Home > Πολιτισμος - Κοινωνικα > Τα ιαματικά λουτρά της Αιδηψού

Τα ιαματικά λουτρά της Αιδηψού


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Τα  ιαματικά  λουτρά  της  Αιδηψού

του Δρ.  Σταμάτη  Λυμπερόπουλου

Ιστορικός – Αρχαιολόγος

 

 

Η Αιδηψός και τα ιαματικά Λουτρά της, βρίσκονται στην βόρεια Εύβοια και σε απόσταση περίπου 110 χμ από την Χαλκίδα, με πρόσβαση και από την Αρκίτσα στην Στερεά Ελλάδα, με συχνά δρομολόγια του Φέριμποτ. Οι δύο οικισμοί μαζί φθάνουν περίπου τους 4.000 κατοίκους.  Η  ιστορία της Αιδηψού είναι μακροχρόνια και αυτό οφείλεται στα νερά της με τις θεραπευτικές ιδιότητες που ήταν ήδη γνωστές στους αρχαίους  Έλληνες.

 

Η Μυθολογία αναφέρει ότι η Θεά Αθηνά ίδρυσε την Αιδηψό για να ξεκουράζεται ο προστατευόμενος της Ηρακλής μετά του άθλους του. Παρακάλεσε τον αδελφό της Ήφαιστο να φέρει ζεστά νερά για την χαλάρωση του Ηρακλή και την ανανέωση των δυνάμεων του, ο Θεός χτύπησε με το σφυρί του μέχρι τα έγκατα της γη και αμέσως ανάβλυσαν τα ιαματικά νερά.

Η λουτροθεραπεία, με θερμό και ψυχρό νερό στις ιαματικές πηγές, που ήταν γνωστές τουλάχιστον από τον 13ο αι. π.Χ., είχε σαν σκοπό την καθαριότητα του σώματος και την θεραπεία από δερματικές η άλλες ασθένειες. Ο  Όμηρος τον 8ο αι.π.Χ. περιγράφει την λουτροθεραπεία ως αναζωογονητική και μαζί με αιθέρια έλαια ακόμη πιο αποδοτική.  Ο  Ηρόδοτος 5ο αι.π.Χ. αναφέρει αρκετές ιαματικές πηγές στην Ελλάδα, γνωστές ήταν και οι ιαματικές πηγές στις Θερμοπύλες που χρησιμοποιούνται στην αρχαϊκή τους μορφή ακόμη και μέχρι σήμερα. Τα αρχαιότερα οργανωμένα λουτρά στην Ελλάδα έχουν βρεθεί στην Ολυμπία είναι από το 470 π.Χ. και τα χρησιμοποιούσαν οι Αθληταί.

Η  Ελλάδα έχει τις περισσότερες ιαματικές πηγές απ’ όλη την Ευρώπη, που δυστυχώς λίγες είναι αυτές με ικανοποιητικές υποδομές και οργάνωση. Τα ιαματικά νερά, ανάλογα με την θερμοκρασία  και την σύνθεση του νερού, ανακουφίζουν ή γιατρεύουν διάφορες ασθένειες. Γνωστά οργανωμένα λουτρά  υπάρχουν,  στην Ικαρία, Λουτράκι, Μέθανα, Κυλλήνη, Καμένα Βούρλα, Λαγκαδά, Λίμνη Καϊάφα, Απολλώνια, Αριδαία, Υπάτη, Νιγρίτα, Σιδηρόκαστρο, για να αναφερθούν ορισμένα μόνο με σχετικά καλές υποδομές.

Για την Αιδηψό, που υπήρξε και ένα από τα πιο κοσμοπολιτικά κέντρα της Ελλάδας, έγραψε και ο Αριστοτέλης προσπαθώντας να εξηγήσει το φαινόμενο των ιαματικών θερμών νερών, ότι προέρχονται από υποθαλάσσια ποτάμια που εκχυλίζουν στην περιοχή της Αιδηψού. Ο Στράβων 63.π.Χ. – 24.μ.Χ. αναφέρει ότι ο Ρωμαίος στρατηγός Σύλλας προσπαθούσε να θεραπεύσει την ποδάγρα του εδώ και ο Πλούταρχος 50 – 125 μ.Χ. αναφέρει την ευχάριστη κοινωνική ζωή στα λουτρά, τα άφθονα ψάρια και πτηνά. Τα ιαματικά λουτρά της Αιδηψού είναι τα παλαιότερα της Ελλάδας και λειτουργούν για θεραπευτικούς λόγους από τον 5ο αι. π.Χ.  μέχρι τα πρωτοχριστιανικά χρόνια, με μια καλλίτερη οργάνωση κατά την διάρκεια των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. Εκτός από τον Σύλλα, ρωμαίοι αυτοκράτορες ήρθαν στην Αιδηψό για να θεραπευτούν, όπως μας μαρτυρούν οι βάσεις αγαλμάτων και οι επιγραφές που βρέθηκαν εδώ. Οι αυτοκράτορες αυτοί ήταν ο Αύγουστος, ο Αδριανός, ο Σεπτήμιος Σεβήρος, ο Μάρκος Αυρήλιος, ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο Θεοδόσιος και αρκετοί βυζαντινοί αξιωματούχοι.

Με την εξάπλωση του Χριστιανισμού τα λουτρά θεωρούνται χώρος ακολασίας, διότι το σώμα πρέπει να εκτεθεί σχεδόν γυμνό στις θεραπευτικές ιδιότητες του νερού, έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα τα κέντρα υδροθεραπείας  υπολειτουργούν. Όταν οι Τούρκοι το 1470 καταλαμβάνουν όλη την Εύβοια αρχίζει πάλι μια σχετική κίνηση στην περιοχή της Αιδηψού και προσέλευση κόσμου στα ιαματικά νερά της. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους, απλοί άνθρωποι έρχονται στην Αιδηψό για να θεραπευτούν, από το 1839 στήνουν σκηνές, μένουν σε αυτές και επειδή η προσέλευση κόσμου ήταν μεγάλη από το 1842 η κοινότητα της Αιδηψού απέκτησε τα λουτρικά δικαιώματα και έτσι έπρεπε να πληρωθεί ένα ποσό από τους επισκέπτες.

Τα πρώτα ξενοδοχεία

Από το 1875 και μετά αρχίζει μια νέα εποχή, της οργάνωσης και ανοικοδόμησης της περιοχής, χτίζονται τα πρώτα πανδοχεία και ξενοδοχεία, το 1896 εντυπωσιάζει το τριώροφο νεοκλασικό πετρόχτιστο ξενοδοχείο πολυτελείας  «Θέρμαι Σύλλα» που υπάρχει και σήμερα ανακαινισμένο και μέχρι της αρχές του 20ου αιώνα χτίστηκαν ακόμη περισσότερα ξενοδοχεία υψηλής κατηγορίας, ιδιώτες οργανώνουν πάνω στις πηγές δικά τους υδροθεραπευτήρια. Ένας απ’ αυτούς τους πρωτοπόρους ιδιώτες ήδη περίπου από το 1870, ήταν  ο Μιχάλης Σκουρτανιώτης, προσφέροντας υπηρεσίες υδροθεραπείας από το σπίτι του με απαράμιλλη φιλοξενία και κατανόηση ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους που ζητούσαν θεραπεία σχεδόν στο σπίτι του. Σήμερα στον ίδιο χώρο η οικογένεια Σκουρτανιώτη  συνεχίζει την παράδοση του Προπάππου με το καλαίσθητο και αρίστων προδιαγραφών υδροθεραπευτήριο – Ξενοδοχείο «Εννέα Βασίλισσες». Μεγάλη ιστορία έχει επίσης και το υδροθεραπευτήριο του Αναστάσιου Παπαϊωάννου που λειτουργεί από το 1880 και ιδρύθηκε από τον Παναγιώτη Μακρή και αγοράστηκε στη συνέχεια από τον παππού του, Αναστάσιο Παπαϊωάννου και μέχρι σήμερα ανήκει και λειτουργεί στο διατηρητέο κτίριο από την οικογένεια Παπαϊωάννου.

Η κοσμοπολίτικη Αιδηψός

Η Αιδηψός εξελίσσεται σε κοσμοπολίτικο κέντρο, προσελκύει πλούσιους Έλληνες και ξένους, ορχήστρες διασκεδάζουν τους επισκέπτες, πολιτικοί επισκέπτονται την Αιδηψό, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Με την έναρξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, η Αιδηψός βομβαρδίζεται στις 18 Απριλίου του 1941, η Βέρμαχτ προχωράει σε κατάσχεση όλων των καταλυμάτων και ξενοδοχείων της Αιδηψού και τα χρησιμοποιεί ως νοσοκομεία. Μετά το τέλος του πολέμου αρχίζει η ανοικοδόμηση και ανακαίνιση όλων των κτηρίων, οι πρώτοι επισκέπτες έρχονται και η κοσμική ζωή ξαναρχίζει με ονόματα παγκοσμίως γνωστά, Γκρέτα Γκάρμπο, Ομάρ Σαρίφ, Μαρία Κάλλας, Ουίνστον Τσώρτσιλ, Αριστοτέλης Ωνάσης.

Τα ιαματικά νερά της Αιδηψού

Τα ιαματικά νερά αναβλύζουν από ένα βάθος περίπου 3000 μέτρων με θερμοκρασία από 34 έως 71,2 βαθμούς Κελσίου, θεραπεύουν ρευματισμούς, οστεοαθρίτιδες, σπονδυλοαθρίτιδα, νόσους του μυοσκελετικού συστήματος και γυναικολογικές παθήσεις.  Σήμερα η Αιδηψός και τα Λουτρά Αιδηψού είναι τα πιο οργανωμένα στην Ελλάδα. Ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού οικοδόμησε το νέο υδροθεραπευτήριο με 84 ατομικούς λουτήρες με σύστημα υδρομασάζ, εσωτερική πισίνα κινησιοθεραπείας και εξωτερική με ιαματικό και θαλασσινό νερό. Το παλαιό υδοθεραπευτήριο παραμένει κλειστό και υπόκειται στους νόμους του διατηρητέου. Η σπηλιά του Σύλλα κοντά στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων με πηγές, παραπέμπει στην Ρωμαϊκή εποχή όπως και άλλα υπολείμματα από την αρχαιότητα που είναι σκορπισμένα στην περιοχή, στο Αρχαιολογικό Μουσείο που βρίσκεται σε μια αίθουσα του υθροθεραπευτηρίου του ΕΟΤ, εκτίθενται αντικείμενα του οικισμού και της περιοχής.

Τα σαράντα πλατάνια και η μικρή Βουλή  με το κήπο αναψυχής είναι χώροι έλξης για του επισκέπτες της Αιδηψού, όπως και το όρος Τελέθριο πάνω από την Αιδηψό, με 970 μέτρα ύψος, κατάλληλο για περιπάτους. Όμορφες είναι και οι παραλίες, εκτός από αυτές στα Λουτρά βρίσκονται σε μικρή απόσταση οι παραλίες με βότσαλα  ή  άμμο, του Αγίου Νικολάου, της Ροδοδάφνης, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Το όμορφο φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών και η Αιδηψός είναι ένα χωριό με παραδοσιακό χρώμα, όμορφη πλατεία αιωνόβια πλατάνια και γραφικά καφενεία.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: