Home > Πολιτισμος - Κοινωνικα > Το μεράκι και η αγάπη του τόπου διατηρούν τον Πολιτιστικό Σύλλογο στις Ροβιές

Το μεράκι και η αγάπη του τόπου διατηρούν τον Πολιτιστικό Σύλλογο στις Ροβιές


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροβιών ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2008.  «Ήταν μία κίνηση να δημιουργήσουμε Σύλλογο μήπως και ξυπνήσουμε τον κόσμο. Να δημιουργήσουμε κάτι καλύτερο σε σχέση με τον πολιτισμό. Αυτό ξεκίνησε με αγάπη, μεράκι και προσφορά για τον τόπο μας», όπως λέει η κ. Βικτώρια Μακρή,  Πρόεδρος σήμερα του Πολιτιστικού Συλλόγου. Συστάθηκε τελικά το Γενάρη του 2009 και μετά από ψηφοφορία για τα δύο επόμενα χρόνια αποτελούνταν από τους εξής: Πρόεδρος: Ζωή Χαλαστή, Αντιπρόεδρος: Βικτώρια Μακρή, Γραμματέας: Κατερίνα Μαγγανά, Ταμίας: Άννα Παπαδοπούλου και μέλη: Χρυσούλα Βουτσελά, Αγλαϊα Κισκούκη και Σπύρος Παναγιώτου. «Πέρα από τα εφτά βασικά άτομα του Πολιτιστικού Συλλόγου όσοι άλλοι συμμετείχαν ως μέλη είχαν μεγάλη προθυμία».

Από τις σημαντικότερες δράσεις τους ήταν το χορευτικό κομμάτι το οποίο δημιουργήθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2009. «Το χορευτικό μας κομμάτι μπορεί να ανταγωνιστεί από τότε μέχρι και σήμερα πολλούς άλλους τοπικούς χορευτικούς συλλόγους», τόνισε η κ. Βικτώρια. Οι φορεσιές που αποτελούν απαραίτητο και ουσιαστικό κομμάτι για να πραγματοποιηθεί το χορευτικό είναι, είτε παραδοσιακές στολές της Μ. Ασίας, είτε παραδοσιακές φορεσιές της Θράκης.
Η πρώτη κορυφαία εκδήλωση, που είχε πραγματοποιηθεί  με την ίδρυση του συλλόγου, ήταν προς τιμήν του Γ. Ρίτσου, η οποία πραγματοποιήθηκε στον μεσαιωνικό πύργο των Ροβιών. Επίσης σημαντική εκδήλωση της ίδιας περιόδου ήταν ένα αφιέρωμα μνήμης στους πρόσφυγες της Μ. Ασίας. «Ήταν μία σεμνή και σωστή εκδήλωση».
Το 2010 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών του πολιτιστικού συλλόγου. Στην ψηφοφορία αυτή εκλέχθηκαν τα άτομα που απαρτίζουν και σήμερα  το Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου και είναι οι εξής: Πρόεδρος Βικτώρια Μακρή, Αντιπρόεδρος Βουτσελά Χρυσούλα, Γραμματέας Σοφία Χατζή, ταμίας Σοφία Γαρυφαλάκη και μέλη  Χρυσούλα Πετράκου, Μαρία Καραμουτζά και Χρήστος Κομποθανάσης. Σημαντική δράση που καθιερώθηκε είναι  η γιορτή της ελιάς, η οποία πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο. Μιας και η ελιά είναι το βασικό αγαθό της περιοχής, ο Πολιτιστικός Σύλλογος αφιερώνει μια μέρα του χρόνου σε αυτή τη γιορτή, με φαγητό, ποτό, χορό και ελιές από τον αγροτικό συνεταιρισμό Ροβιών.
Το φεστιβάλ του χορού πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέλη Απριλίου και αυτό γιατί 29 Απριλίου είναι η παγκόσμια ημέρα του χορού. «Το χορευτικό έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις αλλά προς το παρόν μόνο στην Εύβοια, για να γνωριστούμε πρώτα με τους ανθρώπους εδώ. Η γιορτή της ελιάς και το φεστιβάλ χορού που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο έχουν γίνει πλέον θεσμός».
Φέτος πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις όπως το αφιέρωμα στον Α. Παπαδιαμάντη, μια εκδήλωση για την αρχαία όρχηση, όπου παρουσιάστηκαν βίντεο από τα Δελφικά Δρώμενα με τον Σικελιανό. Επίσης πραγματοποιήθηκε διάλεξη από τον αρχαιολόγο Ριτσώνη  για το μαντείο του Σεληνούντος Απόλλωνα το οποίο βρίσκεται κοντά στις Ροβιές.(είχαμε κάνει το σχετικό ρεπορτάζ) Ακόμα πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφίας, στην οποία παρουσιάστηκε το χωριό, Ροβιές, πριν από μερικές δεκαετίες. Άλλες δράσεις ήταν η γιορτή της ελιάς και ένα Ρουμάνικο συγκρότημα  παραδοσιακών χορών, το οποίο  φιλοξενήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο στην πλατεία του χωριού. Ο Σύλλογος κέρδισε διάκριση από το Δήμο Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας, για τις δράσεις του το 2011. Άλλες εκδηλώσεις που διεξάγονται με πρωτοβουλίες του Συλλόγου είναι η γιορτή της γυναίκας, η πιπεριά και οι απόκριες. Παρά τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλει ο Σύλλογος Ροβιών να αναδείξει, ότι  αφορά τον πολιτισμό και να φέρει εις πέρας αυτές τις εκδηλώσεις συναντά δυσκολίες λόγω έλλειψης, χώρου, χρημάτων και εξοπλισμού. Η κ. Βικτώρια εξέφρασε τα παράπονά της. «Δεν έχουμε χώρο. Μας παραχώρησε ο Δήμος  χώρο του ιατρείου ο οποίος  ήθελε επισκευή. Το καλοκαίρι φτιάξαμε το μεγαλύτερο μέρος του χώρου αλλά δεν υπάρχουν χρήματα. Αυτό είναι ένα βασικό και δύσκολο πρόβλημα.  Ανταπόκριση του νέου κόσμου να συμμετέχει  ενεργά στον Πολιτιστικό Σύλλογο δεν υπάρχει. Αναρωτιόμαστε αν αξίζει τον κόπο  να συνεχίσουμε. Ίσως μετά από μας να μη βρεθεί κανένας να συνεχίσει. Παρά τα προβλήματα όμως πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε, όσο μπορούμε και όσο μας το επιτρέπουν οι συνθήκες, εκτός αν κάτι μας αναγκάσει να μην το κάνουμε». Όσον αφορά το μέλλον του συλλόγου δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η επόμενη δράση που θα ακολουθήσει είναι η κοπή της πίττας από την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ευβοίας (ΟΠΣΕ) που θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκίδα. Στην εκδήλωση αυτή θα χορέψει η γυναικεία ομάδα του συλλόγου αλλά και μια εφηβική.  Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροβιών υπήρχε από το 1974 περίπου μέχρι και τη δεκαετία του ‘80. Πρόεδρος του συλλόγου ήταν  ο  Βαγγέλης Τσέκος, ένας πολύ σημαντικός και αξιόλογος άνθρωπος. Ήταν αυτοδίδακτος ζωγράφος και μάθαινε ζωγραφική στα παιδιά. Ωστόσο δεν υπάρχει υλικό εκείνη την εποχή. Εμείς να ευχηθούμε στον Σύλλογο των Ροβιών να είναι το μεράκι των μελών του η ασπίδα που θα τον προστατεύσει ώστε να συνεχίσει δυναμικά την προσπάθεια του και να έχει πολλές επιτυχίες.                                                               
Κατερίνα Στάμου

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: