Η Πολιτιστική Φιλοδασική Ένωση της Αγίας Άννας, ιδρύθηκε το 1927 και κατά διαστήματα, υπήρξε ανενεργή, ενώ από το 1981 επανέκαμψε. Τα δύο τελευταία χρόνια με το νέο Δ.Σ. με Πρόεδρο τον Γιώργο Γερογιάννη, Γραμματέα την Ματίνα Παπαμήτσου, Αντιπρόεδρο τον Γιάννη Γραμματικό, Ταμία τη Μαρία Χατζηραφτάκη, Έφορο τον Γιάννη Χασιώτη και Αναπληρωματικό Μέλος την Αγγελική Κυρίτση, αναδίπλωσε τις δυνάμεις της και δημιούργησε από τον Οκτώβριο του 2010, το χορευτικό τμήμα «Νηλεύς».
Όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος Γιώργος Γερογιάννης, «Η έδρα μας είναι στην πλατεία της Αγίας Άννας και τα μαθήματα γίνονται στο χώρο του Δημαρχείου με τη γυμνάστρια Ζωή Σταματέλου. Υπάρχει ενθουσιασμός και ενώ ξεκίνησε δειλά στην αρχή, σήμερα φτάνει να αριθμεί 60 μέλη και να έχει δύο τμήματα ενηλίκων και ένα παιδικό.
Επειδή η παραδοσιακή Αγιανιώτικη φορεσιά (αναλυτικά σελ.10 -11 με φωτογραφίες των μελών του χορευτικού), είναι βαριά, στολή και αποτελείται από πολλά κομμάτια, χορεύουμε πιο αργά, χορούς από την τη Στερεά Ελλάδα, την Θεσσαλία και την Ήπειρο στις εκδηλώσεις, που λαμβάνουμε μέρος.
Η πρώτη εμφάνιση μας έγινε στις 23 Ιουλίου του 2011, παραμονή του πανηγυριού στην πλατεία της Αγίας Άννας και στη συνέχεια χορέψαμε τον Αύγουστο στα Κυζίκεια στην Αρτάκη. Το Σεπτέμβριο κάναμε μία εκδρομή στην Επίδαυρο και παρακολουθήσαμε την παράσταση «Ηρακλής Μαινόμενος». Πρόσφατα έγινε και η κοπή πίτας στην καφετέρια Champion’ s της Αγίας Άννας. Την Καθαρά Δευτέρα στις 27 Φεβρουαρίου συμμετέχοντας στο ονομαστό καρναβάλι της Αγίας Άννας θα χορέψουμε πριν το καρναβάλι, χωρίς τις στολές μας και μαζί με τους καρναβαλιστές και το Νίκο Τάγκα, σας περιμένουμε να ζήσετε το Βωμολοχικό καρναβάλι της Αγίας Άννας. Έχει τις ρίζες του στις διονυσιακές τελετουργίες και εκεί ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί κρασί σαρακοστιανούς μεζέδες, ενώ έχει την ευκαιρία να ακούσει δεκάδες τραγούδια βωμολοχικού χαρακτήρα.
Το καρναβάλι της Αγία Άννας έχει βακχική προέλευση και ανάγεται στις γιορτές του Διονύσου, όπου κυριαρχούσε το μεθύσι, τα σατυρικά τραγούδια και οι έξαλλοι χοροί. Το βωμολοχικό τραγούδι που ακούγεται στο καρναβάλι είναι ελεύθερο ανάκρουσμα της εποχής του Διονύσου, που διαμορφώθηκε σε αγοραίο τραγούδι, τραγούδι του γλεντιού, αποκριάτικο τραγούδι. Το τραγούδι εκτός από την ελευθερόστομη και την χιουμοριστική του διάθεση διακρίνεται, για τον στόχο του να περιγράψει και να στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα της ελληνικής και τοπικής πραγματικότητας.
Πάρη Ντελκή
Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr
Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr