Home > Πολιτισμος - Κοινωνικα > Εκτός λειτουργίας το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ιστιαίας Σπάνια εκθέματα σε κίνδυνο Κ. Ολυμπίου: «Περιμένουμε την ανταπόκριση της Περιφέρειας»

Εκτός λειτουργίας το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ιστιαίας Σπάνια εκθέματα σε κίνδυνο Κ. Ολυμπίου: «Περιμένουμε την ανταπόκριση της Περιφέρειας»


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου επισκεφθήκαμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ιστιαίας εκεί που στεγάζεται ο Κυνηγετικός Σύλλογος της πόλης. Συναντήσαμε τον Πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου της Ιστιαίας Κ. Ολυμπίου και τον Διευθυντή και διαχειριστή του Μουσείου κ. Ιωάννη Παπακωνσταντίνου. Το πρόβλημα που υπάρχει αφορά την στέγη του κτιρίου από το 2003, ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωσή του και για το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί λύση. Συγκεκριμένα ο κ. Ιωάννης Παπακωνσταντίνου μας είπε: «Το κτίριο τελειοποιήθηκε το 2002. Είναι από τα τρία καλύτερα που υπάρχουν στην Ελλάδα. Εδώ φιλοξενούνται εκθέματα από την πανίδα, από το θαλάσσιο χώρο και από το υπέδαφος. Πτηνά, τριχωτά θηλαστικά, ερπετά, ανθόζωα (κοράλλια), σπόγγοι, τόσο από την περιοχή μας αλλά και από όλο τον κόσμο.

Ακόμη ορυκτά, πετρώματα και έντομα από όλο τον κόσμο. Είναι σχολείο που διδάσκει σε μικρούς και μεγάλους μαθητές τον τρόπο ζωής κάθε ζώου και γενικότερα τον πλούτο που μας προσφέρει η φύση. Είναι εγγεγραμμένο στο Υπουργείο Πολιτισμού ανάμεσα σε άλλα Μουσεία και για να είναι νόμιμη η Συλλογή των εκθεμάτων έχει γίνει καταγραφή από το Δασαρχείο κατόπιν εντολής του Υπουργείου Γεωργίας. Το Μουσείο όμως στερείται άδειας λειτουργίας γι’ αυτό και η είσοδος είναι δωρεάν». Διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι μεγάλη κλίση σε όλη την ψευδοροφή του πάνω ορόφου, ένα εσωτερικό δοκάρι σπασμένο και 4 σιδερένια στηρίγματα στον όροφο να στηρίζουν τα εσωτερικά δοκάρια. Σε αυτοψία του 2003 διαπιστώνεται από τον μηχανικό της Νομαρχίας κ. Ξυγκόγιαννη πως «η οροφή παρουσιάζει προβλήματα στεγανότητας με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές ζημιές στα εκθέματα και τη μηχανοργάνωση. Σε έλεγχο που έγινε στα ζευκτά διαπιστώθηκε πως είναι σε καλή κατάσταση. Ο έλεγχος έγινε μακροσκοπικά λόγω της ύπαρξης ψευδοροφής. Προκειμένου να εντοπιστεί και να αποκατασταθεί το πρόβλημα θα πρέπει να γίνει καθαίρεση της επικεράμωσης και τμήματος της ψευδοροφής επειδή υπάρχει περίπτωση να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στη μόνωση τη στέγης. Υπάρχει ανάγκη άμεσης αποκατάστασης επειδή εκθέματα απείρου κάλλους και σπανιότητας κινδυνεύουν με ολική καταστροφή». Στο σημείο αυτό παρεμβαίνει και ο Πρόεδρος του Κυνηγητικού Συλλόγου Κώστας Ολυμπίου ο οποίος μας είπε: «Επειδή η κατάσταση επιδεινώθηκε κινητοποιηθήκαμε γιατί έσπασε η «μαχιά».Άμεσα ήρθαμε σε επαφή με τον Γραμματέα της Περιφέρειας Ν.Παπανδρέου, ο οποίος έκανε εισήγηση για το πρόβλημα στον Περιφερειάρχη. Ειδοποιήθηκε ο μηχανικός της Περιφέρειας από τη Χαλκίδα να συντάξει μια οικονομοτεχνική μελέτη για τη κατάσταση της στέγης του Μουσείου. Έγινε η μελέτη ύψους 80.000 ευρώ και αφορά σε αντικατάσταση σιδεροκατασκευής όλης της στέγης και την μελέτη τη στείλαμε με το αίτημά μας στην Περιφέρεια. Η μελέτη της τεχνικής υπηρεσία της Περιφέρειας αναφέρει: «κατόπιν αυτοψίας διαπιστώθηκε ότι τμήμα του ξύλινου σκελετού της κεραμοσκεπούς στέγης επιφάνειας περίπου 325τ.μ. παρουσιάζει σημαντικά μέλη κάμψης, με αποτέλεσμα να αστοχήσει η αναρτημένη από αυτόν ψευδοροφή με τα ενσωματωμένα φωτιστικά σώματα. Αποτέλεσμα της ως άνω αστοχίας της στέγης είναι η ανεπαρκής πλέον φέρουσα ικανότητά της να αναλάβει τα φορτία της (ίδιο βάρος, χιόνι, άνεμος, σεισμός). Πλέον δε υφίσταται σημαντικός κίνδυνος ολοσχερούς κατάρρευσης της στέγης λόγω της έντονης σεισμικότητας της περιοχής. Το κόστος για την κατασκευή μεταλλικού σκελετού σε αντικατάσταση του ξύλινου καθώς και τις λοιπές εργασίες ανέρχεται στο ποσό των 80.000 ευρώ».

Προβλήματα λειτουργίας

Το μουσείο έχει να ανοίξει περίπου πέντε μήνες αφού φοβούνται να επιτρέψουν σε επισκέπτη να μπει για λόγους ασφαλείας ενώ συνεχίζουν να μπαίνουν νερά από την οροφή στον εσωτερικό χώρο.  «Για να λειτουργήσει το μουσείο, να βγει η άδεια πρέπει: Πρώτον να υπάρξει περίφραξη. Αυτό όμως είναι αδύνατο καθώς τα όρια του οικοπέδου φτάνουν μέχρι το μέσο του δρόμου (του γηπέδου). Δεύτερον, όπως ορίζει νόμος πρέπει να υπάρχει παρκινγκ για δυο λεωφορεία. Τρίτον ειδική ράμπα για επισκέπτες με πρόβλημα αναπηρίας και ασανσέρ για τη μετάβαση στον πάνω όροφο. Πυρασφάλεια, συναγερμοί, κλιματιστικά, αφυγραντήρες απαραίτητοι για την προστασία των εκθεμάτων. Η δαπάνη όλων των παραπάνω είναι ιδιαίτερα υψηλή και εμείς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Τη στιγμή που στερούμαστε τα έσοδα του εισιτηρίου και τις επιχορηγήσεις επειδή δεν υπάρχει άδεια λειτουργίας του κτιρίου. Ετησίως ο αριθμός των επισκεπτών έφτανε τις 10 με 12.000 εκτός των σχολείων που έρχονται από όλη την Ελλάδα. Τα προβλήματα εμφανίστηκαν από τον πρώτο χρόνο. Το 2002 η Νομαρχία που είχε αναλάβει την επίβλεψη, είχε βεβαιώσει πως το κτίριο ήταν εντάξει. Ένα χρόνο μετά η σκεπή άρχισε να μπάζει νερά. Αποταθήκαμε στην τοπική αυτοδιοίκηση, έστειλαν μηχανικό ο οποίος μετά την αυτοψία διαπίστωσε πως η σκεπή είναι ακατάλληλη. Από το 2002 μέχρι σήμερα πηγαινοέρχονται μηχανικοί. Για την αντικατάσταση έχουμε αποταθεί στους ντόπιους βουλευτές, Σίμο Κεδίκογλου, Συμεών Κεδίκογλου, στην Περιφέρεια, στο Δήμο Ιστιαίας, στην Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος και στην Κυνηγετική Συνομοσπονδία. Μέχρι σήμερα ουδεμία απάντηση έχουμε λάβει εκτός από την Δ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία που έστειλε το ποσό των 4.000 ευρώ».

Βάσω Δημητράκη


Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: