Home > Hot ! > Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ: Συνταγματική προστασία των δικαιωμάτων που απορρέουν από τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου

Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ: Συνταγματική προστασία των δικαιωμάτων που απορρέουν από τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου

Την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα, η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος της Βουλής, θα αποφασίσει με ψηφοφορία, επί όλων συνολικά των συνταγματικών προτάσεων που έχουν κατατεθεί από κόμματα και βουλευτές και έχουν τον απαιτούμενο αριθμό των 50 υπογραφών. Μια από αυτές αφορά πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ρητή αναφορά στην προστασία των δικαιωμάτων που απορρέουν από τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου

Να σημειωθεί ότι στη σημερινή του μορφή το άρθρο 5 παράγραφος 2 του Συντάγματος αναφέρει: «Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο». Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ζητήθηκε να συμπληρωθεί με αναφορά στην προστασία του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Η πρόταση δεν βρήκε σύμφωνη τη Νέα Δημοκρατία.  Ο εισηγητής της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Τασούλας, σημείωσε ότι το θέμα του σεξουαλικού προσανατολισμού καλύπτεται από τα όσα προβλέπει η παράγραφος 1 του άρθρου 5 του Συντάγματος που αναφέρει πως «καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη».

Απαντώντας ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «πράγματι θα μπορούσε να απορρέει από το δικαίωμα στην προσωπικότητα» θυμίζοντας όμως ότι «πολλά διεθνή κείμενα κατοχυρώνουν το δικαίωμα στον σεξουαλικό προσανατολισμό» προσθέτοντας πως «ξέρετε πολύ καλά ότι σε μία από τις πιο προηγμένες δημοκρατίες, όπως της Βρετανίας, υπήρξε χημικός ευνουχισμός» στο παρελθόν. Μάλιστα επισήμανε ότι «δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να αρνηθεί ότι βρίσκεται ανάμεσα στους τομείς διακινδύνευσης το θέμα του σεξουαλικού προσανατολισμού».

Με την πρόταση συμφώνησε και το ΚΚΕ με τον εισηγητή του Γιάννη Γκιόκα να επισημαίνει όμως ότι η πρόταση «καταλήγει κενό γράμμα όσο δεν υπάρχουν οι κοινωνικές προϋποθέσεις για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων. ¨Όταν όλα βασίζονται στην ατομική ευθύνη χωρίς να γίνεται λόγος για υποχρεώσεις του κράτους».

Πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 5 παράγραφος 2 του Συντάγματος

Η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να αποτελεί μία βαθιά τομή στη Δημοκρατική πορεία της χώρας και να έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Η κατοχύρωση και προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων αποτελεί βασικό πυλώνα της Ελληνικής κοινωνικοπολιτικής τάξης και φυσικά του συνταγματικού χάρτη της χώρας. Κάθε αναθεωρητική διαδικασία που θέλει να υπηρετεί τη Δημοκρατική πορεία της χώρας οφείλει να επιστρέφει στην κοινωνία και να αντανακλά την πολλαπλότητα της. Αυτό γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό στη σημερινή συγκυρία, όπου φασιστικές και νεοφασιστικές συμπεριφορές υπονομεύουν το δικαίωμα κάθε προσώπου στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του και στην προσωπική του ελευθερία.

Μέχρι τώρα η ελληνική συνταγματική τάξη άρθρο 5 παράγραφος 2 οριοθετούσε αυτό το δικαίωμα με όρους εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Συγκεκριμένα ορίζει «Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής, και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις προβλέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο». Ωστόσο η ελληνική αλλά κι η διεθνής εμπειρία έχει δείξει πως ευρύτατες κοινωνικές ομάδες αποστερούνται αυτές τις προστασίες με βάση τα κριτήρια του φύλου, της ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού. Η ανθρώπινη ταυτότητα συνίσταται από το σύνολο των κοινωνικών και ατομικών προσδιορισμών που δημιουργούν τη μοναδικότητα κάθε προσώπου. Οι πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες (σύμφωνο συμβίωσης, αναγνώρισης ταυτότητας φύλου, αναδοχή) απαντούν μόνο εν μέρει σε ένα κενό αποδοχής της διαφορετικότητας που χαρακτηρίζει την Ελληνική κοινωνία. Ένα κενό που όχι μόνο επέστρεψε, αλλά και τροφοδότησε την εκδήλωση ρατσιστικών σεξιστικών και ομοφοβικών συμπεριφορών, ενίοτε θανατηφόρων. Όσο σημαντικά και αν είναι τα νομοθετικά βήματα, δεν μας επιτρέπουν να επαναπαυτούμε.

Εκδηλώσεις ομοφοβίας, trance φοβίας και σεξισμού, εξακολουθούν να επηρεάζουν την καθημερινότητα πολλών συμπολιτών μας. Στερεοτυπικές ιδέες αλλά και η ανεπάρκεια νομικού πλαισίου δυσκολεύουν απλά και καθημερινά τους ζητήματα, όπως η εργασία, οι συναλλαγές, οι κοινωνικές και προσωπικές τους σχέσεις, εν τέλει η κοινωνική αναγνώριση σημαντικών πλευρών της ταυτότητάς τους. Η συνταγματική κατοχύρωση της ουσιαστικής ισότητας ανεξαρτήτως φύλου, ταυτότητας φύλου, ή σεξουαλικού προσανατολισμού δεν συνιστούν απλώς ανάγκη, αλλά προϋπόθεση ενός Συντάγματος που θέλει να αποτελέσει ασπίδα προστασίας, για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Συνιστά επίσης διόρθωση μιας σημαντικής Συνταγματικής έλλειψης, αλλά και την αποτύπωση στο Συνταγματικό κείμενο ενός αιτήματος που απασχολεί ολοένα και περισσότερο κοινωνικούς φορείς, θεσμούς και την επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα και αλλού. Προτείνουμε το άρθρο 5 παράγραφος 2  να αναθεωρηθεί προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης της απόλυτης προστασίας ζωής τιμής και ελευθερίας, χωρίς διάκριση επιπλέον των ήδη αναφερόμενων διακρίσεων και φύλου ταυτότητας και σεξουαλικού προσανατολισμού ανάμεσα στους 50 προτείνοντες βουλευτές είναι και ο Γιώργος Ακριώτης από την Εύβοια.

Αναθεώρηση του Συντάγματος

Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: