Home > Πολιτισμος - Κοινωνικα > Αξιόλογη η εκδήλωση του «Φωτόδενδρου» στην Ιστιαία «Βουτιά» στην ιστορία έκανε με το …δίκ(α)ιο του ο Δημήτρης Τσικρικάς

Αξιόλογη η εκδήλωση του «Φωτόδενδρου» στην Ιστιαία «Βουτιά» στην ιστορία έκανε με το …δίκ(α)ιο του ο Δημήτρης Τσικρικάς


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Η γενιά του ’79 τίμησε τον φίλο και συμμαθητή της, το Δημήτρη Τσικρικά. Τον Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έναν δικό μας άνθρωπο που διαγράφει λαμπρή επιστημονική σταδιοδρομία. Πολλοί κατάφεραν και πήγαν. Άλλοι είχαν χρόνια να τον δουν. Και άλλοι τον έβλεπαν σπάνια γιατί γνώριζαν, ότι με την αυξημένη επιστημονική του δραστηριότητα, δε μπορούσε να βρίσκεται συχνά στην Ιστιαία. Έτσι το Σάββατο το βράδυ στις 10 Μαρτίου, ο νομικός κόσμος της περιοχής ήταν παρών.

Στο βήμα καλωσόρισε τον Δ. Τσικρικά ο δικηγόρος και ψυχή του Συλλόγου, Γιάννης Αρβανίτης, ο οποίος μας διάβασε την εντυπωσιακή εργοβιογραφία του ομιλητή. Όμως εκτός από τη χαρά της συνάντησης των παλιών φίλων και συμμαθητών, όλοι οι υπόλοιποι που γνωρίζαμε κατ’ ελάχιστον την πορεία του, είχαμε μια θαυμάσια ευκαιρία να απολαύσουμε μια εποικοδομητική «βουτιά» στην Ιστορία ακολουθώντας την πορεία του Δικαίου και την εξέλιξή της. Από τον Λέοντα τον ΣΤ΄ το Σοφό μέχρι τον G.L.Mauer και τον Καποδίστρια, περιηγηθήκαμε στα Βασιλικά, τις Νεαρές και τους Πανδέκτες, από το Βυζάντιο μέχρι και τη Νεώτερη Ελλάδα. Ακόμη και μη εξοικειωμένοι ακροατές με τη Νομική παιδεία, ακολούθησαν το γλαφυρό λόγο του ομιλητή, ο οποίος στο τέλος της ομιλίας του δέχθηκε και ερωτήσεις από το κοινό. Κλείνοντας την εκδήλωση η συμβολαιογράφος Ζίνα Τασούλα – Αρβανίτη, είπε χαρακτηριστικά:

«Με το κλείσιμο αυτής της εκδήλωσης σαν παλιά συμμαθήτρια και φίλη του Δημήτρη Τσικρικά θα ήθελα να τον ευχαριστήσω ιδιαίτερα, για την παρουσία του εδώ απόψε. Όταν ήμασταν συμμαθητές τον θαύμαζα για την ιστορική του γνώση. Για μια ακόμη φορά διαπιστώνω πως είναι ένας χείμαρρος, ένας ποταμός γνώσεων, με οξύτητα κρίσης και σωστή αιτιολόγηση. Επειδή βλέπω στο κοινό να είναι απόψε κοντά μας πολλοί συμμαθητές μας, δάσκαλοι και καθηγητές μας, που έχουν σταθεί κοντά μας ο καθένας με τον δικό του τρόπο και που ήρθαν να τιμήσουν με την παρουσία τους, τον συμμαθητή  και φίλο Δημήτρη, τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς και πιστεύω ότι όλοι θα θυμόμαστε  αυτή τη βραδιά».

Πάρη Ντελκή

Βιογραφικό

Ο Δημήτριος Τσικρικάς αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Ιστιαίας το 1979 και το 1984 λαμβάνει το πτυχίο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών µε το συνολικό βαθμό 9 3/8 (άριστα). Δικηγόρος Αθηνών διορίζεται το 1987. Το 1984 άρχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Konstanz της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, µε σκοπό τη συγγραφή διδακτορικής διατριβής. Οι διδακτορικές του σπουδές, κατά τη διάρκεια των οποίων ήταν υπότροφος του Γερμανικού Οργανισμού Κρατικών Υποτροφιών, ολοκληρώθηκαν µε την αναγόρευσή του ως διδάκτορα το 1987. Το έργο αυτό κρίθηκε ευμενώς από τους εισηγητές καθηγητές και έχει εκδοθεί  σε Γερμανικό εκδοτικό οίκο.  Κατά την παραμονή του στην Konstanz εργάσθηκε ερευνητικά κοντά στον ακαδημαϊκό του δάσκαλο Rolf Stϋrner, ενώ επίσης συμμετείχε ενεργά στις επιστημονικές εκδηλώσεις της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Konstanz. Το 1994 του δόθηκε  υποτροφία  για να εργασθεί ερευνητικά επί ένα έτος στο Πανεπιστήμιο του Freiburg της Ομοσπονδιακής Γερμανίας.  Από το 1990 είναι ερευνητής στο «Ερευνητικό Ινστιτούτο Δικονομικών Μελετών», ενώ κατά το παρελθόν είχε συνεργασθεί ερευνητικά µε το «Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών» (έτη 1989 – 1993), καθώς και µε το «Ινστιτούτο Αλλοδαπού και Διεθνούς Δικονομικού Δικαίου» του Πανεπιστημίου Freiburg (έτη 1994-1995). Το 1999 εκλέχθηκε Ειδικός Επιστήμονος της Πολιτικής Δικονομίας στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2003 εκλέχθηκε Λέκτορας και τον Ιούνιο του 2008 Επίκουρος Καθηγητής της Πολιτικής Δικονομίας στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι µέλος της Ενώσεως Ελλήνων Δικονομολόγων, της Ελληνικής Ενώσεως Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου, της Επιστημονικής Ενώσεως για το Δικονομικό Διεθνές Δίκαιο και τη Διαιτησία και της  Διεθνούς Ενώσεως Δικονομικού Δικαίου. Έχει μακροχρόνια (από το έτος 1984) ερευνητική δραστηριότητα στους χώρους του αστικού δικονομικού, δικονομικού διεθνούς και συγκριτικού δικονομικού δικαίου και έχει συγγράψει έξι μονογραφίες και πολλές αυτοτελείς μελέτες, καθώς και συμβολές σε συλλογικά έργα στην ελληνική, γερμανική, αγγλική και γαλλική γλώσσα, ενώ επίσης έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα, σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, καθώς και σε επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1999 διδάσκει στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών αστικό δικονομικό δίκαιο, δικονομικό διεθνές, ευρωπαϊκό δικονομικό και συγκριτικό δικονομικό δίκαιο.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: