booked.net

Home > Αρθρα - Επικαιροτητα > ” To Δόγμα του Σοκ ( Naomi Klein ) – Πάντα επίκαιρο!

” To Δόγμα του Σοκ ( Naomi Klein ) – Πάντα επίκαιρο!Άννα Γασπαράκη

 

 

 

Το” Δόγμα του Σοκ “(2007) της ακτιβίστριας συγγραφέως Naomi Klein ταρακούνησε τα νερά διαφόρων -ισμών ( καπιταλισμού, ιμπεριαλισμού, μιλιταρισμού, νεοφιλελευθερισμού, κορπορατισμού), αλλά και της πλουτοκρατίας και της παγκοσμιοποίησης. Η συγγραφέας τα βάζει με όλους: ΕΕ, ΔΝΤ, CIA, τους ” fatcats”, τις τράπεζες και  βέβαια με τον Μίλτον Φρήντμαν, γκουρού του σύγχρονου οικονομικού συστήματος και ενορχηστρωτή (?) οικονομικών κρίσεων.

Μας περιγράφει πως μια κατάσταση σοκ ενός κράτους (συχνά υποκινούμενη), π.χ. η αυστηρή λιτότητα, ένα πραξικόπημα ή άλλη, όπως φυσικές καταστροφές/ τρομοκρατικά χτυπήματα, ή μια υγειονομική κρίση, όπως τώρα, αναγκάζει λαούς ή/ και κυβερνήσεις να υιοθετήσουν απεχθή μέτρα, όπως μνημόνια και ξεπούλημα εθνικών πόρων, άκρατες ιδιωτικοποιήσεις  κλπ, σε τιμές πολύ χαμηλότερες της πραγματικής τους αξίας.

Το “Δόγμα του Σοκ”, λοιπόν, είναι αυτή ακριβώς η πολιτική στρατηγική : χρησιμοποιεί Kρίσεις μεγάλης εμβέλειας ώστε να προωθήσει πολιτικές που συστηματικά διευρύνουν την ανισότητα, πλουτίζουν τις ελίτ  και υπονομεύουν οποιονδήποτε άλλον.

Σε συνέντευξή της, η Klein ορίζει ως Καταστροφικό Καπιταλισμό τον τρόπο με τον οποίο οι ιδιωτικές βιομηχανίες αρπάζουν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν μέσα στις μεγάλες κρίσεις.

Η κερδοσκοπία σε περίοδο καταστροφών και πολέμων δεν είναι μία νέα ιδέα, όμως πραγματικά έλαβε μεγάλες διαστάσεις στη διάρκεια της προεδρίας Μπους μετά τις 11 Σεπτεμβρίου (9/11), όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μορφή της διαρκούς κρίσης ασφαλείας, και ταυτόχρονα ιδιωτικοποίησε την ασφάλεια και την εξωτερίκευσε – κι αυτό συμπεριλάμβανε και την (ιδιωτικοποιημένη) εισβολή και κατοχή στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Το 2008 το είδαμε να εφαρμόζεται στη διάσωση των Τραπεζών, όπου χώρες έδωσαν λευκές επιταγές στις Τράπεζες, ποσό που τελικά έφτασε παγκόσμια σε τρισεκατομμύρια δολάρια. Όμως το πραγματικό κόστος κατέληξε στην οικονομική λιτότητα (περικοπές των κοινωνικών παροχών). Συνεπώς δεν πρόκειται απλά για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή, αλλά για το πώς θα αποπληρωθούν αυτά τα κόστη όταν έρθει η ώρα του λογαριασμού.

Σύμφωνα με την Ναόμι Κλάιν οι κυβερνήσεις και η παγκόσμια ελίτ θα εκμεταλλευτούν και την τωρινή παγκόσμια «πανδημία». Ο κορονοϊός έχει μολύνει έως τώρα 10 φορές περισσότερους ανθρώπους από τον SARS.   Ολόκληρες πόλεις έχουν «κλείσει», η κυκλοφορία έχει απαγορευτεί.

Έχουν δημιουργηθεί, λοιπόν, οι τέλειες συνθήκες για τις κυβερνήσεις και την παγκόσμια ελίτ, ώστε να εφαρμόσουν μέτρα μίας πολιτικής ατζέντας που σε κάθε άλλη περίπτωση θα είχαν αντιμετωπιστεί από μεγάλη αντίδραση, εάν όλοι μας δεν ήμασταν τόσο αποπροσανατολισμένοι. Σε στιγμές κρίσεων οι άνθρωποι τείνουν να εστιάζουν στις καθημερινές ανάγκες για να επιβιώσουν μέσα στην κρίση, όποια κι αν είναι, και επίσης εμπιστεύονται περισσότερο εκείνους που κατέχουν την εξουσία. Την ώρα της κρίσης δεν προσέχουμε όσο πρέπει το παιχνίδι της εξουσίας.

Η Κρίση στην πραγματικότητα είναι ο ίδιος ο ιός.  Η Ιστορία είναι ένα χρονολόγιο διαδοχής ανάλογων Κρίσεων (σοκ) – το σοκ των πολέμων, των φυσικών καταστροφών και των οικονομικών κρίσεων – και των επακόλουθων καταστροφών.

Ας λάβουμε υπόψιν μας π.χ., ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ένα πρόγραμμα δημόσιας Υγείας και η προστασία των εργαζομένων είναι ανύπαρκτη. Ο συνδυασμός αυτών των ελλείψεων προκάλεσε ένα μεγιστοποιημένο σοκ. Θα το εκμεταλλευτούν, για να διασώσουν τις βιομηχανίες που βρίσκονται στο επίκεντρο της πιο ακραίας κρίσης που αντιμετωπίζουμε. ) Θέλουν να υποστηρίξουν αυτούς τους τομείς: τη βιομηχανία αερομεταφορών, τη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου, τη βιομηχανία πολυτελούς τουρισμού (κότερα, γιοτ, κρουαζιέρες). Η Κλάιν μας λέει πως εκδηλώνεται ήδη ο Κορονωϊκός/Καταστροφικός  Καπιταλισμός στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ προτείνει ως μέτρο αναχαίτισης των αποτελεσμάτων της υγειονομικής κρίσης, ένα πακέτο περικοπών 700 δις δολαρίων που θα περιλαμβάνουν τους φόρους στις αμοιβές των μισθωτών (κάτι που θα καταστρέψει το Σύστημα Συντάξεων και Περίθαλψης), θα προσφέρει βοήθεια στις βιομηχανίες που θα παρουσιάσουν ελλείμματα ως αποτέλεσμα της πανδημίας ΚΑΙ θα βρει 1,5τρις δολάρια για  να σώσει τη Γουόλ Στριτ. Εννοείται  ότι δεν συζητά καν για ένα ανάλογο ποσό για την καθολική υγειονομική και ασφαλιστική κάλυψη του αμερικάνικου πληθυσμού. Στις ΗΠΑ έχουν ήδη καταγραφεί 10εκατ, νέοι άνεργοι.

Μπορούν άραγε οι λαοί να αλληλοβοηθηθούμε ή είμαστε έρμαια της παγκόσμιας ελίτ ;

«Χρειάζεται να αλλάξουμε την οπτική μας αναφορικά στην Οικονομία, προτείνει η Ν.Κλάιν. Το είδος της Οικονομίας που ορίζει πως “θα φροντίσω τον εαυτό μου και τους δικούς μου, μπορούμε να πληρώσουμε την καλύτερη ασφάλεια που υπάρχει  και εάν δεν έχεις καλή ασφάλεια μάλλον είναι δικό σου λάθος, δεν είναι δικό μου πρόβλημα…” είναι μία Οικονομία που στηρίζεται στην άποψη πως «υπερισχύει ο δυνατός»,διαστρεβλώνει τους εγκεφάλους μας.

Εκείνο που αποκαλύπτει μία κρίση όπως αυτή που ζούμε, είναι η άμεση εξάρτηση που έχουμε όλοι μεταξύ μας. Ανακαλύπτουμε σε ρεαλιστικό χρόνο πως είμαστε πολύ περισσότερο διασυνδεδεμένοι ο ένας με τον άλλο απ’ όσο νομίζουμε, αντίθετα μάλιστα με όσα το βάρβαρο οικονομικό σύστημα επιδιώκει να μας κάνει να πιστεύουμε.

Μπορεί να νομίζουμε πως θα είμαστε ασφαλείς εάν έχουμε καλή ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, αλλά αν το άτομο που ετοιμάζει το φαγητό μας ή που πακετάρει τις συσκευασίες δεν έχει υγειονομική περίθαλψη ικανή και δεν μπορεί να πληρώσει για τις εξετάσεις – για να μην αναφέρουμε την ανάγκη να καθίσει σπίτι του επειδή δεν προβλέπεται αμειβόμενη άδεια ασθενείας – τότε δεν θα είμαστε ποτέ ασφαλείς. Εάν δεν φροντίσουμε ο ένας τον άλλο, κανείς μας δεν θα  βρει φροντίδα.

Πρέπει λοιπόν, να έχουμε επίγνωση και να σκεφτούμε, να φροντίζουμε όχι μόνο εμάς και τους δικούς μας, αλλά να αντιστρέψουμε τη σχέση ώστε να μοιραστούμε με τους γείτονες μας και να φροντίζουμε εκείνους που είναι περισσότερο ευάλωτοι.

Πηγή: https://readersupportednews.org/opinion2/277-75/61852-focus-naomi-klein-coronavirus-is-the-perfect-disaster-for-disaster-capitalism?fbclid=IwAR3c_K84Hk_05_3Wbxc5zYpbVhjqUNXrpE7Omu_NPCkIHaWXGBc-weMbR-4

https://naomiklein.org/coronavirus-capitalism-and-how-to-beat-it/

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: