Home > Hot ! > Ρεπορτάζ για τη λειτουργία του ΕΟΤ – Μιλούν οι ξενοδόχοι της Αιδηψού

Ρεπορτάζ για τη λειτουργία του ΕΟΤ – Μιλούν οι ξενοδόχοι της Αιδηψού

Μέσιασε η άνοιξη, τελείωσε ο Απρίλης και ενώ ο Μάιος έρχεται με υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή κι όλοι ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε το καλοκαίρι, η Αιδηψός η ναυαρχίδα του ιαματικού τουρισμού στην χώρα μας, περιμένει …να ανοίξει ο ΕΟΤ τις πύλες του τον Ιούνιο!

Δείτε τα video

Κι ενώ οι ιαματικές πηγές της Αιδηψού που λειτουργούν και είναι διάσημες από τους αρχαίους χρόνους ήδη για τα θαυματουργά και θεραπευτικά τους αποτελέσματα, δε λειτουργούν σε ετήσια βάση, αλλά μόνο το καλοκαίρι.

Η τοπική κοινωνία θεωρεί πως αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει και σε αυτό το πνεύμα το Palmosev.gr έκανε ένα ρεπορτάζ στους ξενοδόχους της περιοχής για να μιλήσουν για αυτό το θέμα.

Στο ίδιο πλαίσιο για την έναρξη της λειτουργία του υδροθεραπευτηρίου κινείται και η επιστολή της Δημάρχου προς την ΕΤΑΔ με  κοινοποίηση στο Υπουργείο τουρισμού και στους βουλευτές της Εύβοιας.

«Επιστολή Δημάρχου Λ. Ευσταθίου προς ΕΤΑΔ για τη λειτουργία του ΕΟΤ

Στα πλαίσια της τουριστικής προβολής και ανάπτυξης τους Δήμου μας και ιδιαίτερα της λουτρόπολης Αιδηψού – πόλη θερμαλισμού και ευεξίας – πέραν των άλλων και ποικιλότροπων ενεργειών μας προς την κατεύθυνση αυτή, επιθυμώ να επισημάνω και να σας γνωστοποιήσω ότι ένας άλλος τομέας, ο οποίος πιστεύω θα συνεισφέρει στην ανοδική τάση και πορεία της τουριστικής ανάκαμψης, είναι η κατά το δυνατόν συντομότερη έναρξη της λειτουργίας του υδροθεραπευτηρίου στα Λουτρά Αιδηψού.

Ενδεικτικά αναφέρω την σημαντική αύξηση των επισκεπτών στο Δήμο μας κατά την περίοδο του Πάσχα, η οποία ξεπέρασε και τις πλέον αισιόδοξες προσδοκίες μας. Δυστυχώς υπήρξε σημαντικός αριθμός επισκεπτών που θέλησε να κάνει χρήση του υδροθεραπευτηρίου και απογοητεύτηκε όταν πληροφορήθηκε πως δυστυχώς ακόμη αυτό δεν λειτουργεί. Θεωρώ πως τέτοιου είδους εντυπώσεις δρουν αρνητικά και στον τουρισμό και στην τοπική κοινωνία.

Η τοπική αυτοδιοίκηση του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, είναι έτοιμη να συνεργαστεί για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Θεωρούμε δε ότι η καταλληλότερη ενδεικτική ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του υδροθεραπευτηρίου είναι η 1η Μαΐου του εκάστοτε έτους.

Η βασική μας όμως επιθυμία είναι να λειτουργεί όλο το έτος.

Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες.

Η Δήμαρχος

Ελένη Ευσταθίου»

Από τη συζήτηση που έγινε με αρκετούς επαγγελματίες του χώρου διαπιστώσαμε πως η Αιδηψός δειλά –δειλά αρχίζει να ενεργοποείται και άλλες εποχές. Και με μεγάλη χαρά για την οικονομία του τόπου μας, διαπιστώσαμε πως υπήρξε σημαντική πληρότητα το τετραήμερο των αργιών του Πάσχα.

Ένα επίσης ενδιαφέρον συμπέρασμα είναι πως σταδιακά η Αιδηψός αποχαρακτηρίζεται από προορισμός της Τρίτης ηλικίας μόνο και αγκαλιάζει πλέον όλες τις ηλικίες που δεν ενδιαφέρονται μόνο για τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών λουτρών, αλλά και για τόνωση και για ευεξία και για αποκατάσταση σε αθλητές και χίλιες άλλες δυο καλλυντικές δράσεις που έλκουν νεότερες ηλικίες.

Τι πιστεύουν οι ξενοδόχοι της Αιδηψού

Ο Ανδρέας Κοκκαλιάρης ιδιοκτήτης των ξενοδοχείων «Iris» και «Αρτεμήσιο» δήλωσε πως το φέτος το Πάσχα η κίνηση ήταν πολύ καλή στα ξενοδοχεία της Αιδηψού. «Πρώτη φορά είδαμε στην Αιδηψό τόσο κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως αυτό είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα και για το καλοκαίρι. Αναφορικά με το μείζον θέμα της λειτουργίας του ΕΟΤ ο κ. Κοκκαλιάρης ανέφερε πως οι επισκέπτες που ήρθαν στην Αιδηψό, τόσο το Πάσχα, όσο και τα Χριστούγεννα ήθελαν να δουν και να απολαύσουν αυτόν τον πλούτο της Αιδηψού, κάτι το οποίο δεν έγινε αφού το υδροθεραπευτήριο ήταν κλειστό. Επίσης ανέφερε πως και η εικόνα του παραλιακού μετώπου της πόλης είναι σε κακή κατάσταση, ενώ επανερχόμενος στο θέμα του ΕΟΤ είπε πως σε επαφή που είχε με τη διευθύντρια του καταστήματος κ. Γκίκα είδε πως το υδροθεραπευτήριο αν υπάρχει η βούληση μπορεί να ανοίξει άμεσα. Κλείνοντας κατέληξε πως αν το υδροθεραπευτήριο είναι ανοικτό όλο το χρόνο η Αιδηψός θα έχει τόση ζωή και το χειμώνα, όπως έχει το δεκαπενταύγουστο.

Ο Γιώργος Πολίτης ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Θάλασσα» ανέφερε πως η το τελευταίο διάστημα υπήρξε τουριστική κίνηση στην Αιδηψό που τώρα πάλι έχει πέσει. Σχετικά με την πτώση της κίνησης εντόπισε τα αίτια όχι μόνο στην οικονομική κρίση, αλλά και στις υποδομές της Λουτρόπολης. Σχετικά με τη λειτουργία του υδροθεραπευτηρίου τόνισε πως αυτό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα λουτρά Πόζαρ της Αριδαίας που από τότε που έχουν αρχίσει να λειτουργούν όλο το χρόνο υπάρχει σημαντική ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης στην περιοχή. Σχετικά με το αν η Αιδηψός μπορεί να δεχτεί και νεότερες ηλικίες, ο κ. Πολίτης είπε πως με την υπάρχουσα υποδομή αυτό δεν μπορεί να γίνει. Ανέφερε πως το υδροθεραπευτήριο μπορεί να γίνει ένας πόλος έλξης και για τουρισμό νεότερων ηλικιακών ομάδων, όμως χρειάζονται τόνισε και κάποιες νέες υποδομές σ’ αυτό. Τέλος ανέφερε πως ο περιβάλλων χώρος του υδροθεραπευτηρίου θα πρέπει να διαμορφωθεί και να αναδειχθεί ως αξιοθέατο.

Ο Νίκος Πίτας ιδιοκτήτης των ξενοδοχείων «Ερμής» και «Ειρήνη» αναφέρθηκε στα δύο σκέλη της υδροθεραπείας, που είναι για τόνωση, ευεξία και για θεραπευτικούς λόγους. Η υδροθεραπεία για ιατρικούς λόγους είπε γίνεται κυρίως το καλοκαίρι και υπό την εποπτεία γιατρού. Τόνισε πως πλέον έχει μειωθεί η κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία της υδροθεραπείας και γίνεται προσπάθεια να έρθουν και λουόμενοι από το εξωτερικό. Σχετικά με το ιαματικό νερό, ο κ. Πίτας ανέφερε πως τα ιδιωτικά υδροθεραπευτήρια το προμηθεύονται απ’ τον ΕΟΤ, όλο το χρόνο, γιατί όπως είπε είναι κλειστές οι εγκαταστάσεις του, υπάρχουν όμως τεχνικοί που βρίσκονται εκεί και υδροδοτούνται τα υδροθεραπευτήρια. Κλείνοντας συμπλήρωσε πως εκτός αυτών υπάρχουν και κάποια ξενοδοχεία που έχουν ιδιωτικές πηγές.

Στο ξενοδοχείο «Λητώ» ο Θοδωρής Ρουμελιώτης δήλωσε πως το ξενοδοχείο του λειτουργεί  σε ετήσια βάση και τόνισε πως οι επιχειρήσεις που μένουν ανοικτά όλο το χρόνο κρατούν ζωντανή την περιοχή. Στη χειμερινή σεζόν ανέφερε πως δουλεύει με γκρουπ που έρχονται, κυρίως για θρησκευτικό τουρισμό  και με πωλητές που επισκέπτονται την περιοχή. Μεγάλο πρόβλημα χαρακτήρισε τη μη λειτουργία του υδροθεραπευτηρίου όλο το χρόνο, αφού είπε πως υπάρχουν πράκτορες, από άλλες χώρες που θέλουν να φέρουν κόσμο για λούσεις και το χειμώνα και η μη λειτουργία του υδροθεραπευτηρίου είναι εμπόδιο σ’ αυτό. Όλοι  θέλουν να δουν τις ιαματικές πηγές και σ’ αυτές δεν υπάρχει η υποδομή ώστε να είναι ορατές και επισκέψιμες. Τόνισε κλείνοντας πως είναι λάθος να θεωρείται ότι τα ιαματικά νερά είναι μόνο για ανθρώπους μεγάλων ηλικιών. Τα ιαματικά νερά επισήμανε ο κ. Ρουμελιώτης είναι για υγεία, τόνωση και ευεξία όλων των ηλικιών.

Ο Γιώργος Σκουρτανιώτης ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου “9 Queens” το οποίο διαθέτει και ιδιόκτητη ιαματική πηγή ανέφερε πως είναι ανοιχτά όλο το χρόνο και τόνισε πως όσο περισσότερα ξενοδοχεία λειτουργούν αδιάλειπτα, τόσο περισσότερος κόσμος θα έρχεται στην Αιδηψό. Είπε πως οι πελάτες του είναι όλων των ηλικιών και πως τα ιαματικά λουτρά δεν είναι μόνο για θεραπεία αλλά για τόνωση και αναζωογόνηση. Ανέφερε πως είναι καλύτερο να κάνει κάποιος ένα ζεστό μπάνιο το χειμώνα παρά το καλοκαίρι και πως ένα κομμάτι τουρισμού που θα μπορούσε να αναπτύξει η Αιδηψός είναι αυτό της αποκατάστασης των αθλητών. Επανερχόμενος στο θέμα, της ετήσιας λειτουργίας των ξενοδοχείων στην Αιδηψό, ο κ. Σκουρτανιώτης επισήμανε πως αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη όμως από την άλλη είναι δύσκολο για το επαγγελματία να παραμείνει ανοιχτός χωρίς να ξέρει αν θα έχει τον κόσμο. Από τη δική του εμπειρία επεσήμανε πως τα 2-3 τελευταία χρόνια έχει αρχίσει ο κόσμος να μαθαίνει πως το ξενοδοχείο δουλεύει όλο το χρόνο και έχει αρχίσει να κερδίζει και το στοίχημα με τις νέες ηλικίες.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αιδηψού και ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου «Άλκηστης» Ελένη Φώτου ανέφερε πως τα στοιχεία για την φετινή τουριστική κίνηση είναι ενθαρρυντικά, υπάρχει όπως είπε μια ανοδική τάση. Η σεζόν αναμένεται να ξεκινήσει απ’ το Μάιο, αναφορικά με τα γκρουπ τα οποία έχουν ήδη κλειστεί. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξεπεραστούν κάποιες δυσκολίες, οι οποίες σε συνεργασία με το Δήμο και την ΕΤΑΔ θα καταφέρουν να λυθούν. Για τις υποδομές που πρέπει να αναπτυχθούν στην Αιδηψό, η κ. Φώτου τόνισε πως πρέπει να λειτουργήσει ξανά η Δημοτική πλαζ, το υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ και οι οργανωμένες παραλίες. Σχετικά με το άνοιγμα των ξενοδοχείων όλο το χρόνο, η Πρόεδρος ανέφερε πως πολλοί ξενοδόχοι έχουν τις προδιαγραφές αλλά και την επιθυμία να μένουν ανοικτά όλο το χρόνο, όμως μέχρι στιγμής η ζήτηση είναι εποχιακή.

Πάρη Ντελκή

Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: