Home > Πολιτισμος - Κοινωνικα > Θάρρος, δύναμη, κουράγιο, και ελπίδα εύχεται ο Μητροπολίτης Χαλκίδος

Θάρρος, δύναμη, κουράγιο, και ελπίδα εύχεται ο Μητροπολίτης Χαλκίδος


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος, ανοίγοντας το γραφείο του μας μίλησε για πολλά θέματα που άπτονται της Εκκλησίας.

Αυτές τις οικονομικά δύσκολες ημέρες για την Χώρα μας, ποιός πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος της Εκκλησίας. Ποιά είναι τα προσωπικά μηνύματα που λαμβάνετε και τι κινήσεις κάνετε για την ανακούφιση των πιστών;

Ο ρόλος της Εκκλησίας είναι πάντοτε, σ’ όλες τις εποχές, η σωτηρία και η αιώνια ζωή των ανθρώπων, χάριν της οποίας ο Θεός έγινε άνθρωπος και προσφέρθηκε ως εκούσιο θύμα.

Αυτόν τον ρόλο Της εξυπηρετεί, σε ενοριακό και Μητροπολιτικό επίπεδο, με το αγιαστικό – μυστηριακό έργο, το κήρυγμα της αγάπης και το πλούσιο προνοιακό – κοινωνικό Της έργο.

Στις δύσκολες μέρες που διέρχεται η Πατρίδα μας ο κόσμος προστρέχει και πάλι στην Εκκλησία. Τη θεωρεί καταφύγιο, για να τονώσει την ελπίδα του και αναμένει εκτός από την ηθική, και υλική συμπαράσταση.

Στο μέτρο του δυνατού, γιατί κι’ εμάς μας αγγίζει η κρίση, αγωνιζόμαστε να βοηθούμε, και βοηθούμε.

Εκείνο που δεν μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε και πολύ στενοχωρούμαστε είναι ότι πολλοί μας ζητούν θέσεις εργασίας κι’ εμείς, όπου και εάν απευθυνόμαστε για να τους εξυπηρετήσουμε συναντούμε δυσκολίες.

Το συνημμένο φυλλάδιο δίδει μια εικόνα της υλικής προσφοράς της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Παρακαλούμε πάντοτε όλους να είμαστε ενωμένοι και να μοιραζόμαστε ό,τι έχουμε, γιατί θεωρούμε ότι αυτός είναι ένας βέβαιος και ασφαλής δρόμος για την αντιμετώπιση αυτής της οδυνηρής πραγματικότητας.

Στο επίμαχο θέμα που βρίσκεται ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης και η Εκκλησία είχε διενεργήσει Ε.Δ.Ε. και άλλες πρόσφατες ανακρίσεις, σε ποιό στάδιο βρίσκονται;

Για το επίμαχο θέμα, εκάμαμε Ε.Δ.Ε. από την οποία δεν προέκυψε ενοχή κάποιου Κληρικού μας στην σοβαρή υπόθεση της κατοχής ανηθίκου ηλεκτρονικού υλικού με θύματα παιδιά.

Επειδή, όμως, επισημάνθηκε επιπόλαιος χειρισμός εκ μέρους Κληρικού, διενεργούμε και ανακρίσεις, οι οποίες δεν έχουν τελειώσει.

Πολλοί διερωτώνται για την κατασκευή του νέου Γηροκομείου της
Ιστιαίας, εάν αυτή την χρονική περίοδο που ο αριθμός των γερόντων φθίνει, είναι απαραίτητη η κατασκευή ενός τέτοιου κτίσματος; Μήπως, αντί να δαπανηθούν τα χρήματα για να κατασκευασθεί ένα κτίριο, το οποίο δεν θα καλύπτει πραγματικές ανάγκες πλέον, θα μπορούσαν να διατεθούν για την ανακούφιση οικονομικά ασθενών κατηγοριών;

Είναι παλαιά η απόφαση του Δ.Σ. του Γηροκομείου, πλησίον του Ι. Ναού της Αγίας Μαγδαληνής να ανεγείρει νέες κτιριακές εγκαταστάσεις για την περίθαλψη των γερόντων της περιοχής.

Το ήδη υπάρχον κτιριακό συγκρότημα του Βησσαριωνείου προσέφερε πολλά και πάντοτε μνημονεύουμε τους δωρητές του. Όμως, σήμερα δεν πληροί τις απαιτούμενες από το Νόμο και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο προδιαγραφές.

Τα χρήματα της ανεγέρσεως δεν υπάρχουν, ώστε, σε περίπτωση που δεν χρειαζόταν το Γηροκομείο, να διατεθούν στις ανάγκες των οικονομικά αδυνάτων συνανθρώπων μας.

Τα χρήματα της ανεγέρσεως θα προέλθουν από την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Ιδρύματος, η οποία έχει προσφερθεί κατά καιρούς από δωρητές με αποκλειστικό σκοπό την ενίσχυση του έργου του Γηροκομείου. Συνεπώς δεν είναι δυνατή η διάθεσή τους για άλλο σκοπό, όσο ωραίος και αναγκαίος μπορεί να είναι.

Άλλωστε και ο αριθμός των τροφίμων των Ιδρυμάτων αυξομοιούται, ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κατασκευάζουμε Ιδρύματα και μάλιστα με μελλοντική προοπτική.

Περιμένοντας τα Χριστούγεννα, μήπως θα θέλατε να απευθύνετε κάποιο μήνυμα στους αναγνώστες μας;

Τα Χριστούγεννα μας καλούν να θυμηθούμε και να ζήσουμε τη σάρκωση του Θεού μας, ο Οποίος δεν είναι απόμακρος και αδιάφορος, αλλά έρχεται πλησίον του ανθρώπου, ζει και προσφέρεται για τον άνθρωπο.

Αυτό μας δίνει θάρρος, δύναμη, κουράγιο, ελπίδα. Μας ανοίγει αιώνιες και ουράνιες προοπτικές.

Χρειάζεται, όμως, κι εμείς να τον δεχθούμε στην σκέψη, την καρδιά μας και τη ζωή μας. Να μην τον αφήσουμε στα αζήτητα.

Και βέβαια να μιμηθούμε την αγάπη Του και να μάθουμε να αγαπάμε τους συνανθρώπους μας, να προσφερόμαστε σ’ αυτούς και να μοιραζόμαστε μαζί τους όχι μόνο τα αγαθά μας, αλλά και τη ζωή μας.

Εύχομαι σε Σας και τους αγαπητούς αναγνώστες της Εφημερίδος Σας, έτσι να ζήσουν τα φετινά Χριστούγεννα, για να τα ζήσουν πραγματικά και χαρούμενα.

Πάρη Ντελκή

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: