Home > Hot ! > Τα tips για τέλειο μουσακά απ’ το εστιατόριο «Βλαχόπουλος»

Τα tips για τέλειο μουσακά απ’ το εστιατόριο «Βλαχόπουλος»

Στους περισσότερους που λέω ότι  έχω εστιατόριο, αμέσως ρωτούν :

-Κάνεις καλό μουσακά;

-Ε βέβαια. Ο μουσακάς είναι ένα φαγητό που αξίζει να ασχοληθείς, αγαπημένο και πεντανόστιμο!

  • Μπελαλίδικος αλλά όχι όσο οι λαχανοντολμάδες.
  • Μερακλίδικος αλλά όχι όσο μια χωριάτικη πίτα.
  • Ο μουσακάς συνδυάζει μαγικά τηγανιτή μελιτζάνα, αρωματικό κιμά, πλούσια μπεσαμέλ.

Θάρρος λοιπόν φίλοι μου και χαλάλι η ταλαιπωρία!Συνταγές βρίσκετε όσες θέλετε.

 

 

 

 

 

Εμείς δυο λογάκια να πούμε να τον απογειώσουμε!      

  • Τις μελιτζάνες αν δεν τις ψήσουμε στο φούρνο τις τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο και τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και μετά….. σε δεύτερο απορροφητικό χαρτί!
  • Ο μουσακάς μας δεν πρέπει να πνίγεται στο λάδι.
  • Αν βάλουμε την πρώτη στρώση με πατάτες, τις πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι.
  • Ο κιμάς, για μας καλύτερα μοσχαρίσιος, θέλει την προετοιμασία του.
  • Ο μαγειρεμένος κιμάς για να γίνει νόστιμος θέλει πολύ κρεμμύδι. Κι όταν λέμε πολύ, εννοούμε …πολύ!
  • Φρέσκια ντομάτα, κανέλα, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι.
  • Αν αναμείξουμε και λίγο αρνίσιο θα απογειωθεί η γεύση του.
  • Η μελιτζάνα αγαπάει το σκόρδο. Γι αυτό αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο σκόρδο στον κιμά μας.

 

Μπεσαμέλ! Το καλύτερο κομμάτι του μουσακά

   

  • Βασικό να μη σβολιάσει.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά απ την αρχή και μετά ανοίγουμε το μάτι.
  • Αν βάλουμε και τυρί, προσοχή στο αλάτι. Θέλει λιγότερο.
  • Όλα τα λεφτά στο μουσακά, μια αφράτη λαχταριστή μπεσαμέλ.
  • Άν γίνει πηχτή την αραιώνουμε με λίγο γάλα.
  • Η μπεσαμέλ ανάλογα με τη χρήση της πρέπει να αλλάζει η πυκνότητα της
  • Αραιή για τις σάλτσες, μέτρια για ογκραντέν, πυκνή στις πίτες.
  • Εμείς σήμερα είμαστε στο …μέτρια.
  • Όχι υπερβολική κρέμα.
  • Ισορροπία στις στρώσεις.
  • Πριν το φούρνο πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι για να πετύχουμε χρυσαφένια τραγανή κρούστα.
  • Πριν κόψουμε το μουσακά τον αφήνουμε μισή ώρα έξω απ το φούρνο, να σφίξει.
  • Και για την ιστορία, ο μουσακάς ανήκει στη λόγια ελληνική κουζίνα. Δηλαδή δεν προήλθε απ την παράδοση αλλά δημιουργήθηκε από αστούς  σεφ.  Και εδώ μιλάμε μάλλον για το Νίκο Τσελεμεντέ.

Τα λαχανικά απ το μποστάνι του χωριού, ταίριαξαν με τη σάλτσα κιμά ιταλικής καταγωγής, κάτω από μια στρώση κρέμας γαλλικής σχολής και έγινε μια απίστευτη γαστρονομική αρμονία!

Έτσι αυτή η μούλτι-κούλτι μαγειρική σύνθεση έγινε το εθνικό μας πιάτο. Και χαίρομαι πολύ που έγινε  έτσι!

Γράφουν  οι Νεκταρία και ο Γιάννης απ το εστιατόριο «Βλαχόπουλος» που βρίσκεται στο κέντρο της Ιστιαίας και μαγειρεύουν καθημερινά από τις έξι το πρωί ως τις έξι το απόγευμα με κέφι και μεράκι !

Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: