Home > Hot ! > Στην Μονοκαρυά οι καλλιτέχνες της βόρειας Εύβοιας, τιμούν τους εθελοντές που προστάτευσαν τον τόπο, απ’ τη φωτιά[video]

Στην Μονοκαρυά οι καλλιτέχνες της βόρειας Εύβοιας, τιμούν τους εθελοντές που προστάτευσαν τον τόπο, απ’ τη φωτιά[video]


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Πρωταγωνίστησε ο εθελοντισμός στη Μονοκαρυά!

Οι καλλιτέχνες της βόρειας Εύβοιας το βράδυ της Κυριακής 7 Αυγούστου 2022, τραγούδησαν τιμητικά για τους εθελοντές που πέρυσι στάθηκαν απέναντι στη φωτιά με την ψυχή τους. Απέναντι στη φλόγα αντέταξαν την δική τους φλόγα και προστάτεψαν τον τόπο μας.

Έκαναν ότι μπορούσαν και το βράδυ της 7ης Αυγούστου 2022, ήταν αφιερωμένο τιμητικά, σε όλους τους εθελοντές ανώνυμους κι επώνυμους.

Δείτε το video

Την εκδήλωση άνοιξε η Μαίρη Μακρή εκπροσωπώντας την  Πολιτιστική Κίνηση Μονοκαρυάς, αφιερώνοντας τη βραδιά στους εθελοντές:

“Όπως έχει ανακοινωθεί η φετινή μας εκδήλωση είναι αφιερωμένη στους εθελοντές και τον πολύτιμο ρόλο τους στις πυρκαγιές της Β. Εύβοιας τον περσινό Αύγουστο.

Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να έχει το χαρακτήρα μνημόσυνου γιατί όσοι ζήσαμε αυτή την καταστροφή ξέρουμε ότι δεν θα ξεχάσουμε και δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ.

Αντίθετα θέλουμε να είναι μια γιορτή προς τιμήν αυτών που απέδειξαν τι σημαίνει αξιοπρέπεια, κοινωνική ευαισθησία, αλληλεγγύη και οικολογική συνείδηση. Σ αυτούς που μας έδειξαν ότι εκεί που δεν βρίσκεται το κράτος, βρίσκονται ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

Εθελοντής σύμφωνα με την ετυμολογία, είναι αυτός που πράττει σύμφωνα με τα θέλω του, υπακούοντας μόνο στη συνείδηση του.
Με αυτή την έννοια εθελοντές ήταν και οι υπερήλικες κάτοικοι των χωριών που όχι μόνο αρνήθηκαν να φύγουν, αλλά έμειναν να βοηθήσουν με τις συμβουλές τους, και την εμπειρία γνώσης του τόπου τους. Συγκλονισμένοι για τη καταστροφή του δάσους που ήταν η ζωή τους ολόκληρη αλλά άφοβα γιατί είχαν αντιμετωπίσει πολλές φορές τη φύση με τα χέρια τους μόνο.

Οι νεότεροι που ανάλογα με το επάγγελμα, την εμπειρία και τα μέσα που διέθεταν αυτοοργανώθηκαν σε ομάδες πυρόσβεσης , επιφυλακής και υποστήριξης. Κοντά σ αυτούς πρόθυμα και οι νέοι που έβλεπαν το τόπο καταγωγής τους και τον κόσμο των παιδικών τους χρόνων να απειλείται και να καταστρέφεται.

Οι κάτοικοι της Ιστιαίας και των χωριών που δεν κινδύνευαν άμεσα, που αψήφησαν τον κίνδυνο και έσπευσαν αυθόρμητα να βοηθήσουν τους φίλους, συμμαθητές, συντοπίτες τους. Έφτιαξαν ανθρώπινες αλυσίδες απέναντι στα πύρινα μέτωπα με υποτυπώδη μέσα αλλά με πείσμα και θάρρος.

Οι ντόπιοι επαγγελματίες κάποιοι από τους οποίους ανέστειλαν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες για να είναι στην υπηρεσία των πυρόπληκτων.

Οι οργανωμένοι και εκπαιδευμένοι εθελοντές πυροσβέστες που έχουν ως μόνιμο έργο τη δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση. Δεν ξεχνάμε τον εθελοντή πυροσβέστη Βασίλη Φιλωρά, που έπεσε νεκρός πέρυσι την ίδια περίοδο στη φωτιά της Βαρυμπόμπης

Σε πρότερη ανακοίνωση μιλήσαμε και για «εθελοντική νοοτροπία υπαλλήλων», γιατί όταν το δημοσιοϋπαλληλικό καθήκον μετατρέπεται σε προσωπικό στοίχημα προκειμένου να σωθούν δυο χωριά δεν μπορούμε παρά να μιλάμε για εθελοντισμό.

Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο κύμα των προσφορών χιλιάδων πολιτών, ιδιωτών και ιδρυμάτων όπως και την πολύτιμη συνδρομή φιλόζωων και φιλοζωικών οργανώσεων για να σωθούν ζώα.

Τέλος η πιο συγκινητική μορφή εθελοντισμού. Άγνωστοι άνθρωποι που στάθηκαν δίπλα μας και μπήκαν στη φωτιά. Δεν μάθαμε τ’ όνομα τους, ούτε από που έρχονταν.
ΑΘΟΡΥΒΑ ήρθαν, ΒΟΗΘΗΣΑΝ και ΑΘΟΡΥΒΑ έφυγαν.
Η απόλυτη έκφραση ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ και ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ.
Κινητήριος δύναμη αυτών των ανθρώπων δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από την ΑΓΑΠΗ για τη ΦΥΣΗ και την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στον συνάνθρωπο.
Η ανάγκη τους για κοινωνική προσφορά ξεπερνά κάθε κόπο, κόστος, αναστολή και φόβο.

Το επίκεντρο της δράσης όλων των παραπάνω εθελοντών δεν ήταν μόνο η σωτηρία φύσης και της ζωής αλλά και η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ και του ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ. Το δικαίωμα της προστασίας της περιουσίας και της συνέχειας της ζωής των κατοίκων στο τόπο τους που καταργούσε η εντολή «εκκενώστε».
Κοινά χαρακτηριστικά τους η ανυπακοή, η θέληση και το υπέροχο θράσος να παλεύουν με τις φλόγες με μόνα όπλα κλαδιά και λάστιχα. Εικόνες που μαζί με αυτές της καταστροφής ΔΕΝ θα ξεχάσουμε ποτέ.

Οι εθελοντές όχι μόνο έσωσαν ότι μπορούσε να σωθεί, αλλά απάλυναν και το αίσθημα του πόνου και της εγκατάλειψης δίνοντας το δικό τους ηχηρό μήνυμα:
Οι γενιές των απανωτών κρίσεων, της απομόνωσης, του περιορισμού της ελευθερίας και του ατομισμού, όχι μόνο δεν στέκονται παθητικά απέναντι στη κοινωνία αλλά έχουν ΑΞΙΕΣ που δεν μπορεί να τις αγγίξει καμία άνωθεν εντολή και κανένας φόβος.

Είμαστε περήφανοι γι αυτούς, ευγνώμονες και τους ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ μέσα από τη καρδιά μας. Η εκδήλωση αυτή είναι το δικό μας βραβείο σε όλους αυτούς που πραγματικά το αξίζουν.

Αυτά είναι όσα φωτεινά είδαμε και έγιναν μέσα στην τραγωδία που βιώσαμε τον περσινό Αύγουστο.

Δεν θέλουμε να αμαυρώσουμε τη μέρα με τα σκοτεινά που ζήσαμε.
Μ’ αυτά ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ και ΔΕΝ έγιναν, ούτε τότε ούτε και τώρα που μιλάμε.
Να αναφέρουμε μόνο ότι θα θέλαμε να σταματήσει η εκμετάλλευση και η αγνόηση των πυρόπληκτων χωριών, γιατι αυτό είναι ταπείνωση και δεν την αξίζουν.

Θα μιλήσουμε όμως γι αυτά άλλη στιγμή γιατί όπως λέει και ο στίχος,
«Το μόνο χρέος μας ειν’ η αλήθεια
Είμαστε καταδικασμένοι αν η ασχήμια μας γίνει συνήθεια».

Σας ευχαριστούμε
Ευχαριστούμε θερμά τους καλλιτέχνες και όλους όσους με συγκινητική προθυμία μοιράστηκαν μαζί μας το σκοπό της εκδήλωσης και βοήθησαν στην πραγματοποίηση της”.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Τάσος Γεωργίου Πρόεδρος του Συλλόγου Σήμιας “Τελέθριον” μιλώντας για την γιορτή εθελοντισμού στη Μονοκαρυά, με αυτά τα λόγια:

“Γύρευα δυο λέξεις για τούτη τη βραδιά..

Πώς να πεις ευχαριστώ, να μην είναι άκομψο, ούτε και κενό;

 Αλλά, εντάξει, το βρήκαν τα παιδιά…

τα παιδιά της Πολιτιστικής Κίνησης Μονοκαρυάς…

θα τους το πούμε σε μια γιορτή…  ναι γιορτή… 

σήμερα…

με τη συμμετοχή σας …και με τραγούδι πιο πολύ….

 Η φωτιά, δεν έκαψε μόνο… δεν ήταν μόνο φωτιά…

ήταν και φως…

ναι, φώτισε με το κόκκινό της χρώμα και εκείνα τα χέρια των παιδιών που έκαναν τις αλυσίδες… απλωμένα χέρια σε  βοήθεια, συμπαράσταση, αλληλεγγύη…

Φώτισε βλέμματα, φώτισε ψυχή… μικρά κοσμήματα… αυτά που πραγματικά κοσμούν τον κόσμο…

σήμερα, όχι να σβήσουμε, μα για ν’ ανάψουμε μια άλλου είδους φωτιά…

μετά απ’ τη μάχη και μετά απ’ τη σιωπή…

σήμερα απλώς με μια γιορτή…

Και μετά από χρόνια… ίσως, πάλι εδώ… πάλι σε γιορτή… θα λένε:  «σαν σήμερα, σαν σήμερα, ενώθηκαν τα χέρια στη φωτιά… σαν σήμερα …γιορτάζουμε τον άνθρωπο, την ανθρωπιά, την λεβεντιά… »

ενώνουμε  ξανά, τα χέρια σε χορό, τούτη τη φορά…

              Καλά να περάσετε..!”

Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν εθελοντικά ήταν : Ηλίας Τσαρούχας, Γιάννης Θεοδώρου, Κώστας Τουμπουλίδης, Παντελής Αγγέλου, Νίκος Ελαιοτριβιάρης, Γιώργος Κεχρής, Δαυίδ Μηνάς, Παναγιώτης Αθανασίου, Γιάννης Μπούγας, Μάριος Λεκοσιώτης, Μάρτζυ, Νίκος Παπαϊωάννου, Γιάννα Κολάρου, Νίκος Κουλουριώτης, Αντώνης Μαμούχας.

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: