Home > Hot ! > ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ®: Δημιουργικά  εργαστήρια σε σχολεία της Βόρειας Εύβοιας

ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ®: Δημιουργικά  εργαστήρια σε σχολεία της Βόρειας Εύβοιας


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


H πολιτιστική εταιρεία ΠΥΡΝΑ (www.pyrna.gr) συμμετέχει στην Πρωτοβουλία για τη Στήριξη της Βόρειας Εύβοιας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και εγκαινίασε, την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022 την παρουσία του προγράμματος   ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® σε δημοτικά σχολεία του Δήμου Μαντουδίου – Αγίας Άννης.

Ομάδα της Πύρνας με τις συγγραφείς Μαρίζα Ντεκάστρο, Λίλη Λαμπρέλλη, ΄Αλκηστη Χαλικιά, Ελένη Ανδρεάδη και την Μαρία Δημοπούλου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Α’ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας επισκέφθηκαν τα δημοτικά σχολεία Μαντουδίου, Λίμνης, Κηρίνθου και Αγίας Άννας και οργάνωσαν δημιουργικά εργαστήρια για τα παιδιά, με θέματα από τα βιβλία. Μαζί και οι εξαιρετικοί Βάσω Γιαρένη και Δημήτρης Παπαδάτος με το  Κουκλοθέατρο Κοκου-Μουκλό.

Αντίστοιχες δράσεις θα γίνουν σε σχολεία του Δήμου Αιδηψού-Ιστιαίας.

Προηγήθηκε η αποστολή των ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΕ ΡΟΔΕΣ στα σχολεία που είχαν δηλώσει ενδιαφέρον. Με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ετοιμάστηκαν 12 βαλίτσες με συνολικά 300 βιβλία και με θέματα που υποστηρίζουν τα εργαστήρια δεξιοτήτων, οι οποίες θα «ταξιδεύουν» κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στα σχολεία των δύο Δήμων της Β. Εύβοιας. Στο τέλος της χρονιάς τα βιβλία θα δωρηθούν  στα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Πιο συγκεκριμένα στην Βόρεια Εύβοια ταξιδεύουν οι θεματικές βαλίτσες:

ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – με βιβλία από τα θέματα ΔΕΝΔΡΑ ΚΑΙ ΔΑΣΗ, ΤΑ ΖΩΑ, ΤΟ ΝΕΡΟ, Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΑΣ, ΘΑΛΑΣΣΑ
Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ – με βιβλία από τα θέματα 200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, ΠΑΤΡΙΔΕΣ, ΤΕΧΝΗ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ – με βιβλία από τα θέματα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ και ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ (ισότητα, δικαιώματα, αλληλοσεβασμός, συνύπαρξη, συνεργασία, συμπερίληψη)
ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ (διατροφή και υγεία, συναισθήματα)

Για τα νηπιαγωγεία τα θέματα είναι ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ,  ΟΛΟΙ ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ, ΜΥΘΟΙ & ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ 

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή, μπορούν να στείλουν email στο info@vivliaserodes.gr

 

Τι είναι τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ®:

 

Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® (www.vivliaserodes.gr) είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που φέρνει μικρές, κινητές, θεματικές και δανειστικές βιβλιοθήκες μέσα στις τάξεις των δημόσιων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων.

Δημιουργήθηκε το 2012 από τη μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία Η ΠΥΡΝΑ (www.pyrna.gr), με τη συνεργασία του Γραφείου Περιβάλλοντος της Α’ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών.

 

Σκοπός των ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® είναι να ενθαρρύνουν τα παιδιά να ξεφυλλίσουν, να ακούσουν ή να διαβάσουν τα βιβλία, να αναγνωρίσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους προκαλούν και να τα μοιραστούν. Το έργο καταξιωμένων εικονογράφων καλλιεργεί την φαντασία, τη δημιουργικότητα και την αισθητική των παιδιών.

Τα βιβλία φθάνουν στο σχολείο μέσα σε μια βαλίτσα με ρόδες και παραμένουν μέσα στη σχολική τάξη, ώστε να υπάρχει χρόνος για δανεισμό και για διάφορες δραστηριότητες, όπως ομάδα ανάγνωσης, εικαστικό και θεατρικό εργαστήρι, επισκέψεις κ.ά. Στη συνέχεια ελέγχονται και συνεχίζουν τα ταξίδια τους σε άλλα σχολεία.

Κατά τη σχολική χρονιά 2021-2022 τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ συμπλήρωσαν 10 χρόνια λειτουργίας και «ταξίδεψαν» με 160 βαλίτσες και 4000 βιβλία, σε περίπου 700 σχολικές τάξεις και 420 σχολεία ανά την Ελλάδα, ακόμα και σε δυσπρόσιτες περιοχές. Με αφορμή τα δέκατα γενέθλιά τους εγκαινιάστηκε η δράση 10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ, μια σειρά διαδικτυακών συναντήσεων μεταξύ εκπαιδευτικών, συγγραφέων και εικονογράφων που παρουσιάζουν τρόπους αξιοποίησης των βιβλίων τους στην τάξη που υπάρχουν διαθέσιμες για online παρακολούθηση στη σελίδα της Πύρνας στο youtube και θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα των Βιβλίων σε Ρόδες www.vivliaserodes.gr

 

 

Τι είναι η ΠΥΡΝΑ:

H ΠΥΡΝΑ (www.pyrna.gr) είναι αστική πολιτιστική εταιρεία με σκοπό τη δια βίου μάθηση και την προσωπική ανάπτυξη, και διανύει τον 26ο χρόνο λειτουργίας της. Στη στέγη της, μια κηφισιώτικη μονοκατοικία με κήπο, γίνονται καθημερινά ομιλίες, εργαστήρια, προβολές, ενώ δημιουργικές δραστηριότητες περιμένουν τα παιδιά.

Παράλληλα με την προσωπική μας ανάπτυξη, δημιουργήσαμε στην ΠΥΡΝΑ ένα σημαντικό κοινωφελές έργο. Από το 2015 η ΠΥΡΝΑ στέκεται δίπλα στους πρόσφυγες. Στην αρχή με αποστολές ειδών πρώτης ανάγκης και, από το 2016, με τη συνεργασία της Ομάδας Διαχείρισης Εκπαίδευσης Προσφύγων του Υπ. Παιδείας, στον τομέα της εκπαίδευσης, τον μόνο δρόμο για ομαλή ένταξη των παιδιών στο νέο τους περιβάλλον. Μέχρι σήμερα έχουμε διαμορφώσει και εξοπλίσει έξι νηπιαγωγεία σε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων και συνεχίζουμε. Στις δράσεις αυτές συμμετέχουν εθελοντικά μαθήτριες/ές αθηναϊκών Γυμνασίων και Λυκείων, που αποκομίζουν πολύτιμες εμπειρίες ζωής.

Η ΠΥΡΝΑ χρηματοδοτείται από συνδρομές και δωρεές μελών και φίλων και διοικείται από τη Γενική Συνέλευση των Ιδρυτικών Μελών και επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Το έργο της είναι αυτο-χρηματοδοτούμενο και στηρίζεται στη συμμετοχή των μελών και των φίλων, σε χορηγίες και στην εθελοντική προσφορά εργασίας.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: