ΜΙΧΑΛΗΣ Π. ΚΑΤΣΑΒΟΣ- 1821-2017. Η ΕΥΒΟΙΑ στη Βουλή. Οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Κυκλοφόρησε πρόσφατα, σε αυτοέκδοση, με χορηγία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με τον παραπάνω τίτλο, το εξαίρετο πόνημα του αγαπητού φίλου και συμπατριώτη Μιχάλη Κατσαβού, από την Ιστιαία, πτυχιούχου της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών, Προέδρου Διοικητικών Συμβουλίων και ιδρυτικού μέλους του Συλλόγου Λαϊκής Βιβλιοθήκης Ιστιαίας. Μια άκρως ενδιαφέρουσα ιστορικοπολιτική μελέτη (325 σελίδων), με θαυμάσιο εικαστικό υλικό και στατιστικούς πίνακες, που αποτελεί μια ιστορική αναδρομή, με ακρίβεια, προσεκτικό έλεγχο των πηγών και βιβλιογραφική ενημέρωση, στα πολιτικά γεγονότα της Ευβοίας, από το 1821 ώς το 2017.
Συγκεκριμένα, το βιβλίο δομείται σε δύο μέρη. Στο πρώτο (σσ. 11-147), που πραγματεύεται, με ιστορική τεκμηρίωση τα δημοκρατικά πολιτεύματα της επανάστασης (1821-1831), με βάση τις πέντε Εθνοσυνελεύσεις, την Κυβέρνηση του Ιωάννη Καποδίστρια (1828-1831), την απόλυτη μοναρχία επί Όθωνα (1833-1843) και τη μετέπειτα Συνταγματική (1843-1862), την περίοδο της Α΄ Βασιλευομένης Δημοκρατίας (1864-1913), επί Γεωργίου Α΄, με αναφορά στους διατελέσαντες πρωθυπουργούς και τους βουλευτές Ευβοίας. Στη συνέχεια, ο συγγραφέας αναφέρεται στον Μακεδονικό αγώνα (1904-1906), στο επαναστατικό κίνημα στο Γουδί (1909), τις διπλωματικές εξελίξεις για την κατάσταση στη Μακεδονία, τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο (1914-1918), τη Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή (1919-1922), την περίοδο της Β΄ Ελληνικής Δημοκρατίας (1924-1935), της Β΄ Βασιλευομένης Δημοκρατίας (1935-1967), τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1940-1941), τον Εμφύλιο Πόλεμο (1946-1949) και την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967-1974), με κατακλείδα τα ονόματα των Ευβοέων πρωθυπουργών. Μια αναλυτική και συνολική εξιστόρηση των πολιτικοϊστορικών γεγονότων, επιστημονικά τεκμηριωμένη, δίκην σχολικού εγχειριδίου, χρήσιμου για τους διδάσκοντες και διδασκομένους όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, αλλά και για το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό.
Στο δεύτερο μέρος (σσ. 142-227) γίνεται εκτενής παραπομπή στα βιογραφικά στοιχεία των εκπροσώπων της Ευβοίας στη Βουλή (1822-1974). Αναφέρονται βιοεργογραφικά σημειώματα δεκάδων βουλευτών της Ευβοίας, Ευβοέων βουλευτών επικρατείας και πολιτικών, καταγομένων από την Εύβοια που εκλέχτηκαν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ονόματα πολιτικών προσώπων από την Ιστιαία: Αναστασίου Άγγελος, Βιρβίλης Δημήτριος, Βλαχοθανάσης Κωνσταντίνος και Άγγελος (Καμάρια), Παπαδημητρίου (Βούρτσος) Ιωάννης, Δρόσος Βαπτιστής – συνδεόμενος με τον Γεώργιο Δροσίνη – Θηβαίος Χρήστος, Καλογερόπουλος Σπυρίδων και Λουκάς, Πετσάλης Αθανάσιος και Αλέξανδρος, Θεοδοσιάδης Αλέξανδρος.
Ακολουθεί η περίοδος (σσ. 223-297) της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας (1974-2017), όπου μνημονεύονται λεπτομερώς τα ονόματα των πρωθυπουργών, υπουργών, βουλευτών, περιφερειαρχών, δημάρχων, αμφοτέρων των φύλων, σε πανελλήνια κλίμακα, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών. Τέλος, στο βιβλίο επιτάσσονται βιογραφικά στοιχεία, με αλφαβητικά σειρά, 27 εκπροσώπων της Ευβοίας στη Βουλή και 7 καταγομένων από την Εύβοια και εκλεγμένων σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, που εξελέγησαν, για πρώτη φορά, από το 1977 και εντεύθεν. Έτσι, από την Ιστιαία καταγράφονται οι: Κεδίκογλου Βασίλειος, ο γιος του Κεδίκογλου Συμεών (Σίμος) – μαθητής μου στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή – Κεδίκογλου Συμεών του Αγγέλου, Παπανδρέου Νικόλαος, Καπελαρής Δημήτριος (Γενικός Γραμματέας Υπουργείων) και από τη Χαλκίδα – νοσταλγική αναδρομή – οι Ακριώτης Γεώργιος και Παπαγεωργόπουλος Ελευθέριος, μαθητές μου στο Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Χαλκίδας.
Συνοψίζοντας, εκφράζουμε, εκ βάθους καρδίας – ab imo pectore – ολόθερμα συγχαρητήρια στον αγαπητό Μιχάλη για τον εκδοτικό του άθλο, βιβλίο σταθμό για τις νεότερες γενεές, μέσα από τις σελίδες του οποίου παρελαύνουν, δίκην παρακαταθήκης, εκλεγμένοι εκπρόσωποι της Ευβοίας στις Εθνικές Συνελεύσεις, στη Βουλή και στην Ευρωβουλή, ευχόμενοι, παράλληλα, ολόψυχα συνέχιση της συγγραφικής του δραστηριότητας.
Αναστάσιος Αγγ. Στέφος, δ.φ.
Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας
Ένωσης Φιλολόγων και του Συλλόγου
«Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη»
Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr
Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr