Home > Πολιτισμος - Κοινωνικα > Δεν δημιουργείς το μέλλον αν δεν το φαντάζεσαι Σύγχρονο εκτροφείο θηραμάτων στην Ιστιαία Γ. Παπακωνσταντίνου «Ότι παίρνουμε από τη φύση, το συμπληρώνουμε»

Δεν δημιουργείς το μέλλον αν δεν το φαντάζεσαι Σύγχρονο εκτροφείο θηραμάτων στην Ιστιαία Γ. Παπακωνσταντίνου «Ότι παίρνουμε από τη φύση, το συμπληρώνουμε»


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Ο «Παλμός» βρέθηκε στο χώρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιστιαίας και για μια ακόμα φορά μίλησε με τον Πρόεδρό του, Γιάννη Παπακωνσταντίνου. Σε μια εποχή δύσκολη, χωρίς οικονομικές επενδύσεις και κατά συνέπεια χωρίς ανάπτυξη, στην περιοχή της Ιστιαίας πραγματοποιείται  σημαντικό έργο. Σε υψόμετρο 600 μέτρων, ανάμεσα στο Κυπαρίσι και τη Σήμια, κατασκευάζεται το πιο σύγχρονο εκτροφείο θηραμάτων της χώρας. Θα εκτρέφονται στο χώρο αυτό φασιανοί, ορεινή πέρδικα «γκρέκα», που σήμερα έχει ελάχιστο πληθυσμό, ημιορεινή πέρδικα «τσούκαρ» – νησιωτική, πεδινή πέρδικα και ένα είδος μεγαλόσωμου ορτυκιού με το όνομα κολινός.

 

Στόχος για αρχή είναι να απελευθερώνονται στη φύση 30.000 θηράματα τον χρόνο.
Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο θα απελευθερώνονται σε όλη την Στερεά Ελλάδα 3.000 ορεινές πέρδικες, 3.000 πεδινές και 10.000 φασιανοί τουλάχιστον. Η δημιουργία του εκτροφείου κρίθηκε αναγκαία μιας και τα δυο τελευταία χρόνια, τα κρατικά εκτροφεία βρίσκονται υπό πλήρη διάλυση. Οι εποχικοί υπάλληλοι έχουν απολυθεί και σε συνθήκες τρόικας, τα πράγματα δείχνουν να εξελίσσονται όλο και χειρότερα.  Από την άλλη, τα ιδιωτικά εκτροφεία δεν έχουν τη δυνατότητα και την τεχνογνωσία για να διαθέσουν γνήσιες πέρδικες. Επίσης ό,τι υπάρχει από «υλικό» στα εκτροφεία τους, προέρχεται από εισαγωγές από Βουλγαρία, που όμως είναι πουλιά άλλου τύπου, από αυτά τα  οποία είναι κατάλληλα για τους δικούς μας βιότοπους. Ακόμα το κόστος απόκτησης φασιανού, εκτιμήθηκε από τους Κυνηγετικούς Συλλόγους σαν υψηλό, μιας και αγγίζει τα 12 ευρώ  και πρόκειται για πουλιά που είναι αμφιβόλου ποιότητας, αφ’ ενός και αφ’ ετέρου μικρής πιθανότητας επιβίωσης, όταν απελευθερωθούν  στη φύση. Το νέο εκτροφείο φιλοδοξεί να ανατρέψει αυτό το καθεστώς. Τη προηγούμενη δεκαετία, το επιστημονικό επιτελείο και κάποιο Σύλλογοι της Ομοσπονδίας είχαν πειραματιστεί με εκτροφές μικρής κλίμακας.
Ο χώρος του εκτροφείου καταλαμβάνει συνολικό χώρο 42 στρεμμάτων και έχει νοικιαστεί με σύμβαση 25 χρόνων από το Δήμο της περιοχής μας. Αυτή τη στιγμή έχουν γίνει οι αρχικές εργασίες συνολικού κόστους 160 χιλιάδων ευρώ. Συγκεκριμένα έχει γίνει περίφραξη πολύ καλής ποιότητας, σε έκταση 10 στρεμμάτων και ύψους  2,5 μέτρων. Ακόμα έχουν κατασκευασθεί 16 κλωβοί προσαρμογής των θηραμάτων, πριν απελευθερωθούν στο περιβάλλον, διαστάσεων 2 επί 4 μέτρα. Χώρος τεσσάρων στρεμμάτων θα καλυφθεί με δίχτυ και θα χωριστεί σε τμήματα, που ο κάθε χώρος θα προσομοιάζει με το φυσικό περιβάλλον του κάθε είδους, που θα φιλοξενείται σε αυτόν.
Το έργο θα ολοκληρωθεί με άλλα 100 χιλιάδες ευρώ και θα κατασκευασθούν στο χώρο οικήματα που θα φιλοξενήσουν τα νεαρά πουλιά, τους γεννήτορες καθώς και τις μηχανές εκκόλαψης και επώασης. Ακόμα θα φιλοξενούν το προσωπικό,  το οποίο θα επιβλέπει και θα φροντίζει καθημερινά τα θηράματα, με επικεφαλής ένα Δασοπόνο με 15ετή πείρα στην εκτροφή θηραμάτων. Άλλωστε στην περιοχή μας το εγχείρημα έχει ιστορία, γιατί παλιότερα ο χώρος των «μανιταριών» στα Κανατάδικα, χρησιμοποιήθηκε σαν εκτροφείο. Πρωτόγονης μορφής βέβαια, αλλά πρόσφερε τη δυνατότητα απόκτησης τεχνογνωσίας στο αντικείμενο.
Το όλο έργο πραγματοποιείται με δαπάνες της Δ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας και θα λύσει μια για πάντα τις ανάγκες της, για εμπλουτισμό των βιοτόπων με θηράματα. Την ευθύνη της γενικότερης επιστασίας του εκτροφείου επωμίζεται ο Κυνηγετικός Σύλλογος της Ιστιαίας, όχι μόνο επειδή είναι στην περιοχή, αλλά και επειδή γενικότερα έχει να επιδείξει αξιόλογη «παραγωγικότητα» στο παρελθόν.
Ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου μας μίλησε για τη δημιουργία του εκτροφείου, ενώ μας τόνισε με έμφαση: «εμείς ό,τι παίρνουμε από τη φύση, το συμπληρώνουμε με τις ενέργειες που κάνουμε. Είμαστε φυσιολάτρες, αγαπάμε τη φύση και ζούμε μέσα σε αυτή». Στην είσοδο του Μουσείου του Κυνηγετικού Συλλόγου, υπάρχουν κατά καιρούς πάρα πολλά τσουβάλια με σπόρους. Από ότι μας πληροφόρησαν, κάθε χρόνο σπέρνονται σταδιακά από τον Σύλλογο χωράφια έκτασης περίπου 400 – 500 στρεμμάτων. Αυτό γίνεται για να βρίσκουν τροφή τα πουλιά, αλλά και οι λαγοί. Ακόμα γίνεται καθαρισμός φυσικών πηγών από αγριόχορτα, κλαδιά κλπ εμπόδια. Έργα που τα έξοδά τους ξεπερνούν τα 6000 ευρώ ετησίως.
Δεν δημιουργείς το μέλλον αν δεν το φαντάζεσαι από πρώτα. Αυτό είναι το σύνθημα της Δ’ ΚΟΣΕ και αυτό εκφράζει το έργο που γίνεται σήμερα στην περιοχή της Ιστιαίας.  Μαζί με την προσοχή και την βελτίωση των βιοτόπων, εκτροφεία σαν αυτό που δημιουργείται στην περιοχή μεταξύ Κυπαρισίου και Σήμιας, προστίθενται στις γενικότερες προσπάθειες που πρέπει να καταβάλει ο κόσμος των κυνηγών, για να διατηρηθεί ο αριθμός των ενδημικών θηραμάτων σε ικανοποιητικό επίπεδο, φροντίζοντας την φύση και το περιβάλλον.
Συμπληρωματικά προσθέτουμε πως στο προηγούμενο αφιέρωμα του «Παλμού»  για το Μουσείο του Κυνηγετικού Συλλόγου παραλείψαμε να τονίσουμε, ότι από τους πρωτεργάτες ήταν ο Μιχάλης Δεληγιάννης.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: