Home > Πολιτισμος - Κοινωνικα > Εγκαίνια Έκθεσης “Ναυμαχία Σαλαμίνας” στην Αθήνα

Εγκαίνια Έκθεσης “Ναυμαχία Σαλαμίνας” στην Αθήνα

Γίνε και συ Ναυμάχος στην ιστορική μάχη της Σαλαμίνας!

Με δυο βήματα μέσα σε μια αίθουσα, μπορείς να γίνεις ναυμάχος και να πάρεις μέρος στην εξέλιξη της ιστορικής Ναυμαχίας Σαλαμίνας. Μπορείς ακόμη να κατευθύνεις περισσότερες από 100 μινιατούρες πλοίων σε ένα παιχνίδι στρατηγικής και να γνωρίσεις όλες τις «φάσεις» που οδήγησαν στη νίκη των Ελλήνων κατά των Περσών. Η Έκθεση «Τριήρεις τα ‘Ξύλινα τείχη’ της Ελευθερίας και των Αρχών της Δημοκρατίας» του Ευάγγελου Ν. Γρυπιώτη εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου στο Village Shopping&more (Θηβών228).

Ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη έγινε αρωγός αυτή της έκθεσης ιστορικής μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο Δήμαρχος της πόλης Γιώργος Ιωακειμίδης τόνισε μεταξύ άλλων:

« Με χαρά διαπιστώσαμε ότι αυτή την έκθεση η σχολική κοινότητα την αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή. Έως σήμερα 2.500 μαθητές απ’όλες τις σχολικές βαθμίδες της πόλης έχουν επισκεφθεί την έκθεση ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και σχολεία από την υπόλοιπη Αττική. Η Διεύθυνση Παιδείας του Δήμου μας και οι σχολικές επιτροπές ανταποκρίθηκαν θετικά σ’αυτό το κάλεσμα πολιτισμού και εκπαίδευσης. Οι μαθητές με αφηγητή τον κ. Ευάγγελο Γρυπιώτη, μέσα από ένα μοναδικά πρωτότυπο, παιδαγωγικού, πολιτιστικού και βιωματικού χαρακτήρα δρώμενο, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα πλοία «θρύλους» της Ναυμαχίας Σαλαμίνας , να γνωρίσουν τη δομή τους και τον τρόπο ναυπήγησης τους».

Για τον πολύπλευρο χαρακτήρα της έκθεσης μίλησαν οι : Μιχαήλ Κατσικαρέλης, σημαιοφόρος επιτελής Υπηρεσίας Ιστορίας Πολεμικού Ναυτικού, Νικόλαος Κοκκάλας εκπρόσωπος του Αρχηγού Λιμενικού σώματος πλωτάρχης Ιωάννης Μπούλιας ως εκπρόσωπος της καθηγήτριας Ιστορίας Τέχνης στην Αμερική κας Ειρήνης Βαλερά Ρίκερσον.

Στη συνέχεια ο Νικαιώτης κ. Ευάγγελος Γρυπιώτης υπογράμμισε ότι η αποτύπωση πλοίων με την τέχνη μικροναυπηγικής αποτελεί ζωντανό έκθεμα ιστορικής διήγησης. Ο ίδιος με απόλυτο σεβασμό και τεκμηρίωση για περισσότερα από 25 χρόνια, φιλοτεχνεί μικροναυπηγημένα ομοιώματα ιστορικών πλοίων. Στόχος του είναι η ανάδειξη της ελληνικής ναυτοσύνης αλλά και των ιστορικών αγώνων στη θάλασσα. Ο καλλιτέχνης ξενάγησε τους επισκέπτες στην πρώτη αίθουσα της έκθεσης και παρουσίασε τη διαδραστική μακέτα της ιστορικής Ναυμαχίας της Σαλαμίνας αλλά και πίνακες με την εξέλιξη της Τριήρους. Η δεύτερη αίθουσα φιλοξενεί μικροναυπηγημένα μοντέλα πλοίων, πρωταγωνιστών εκείνης της περιόδου.

Στα εγκαίνια παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου Γιάννης Φωστορόπουλος, ο Πλοίαρχος Ιωάννης Διαμαντάκης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ, ο Πλωτάρχης Νικόλαος Κοκκάλας ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος, στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί, Κοινοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων του Δήμου μας

Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη των:

Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γενικού Επιτελείου Ναυτικού,

Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών,

Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη,

Δήμου Παλαιού Φαλήρου,

Village Shopping &more,

Eκδόσεις ΑΡΤΕΟΝ,

Libreria Espaniola Books-Νικολόπουλος,

Microshipbuilding.com.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την έκθεση εκτός από τα σχολεία μπορεί να επισκεφθεί και το κοινό κάθε Τετάρτη από τις 6.00μ.μ.-8.00 μ.μ. και Κυριακή από τις 11.00 π.μ.-13.00 και θα διαρκέσει έως τις 10 Απριλίου.

Για οργανωμένες επισκέψεις, τα σχολεία μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Παιδείας Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη στο τηλ. 2132075334.

———————————————–

Village shoping&more Θηβών 228

Διάρκεια έκθεσης: 1 Νοεμβρίου – 10 Απριλίου

Ώρες λειτουργίας κοινού: Τετάρτη 6.00 μ.μ.-8.00μ.μ και Κυριακή 11.00 π.μ.-13.00.

 

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: