booked.net

Home > Η κουζίνα μας > Τα ρόδια και τα ρεβίθια απ’ την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα

Τα ρόδια και τα ρεβίθια απ’ την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα



“Είμαστε ό,τι τρώμε και τρώμε ό,τι είμαστε„     Ιπποκράτης

Τα ρόδια και τα ρεβίθια απ’ την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα

 

Οι πληροφορίες για την αρχαία ελληνική διατροφή και κουζίνα στηρίζονται κυρίως στους κλασικούς τραγωδούς και κωμωδιογράφους αλλά και σε μεταγενέστερους εξειδικευμένους συγγραφείς.

Φαίνεται ότι στην κλασική περίοδο οι Έλληνες είχαν δυο γεύματα. Το πρωινό απαρτιζόταν από ψωμί (μάζα, από κριθάρι για το λαό, “άρτο„ από σιτάρι για τους πλούσιους βουτηγμένο σε ανέρωτο κρασί (άκρατον οίνον). Πρωινό ρόφημα ήταν ο ΄΄Κυκεών’’ ένα μίγμα κρασιού τριμμένου τυριού και κριθάλευρου (στο οποίο η Κίρκη έβαλε και μέλι),το γάλα κυρίως κατσικίσιο καθώς και ένα είδος υδρομέλου που το παρασκεύαζαν από χλιαρό νερό και μέλι. Ακόμα χρησιμοποιούσαν και τα αποφάγια του βραδινού γεύματος ή πρόχειρα φαγητά όπως ψωμί, τυρί, ελιές, αυγά, ξηρούς καρπούς και φρούτα.

Το βραδινό κύριο γεύμα ήταν ενίοτε αυτό του συμποσίου και της φιλικής συντροφιάς, στους αρχαίους Έλληνες δεν άρεσε να τρώνε μόνοι τους. Ο Πλούταρχος άλλωστε διατύπωσε πάνω σ’ αυτό την εξής γενικά αποδεκτή γνώμη: Να τρώει κανείς μόνος του δεν σημαίνει να γευματίζει, αλλά να γεμίζει το στομάχι του σαν τα ζώα.

pomegranate-pomegranate

Τα ρεβίθια, λέει ο Αθήναιος είναι εύρημα του Ποσειδώνα (11 .55 β). Τα ρόδια που εκτός από το χρώμα τους προσδίδουν μια γλυκόξινη γεύση είναι εξίσου παλιά. Ρόδι έδωσε ο θεός του κάτω κόσμου στην Περσεφόνη κι όταν η κόρη της Δήμητρας δεν μπόρεσε ν’ αντισταθεί στον πειρασμό, υποχρεώθηκε να ξαναγυρίζει και να περνάει ένα μέρος του χρόνου με το Πλούτωνα στον Άδη. Το ρόδι του αρχαίου ελληνικού πολυθεϊσμού είναι το μήλο της Ιουδαιοχριστιανικής θρησκείας και τα δυο βαμμένα με δόλο. Οι αρχαίοι εβραίοι θεώρησαν τη γυναίκα υπεύθυνη για τη δολιοφθορά. Οι Έλληνες πιο ρεαλιστές δεν βρήκαν λόγο να στερήσουν από τους άνδρες ένα ακόμη χρήσιμο όπλο.

Ρεβίθια με ρόδια (6 μερίδες)

½ κιλό αποφλοιωμένα ρεβίθια

1 κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

2 κουταλιές ελαιόλαδο

½ φλιτζάνι ρόδι καθαρισμένο

Αλάτι, πιπέρι.

Βάζουμε τα ρεβίθια να φουσκώσουν μια νύχτα. Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό όσο να τα σκεπάζει. Όταν τα ρεβίθια αρχίζουν να βράζουν τα ξαφρίζουμε. Ρίχνουμε το λάδι, το σκόρδο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και ένα λίτρο νερό. Τα σιγοβράζουμε περίπου για 1 ώρα και κάτι.

Αφαιρούμε τα μισά ρεβίθια και τα λιώνουμε στο μπλέντερ. Τα ρίχνουμε πίσω στην κατσαρόλα και τα σιγοβράζουμε ξανά μέχρι να ψηθούν. Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος. Πριν σερβίρουμε στα πιάτα προσθέτουμε το ρόδι.

Βούλα Ψυχογιού

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr

1 Response

  1. ΙΕΡΟΦΑΝΤΗΣ

    ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΚΑΛΙΟ, ΣΙΔΗΡΟ, ΣΕΛΗΝΙΟ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Α,Β1,Β2,C.
    AΥΞΑΝΕΙ ΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΙΜΑΤΟΣ,ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ,ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΟΛΑΙΜΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ.

Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: