Home > Hot ! > Ταξίδι στο Μεσαιωνικό κάστρο των Ωρεών μέσα από τα μάτια των μαθητών του Γυμνασίου Ωρεών [video]

Ταξίδι στο Μεσαιωνικό κάστρο των Ωρεών μέσα από τα μάτια των μαθητών του Γυμνασίου Ωρεών [video]


There are no slides in this slider.



There are no slides in this slider.


Το απόγευμα της Παρασκευής 28 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο “Η βαρωνία των Ωρεών και ο ιππότης Λικάριος από το Γυμνάσιο Ωρεών. Πρωταγωνιστές ήταν οι ίδιοι οι μαθητές που με  την καθοδήγηση της φιλολόγου τους Μίνας Παπαϊωάννου μας ταξίδεψαν στον Μεσαίωνα.

Ιππότες, πανοπλίες, έρωτες, άρωμα Μεσαίωνα πέρασαν μπροστά από τα μάτια μας μέσα από την παρουσίαση των μαθητών και το θεατρικό που ακολούθησε.

Είδαμε τόσο το ιστορικό κομμάτι της εποχής που ο ιππότης Λικάριος από την Κάρυστο φτάνει στο κάστρο των Ωρεών τον άτυχο έρωτά του με τη Φελίζα κι όλα όσα πλαισιώνουν την εποχή εκείνη. Μάθαμε για το Φεουδαρχικό σύστημα, ποιοι μπορούσαν να γίνουν ιππότες, την διατροφή της εποχής εκείνης  τις πανοπλίες των ιπποτών. Ταξιδέψαμε σε ένα άγνωστο κομμάτι της Ιστορίας και είδαμε τον τόπο μας μέσα από τις εργασίες των παιδιών. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους εργάστηκαν για αυτή την εκδήλωση, που μπορεί να κράτησε μια ώρα, αλλά χρειάστηκε πολλούς μήνες προετοιμασίας, αμέτρητες ώρες δουλειάς και προσωπικού χρόνου από τους εκπαιδευτικούς, αμέτρητες πρόβες από τους μαθητές και πολύ μεράκι κι αγάπη από όλους.

Την εκδήλωση προλόγισε η Διευθύντρια του Γυμνασίου Ωρεών κυρία Άννα Σδρούλια. Αρχικά, η Διευθύντρια καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους αναφερόμενη στην μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν οι μαθητές για να βγει το άρτιο αποτέλεσμα παρά τις δυσκολίες λόγω της υποστελέχωσης του Γυμνασίου Ωρεών. Ευχαρίστησε τον Δήμαρχο της Ιστιαίας-Αιδηψού, κύριο Ιωάννη Κοντζιά, την Φιλόλογο του Γυμνασίου κυρία Μίνα Παπαϊωάννου, την Μουσικό του σχολείου κυρία Καρδάκη, την εικαστικό Σοφία Μαυρίδου, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, όπως  επίσης και την Διευθύντρια του Γυμνασίου Ιστιαίας, Έφη Ζαφειριάδου.

Την δική του ομιλία έκανε ο Δήμαρχος Ιστιαίας-Λουτρών Αιδηψού κύριος Γιάννης Κοντζιάς. Η σημαντικότητα της εκδήλωσης ήταν ο λόγος της απουσίας του από την Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που γινόταν παράλληλα. Αρχικά μίλησε για ιστορική σημασία του Ωρεού και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα πετρόκτιστα κοσμήματα του Ναού του Αγ. Αθανασίου – σε διάφορες εποχές – καθώς και για το ενωτικό σύμβολο της οικογένειας των Εννώ που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην περίοδο της Φραγκοκρατίας και βρίσκεται στην πρόσοψη του Ναού.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η φιλόλογος του Γυμνασίου Ωρεών, κυρία Μίνα Παπαϊωάννου η οποία  περιέγραψε τις διαδικασίες σύνθεσης της εργασίας από τους μαθητές με σύμπραξη την Εφορία Αρχαιοτήτων της Χαλκίδας. Η συνεργασία αποτέλεσε το δομικό συστατικό ενός άρτιου αποτελέσματος. Ο βασικός στόχος ήταν η ανάδειξη της ιστορίας του τόπου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε δύο μέρη, την διαδραστική παρουσίαση της Βυζαντινής εποχής όπου οι μαθητές του Γυμνασίου των Ωρεών μας ταξίδεψαν στην εποχή των ιπποτών και από ένα σύντομο θεατρικό της ιστορίας της Φελίζας και του ιππότη Λικάριου με μουσική απόκρουση από τους ίδιους τους μαθητές.

Η πρώτη παρουσίαση ανέδειξε το ιστορικό γύρω από την Φραγκοκρατία του 13ου αιώνα. Με τον όρο Φραγκοκρατία χαρακτηρίζεται η χρονική περίοδος 363 χρόνων κατά την οποία κυριάρχησαν στο Βυζάντιο οι δυτικοευρωπαίοι, τους οποίους οι Βυζαντινοί ονόμαζαν Φράγκους και Λατίνους.

Η δεύτερη παρουσίαση για την διατροφή των Βυζαντινών που βασικό ρόλο είχαν τα όσπρια, το αλεύρι, το λάδι, τα λαχανικά και τα δημητριακά που τα μαγείρευαν με διάφορους τρόπους ενώ ο πιο συνηθισμένος ήταν το βράσιμο. Τα κυριότερα είδη της διατροφής ήταν το ψωμί, το λάδι, οι ελιές και το τυρί.

Η τρίτη παρουσίαση αφορούσε για τον ρόλο των ιπποτών και τον εξοπλισμό τους κατά την Βυζαντινή περίοδο.

Στην τελευταία παρουσίαση μας δόθηκαν πληροφορίες το κάστρο των Ωρεών που κτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. Μεγάλη φήμη απέκτησε μετά το 1275, όταν το κάστρο κατέλαβε ο ιππότης Λικάριος και το χρησιμοποίησε ως ορμητήριό του κατά των Φράγκων.

Ο Λικάριος γεννήθηκε στην Κάρυστο στις αρχές του 13ου αι. μ.Χ . Ο ιππότης Λικάριος κατά το 2ο μισό του 13ου αι. βρέθηκε να υπηρετεί στην αυλή του Γιβέρτιου Β΄ Ντε Βερόνα της Χαλκίδας. Εκεί γνώρισε την όμορφη Φελίζα, αδερφή του Γιβέρτου και χήρα του Τριμημόριου των Ωρεών, Ναρτζόλο Ντάλε Καρτσέρι  και την ερωτεύτηκε. Σύντομα και παρά τη διαφωνία τής οικογένειάς της ο Λικάριος παντρεύτηκε κρυφά τη Φελίζα.

Οι συγγενείς της Φελίζας, που δεν ήθελαν έναν άσημο ιππότη για γαμπρό τους, αντέδρασαν έντονα. Ο Λικάριος έβαλε μεσολαβητές να κατευνάσει την οργή τους αλλά δεν τα κατάφερε. Έτσι το νιόπαντρο ζευγάρι αναγκάστηκε να καταφύγει στις Ανεμοπύλες, ένα απομονωμένο κάστρο κοντά στην Κάρυστο. Εκεί ο Λικάριος συγκέντρωσε γύρω του τυχοδιώκτες και πειρατές και επιδόθηκε σε επιδρομές και λεηλασίες των γύρω περιοχών.

Δείτε το video με τους χαιρετισμούς της Διευθύντριας του Γυμνασίου Ωρεών κ. Άννας Σδρούλια, του Δημάρχου Ιστιαίας- Αιδηψού Γ.Κοντζιά , και της υπεύθυνης φιλολόγου Μίνας Παπαϊωάννου, που επιμελήθηκε την όλη εκπαιδευτική δράση με τους μαθητές του Γυμνασίου Ωρεών

Δείτε το video

Δείτε το video

Όρθιοι και κατενθουσιασμένοι οι παρόντες, εκτός από τους γονείς και τους φίλους των παιδιών, ο Δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γ.Κοντζιάς, ο Εφημέριος Ωρεών και υπεύθυνος τομέα Νεότητας Αρχιερατικής Περιφέρειας Ιστιαίας π. Ιωάννης Σούρρας, οι καθηγητές του σχολείου, και φυσικά φίλοι της Ιστορίας καταχειροκρότησαν τους μικρούς μαθητές και την καθηγήτριά τους στο τέλος της εκδήλωσης, που άφησε μια ωραία γεύση Ιστορίας και μια ωραία εικόνα για την εκπαίδευση στον τόπο μας.

Τα ονόματα των παιδιών που συμμετείχαν στην εκδήλωση της ιστορίας

Ομιλητές: Χρυσή – Σοφία Στράκα, Άννα Μουρκιώζη, Τζοάνα Σάτσμα, Ντεμίρ Ιντρίζι, Γιώργος Κεραμίδας.

Χειριστής υπολογιστή: Παναγιώτα Γεωργιάδη

Ιππότης Λικάριος : Μανώλης Παυλής

Φελίζα : Νικολέτα Κουτσογιωργάκη

Αναγνώστριες: Μαρία Στασινού, Δήμητρα Μπαντάνη, Ιωάννα Μουσμουλή

Ακροατές στις αναγνώστριες: Κωνσταντίνα Καραγκούνη, Κριστιάννα Μανιφάβα, Αγγελική Φρόκου, Γαβριέλλα Κατσικάρη, Μαρσίλντα Οσμανάι, Μαριτίνα Παπαδοπούλου, Άννα Μουρκιώζη.

Μουσικοί: Χρυσή – Σοφία Στράκα, Έλενα Μουσταφάι, Βασίλης Φρίγγης, Παναγιώτα Γεωργιάδη, ΦγιορέλαΠγιέτρι, Χριστίνα Λουΐζου, ΤζοάναΣάτσμα, Αναστασία Εμμανουηλίδη, Ιωάννα Μουσμουλή, Στέλλα Μπακρατσή, Χρήστος Στασινός.

Το κείμενο ήταν της Ιωάννας Μουσμουλή.

Για τη ζωγραφική του σκηνικού συνεργάστηκαν οι παραπάνω μαθητές με την κυρία Σ. Μαυρίδου και τον μαθητή μας Αλμπίν Οσμανάι.

 

 

 

 

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



1 Response

  1. Ιωάννης Σούρας

    Συγχαρητήρια σ’ όλους τους συντελεστές της εξαιρετικά όμορφης προσπάθειας των παιδιών των Ωρεών!!!

Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: