Ήσυχη Γενιά 1928 έως το 1945
Η γενιά ορίζεται γενικά ως άτομα που γεννήθηκαν από το 1928 έως το 1945. Με αυτόν τον ορισμό και τα δεδομένα απογραφής των ΗΠΑ, υπήρχαν 23 εκατομμύρια γεννημένα στα χρόνια της Ήσυχης Γενιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2019.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η γενιά ήταν συγκριτικά μικρή επειδή η Μεγάλη Ύφεση του 1930 και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος στις αρχές του 1940 προκάλεσαν τους ανθρώπους να έχουν λιγότερα παιδιά. Περιλαμβάνει τους περισσότερους από αυτούς που πολέμησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας. Σημειώνεται ότι σχηματίζουν την ηγεσία του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς επίσης αποτελούν τη «ήσυχη πλειοψηφία».
Μπέιμπι μπούμερ (έκρηξη βρεφών) 1946 και το 1964
Οι μπέιμπι μπούμερ ήταν πλουσιότεροι, πιο ενεργοί και πιο γυμνασμένοι από οποιαδήποτε προηγούμενη γενιά. Ήταν η πρώτη γενιά που είδε την κατάσταση του κόσμου να βελτιώνεται όσο μεγάλωνε. Ωστόσο, αυτή η γενιά έχει επίσης επικριθεί για τον υπερκαταναλωτισμό της, γεγονός το οποίο θεωρείται από άλλους ως υπερβολικός.
Στη δεκαετία του 1960 και του 1970, ένα σχετικά μεγάλος αριθμός ατόμων ενηλικιώθηκαν. Οι μεγαλύτεροι έκλεισαν τα 18 το 1964. Αυτοί, και εκείνοι γύρω τους, δημιούργησαν μια πολύ συγκεκριμένη ρητορική γύρω από την ομάδα τους και τις αλλαγές που επέφερε αριθμητικά το μέγεθος τους.[4] Αυτή η ρητορική είχε σημαντικό αντίκτυπο στην αυτοαντίληψη των μπούμερ, καθώς και την τάση τους να ορίζουν τον κόσμο με βάση τις γενεές, το οποίο ήταν ένα σχετικά νέο φαινόμενο. Ο όρος μπέιμπι μπούμερ έχει περιγραφεί ποικιλοτρόπως.
Αξιοσημείωτα γεγονότα της εποχής που διαμόρφωσαν τον πολιτισμό των μπέιμπι μπούμερ της εποχής εκείνης είναι ο Ψυχρός Πόλεμος, διάφορα κινήματα (π.χ. περιβαλλοντικό – οικολογικό, αντιπολεμικό κλπ.) και άλλα. Μια γνωστή φράση για την απόρριψη ή διακωμώδηση συμπεριφορών που οι νέοι αποδίδουν στερεοτυπικά στους μπέιμπι μπούμερ είναι η OK Boomer.
Η Γενιά Χ 1965 και 1980
Η γενιά Χ είχε μειωμένη επιτήρηση από ενήλικες σε σχέση με προηγούμενες γενιές. Αυτό ήταν αποτέλεσμα αυξημένου αριθμού διαζυγίου και αυξημένης συμμετοχής των μητέρων στο χώρο της εργασίας, πριν την ευρεία διαθεσιμότητα δομών φροντίδας των παιδιών εκτός σπιτιού. Ως έφηβοι και νεαροί ενήλικοι τις δεκαετίες 1980 και 1990, η γενιά Χ αναφερόταν ως γενιά του MTV, αναφορά στο μουσικό κανάλι, και μερικές φορές χαρακτηρίζονταν ως κυνικοί, δυσαρεστημένοι και τεμπέληδες. Κάποιες από τις πολιτιστικές επιρροές της γενιάς Χ ήταν τα μουσικά είδη της γκραντζ και της χιπ χοπ και οι ανεξάρτητες ταινίες. Κατά το μέσο της ζωής τους έχουν χαρακτηριστεί ως ενεργοί, χαρούμενοι και ότι έχουν πετύχει ισορροπία δουλειάς και εργασίες.
Μιλένιαλ 1981-1996
Αυτή η γενιά χαρακτηρίζεται γενικά από την αυξημένη χρήση και την εξοικείωση με το Διαδίκτυο, τις κινητές συσκευές και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γι’ αυτό μερικές φορές χαρακτηρίζονται και ως ψηφιακοί γηγενείς.
Η μεγάλη ύφεση και η ύφεση λόγω του COVID-19 είχαν σημαντικό αντίκτυπο σε αυτήν τη γενιά, επειδή προκάλεσαν ιστορικά υψηλά επίπεδα ανεργίας μεταξύ των νέων.
Γενικά, η οικονομική ανάπτυξη και η ανεργία των νέων συσχετίζονται αρνητικά, πράγμα που σημαίνει ότι οι νέοι εργαζόμενοι επηρεάζονται περισσότερο από τους ηλικιωμένους τους κατά τη διάρκεια της ύφεσης.
Γενιά Ζ
Γενιά Ζ, γνωστή επίσης ως iGeneration, Μετά-Millennials, Quaranteens, TikTok generation ή OnlineSchoolteens) είναι η δημογραφική ομάδα που διαδέχεται τη “Γενιά Υ” (Millennials). Επί του παρόντος υπάρχουν πολλοί επιπλέον χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούνται από τα μέσα ενημέρωσης για τον προσδιορισμό αυτής της ομάδας. Δεν υπάρχουν ακριβείς ημερομηνίες για το πότε αυτή η ομάδα αρχίζει ή τελειώνει αλλά οι δημογράφοι και ερευνητές θέτουν ως αφετηρία τις γεννήσεις στα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Προς το παρόν δεν υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά τα έτη γεννήσεων που προσδιορίζουν το τέλος αυτής της γενιάς.
Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr
Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr