Home > Hot ! > [video-συνέντευξη] Ο Γιάννης Τσιαντής μας ξεναγεί στο ρεμπέτικο με “Το κορίτσι του τεκέ”

[video-συνέντευξη] Ο Γιάννης Τσιαντής μας ξεναγεί στο ρεμπέτικο με “Το κορίτσι του τεκέ”


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


 

Είναι εξαιρετική εμπειρία να μπορείς να μιλάς με έναν δημιουργό… μ’ έναν άνθρωπο που του αρέσει να ερευνά, να ψάχνει ,να συγκεντρώνει πληροφορίες και μετά να τις καταγράφει, με έναν λόγο τέτοιο που να σε προκαλεί να συνεχίσεις το διάβασμα.

Ο καρδιολόγος Γιάννης Τσιαντής για δεύτερη φορά μετά το βιβλίο του «Επτά», ενθουσίασε τους αναγνώστες του, μέσα από το ταξίδι  που «Το κορίτσι του τεκέ» σε προσκαλεί .

Χαρακτήρες σκιαγραφημένοι με προσοχή, άνθρωποι και συνήθειες του χτες, σε ένα Πειραιά αλλοτινό …

«Έχω  εικόνες από πιτσιρίκος, μας λέει ο ίδιος,  όταν ο πατέρας μου, ήταν Νομίατρος στον Πειραιά, περπατάγαμε, τρώγαμε σε ταβέρνες κι επειδή ακούγοντας ειδικά τραγούδια από το προπολεμικό ρεμπέτικο παρατήρησα ότι στο τραγούδι στο τεκετζίδικο τραγούδι υπάρχουν αναφωνήσεις κι αναφορές  γυναικείων ονομάτων κι αυτό δείχνει τη φυσική παρουσία της γυναίκας στον τεκέ.

Ο τεκές δεν είναι μια ανδροκρατούμενη περιοχή, που μέχρι στιγμής  έτσι πιστεύαμε.

Μου δημιουργήθηκε η εικόνα να κάνω μια γυναίκα η οποία να κάθεται στο ίδιο στασίδι με όλο αυτόν τον περίγυρο, του νταηλίδικου Πειραιά της τότε εποχής.

Και πώς θα ήταν αυτή η γυναίκα;

Θα ήταν μία γυναίκα της μιας βραδιάς;  Όχι!

Για να μπορέσει να είναι, να σταθεί σ’ αυτό τον περίγυρο, είχε ένα αλληλοτροφοδοτούμενο σεβασμό μεταξύ όλων αυτών, έτσι δημιουργήθηκε «Το κορίτσι το τεκέ» το οποίο είναι μυθοπλαστικό πρόσωπο αφενός, αλλά αφετέρου είναι καταγεγραμμένο στην στιχουργική των ρεμπέτικων τραγουδιών του τότε, ως μπορεί και υπαρκτό πρόσωπο!

Υπάρχουν τραγούδια όπως ο τεκές της Μαργκώς, υπήρχε δηλαδή γυναίκα ιδιοκτήτρια του τεκέ, ο τεκές της κυρά Ρήνης της Μπουρδούσαινας . Ένα τραγούδι του Μπαγιαντέρα  για την καπνουλού που πάει με τους μάγκες και γλεντάει  μες τους τεκέδες . Άρα είχε ένα ρόλο και ως θαμώνας κι ως τραγουδίστρια κι ως ένας άνθρωπος που πήγαινε και γλένταγε εκεί. Δεν μιλάμε για τις γνωστές ρεμπέτισες που κάθισαν στα πάλκα τραγούδησαν, αλλά μιλάμε για άγνωστες γυναίκες μη καταγεγραμμένες  ανώνυμες οι οποίες δεν ηχογραφήθηκαν ποτέ.

Ήταν ένα θαυμάσιο ταξίδι για να γράψω το βιβλίο περίπου ενάμιση χρόνο βέβαια ανοίγω Μία παρένθεση είναι διπλή έκδοση γιατί είναι με τον ίδιο μόνιμο τίτλο είναι βιβλίο και cd Άρα ξεκίνησα την εγγραφή των δύο και παράλληλα studio έναν μουσικό και από 10 + 1 κομμάτια το οποίο αγκαλιάζει τα κομμάτια του βιβλίου…».

Μιλά με πάθος για την αγάπη του την ιατρική , αλλά και την λογοτεχνία  με αυτό τον ιδιαίτερο τρόπο που καταφέρνει να συνδέει την αγάπη για τον άνθρωπο, την οικογένεια.  «Η αγάπη ο σεβασμός κι η εκτίμηση η βαθιά  για την μητέρα μου -όπως λέει -η αρχέγονη πηγή είναι εκεί . Καταλήγει σαν σκυτάλη για την επόμενη γυναίκα της ζωής σου και την οικογένειά σου».

Μ΄ αυτή την ξεχωριστή  κινηματογραφική  γραφή  και τον παράλληλο συνδυασμό με την μουσική,  θα μπορούσε να γίνει  μια  εξαιρετική ταινία για το  οδοιπορικό στη Δραπετσώνα μιας άλλης εποχής …για τις γυναίκες,  για μια διαφορετική οπτική της ηθικής , με περσόνες που θα φέρουν σήμερα,  το άρωμα της νοσταλγίας εκείνης της εποχής…

Πάρη Ντελκή

Δείτε το video

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: