Home > Hot ! > Προστατεύουμε το περιβάλλον – Mom και Happy Paws συστρατεύονται για την προστασία της φώκιας που ζει στα νερά μας

Προστατεύουμε το περιβάλλον – Mom και Happy Paws συστρατεύονται για την προστασία της φώκιας που ζει στα νερά μας


There are no slides in this slider.



There are no slides in this slider.


Με την απελευθέρωση κυριολεκτικά της κυκλοφορίας από τους περιορισμούς της πανδημίας έχουμε την χαρά να συμμετάσχουμε και πάλι σε εκδηλώσεις δράσεις, ομαδικές συνερεύσεις. Έτσι και το πρωί της Κυριακής 15 Μαϊου 2022,στο Πευκί  η Mom η εταιρεία για την μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής φώκιας σε συνεργασία με την Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ένωση της Βόρειας Εύβοιας Happy Paws μας ενημέρωσαν για το μοναδικό θηλαστικό είδος φώκιας και το σπανιότερο στον πλανήτη, προσφέροντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Οι φώκιες όταν πρωτοεμφανίστηκαν στον πλανήτη γη ήταν χερσαία ζώα και σταδιακά έγιναν αμφίβια. Ένα ενήλικο ζώο μπορεί να φτάσει τα 200 με 300 κιλά, ζει κυρίως σε σπηλιές όπου και αρχίζει να αναπαράγεται, το θηλυκό από τα 4 χρόνια του και το αρσενικό από τα 6.Οι θηλυκές φώκιες γεννούν ένα μωρό κάθε χρόνο εγκυμονώντας για 10 μήνες. Η κάθε ενήλικη φώκια για να μπορεί να ζήσει χρειάζεται καθημερινά γύρω στα 24 κιλά ψάρι. Έτσι πολλές φορές οι φώκιες έρχονται αντιμέτωπες με τους ψαράδες για την ίδια τροφή.

Τα δίχτυα των ψαράδων καταστρέφονται όχι μόνο μια φορά, αλλά μπορεί να τύχει και πολλές φορές το χρόνο, κι έτσι ορισμένοι από αυτούς αντιδρούν απέναντι στις φώκιες επιθετικά. Δυστυχώς μέχρι στιγμής το κράτος δεν αποζημιώνει τους επαγγελματίες ψαράδες και έμμεσα δεν προστατεύει τα μοναδικά αυτά θηλαστικά. Ο πληθυσμός του συγκεκριμένου θηλαστικού, έχει μειωθεί δραματικά με αποτέλεσμα να υπάρχουν μόνο 400-450 φώκιες σε όλο τον πλανήτη. Στο θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου βρίσκονται περίπου 200 φώκιες. Οι φώκιες μπορεί να είναι φιλικά θηλαστικά για τον άνθρωπο αλλά δεν εξημερώνονται και αυτό σημαίνει ότι καλό είναι να μην τις πλησιάζουμε και τους φερόμαστε όπως τα κατοικίδια, γιατί από φόβο ή από διάθεση παιχνιδιού μπορεί να επιτεθούν.

Όσες φώκιες πλησίασαν πολύ σε κατοικημένη περιοχή, είχαν άσχημο τέλος. Καλό είναι κάθε ζώο να ζει στο περιβάλλον του ελεύθερο και μακριά από συνήθειες ανθρώπινων κοινωνιών. Όταν βλέπουμε ένα τέτοιο σπάνιο θηλαστικό, να κολυμπάει στα νερά μας το φωτογραφίζουμε -αν υπάρχει ευχέρεια-  και ειδοποιούμε την Mom, που καταγράφει και προστατεύει τον αριθμό τους. Αν το ζώο δείχνει σημάδια κακουχίας καλό είναι να μην προσπαθήσουμε να κάνουμε τον …γιατρό από μόνοι μας, αλλά επίσης να ειδοποιήσουμε την Mom ή την Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ένωση της Βόρειας Εύβοιας Happy Paws  στη περιοχή μας, που έχει ενημερωθεί για το πως μπορεί να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες.

Στο χέρι μας είναι να προστατεύουμε το περιβάλλον κι υποχρέωσή μας να το παραδώσουμε στους απογόνους μας πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα κι όχι απογυμνωμένο από την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τον άκρατο καταναλωτισμό.

Πάρη Ντελκή

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: