Home > Πολιτισμος - Κοινωνικα > Δέσποινα Παπανδρέου: «Ο Άγιος Νικόλαος ταξιδεύει για την πατρίδα του» Η Μητρόπολη Χαλκίδος στηρίζει θρησκευτικό και πολιτιστικό έργο στη Σινασό

Δέσποινα Παπανδρέου: «Ο Άγιος Νικόλαος ταξιδεύει για την πατρίδα του» Η Μητρόπολη Χαλκίδος στηρίζει θρησκευτικό και πολιτιστικό έργο στη Σινασό


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Η Κωνσταντινοπολίτισα Δέσποινα Παπανδρέου, Χαλκινή εργάζεται εθελοντικά, χωρίς αμοιβή ως μεταφράστρια και όχι μόνο λαμβάνοντας πρωτοβουλίες και κρατώντας  σχέσεις και τις επαφές με το Κεμαλιγιέ, το Προκόπι, τη Σινασό, το Μουρσαλί, το Urgup. Πολλές φορές  αφιερώνοντας πολύ χρόνο και μεγάλη αγάπη για να διατηρήσει ζωντανές στη μνήμη όλων μας τις Αλησμόνητες πατρίδες.

Όπως η ίδια εξομολογείται αρκετές φορές σε βάρος της οικογένειάς της και με ίδια έξοδα παλεύει για τη διατήρηση του πολιτισμού μας στη γείτονα χώρα. Συγκεκριμένα μας είπε:  «Από το φθινόπωρο του 2011 μας είχε ανακοινώσει ο Δήμαρχος της Σινασού Mustafa pasa Levent Ak (Μουσταφά Πασά Λεβέντ Ακ), ότι ανακαινίζει το πολύ μεγάλο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στη Σινασό,  χτισμένο μέσα στο βράχο με αφαιρετική μέθοδο. Το Μοναστήρι έχει ιστορία 1.000 χρόνων και βάλε. Είναι τετράκλιτο και αφιερωμένο στους Άγιο Νικόλαο, Άγιο Μηνά, Αγία Βαρβάρα και Άγιο Σάββα. Παλιά έμεναν μοναχοί. Το Μοναστήρι είχε κτήματα και από τα εισοδήματα του βοηθούσε την Κοινότητα. Διατηρούσε ξενώνα στο κέντρο της πόλης. Πολλές πολύτιμες πληροφορίες για το Μοναστήρι έχουμε από τον πατέρα του συγχωριανού μας, τον  Σεραφείμ Ρίζο. Το βιβλίο του Σεραφείμ Ρίζου είναι το ευαγγέλιο των πληροφοριών για τη Σινασό. Είχε δημιουργήσει ένα μικρό Μουσείο στο Σχολείο της Ν. Σινασού που τα τελευταία χρόνια κάπως έχει επιμεληθεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού.

Η πορεία των έργων

Ο Δήμαρχος της Σινασού Mustafa pasa Levent Ak, είχε μεγάλο ενθουσιασμό και σε κάθε στάδιο της ανακαίνισης μας ενημέρωνε για την πορεία των έργων. Μέσω αυτής της επικοινωνίας αισθανόμουν ότι περνάω από εκεί, ότι χαϊδεύω τους τοίχους και καμαρώνω για αυτό που γίνεται. Οι εργασίες χρηματοδοτούνται από την Unesco από Ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και ιδίους πόρους. Όταν κάποια στιγμή συζητούσαμε στο τηλέφωνο μας είπε «Κρίμα που το Μοναστήρι είναι τόσο άδειο». Τότε πήρα το θάρρος και είπα «Να φέρουμε κάποια αντίγραφα εικόνων» και απάντησε «Το θέλω πάρα πολύ. Αν είναι δυνατόν να το πραγματοποιήσουμε. Θέλω να εντυπωσιάσω τον Πατριάρχη, να μπει και να ξαφνιαστεί, να μείνει με ανοιχτό το στόμα». Άλλωστε και στο παρελθόν είχα στείλει ντοκουμέντα όπως 60 τόμους από Καραμανλίδικα βιβλία (σε ηλεκτρονική μορφή) ή σε φωτοτυπίες. Τα Καραμανλίδικα είναι η γλώσσα των Τουρκόφωνων Ελλήνων της Καππαδοκίας. Μιλούσαν τούρκικα και έγραφαν με ελληνικούς χαρακτήρες.

Ο αγώνας δρόμου

«Μετά το διάλογο προσπάθησα να δω, πως θα υλοποιηθεί γιατί οι εικόνες είναι μεγάλες και με τζάμι. Για παράδειγμα η εικόνα του Άγίου Νικολάου είναι δύο  μέτρα επί ενενήντα  οκτώ εκατοστά. Το συζήτησα με αρκετούς ανθρώπους, αλλά δεν είχαμε τα απαραίτητα χρήματα. Σ’ αυτή την προσπάθειά μας βοήθησε πολύ ο Σινασίτης Στάθης Καστερνόπουλος με τον οποίο πάρα πολλές μέρες και με πολύ κόπο καταφέραμε να έχουμε αρκετές φωτογραφίες στις σωστές διαστάσεις, από τις οποίες και έγιναν τα αντίγραφα των εικόνων. Είχα και τη βοήθεια ανθρώπων που ήταν γνώστες του αντικειμένου όπως ο κ. Γεώργιος Κατωμελήτης πάνω στην Καππαδοκική αγιογραφία.

Όταν έρχονταν οι πρόσφυγες πολλές εικόνες χάθηκαν στην διαδρομή. Σκεφτήκαμε να βάλουμε τις εικόνες από τους Ναούς, έτσι κάναμε μία επιλογή με τον ιερέα. Εικόνες από άλλους Ναούς της Σινασού που ταίριαζαν στα δικά μας μέτρα. Μετά από εκεί ξεκίνησα απανωτές επισκέψεις στην Αθήνα με ειδικούς για να μπορέσουμε να επεξεργαστούμε τις εικόνες να τις φέρουμε στις σωστές διαστάσεις και τα κατάλληλα υλικά που αντέχουν κάτω από δύσκολες συνθήκες, αλλά δεν είχαμε χρήματα. Εξασφαλίσαμε κάποια προκαταβολή και τη στείλαμε και ξεκίνησε να πραγματοποιείται το τύπωμα. Είχα ενημερώσει την Μητρόπολη αλλά δεν είχα ζητήσει χρήματα.

Η βοήθεια της Μητρόπολης Χαλκίδος

Όταν βρεθήκαμε στα γραφεία της Μητρόπολης με το Δήμαρχο του Urgup k. Fahri Yildiz,   στο περιθώριο των συζητήσεων που είχαν με τον Μητροπολίτη έγινε το εξής επεισόδιο με ένα Τούρκο δημοσιογράφο που είπαμε πόσο επιθυμεί ο Δήμαρχος να μεταφερθούν τα αντίγραφα των εικόνων εκεί. Φεύγοντας πλέον είπαμε να βοηθήσετε. Τότε ο Μητροπολίτης μας, απάντησε με γαλήνιο και ήρεμο τρόπο και μας είπε: «Θα σας βοηθήσουμε. Το αναλαμβάνουμε εμείς». Τότε ξέσπασα σε κλάματα. Μ’ αυτό τον τρόπο βγήκε όλη η ένταση της προσπάθειας. Χωρίς πολλά «νταβαντούρια» ο Μητροπολίτης μας, έκανε το μεγαλύτερο δώρο στον προσφυγικό συνοικισμό της Σινασού. Οι εικόνες πια είναι σε τελική φάση. Από Δευτέρα ξεκινά το καδράρισμα. Θα τις στείλουμε με δικά μας έξοδα. Οι εικόνες θα πάνε με τα κάδρα τους και η μεταφορά τους είναι δύσκολο εγχείρημα λόγω του μεγέθους. Στην Καππαδοκία θα γίνει Πανκαππαδοκικό    αντάμωμα στις 25 Μαΐου και μετά για 3 – 4 μέρες με φεστιβαλικές εκδηλώσεις από το Δήμαρχο και τα σωματεία της Ν. Σινασού, Αθήνας και Καππαδοκικά σωματεία. Ο Πατριάρχης θα λειτουργήσει στην Εκκλησία Κωνσταντίνου και Ελένης στη πλατεία της Σινασού. Θα επίσης εγκαινιάσει το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Θα λειτουργήσει και σε άλλες λειτουργίες της περιοχής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και γεύμα με τον Πατριάρχη. Πρέπει να ευχαριστήσουμε και τον προηγούμενο Δήμαρχο τον Mustafa Pasa που μας έκλεισε δωμάτια σε παραδοσιακό ξενώνα, παλιό κονάκι που το γνώριζαν όλοι οι έλληνες που είχαν σχέση με Μικρά Ασία.

Αξιοποίηση του πολιτισμού μας

Οι Τούρκοι αξιοποιούν τον δικό μας πολιτισμό. Είναι ένας τρόπος να διατηρούνται τα μνημεία μας και είναι προσβάσιμα για μας. Μ’ αυτό τον τρόπο η γείτονα χώρα, συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή το παγκόσμιο ενδιαφέρον από την Unesco, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για εμάς είναι ένας τρόπος να ανοίξουμε τις πόρτες για τις αλησμόνητες πατρίδες μας. Μπορούσαμε πριν χρόνια να φανταστούμε, ότι θα γίνονταν λειτουργίες στις Εκκλησίες μας και θα μπορούσαμε να προσκυνήσουμε;

Ο Τούρκος Δήμαρχος όταν έμαθε πως μας βοηθά ο Μητροπολίτης για τη μεταφορά των εικόνων τον προσκάλεσε να τελέσει και ο ίδιος λειτουργία στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.   Πολλοί σήμερα δίνουν από λίγα χρήματα για να στηρίξουν αυτή τη προσπάθεια με διάφορους τρόπους, Μεταξύ άλλων ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Ν.Σινασού θα προσφέρει τα κεράσματα κατά την επίσκεψή  μας στην Τουρκία. Σήμερα  μαζί μου η Γιώτα Κωνσταντινίδου βοήθησε και οργανώσαμε την εκδρομή  για όσους ήθελαν να κάνουν το προσκύνημα στη Σινασό στον Άγιο Νικόλαο, στις αλησμόνητες πατρίδες μας. Φυσικά υπήρχαν άνθρωποι που βοήθησαν με τον τρόπο τους.

Τα πάντα γίνονται με μεράκι. Πολλές νύχτες ξαγρύπνησα για να φέρω εις πέρας αυτό που υποσχέθηκα. Ας ακουστεί το χωριό μας για την πολιτιστική του δράση. Η πεθερά μου 90 χρονών σήμερα, η Άννα Παπανδρέου γεννήθηκε στη Σινασό και θα πάει εκεί».

Πάρη Ντελκή


 

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: