Home > Πολιτισμος - Κοινωνικα > Βοήθεια για το …«Βοήθεια στο σπίτι» «Θέλουμε, κάποιος να μας ακούσει – Εξυπηρετούμε πάνω από 250 σπίτια»

Βοήθεια για το …«Βοήθεια στο σπίτι» «Θέλουμε, κάποιος να μας ακούσει – Εξυπηρετούμε πάνω από 250 σπίτια»


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Συναντήσαμε τη Δώρα Λύτρα, κοινωνική λειτουργό στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» στη δομή της Αιδηψού, η οποία αρχικά μας μίλησε για τις κινητοποιήσεις της Τετάρτης 13 Φεβρουαρίου όπου και συμμετείχε: «Οι εργαζόμενοι της Εύβοιας στάθηκαν πρώτοι στην πορεία, δυναμικά μαζί με τον Πρόεδρο του Σωματείου των Εργαζομένων Χαλκίδος κ. Γεωργακόπουλο.

Υπάρχει ένα συντονιστικό όργανο, που αποτελείται από εκπροσώπους του προγράμματος ανά την Ελλάδα, και στα πλαίσια αυτά αποφασίστηκε η πορεία της Τετάρτης η οποία ξεκίνησε από την πλατεία Κλαυθμώνος και έφτασε ως το Υπουργείο Εργασίας. Η συμμετοχή ήταν τεράστια, τόσο από μέρος των εργαζομένων όσο και από Δημάρχους, Σωματεία αλλά υπήρξε γενικότερα και μεγάλη στήριξη από την Κ.Ε.Δ.Ε. Η αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον κ. Παναγιωτόπουλο και η θέση τους είναι να δημιουργηθούν «συνεταιριστικές επιχειρήσεις». Ουσιαστικά δεν θα ανήκουμε πλέον στον Δήμο, όμως δεν έχει γίνει ξεκάθαρη η πορεία του προγράμματος. Την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου θα γίνει συνάντηση των εκπροσώπων της Κ.Ε.Δ.Ε. με τον Υπουργό Εσωτερικών και Εργασίας για να συζητηθεί το θέμα και πάλι, οπότε είμαστε εν αναμονή».

Η υπηρεσία εξυπηρετεί εκτός των μεγαλύτερων πόλεων και τα μικρά και ορεινά χωριά. Οι ανανεώσεις των συμβάσεων γίνονται χωρίς να υπάρξουν ενδιάμεσα κενά. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν λείψει ούτε μία μέρα, ενώ η τρέχουσα σύμβαση λήγει στις 31 Μαρτίου και δεν έχει ακόμη γίνει ξεκάθαρο το μέλλον του προγράμματος. Μαζί με την εργαζόμενη οικογενειακή βοηθό στο πρόγραμμα της Ιστιαίας κ. Χριστίνα Ζούτσου, την Νεκταρία Χατζάκη οικογενειακή λειτουργό στο Αρτεμίσιο καθώς και εργαζόμενους από τους Ωρεούς μας μίλησαν εκπροσωπώντας το σύνολο των εργαζομένων του προγράμματος του Δήμου μας:

Πότε ξεκίνησε το πρόγραμμα;

«Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2002 στην Αιδηψό και ένα χρόνο αργότερα στην Ιστιαία. Όλοι οι εργαζόμενοι έχουμε προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και από τότε γίνονται επαναλαμβανόμενες ανανεώσεις των συμβάσεών μας, διάρκειας από 2 έως 14 μήνες. Το μέλλον μας είναι περισσότερο αβέβαιο από ποτέ.  Συζητήθηκε η μετατροπή του «Βοήθεια στο σπίτι» σε «Κατ’ οίκον βοήθεια ηλικιωμένων», όμως τα κριτήρια που απαιτούνται από τους εργαζόμενους είναι μη εφαρμόσιμα και έτσι δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί. Σκοπός τους αυτή τη στιγμή είναι να προσελκύσουν ιδιώτες στο πρόγραμμα. Εμείς ζητάμε να γίνει νομοθετική ρύθμιση, να δημιουργηθούν κοινωνικές υπηρεσίες στους Δήμους και να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε το σύνολο των ανθρώπων που τώρα, περισσότερο από ποτέ έχουν ανάγκη».

Πόσο καιρό είστε απλήρωτοι;

«Δεν έχουμε πληρωθεί για τον Δεκέμβρη του 2011, για το δεύτερο εξάμηνο του 2012, για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο και δεν έχουμε πάρει ούτε τα επιδόματα. Όλοι μας έχουμε οικογένειες, παιδιά, υποχρεώσεις και έξοδα που τρέχουν. Δε ζητιανεύουμε, απαιτούμε τα δεδουλευμένα μας και μια άμεση λύση για την αντικατάσταση αντιπροέδρου  της ΔΗ.Κ.Ε.Ι.Α. Τα περισσότερα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι» ανήκουν στο νομικό πρόσωπο, το δικό μας όμως το έχουν εντάξει στην Κοινωφελή επιχείρηση».

Σε τι αριθμό ανθρώπων παρέχετε υπηρεσίες;

«Αυτή τη στιγμή εξυπηρετούμε επίσημα πάνω από 250 σπίτια, μέσα από τις 4 δομές που υπάρχουν στο Δήμο, της Ιστιαίας, του Αρτεμισίου, της Αιδηψού και των Ωρεών. Καλύπτουμε με τις υπηρεσίες μας όλα τα χωριά, ανταποκρινόμαστε σε τηλεφωνήματα, αιτήματα συνανθρώπων μας ανά πάσα στιγμή και διαπιστώνουμε μέρα με τη μέρα πως ο κόσμος υποφέρει. Υπάρχουν περιστατικά ανθρώπων που επισκεπτόμαστε κάθε μέρα, και για μεγάλο χρονικό διάστημα, που έχει φτάσει σε μια περίπτωση τα επτά χρόνια. Η υπηρεσία απευθύνεται σε ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, όμως εμείς βοηθάμε όποιον χρειαστεί βοήθεια χωρίς διακρίσεις, προσφέροντας από το υστέρημά μας γιατί πλέον έχουμε δεθεί με τον κόσμο». Να σημειωθεί εδώ πως ο Δήμος διαθέτει μόνο τρία αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα η υπηρεσία της Αιδηψού, της Ιστιαίας και του Αρτεμισίου να δανείζει μια μέρα την εβδομάδα το αυτοκίνητό της στους Ωρεούς. Κάποιοι από τους εργαζόμενους, και ειδικότερα τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιούσαν τα Ι.Χ. τους για την δουλειά τους, πλέον αυτό γίνεται αν και είναι δύσκολο, έτσι τις μέρες που δεν έχει αυτοκίνητο η υπηρεσία κάνει εξωτερικές δουλειές, συνταγογραφήσεις κτλ.

Ποιες είναι συγκεκριμένα οι υπηρεσίες που προσφέρει το «Βοήθεια στο σπίτι»;

«Υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, νοσηλευτές και οικογενειακοί βοηθοί. Συνολικά είμαστε 13 εργαζόμενοι. Παρέχουμε νοσηλευτική φροντίδα, κάνουμε αιμοληψίες, κατακλίσεις, ψυχολογική στήριξη, διεκπεραιώνουμε υποχρεώσεις των ανθρώπων με διάφορες υπηρεσίες, γιατρούς, τους εξυπηρετούμε με τις συνταγογραφήσεις τους, τυχόν μεταφορές. Μαγειρεύουμε και κάνουμε τα απαραίτητα ψώνια για πολύ κόσμο. Εάν δεν τους μαγειρέψουμε ή δεν τους ψωνίσουμε δε θα έχουν φαγητό στο σπίτι τους».

 

«Ζητάμε κάποιον να μας ακούσει»

Κλείνοντας οι εργαζόμενοι μας είπαν: «Ζητάμε κάποιον να μας ακούσει. Κάποιον στον οποίο να μπορούμε να απευθυνθούμε. Κάποιον από το Συμβούλιο να αναλάβει δράση. Όσο υπήρχε η κ. Αράπογλου μπορούσαμε να βγάλουμε άκρη σε διάφορα θέματα. Αυτή τη στιγμή περιμένουμε το πόρισμα των ορκωτών λογιστών για την Κοινωφελή Επιχείρηση. Δε βρίσκονται λύσεις για απλά πράγματα που θα μπορούσαν να ξεμπλοκάρουν την κατάσταση. Για παράδειγμα, από τις 18 Δεκεμβρίου θα μπορούσαμε να έχουμε πάρει την τρίτη δόση των χρημάτων για τους μισθούς μας. Όμως δεν έχουμε πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές μας στο ΙΚΑ, αφού δεν βρέθηκε κανείς να αναλάβει τη μεταφορά χρηματικού ποσού για το σκοπό αυτό, από την Εθνική Τράπεζα στην Τράπεζα Πειραιώς, με την οποία υπάρχει συνεργασία. Έτσι δεν προχωράει και το θέμα της εξόφλησης του δεύτερου εξαμήνου».

Βάσω Δημητράκη

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: