Home > Hot ! > Πότε και πως θα γίνει ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Τι είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Πότε και πως θα γίνει ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Τι είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Πότε και πως θα γίνει ο εμβολιασμός του πληθυσμού

Ενημέρωση (28.12.2020) διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους

Προτεραιοποίηση για τον τρόπο του εμβολιασμού.

Η προτεραιοποίηση έχει στηριχθεί στα τεκμηριωμένα δεδομένα της παγκόσμιας βιβλιογραφίας διεθνών οργανισμών, τις κατευθυντήριες οδηγίες και βασίζεται φυσικά και σε κανόνες της βιοηθικής.

Τα κριτήρια, λοιπόν, με τα οποία έγινε η προτεραιοποίηση είναι πρώτον, ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση. Έχει διαπιστωθεί τους μήνες αυτούς που η πανδημία ταλαιπωρεί τον κόσμο, ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για βαριά νόσηση. Επομένως, είναι κατανοητό γιατί στις πρώτες ομάδες που θα εμβολιαστούν, συμπεριλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας.

Το δεύτερο κριτήριο για την προτεραιοποίηση είναι ο αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης στον ιό και η κύρια ομάδα που εκτίθεται και κινδυνεύει σοβαρά από την έκθεση στον ιό είναι οι υγειονομικοί

Το τρίτο κριτήριο είναι η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ατόμων ηλικιωμένων, ατόμων που ζουν σε ειδικές δομές, σε δομές αποκατάστασης ή και των χρονίως πασχόντων.

Και τελευταία ομάδα είναι οι λίγοι, όμως απαραίτητοι υπάλληλοι για τη λειτουργία του Κράτους. Νομίζω ότι ο αριθμός που εμβολιάστηκε είναι μικρότερος από τους 50.

Σε αυτή την προτεραιοποίηση δεν περιλαμβάνονται άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών καθόσον δεν υπάρχουν μελέτες σε ηλικίες κάτω των 18 ετών και ευτυχώς και η νόσηση σε αυτές τις ηλικίες την παιδική και την εφηβική, είναι ήπια, σπάνια έχει μια σοβαρότητα.

Με το χρόνο αυτό της προετοιμασίας για τον εμβολιασμό έρχονται στην επιφάνεια κάποιοι προβληματισμοί, καμιά φορά και εσφαλμένες εντυπώσεις, για ορισμένα θέματα σχετικά με τους εμβολιασμούς.

Ένα από τα θέματα είναι της αλλεργίας. Σύμφωνα λοιπόν με το Κέντρο Ελέγχου των Λοιμώξεων, το CDC, αλλά και την έγκριτη αλλεργιολογική και ανοσολογική Εταιρεία της χώρας μας, οι αλλεργίες από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι είναι 1,3 περιπτώσεις σε ένα εκατομμύριο δόσεις. Όπως και ότι αλλεργίες συνηθισμένες, όλοι έχουμε στο περιβάλλον μας, του τύπου αλλεργίες σε τρόφιμα, σε φάρμακα, σε διάφορα αλλεργιογόνα, όπως είναι η κόνις ή ακόμα και τοξικές ουσίες υμενοπτέρων, όπως είναι από τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας, όλοι έχουμε στο ιστορικό μας ή των οικείων μας κάτι ανάλογο, αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό.

Άλλωστε, μέσα στο σχεδιασμό υπάρχει σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο μια προετοιμασία για την άμεση αντιμετώπιση όποιας, ακόμα και ήπιας, αλλεργικής αντίδρασης όπως και η πιθανότητα για μια πιο σοβαρή με την χορήγηση της επινεφρίνης. Επομένως το θέμα, «έχω αλλεργική ρινίτιδα, μπορώ να εμβολιαστώ;», δεν πρέπει να είναι θέμα αντένδειξης εμβολιασμού.

Μόνο αναφυλακτικές αντιδράσεις σοβαρές, που οδηγούν ένα άτομο στο Νοσοκομείο και έχει ανάγκη ενδοφλέβιας ή ενδομυικής χορήγησης φαρμάκων, μπορεί να χρειαστεί πριν τον εμβολιασμό και τη γνώμη του γιατρού του ή του αλλεργιολόγου.

Ένα άλλο θέμα είναι των μεταλλάξεων του ιού.

Ο κορονοϊός και παλαιότερα, τους προηγούμενους μήνες, έχει επιδείξει μεταλλάξεις και τώρα και στο μέλλον θα κάνει μεταλλάξεις. Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη το πέρασμα του ιού, η διάδοσή του, να οδηγεί σε μεταβολές του και μπορεί να καταλήξουν και σε μια μεταβολή των χαρακτηριστικών του.

Η Επιστήμη παρακολουθεί αυτή την εξέλιξη, όπως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά μέχρι σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι αυτές οι αλλαγές που συμβαίνουν στον ιό αυτόν, και μάλιστα είναι πιο αργές συγκριτικά με τον ιό της γρίπης, δεν αποτελούν μια μεγάλη μεταβολή στην σοβαρότητα της νόσου του κορονοϊού ή, και το σπουδαιότερο, η ανάγκη τροποποίησης του εμβολίου. Το εμβόλιο παραμένει και αποτελεσματικό και ασφαλές.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» 

Στις 26 Δεκεμβρίου 2020 η Ελλάδα παρέλαβε 9.750 δόσεις, όσες παρέλαβαν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξαρτήτως πληθυσμού κάθε χώρας.

Έγινε η αποθήκευσή τους σε κεντρικό σημείο στην Αττική, σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης και από εκεί έγινε η διανομή στα πέντε Νοσοκομεία της Αττικής και σήμερα 28.12.2020 έγινε η διανομή στα τέσσερα Νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Μέχρι τις 16:00 σήμερα 28.12.2020, εμβολιάστηκαν στα πέντε Νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας 471 άτομα. Αναφέρθηκε ένα περιστατικό μη σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, το οποίο αντιμετωπίστηκε επιτυχώς.

Αύριο 29 Δεκεμβρίου 2020 συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στα πέντε μεγάλα Νοσοκομεία της Αθήνας και ξεκινάνε και στα τέσσερα Νοσοκομεία της Περιφέρειας, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, στο Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων και στο Πανεπιστημιακό στην Πάτρα.

Επίσης, αύριο, 29 Δεκεμβρίου 2020, παραλαμβάνουμε την πρώτη μεγάλη παρτίδα της Pfizer 83.850 δόσεων, η οποία θα κατανεμηθεί στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία, έτσι ώστε από εκεί να γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα των Νοσοκομείων.

Ανά εβδομάδα θα ακολουθήσουν και οι επόμενες παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας και με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι να μας παραδοθούν έως τέλος Ιανουαρίου 2021 419.250 δόσεις και έως τέλος Φεβρουαρίου 2021 άλλες 333.450 δόσεις. Μέχρι το τέλος Μαρτίου 2021 θα έχουμε παραλάβει από τη Pfizer 1.255.800 δόσεις και αυτός ο αριθμός είναι πιθανόν να αυξηθεί αν καταλήξει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη συμφωνία για επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις.

Στις δόσεις αυτές θα προστεθούν και οι παραδόσεις της Moderna, που αναμένεται η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 6 Ιανουαρίου 2021 και αφορούν 240.000 δόσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σε αυτές θα προστεθούν και οι παραδόσεις της AstraZeneca, που αν εξελιχθούν όλα σύμφωνα με το σχέδιο και έχουμε την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, θα έχουμε 500.000 δόσεις τέλος Ιανουαρίου, 800.000 δόσεις τον Φεβρουάριο, 1,5 εκατομμύριο τον Μάρτιο και 2,2 εκατομμύρια τον Απρίλιο.

Επίσης, σε αυτές όταν έχουμε τις εγκρίσεις θα προστεθούν και οι παραδόσεις από τις άλλες τρεις εταιρείες, Sanofi, Johnson & Johnson και CureVac.

Στις 4 Ιανουαρίου 2021, θα ξεκινήσει ο γενικότερος εμβολιασμός των υγειονομικών. Έως τις 20 Ιανουαρίου 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη δόση εμβολιασμού των υγειονομικών, των οίκων ευγηρίας, των μονάδων χρόνιας φροντίδας και των κέντρων αποκατάστασης.

Με βάση τους υπολογισμούς, εκτιμάται ότι στις 20 Ιανουαρίου 2021 θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η πλατφόρμα για να μπορεί ο πολίτης να κλείσει ραντεβού θα ανοίξει τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν.

Οι τρόποι με τους οποίους ο πολίτης μπορεί να κλείσει ραντεβού.

Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, θα του έρχεται αυτόματο μήνυμα, εάν είναι στις ομάδες προτεραιοποίησης, για το ραντεβού του, άρα είναι πολύ σημαντικό να εγγραφούμε στην άυλη και κυρίως να γράψουμε τους συγγενείς μας, τους γονείς μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας.

Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, που με το ΑΜΚΑ θα μπορεί ο πολίτης όταν ανοίξουν τα ραντεβού, να δει εάν ανήκει στις ομάδες που εμβολιάζονται και αν ναι, τότε θα μπορεί να κλείσει ραντεβού.

Για όσους θέλουν, είτε δεν είναι εξοικειωμένοι με τους υπολογιστές, θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού στα φαρμακεία της γειτονιάς ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

 

Η διαδικασία θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη και έχει αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει την προτεραιοποίηση και για να το πω απλά, να εμβολιαστεί «από το παράθυρο».

Είναι πιθανόν ότι κάποιοι θα δοκιμάσουν να το κάνουν αυτό. Θα ήθελα να πω ότι έχουμε αναπτύξει τις δικλείδες ασφαλείας και έχουμε ενεργοποιήσει και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τον παραπάνω έλεγχο της διαδικασίας.

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ένα άλλο σημείο που αξίζει να τονιστεί είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Οι πολίτες που θα εμβολιάζονται, με την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης θα μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για δική τους αποκλειστικά χρήση, που θα περιέχει τις βασικές πληροφορίες: πότε έγινε ο εμβολιασμός, το είδος του εμβολίου.

Στην έκδοση του πιστοποιητικού θα έχουν πρόσβαση οι πολίτες, με τρόπο που θα ανακοινώσουμε στη συνέχεια.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: