Home > Hot ! > (video) Ρεπορτάζ σε Ιστιαία και Αιδηψό για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές POS (δεν) κινείται η αγορά;

(video) Ρεπορτάζ σε Ιστιαία και Αιδηψό για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές POS (δεν) κινείται η αγορά;


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Μια βόλτα στην αγορά της Αιδηψού και της Ιστιαίας φανέρωσε το χειμερινό πρόσωπο της αγοράς, αν και άνοιξη. Άδεια ανοικτά μαγαζιά γεμάτα εμπόρευμα, με ευγενικούς ιδιοκτήτες περιμένουν το Πάσχα και την έναρξη της τουριστικής σαιζόν, για να αρχίσουν να δουλεύουν. Μια η κρίση, μια ο χειμώνας η κατάσταση δε μοιάζει να είναι και η καλύτερη. Η εικόνα της Ιστιαίας όπως και της Αιδηψού είναι μια μικρογραφία της χώρας.

Τα ερωτήματα κοινά για όλους τους επαγγελματίες. Πόσο πέτυχε το σύστημα των ηλεκτρονικών συναλλαγών; Πόσο έτοιμοι ήταν επιχειρήσεις και καταναλωτές για αυτό; Μια ενδεικτική εικόνα για τους αναγνώστες μας, όπου έγινε το ρεπορτάζ.

Στην αγορά της Αιδηψού

Δείτε τα video

 

Στο ιχθυοπωλείο «Καπετάνιος» ο Νίκος Μυτόπουλος ανέφερε πως αν και έχει POS πολύ σπάνια το έχει χρησιμοποιήσει αφού οι πελάτες του δεν προτιμούν να ψωνίζουν καθόλου με κάρτα.

Ο Νίκος Γιαννούλης ιδιοκτήτης καταστήματος δερμάτινων ενδυμάτων τόνισε πως οι συναλλαγές με κάρτα είναι περίπου στο 50% των συνολικών συναλλαγών που κάνει το κατάστημα. Μεγαλύτερη χρήση της κάρτας παρατηρείται τους καλοκαιρινούς μήνες και πληρωμές με pos κάνουν όλες οι ηλικίες.

Ο Κωνσταντίνος Αλεξανδρής, ιδιοκτήτης ενός εναλλακτικού παντοπωλείου στα Λουτρά Αιδηψού ανέφερε πως μεγαλύτερη κινητικότητα στη χρήση κάρτας στις συναλλαγές παρατηρείται τους θερινούς μήνες. Αυτή ανέρχεται στο 30-40% του τζίρου και προέρχεται περισσότερο από αλλοδαπούς. Μάλιστα οι εθνικότητες που χρησιμοποιούν περισσότερο κάρτα είναι Ρώσοι και Φινλανδοί.

Ο Παναγιώτης Αναγνώστου ιδιοκτήτης του καταστήματος “Sports house “, τόνισε πως οι περισσότερες συναλλαγές με κάρτα γίνονται τους θερινούς μήνες, απ’ όλες τις ηλικίες. Για το χειμώνα είπε πως δεν υπάρχει καταναλωτική κίνηση στην Αιδηψό και αναφέρθηκε επίσης και στα πολλά προβλήματα και στην εγκατάλειψη που βιώνει οι Αιδηψός τα τελευταία χρόνια. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το Palmosev.gr για το ρεπορτάζ τονίζοντας πως μέσα απ’ αυτό ακούγεται και η φωνή των επαγγελματιών της Αιδηψού που καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να μείνουν ανοιχτοί.

Ο Δημήτρης Πανταζής ιδιοκτήτης καταστήματος με καφέδες και ξηρούς καρπούς ανέφερε πως, η κίνηση σε πληρωμές με κάρτα υπάρχει συνήθως το καλοκαίρι από τους ξένους τουρίστες, ενώ οι ντόπιοι χρησιμοποιούν την κάρτα ελάχιστα.

Στο κατάστημα «Στυλ και φαντασία» ο Δημήτρης Αθανασίου δήλωσε πως οι πληρωμές με κάρτα γίνονται περισσότερο το καλοκαίρι. Το χειμώνα ανέφερε η αγοραστική κίνηση είναι πεσμένη και οι ντόπιοι κυρίως καταναλωτές χρησιμοποιούν την κάρτα ελάχιστα.

Στο κατάστημα με είδη λαϊκής τέχνης «Αργώ», ο κ. Σέργιος τόνισε πως τα τελευταία χρόνια και λόγω των οικονομικών συνθηκών έχει ανέβει η κίνηση στη χρήση καρτών στις συναλλαγές. Συγκεκριμένα, αυτό συμβαίνει το καλοκαίρι, κυρίως από τουρίστες και οι περισσότεροι χρήστες καρτών είναι κάτοικοι αστικών περιοχή και όχι επαρχίας.

Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Ερμής» Νίκος Πήττας ανέφερε πως όλο και αυξάνονται οι πληρωμές με POS. Ο κόσμος είπε πως προτιμά περισσότερο τη κάρτα και για λόγους ασφαλείας. Ανέφερε δε πως οι ξένοι πληρώνουν κυρίως με κάρτα, αλλά και οι Έλληνες αυξάνονται σιγά – σιγά. Τόνισε τέλος πως πρέπει οι τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες που χρεώνουν στις συναλλαγές με κάρτα, ώστε να υπάρχουν περισσότερα κίνητρα για τη χρήση της.

Στο «Μελισσόσπιτο» η κ. Μιμίκα δήλωσε ότι, κάρτα στις συναλλαγές χρησιμοποιούν οι ξένοι, αλλά και οι Έλληνες που τη χρησιμοποιούν αυξάνονται τον τελευταίο καιρό. Η κίνηση είναι αυξημένη πάνω από 40% κατά τους θερινούς μήνες.

Ο κοσμηματοπώλης Νίκος Σούρας μας είπε πως οι πελάτες στο κατάστημά του προτιμούν κυρίως τα μετρητά. Βέβαια η καταναλωτική κίνηση το χειμώνα είναι μικρή, αλλά ενώ το καλοκαίρι αυξάνεται το 60-70% των πελατών του προτιμούν και πάλι τα μετρητά στις συναλλαγές τους.

Στο ζαχαροπλαστείο «Μαχαιράς» ο ιδιοκτήτης του Γιάννης Μαχαιράς, ανέφερε πως η αγοραστική κίνηση το χειμώνα είναι πεσμένη, αφού η Αιδηψός είναι τουριστικός προορισμός και δουλεύει περισσότερο το καλοκαίρι. Σχετικά με τη χρήση κάρτας ο γιός του Ανδρέας τόνισε πως οι ξένοι τουρίστες χρησιμοποιούν περισσότερο κάρτα στις συναλλαγές τους, όμως η κάρτα μπαίνει σιγά-σιγά και στην καθημερινότητα των Ελλήνων.

 

Στην αγορά της Ιστιαίας

Δείτε τα video

Ο Δημήτρης Σταματίου ιδιοκτήτης του ψητοπωλείου «Κάτι ψήνεται» ανέφερε πως στο κατάστημά του έχει POS πάνω από δύο χρόνια. Κάρτα στις συναλλαγές τους όμως χρησιμοποιούν περισσότερο οι ξένοι, ενώ τώρα τελευταία αυξάνονται και οι Έλληνες που την χρησιμοποιούν. Αναφορικά με το ποσοστό του τζίρου στο κατάστημά του από πληρωμές με κάρτα δήλωσε πως αυτό είναι κάτω του 20%.

Ο Στέφανος Παπαδημητρίου ιδιοκτήτης καταστήματος με είδη κιγκαλερίας δήλωσε πως η κάρτα στις πληρωμές βολεύει αρκετά και την χρησιμοποιεί όλο και περισσότερος κόσμος. Ανέφερε δε πως οι συναλλαγές μέσω POS στο κατάστημά του ανέρχονται περίπου στο 40% και το καλοκαίρι, που η κίνηση είναι μεγαλύτερη, το ποσοστό μπορεί να φτάσει και το 70%. Είπε επίσης πως η ρευστότητα είναι χαμηλή στην αγορά και η κάρτα έχει εξυπηρετήσει πολύ και τους πελάτες αλλά και τα καταστήματα.

«Εμείς θέλουμε να υπάρχει κίνηση στην αγορά και ο κόσμος είτε πληρώνει με κάρτα, είτε με ρευστό για μας το ίδιο είναι» δήλωσε η ιδιοκτήτρια μανάβικου Ελένη Χασανδρινού. Επίσης τόνισε πως όλο και περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί κάρτα αφού με αυτό κατοχυρώνει το αφορολόγητο, ενώ το καλοκαίρι η κίνηση σε πληρωμές με pos αυξάνεται. Τέλος συμπλήρωσε πως ο συνολικός τζίρος με κάρτα στο κατάστημά της είναι στο 50% των συναλλαγών.

Ο Χρήστος Κυριακού ιδιοκτήτης καταστήματος με ανδρικά ενδύματα ανέφερε πως η αγοραστική κίνηση είναι γενικά πεσμένη. Σχετικά με τη χρήση κάρτας από τους πελάτες του τόνισε πως είναι περίπου 50% με κάρτα και 50% με μετρητά. Η κίνηση στην αγορά του ρούχου είναι πιο αυξημένη το καλοκαίρι αφού όπως δήλωσε το καλοκαιρινά ενδύματα είναι σχετικά πιο φθηνά. Επίσης ανέφερε πως η κάρτα εξυπηρετεί περισσότερο τον κόσμο λόγω της έλλειψης ρευστότητας ενώ παρέχει επίσης και ασφάλεια.

Η Κωνσταντίνα Παπαευσταθίου ιδιοκτήτρια καταστήματος με υποδήματα είπε πως στη δεδομένη χρονική στιγμή η αγοραστική κίνηση είναι πεσμένη και οι έμποροι περιμένουν αύξηση την περίοδο του Πάσχα. Σχετικά με τις συναλλαγές με κάρτα τόνισε πως για ένα διάστημα υπήρχε αύξηση σ’ αυτές ενώ τώρα έχουν κάπως μειωθεί και αναμένεται να αυξηθούν την εορταστική περίοδο. Επίσης είπε πως το καλοκαίρι που έρχονται στην περιοχή κάτοικοι μεγάλων αστικών κέντρων, η χρήση της κάρτας στις συναλλαγές είναι αυξημένη.

Στο κοσμηματοπωλείο «Μπαρμπή» η κ. Μπαρμπή δήλωσε πως οι πελάτες της προτιμούν περισσότερο ρευστό και λιγότερο κάρτα. Όμως είπε πως δεν υπάρχει καθόλου κίνηση στα καταστήματα. Μάλιστα για την οδό 25ης Μαρτίου που ήταν κάποτε από τους πιο εμπορικούς δρόμους στην Ιστιαία είπε πως πλέον όσοι καταστηματάρχες απέμειναν τη λένε πλέον οδός «αναπαύσεως» αφού τα περισσότερα καταστήματα σ’ αυτή έχουν κλείσει.

Στο ψητοπωλείο «Σε αναμμένα κάρβουνα» η ιδιοκτήτρια κ. Βούλα Σεφέρη είπε πως αν και εδώ και τρεις μήνες το κατάστημα της διαθέτει POS κανείς ακόμη δεν έχει πληρώσει με κάρτα.

Ο Γιάννης Σπανός ιδιοκτήτης περιπτέρου δήλωσε πως τα περίπτερα δεν έχουν υποχρεωθεί να βάλουν ακόμη POS. Σε περίπτωση δε που υποχρεωθούν τόνισε πως θα σταματήσουν να πουλούν κάρτες και τσιγάρα, αφού το ποσοστό κέρδους είναι πολύ μικρό και πολλές φορές, η προμήθεια που ζητά η τράπεζα στη συναλλαγή με κάρτα το ξεπερνά κι έτσι ο επαγγελματίας έχει ζημιά. Τέλος ανέφερε πως το ζητούμενο είναι ο κάθε επαγγελματίας να κόβει αποδείξεις και χαρακτήρισε τα POS μέσο σιωπηλής ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ο Γιώργος Κερασιώτης ιδιοκτήτης ταξί είπε πως οι αυτοκινητιστές υποχρεώθηκαν να βάλουν POS, αλλά από το καλοκαίρι που ίδιος το διαθέτει δεν του έχει τύχει κανένας πελάτης να πληρώσει με κάρτα. Ο ίδιος ανέφερε πως χρόνια χρησιμοποιεί κάρτα στις δικές του συναλλαγές γιατί θεωρεί πως είναι πιο ασφαλές από το να κουβαλάς μετρητά πάνω σου.

Πάρη Ντελκή

Γιάννης Δραπανιώτης

 

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr1 Response

  1. Athanasios

    Πάντως εγώ αυτες τις μερες που βρισκομαι στην περιοχη της Ιστιαίας λογω διακοπων δεν βρηκα μηχανημα pos σε κανενα περιπτερο της Ιστιαίας..απλα τραγικο!Δεν ξερω πως ακομη δεν εχουν φάει προστιμο..εκτος αν εχουν ολα απλα λενε οτι δεν εχουν..οπως κ να εχει ομως ειναι απαραδεκτο κ παρανομο!

Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: