκαταστάσεις, όσο βέβαια και οι υπάρχουσες, είναι υπερσύγχρονες, χρησιμοποιούν αντιρρυπαντική τεχνολογία και εφαρμόζουν  Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές εγκεκριμένες από την Ευρωπαϊκή  Ένωση. Ειδικά για τον νέο περιστροφικό φούρνο χρησιμοποιείται εξειδικευμένη τεχνολογία αποκονίωσης και αποθείωσης των καυσαερίων, που διασφαλίζει την περιβαλλοντική προστασία. Οι ρύποι μετρώνται και ελέγχονται συστηματικά, ώστε να υπάρχει διαρκής συμμόρφωση με τους ισχύοντες εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους, που διέπουν την λειτουργία όλων των εγκαταστάσεών μας.

Πάρη Ντελκή

Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: