Home > Πολιτισμος - Κοινωνικα > Νωγαλεύματα «Επτά μυστικές συνταγές» επιτυχίας

Νωγαλεύματα «Επτά μυστικές συνταγές» επιτυχίας


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Όταν οι αρχαίοι Έλληνες ήθελαν να χαρακτηρίσουν τους πολύ νόστιμους μεζέδες, τα εδέσματα δηλαδή, τότε χρησιμοποιούσαν τη λέξη  «νωγαλεύματα». Έτσι αποφάσισαν να ονομάσουν τον αγροτοβιοτεχνικό συνεταιρισμό τους επτά δραστήριες γυναίκες από το Πευκί .

Όλα ξεκίνησαν πριν από είκοσι χρόνια. Τότε η Τούλα Φούρλα μόνη της, έφτιαχνε και προμήθευε όλα αυτά τα χρόνια στους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής, σπιτικά γλυκά, χυλοπίτες και τραχανάδες. Φέτος αυτή η  παράδοση των είκοσι χρόνων μπήκε σε πιο οργανωμένη βάση και έτσι με τη συμμετοχή άλλων έξι γυναικών, δημιουργήθηκε ο Αγροτικός Βιοτεχνικός και Οικοτεχνικός Συνεταιρισμός Γυναικών Βόρειας Εύβοιας «Νωγαλεύματα, επτά μυστικές συνταγές».

Σκοπός να παράγουν χειροποίητα σπιτικά γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, τραχανάδες, χυλοπίτες, ηδύποτα, τουρσιά, κουλουράκια, μπιζού, σοκολατάκια αλλά και πρωτότυπα γλυκίσματα και σφολιατοειδή.

«Είκοσι χρόνια τώρα δεν είχα κανένα παράπονο από κανένα πελάτη μου αλλά δεν έχουμε και σαν Συνεταιρισμός. Αρχή μας είναι ο σεβασμός του καταναλωτή. Πουλάμε ότι θα φτιάχναμε για το σπίτι μας, με αγνά υλικά, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα», μας λέει η Τούλα Φούρλα. Η κόρης της Νικολέτα συμπληρώνει «όταν ξεκινήσαμε να πραγματοποιήσουμε την ιδέα του Συνεταιρισμού, δεν βρήκαμε βοήθεια σχεδόν από πουθενά. Δεν υπήρχαν αρμόδιοι άνθρωποι να μας καθοδηγήσουν για το ποια διαδικασία έπρεπε να ακολουθήσουμε. Απευθυνθήκαμε στον Δήμο της περιοχής μας αλλά και από εκεί δεν είχαμε βοήθεια». Η Γιασεμή Ζορμπά με την συνηγορία και των υπολοίπων κοριτσιών επεσήμανε πως «είναι χρέος μας να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Τάσο Αγδινιώτη για την πολύτιμη βοήθειά του. Υπάλληλος της Νομαρχίας στην Χαλκίδα, είναι ο μόνος που μας έδωσε σαφείς κατευθύνσεις. Επίσης να ευχαριστήσουμε τους Θανάση και Γιάννη Λετόνη. Ακόμα  τους κυρίους Καραμουζά και Σούρα για την βοήθειά τους να πάρουμε περίπτερο στα παζάρια της Ιστιαίας». Τα κορίτσια συνέχισαν και μας τόνισαν ότι η προσπάθειά τους ξεκίνησε χωρίς καμία οικονομική βοήθεια ή επιδότηση. Ακόμα και το περίπτερο στα παζάρια το πλήρωσαν κανονικά, όπως όλοι. «Είναι σημαντικό» συνέχισαν «πως η προσπάθειά μας αν και πολύ νέα, πάει πολύ καλά. Βέβαια η προσωπική μας συμμετοχή σε κάθε είδους εργασίες που είναι απαραίτητες, θεωρείτε δεδομένη. Πρέπει όλη η κοινωνία της Ιστιαίας να μας βοηθήσει τουλάχιστον ηθικά. Η δουλειά μας είναι διαφήμιση για τον τόπο μας.  Έχουμε πουλήσει προϊόντα στην Αμερική, Γερμανία, Αυστραλία και Αγγλία. Είμαστε ήδη σε διαδικασία για να κάνουμε εξαγωγές σε πολλές χώρες αλλά και για συνεργασίες με καταστήματα σε επίπεδο χονδρικής. Αν πάμε καλά, θα είναι κέρδος για όλους. Θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας για γυναίκες της περιοχής μας και μάλιστα σε μια συγκυρία που ο τόπος το έχει ανάγκη».

Είναι πολύ σημαντικό να πούμε πως όλη την ώρα που συζητούσαμε με τα κορίτσια, το κλίμα ήταν πολύ φιλικό, γέλια και αστεία γινόντουσαν μεταξύ τους σαν να ήταν μια αγαπημένη και δεμένη οικογένεια. Οι μεγαλύτερες μεταλαμπαδεύουν την γνώση και την εμπειρία τους ενώ οι νεότερες φέρνουν τις φρέσκιες ιδέες τους για νέα προϊόντα και τρόπους διακίνησή τους. Πολύ σημαντική η πεποίθησή τους πως όλα τα προϊόντα πρέπει να είναι από φυσικά  και αγνά υλικά και φτιαγμένα για να τα τρώνε πρώτα οι ίδιες και τα παιδιά τους και μετά οι πελάτες τους. Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε βήμα –βήμα και με πολύ προσωπική δουλειά. Με δική τους χρηματοδότηση και μόνο, έχουν την διάθεση αλλά δείχνουν να έχουν και το κουράγιο για δουλειά για να προχωρήσει μέρα με την ημέρα ο Συνεταιρισμός ακόμα καλύτερα.  Είναι σημαντικό να στηρίξει όλη η τοπική κοινωνία αλλά  και γενικότερα η Ελληνική τέτοιες προσπάθειες. Να μη ξεχνάμε πως στην περιοχή μας οι μόνοι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί που υπάρχουν είναι τα «Νογαλεύματα» και αυτός του Ταξιάρχη που παράγει ξερά σύκα. Τελειώνοντας να αναφέρουμε τις επτά γυναίκες του συνεταιρισμού ή όπως οι ίδιες χαριτολογώντας  λένε, τις «επτά μυστικές συνταγές του» : Γιασεμή Ζορμπά, Νικολέτα Φούρλα, Βιολέτα Μουσμουλή, Τούλα (Γραμματική) Φούρλα, Φούλη Φούρλα, Μαρία Θέμελη και Σταματική Τριανταφύλλου.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: