Home > Πολιτισμος - Κοινωνικα > Γιορτάστηκαν τα «Φώτα» στις παραλίες της Βόρειας Εύβοιας

Γιορτάστηκαν τα «Φώτα» στις παραλίες της Βόρειας Εύβοιας


There are no slides in this slider.



There are no slides in this slider.


Έριξαν το σταυρό στα Κανατάδικα

Από την ακρογιαλιά χωρίς βάρκα και χωρίς καμία ιδιαίτερη προετοιμασία γιορτάστηκαν τα Φώτα στα Κανατάδικα. Όσοι Ξηροχωρίτες κατέβηκαν για το καλό στην πιο κοντινή τους παραλία τα Κανατάδικα, απόρησαν με την έλλειψη της απαραίτητης οργάνωσης, που απαιτεί η ημέρα.

Παραδόξως το μόνο που είχε προβλεφθεί ήταν μια μικρή εξέδρα. Παρόντες μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ζάχος Χριστοφής, ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Ζάχαρης, η Αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Αργυρώ Αράπογλου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γρηγόρης Σταθαράς, ο Λιμενάρχης Ωρεών Σωτήρης Δανίκας, καθώς και ο Διοικητής του Α.Τ.Ιστιαίας κ. Βρατίστας.  Αν και η ημέρα δεν ήταν κατάλληλη για γκρίνιες, από αρκετούς παρευρισκόμενους ακούστηκαν τα σχετικά παράπονα. Παρόλα αυτά σε μια ολιγόλεπτη και λιτή τελετή ακούστηκε το «Εν Ιορδάνη» και οι ιερείς π. Ιωάννης Θάνος και π. Γεώργιος Χαιρόπουλος έριξαν το σταυρό από την ακρογιαλιά στη θάλασσα. Αρκετά παιδιά βούτηξαν για το καλό και τον σταυρό έπιασε πρώτος ο Δημήτρης Καπόλος. Του χρόνου ευχόμαστε η οργάνωση να είναι άρτια και να γιορταστεί η ημέρα όπως αρμόζει.
Πάρη Ντελκή

Εν μέσω κακοκαιρίας γιορτάστηκαν τα  Θεοφάνεια στη Λίμνη

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω του ισχυρού ανέμου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου, ημέρα των Θεοφανίων, ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων στη Λίμνη. Με τη συνοδεία φιλαρμονικής ορχήστρας έγινε η μεταφορά του Σταυρού από την εκκλησία στη σκάλα της πόλης, στο σημείο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο η ρήψη του.  Αρκετός ο κόσμος που παραβρέθηκε, αλλά πάντα σε απόσταση από τη θάλασσα λόγω των ισχυρών κυμάτων. Οι τολμηροί που θέλησαν να πέσουν στη θάλασσα αρκετοί και κυρίως παιδιά,  αλλά οι συνθήκες του καιρού το επέτρεψαν μόνο σε έναν. Ο λόγος για τον Γιάννη Μπρίσκο, το μοναδικό που βούτηξε στη θάλασσα και έπιασε το Σταυρό. Στον καθαγιασμό των υδάτων μεταξύ των άλλων έδωσε το παρόν και ο δήμαρχος, Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας, Ανέστης Ψαρρός ευχόμενος  καλή χρονιά και χρόνια πολλά σε όλους.
Κατερίνα Στάμου

Αγιασμός των Υδάτων στο Νέο Πύργο

Στον Νέο Πύργο πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία από τον πατέρα Τίτο Γερονικολό με παρουσία πλήθους κόσμου. Την τελετή συνόδευσαν με τις μελωδικές τους φωνές η γυναικεία χορωδία που αποτελείται από τις Σουλτάνα Κιρημπέση, Τασούλα Δανταλάκη – Μαλαντάρα, η Κατερίνα Δαούτη και η Τζούλια Αθανασίου με την καθοδήγηση του ιεροψάλτη Γιάννη Πατσούρα. Ακολούθησε στη συνέχεια συγκέντρωση των πιστών στην σκάλα στο κέντρο της παραλίας του χωριού, ενώ ο παπα-Τίτος επιβιβάστηκε σε βάρκα και από εκεί έριξε τον Σταυρό στην παγωμένη θάλασσα. Τον συνόδευαν ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Μουλάς και οι Πρόεδροι των Συλλόγων του χωριού Αλέξανδρος Τσικιντάς και Παντελής Τσικιντάς. Παρά το κρύο βούτηξαν στα νερά περίπου δέκα νέοι του χωριού και κατευθύνθηκαν κολυμπώντας για να τον πιάσουν. Τελικά τον Ιερό Σταυρό έπιασε για  μια ακόμα φορά ο Μιχάλης Χριστοδούλου.

Έψαλλαν το “Εν Ιορδάνη” στο Πευκί

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν και φέτος  τα Θεοφάνια, στο Πευκί. Μόλις τελείωσε η θεία λειτουργία, με σύμμαχο τον καιρό ο παπάς, η λιμενική αρχή και το σύνολο των κατοίκων κατέβηκαν στο λιμάνι για την κατάδυση του Τίμιου Σταυρού. Εκεί ο ιερέας έψαλλε το “Εν Ιορδάνη” και όπως επιβάλει το έθιμο τα παιδιά έπεσαν να πιάσουν τον σταυρό. Ο τυχερός ήταν ο Δημήτρης Σουρίλας, που αφού ασπάστηκε τον σταυρό, τον επέστρεψε στον ιερέα, ο οποίος ευλόγησε τους πιστούς. Στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων παρευρέθηκε και η Δημοτική Σύμβουλος Μαίρη Μακρή, ως εκπρόσωπος του Δήμου η οποία ευχήθηκε: «Καλή χρονιά, χρόνια πολλά σε όλους. Εύχομαι ο καινούργιος χρόνος να είναι καλύτερος, γεμάτος υγεία, αγάπη, ευτυχία και προπαντός αισιοδοξία».
Αναστασία Σωτηροπούλου

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



error: