Home > Πολιτισμος - Κοινωνικα > Χορευτικός Σύλλογος Αιδηψού Μια 10ετής προσφορά στην παράδοση

Χορευτικός Σύλλογος Αιδηψού Μια 10ετής προσφορά στην παράδοση


There are no slides in this slider.



There are no slides in this slider.


Πάνω από 10 χρόνια ζωής και συμμετοχής και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μετρά ο Χορευτικός Μουσικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αιδηψού, που είναι παρών σε μία πληθώρα εκδηλώσεων, τόσο στην Εύβοια, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

«Ο Παλμός» συνάντησε τη δασκάλα παραδοσιακών χωρών του Συλλόγου Κωνσταντίνα Θεοχάρη και μίλησε μαζί της, όχι μόνο για τη ζωή και τη δράση του χορευτικού συγκροτήματος, αλλά και για το τι προσφέρει  στον άνθρωπο ο χορός και γιατί είναι σημαντικό να προτρέπουμε τη νεολαία να ασχολείται με την παράδοση.

 

 

«Με τους παραδοσιακούς χορούς ασχολούμαι από τα πρώτα χρόνια του διορισμού μου, ως γυμνάστρια στη μέση εκπαίδευση», δηλώνει η κ. Θεοχάρη και συνεχίζει: «Η ιδέα για τη δημιουργία του Συλλόγου άρχισε περίπου πριν από δέκα χρόνια. Τότε δίδασκα χορούς σε προγράμματα της ΝΕΛΕ που είχε πάρει ο Δήμος Αιδηψού. Όταν αυτά τελείωσαν, όσοι συμμετείχαν θέλησαν να συνεχίσουν το χορό και έτσι αποφασίσαμε από κοινού να φτιάξουμε το Σύλλογο. Υπήρξε και υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο όλης της ευρύτερη περιοχής της Αιδηψού (Άγιος, Γιάλτρα, Ήλια, Λιχάδα), που από την αρχή αγκάλισε αυτή την προσπάθεια. Γιατί ο κόσμος αγαπάει τον παραδοσιακό χορό, αρκεί να του δοθούν τα κατάλληλα ερεθίσματα.

Στο Σύλλογο χορεύουμε όλα τα είδη παραδοσιακών χορών και απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό απαιτεί πολύ μεγάλη προσπάθεια από δασκάλους και χορευτές. Αυτή τη στιγμή το χορευτικό μετρά πάνω από 80 χορευτές, από την ευρύτερη περιοχή της Αιδηψού, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδος, που ζουν και εργάζονται εδώ.  Έχει δύο τμήματα ενηλίκων. Ένα παιδικό για παιδιά από 6 ως 9 ετών και 9 ως 11 και ένα εφηβικό από 11 ως 15 ετών. Έχουμε συμμετάσχει σε πάρα πολλές εκδηλώσεις. Παίρνουμε μέρος σε όλα τα φεστιβάλ του Δήμου μας, αλλά και της Βόρειας Εύβοιας γενικά. Έχουμε δώσει πολλές παραστάσεις στην Αθήνα και στη Χαλκίδα. Χορέψαμε στο Κατράκειο θέατρο και στο Ολυμπιακό Κέντρο Νίκαιας, καλεσμένοι από την Unesko (συμμετέχουν χορευτικά απ’ όλη την Ελλάδα). Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο Θέατρο Ζωής Λάσκαρη, στα Χανιά και τελευταία στην κοπή της πίτας του Ευβοέα στη Χαλκίδα, όπου συμμετείχαμε με 60 χορευτές. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι, ότι δεν έχουμε πολλούς άντρες στο συγκρότημα και θα ήταν ευχής έργο να έρθουν περισσότεροι. Οικονομικά μέχρι τώρα στηριζόμαστε μόνο στης εισφορές των μελών μας. Αυτός είναι και ο λόγος, που αν και έχουμε κληθεί δεν έχουμε συμμετάσχει σε εκδηλώσεις στο εξωτερικό Ηθική υποστήριξη έχουμε απ’ όλη την τοπική κοινωνία, που -όταν χρειαστεί- βοηθάει και οικονομικά. Όπως ας πούμε πολλοί επαγγελματίες, που προσφέρουν πάντα δώρα για την ετήσια χοροεσπερίδα μας».

 

Νέοι και παράδοση

Εκτός όμως από τη μικρή αναδρομή στην ιστορία του Χορευτικού η κ. Θεοχάρη τόνισε και τους λόγους, για τους οποίους θα πρέπει να ασχοληθεί κάποιος με το χορό και το γιατί οι νέοι θα πρέπει να στραφούν προς την παράδοση. «Καλό θα ήταν ένα παιδί να αρχίσει το χορό από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Γιατί έτσι το παιδί «ζυμώνεται» με το Δημοτικό Τραγούδι και τον παραδοσιακό χορό, τα αγαπάει και μαθαίνει να ζει όλη του τη ζωή με αυτά.

Ο χορός προσφέρει κίνηση ρυθμό, ψυχαγωγία, εκτόνωση αίσθημα ελευθερίας, συγκίνηση. Όμως μέσα από τους παραδοσιακούς εθνικούς μας χορούς γίνεται μία σύνδεση με το πνευματικό και το πολιτιστικό μας παρελθόν. Έτσι πιστεύω, ότι καλλιεργείται στα παιδιά ο σεβασμός, η εκτίμηση, η αγάπη για οτιδήποτε εθνικό και η ευθύνη για τη διατήρηση της εθνικής μας κληρονομίας.

Στους νέους αρέσουν οι παραδοσιακοί χοροί. Τα παιδιά τελειώνοντας την πρόβα ή διάφορες εκδηλώσεις φεύγουν χαρούμενα και με αγωνία πότε θα έχουμε εκδηλώσεις ξανά. Το θέμα είναι, εμείς οι μεγαλύτεροι, παππούδες, γονείς, δάσκαλοι, να εμπνεύσουμε στα παιδιά μας την αγάπη για την παράδοση, ώστε και τα παιδιά να καταλάβουν την αξία της».

Κλείνοντας η κ. Θεοχάρη τόνισε, ότι «η διατήρηση της εθνικής μας κληρονομιάς είναι ιδιαίτερα σημαντική σήμερα, που ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και που κυριαρχεί η αντιγραφή ξένων προτύπων. Οι παραδοσιακοί χοροί μας βοηθάνε να μην κόψουμε τους δεσμούς και τις ρίζες μας και να γνωρίζουμε το παρελθόν μας. Γιατί χωρίς παρελθόν δεν μπορούμε να έχουμε μέλλον.

Τέλος, νιώθω την ανάγκη μέσα από αυτή τη συνέντευξη να ευχαριστήσω όλους τους μέχρι τώρα χορευτές, τους γονείς των παιδιών και όλα τα Διοικητικά Συμβούλια που αγκάλιασαν το Σύλλογο, τον αγάπησαν, τον στήριξαν και έτσι όλοι μαζί τον φτάσαμε στο πολύ καλό επίπεδο που είναι σήμερα».

Αξίζει να σημειώσουμε πως, την Κυριακή της Αποκριάς, το χορευτικό της Αιδηψού θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς και δρώμενα της αποκριάς στις καρναβαλικές εκδηλώσεις που θα διοργανώσουν οι Σύλλογοι της περιοχής της Αιδηψού και καλεί όλο τον κόσμο να διασκεδάσει μαζί τους.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



error: