Home > Hot ! > Επιτόπια έρευνα γεωλόγων στο Μύλο των Γιάλτρων [video]

Επιτόπια έρευνα γεωλόγων στο Μύλο των Γιάλτρων [video]


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Ερευνητικό κλιμάκιο από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής την Καθηγήτρια Νίκη Ευελπίδου, το University of Charleston (USA) με επικεφαλής τον Καθηγητή Scott Harris και το κέντρο επιστημονικής κατάδυσης AquaTec με επικεφαλής τον Νικόλαο Καρατζά σε συνεργασία με τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και το Λιμενικό Σώμα, ολοκλήρωσαν την αυτοψία στην περιοχή του Μύλου Γιάλτρων Αιδηψού, για τη μελέτη της ολίσθησης μέρους της παραλίας λόγω της πρόσφατης σεισμικής δραστηριότητας στις 8/6/2023.Το palmosev.gr, ήταν εκεί και όλοι οι ερευνητές μίλησαν στην Πάρη Ντελκή για τις εργασίες οι οποίες αφορούν στην αποτύπωση και μελέτη της κατολίσθησης από ξηράς, αέρα και θάλασσας.

Δείτε το video

Η ερευνητική ομάδα του ΕΚΠΑ και του University of Charleston με τη σύμπραξη του Λιμενικού Σώματος Αιδηψού.

Η ερευνητική ομάδα ολοκλήρωσε τις εργασίες την Παρασκευή 23 Ιουνίου οι οποίες αφορούν στην αποτύπωση και μελέτη της κατολίσθησης από ξηράς, αέρα και θάλασσας. Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν με ακρίβεια εκατοστού οι μορφολογικές διαφοροποιήσεις της παραλίας που προκλήθηκαν λόγω της ολίσθησης, αποτυπώθηκε η δομή του πυθμένα του κόλπου της περιοχής και έγινε λεπτομερέστατη χερσαία και υποθαλάσσια φωτογράφηση.

Μορφολογική καταγραφή του υποθαλάσσιου πυθμένα για την αναζήτηση παλαιών φυσικών γεγονότων.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ένα πολύ ενδιαφέρον εν εξελίξει φαινόμενο ολίσθησης παράκτιων αποθέσεων. Η εναέρια και υποθαλάσσια φωτογραμμετρία και το αντίστοιχο 3D φωτομοσαϊκό, σε συνδυασμό με την επίγεια λεπτομερή μορφολογική αποτύπωση της παραλίας δείχνουν ξεκάθαρα το αποτέλεσμα του φαινομένου. Η παράκτια ζώνη, πριν το σεισμό, παρουσιάζει ήπιες κλίσεις οι οποίες αυξάνονται απότομα στον θαλάσσιο χώρο σε απόσταση 20 μέτρων από την ακτογραμμή. Ωστόσο, το χαρακτηριστικό της παρούσας ακτογραμμής αλλοιώνεται στο σημείο της ολίσθησης. Πιο συγκεκριμένα, η επιφάνεια της ολίσθησης έχει μέση κλίση 50% η οποία χαρακτηρίζεται ως πάρα πολύ απότομη με αποτέλεσμα στα 7 μέτρα οριζόντιας απόστασης από την ακτογραμμή, να βαθαίνει απότομα στα 5 μέτρα.

Χρήση Drone-RTK για την εναέρια αποτύπωση της περιοχής σε κάναβο

Tο σημείο της ολίσθησης

Η υποβρύχια έρευνα καλύφθηκε από το κέντρο επιστημονικής κατάδυσης AquaTec με μεγάλη επιτυχία.

Κατά τη διάρκεια της αυτόνομης κατάδυσης αποτυπώθηκε ενδιαφέρουσα εναλλαγή αποθέσεων φυκιών και άμμου εκατέρωθεν του σημείου της ολίσθησης. Όλα δείχνουν ότι η περιοχή του Μύλου Γιάλτρων έχει διαμορφωθεί από μεταφερμένη άμμο και βότσαλα από θαλάσσια ρεύματα που έχουν μετακινηθεί εντός του κόλπου. Δεδομένης αυτής της κίνησης των υδάτων, η παραλία έχει δομηθεί με μεγάλου πάχους άμμου και νεκρής ποσειδώνιας. Τα νεκρά φύκη, λόγω της αποσύνθεσής τους προκαλούν αέρια μεθανίου και θειικών στα οποία και αποδίδεται η έντονη οσμή στην περιοχή. Ο συνδυασμός άμμου και φυκιών ήταν ασταθής και το σεισμικό φαινόμενο οδήγησε στην ολίσθηση τεμάχους.

Η υποβρύχια έρευνα καλύφθηκε από το κέντρο επιστημονικής κατάδυσης AquaTec με μεγάλη επιτυχία.

Η υποβρύχια έρευνα καλύφθηκε από το κέντρο επιστημονικής κατάδυσης AquaTec με μεγάλη επιτυχία.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποιώντας GNSS-RTK αποτύπωσε το φαινόμενο με ακρίβεια εκατοστού.

Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένονται τα αποτελέσματα της ομάδας θαλάσσης που πραγματοποίησε βυθομετρία και μορφολογική αποτύπωση του πυθμένα. Τα αποτελέσματα της υποθαλάσσιας διασκόπησης αναμένεται να δείξουν παλαιότερα (ιστορικά) αντίστοιχα συμβάντα.

Το συνδυαστικό αποτέλεσμα 3D εναέριας και υποβρύχιας απεικόνισης. Στο σημείο 1 είναι εμφανείς οι χαλαρές αποθέσεις φυκιών και άμμου.

Δεδομένης της ολίσθησης και της εκβάθυνσης της εν λόγω θέσης, η παλίρροια και η κυματική δραστηριότητα θα επηρεάσουν περισσότερο την ακτογραμμή με αναμενόμενη μελλοντική τοπική διάβρωση και υποχώρησή της. Η μορφολογία της περιοχής και κυρίως στο υποθαλάσσιο τμήμα της θα βρίσκεται σε διαρκή μεταβολή, έως ότου βρεθεί η νέα ισορροπία της.

Στην έρευνα συμμετέχουν η Δρ. Άννα Καρκάνη (εκπαιδευτικό προσωπικό ΕΚΠΑ), o Δρ. Γιάννης Σαΐτης (διδάκτωρ ερευνητής του ΕΚΠΑ), οι φοιτητές Γεωλογίας Προκόπης Παπάνης και Ειρήνη Ιωάννου. Το έργο της ερευνητικής ομάδας υποστηρίχθηκε άμεσα και έμπρακτα από τον δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού, αποδεικνύοντας την ευαισθητοποίησή του σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος. Ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Κοντζιάς με αμέριστο ενδιαφέρον για το φαινόμενο, παρευρέθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών υπαίθρου, όπως επίσης και το Λιμενικό Σώμα κατά τη διάρκεια των υποθαλάσσιων εργασιών.

 

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: