Home > Πολιτισμος - Κοινωνικα > Ο Δήμος κάνει «έξωση» στο «Φωτόδεντρο» Διακοπή της μίσθωσης ή διακοπή του πολιτισμού;

Ο Δήμος κάνει «έξωση» στο «Φωτόδεντρο» Διακοπή της μίσθωσης ή διακοπή του πολιτισμού;


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Παρασκευή απόγευμα. Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει. Οι αιρετοί και όχι μόνο είναι παρόντες. Τα καθίσματα για το κοινό είναι γεμάτα. Άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την πορεία του τόπου τους, παρακολουθούν τη συνεδρίαση με προσοχή και περιμένουν να έρθει η σειρά του θέματος που τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Ανάμεσά τους είναι και ορισμένοι από τα μέλη του Συλλόγου για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον «Φωτόδεντρο».

Μόλις την προηγούμενη της συνεδρίασης έμαθαν από τρίτους, ότι η νέα Δημοτική αρχή θα συζητήσει για την διακοπή ή μη της μίσθωσης του χώρου, που μέχρι σήμερα στεγάζονται. Με άλλα λόγια θα τους εξορίσει από τη γωνιά τους. Από ένα χώρο που μεταμορφώθηκε και ποτίστηκε από μεράκι και μέσα από πολύ κόπο έχει προσφέρει πολλά στον πολιτισμό της περιοχής μας. Και όταν αναφερόμαστε στον πολιτισμό, δεν εννοούμε ασφαλώς μόνο συνηθισμένες κοινωνικές συγκεντρώσεις άρτων και θεαμάτων, με την ομπρέλα του πολιτισμού. Εννοούμε ότι μας πήρε από το χέρι και μας έκανε από μαθήματα υφαντικής, κατασκευής κούκλας, κατασκευής κεριών, ζωγραφικής, μαθήματα ιστορίας, αρχαίων Ελληνικών και πρόσφατα μαθήματα ψυχολογίας και ψυχιατρικής. Εννοούμε ότι είναι Σύλλογος με μεγάλο εύρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων και δεν περιορίζεται εξειδικευμένα μόνο σε ένα αντικείμενο, όπως πολλοί άλλοι Σύλλογοι στην περιοχή μας, που έχουν προσφέρει και αυτοί τα μέγιστα για την αναβάθμιση της πνευματικής μας καλλιέργειας και εν γένει της κουλτούρας μας.

Παρά τις αναφορές στο πλήθος των εκδηλώσεων, με επιφανείς επιστήμονες και καλλιτέχνες από ολόκληρη την χώρα, τίποτε δεν λύγισε την αντίσταση του Δ.Σ. Ιστιαίας – Αιδηψού. Ακούστηκαν πολλές τοποθετήσεις, άλλες με θετικό και άλλες με αρνητικό πρόσημο. Παραθέτουμε -για τη δική σας ενημέρωση και μόνο- αυτές από τη δημόσια συνεδρίαση.

Πετσής: «Πρέπει να στεγαστούν, αλλιώς θα είναι πληγή για τον παραγόμενο πολιτισμό. Η δράση του «Φωτόδενδρου» βοηθάει και τον τόπο και τον Δήμο». Ρουμελιώτης: «Δεν νοείται Δημοτική αρχή να μην στηρίζει τον τόπο».

Τσαρούχα: «Έχει παράξει πάρα πολύ μεγάλο έργο και είτε με στέγη είτε με ετήσια οικονομική ενίσχυση πρέπει να βοηθήσουμε. Είναι υποχρέωση όλων μας να τους στεγάσουμε».

Περπατάρης: «Στο όνομα της κρίσης θα κόψουμε ό,τι έχει σχέση με τον πολιτισμό; Θα πρέπει να βρεθεί αίθουσα να στεγαστεί, αν παρθεί η απόφαση να διακοπεί η μίσθωση».

Βενετής: «Το «Φωτόδενδρο» παράγει πολιτισμό. Είναι κρίμα να του γυρίσουμε την πλάτη μας. Με τα 300 ευρώ δεν θα κουτσαθεί ο Δήμος. Επιμένω σ’ αυτό. Έχουν κάνει αξιόλογες προσπάθειες να μας εκπολιτίσουν, χώρια από τον χρόνο που διαθέτουν»

Κοτζιάς: «Θα πρέπει να φτιαχτεί ένας πολιτιστικός οργανισμός. Δεν χάνουν τον χρόνο τους, όταν ασχολούνται με τον πολιτισμό. Κερδίζουν από αυτό ψυχικά. Δεν μετριέται σε εργατοώρες η ενασχόληση με τα κοινά. Ο Δήμος δεν έδειχνε μόνο ηθική συμπαράσταση στο «Φωτόδεντρο» έκανε οικονομική ενίσχυση».

Μπάμης: «Αν όλοι εμείς είμαστε σε μια εκδήλωση του «Φωτόδεντρου» δεν θα τολμούσαμε να πούμε όχι. Αυτή η ξύλινη αίθουσα γεμίζει φως και πολιτισμό. Όλοι οι Δήμοι έχουν κάνει έργο με λογοτεχνία με μουσική. Εμείς που είμαστε; Η ελάχιστη προσφορά του Δήμου είναι να συνεχιστεί η μίσθωση».

Κουτροδήμος: «Σαν προηγούμενη Δημοτική αρχή θέλαμε να διατηρήσουμε αυτά που βρήκαμε. Κόψαμε από κάποιο τεχνικό έργο και προσαυξήσαμε τον κάθε Σύλλογο».

Αναστασίου: «Με παρατυπίες δεν ενισχύουμε τον κάθε Σύλλογο. Αν ψηφιστεί θα έχουμε δεδικασμένο για δωρεάν στέγαση. Μπορούμε να στεγάσουμε όλους τους συλλόγους; Να γίνει διακοπή της δωρεάν στέγασης».

Μαχαιράς: «Να βρεθεί χώρος. Η δραστηριότητα κάθε Συλλόγου είναι υποκειμενική. Θεωρώ ότι αυτός ο Σύλλογος είναι αξιόλογος».

Αράπογλου: «Θα έπρεπε να μιλήσει η εκπρόσωπος του Συλλόγου. Δεν πρέπει να εξαναγκαζόμαστε από άλλους Συλλόγους για το τι θα ψηφίσουμε».

Αμέσως μετά από σύμφωνη γνώμη των περισσοτέρων συμβούλων η εκπρόσωπος του «Φωτόδεντρου» Στέλλα Μαραγγέλη πήρε τον λόγο και είπε: «Αρχικά θα ήθελα να σας εκφράσω ένα παράπονο, διότι δεν ειδοποιηθήκαμε καν για το θέμα που μας αφορούσε άμεσα. Αν είχαμε λάβει γνώση θα είχατε έγγραφη πρόταση. Ο Δήμος είχε νοικιάσει την αίθουσα του Παλιού Δημαρχείου της Ιστιαίας, για να στεγάσει εκεί δικά του μηχανήματα. Ο αείμνηστος Δήμαρχος Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος μόνος του μας πρότεινε τον χώρο και εμείς μπήκαμε σε ένα ήδη δημοτικό κατάστημα. Δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ούτε καν τι ενοίκιο καταβάλατε. Ο Σύλλογος μέχρι τώρα έχει κάνει 60 εκδηλώσεις. Δεν έχουμε έρθει ποτέ σε αντιπαράθεση με κανέναν άλλο Σύλλογο. Το μόνο που πρόσφερε ο Δήμος ήταν ηθική συμπαράσταση. Στεγάζουμε τα μαθήματα της ΝΕ.ΛΕ. εδώ και έξι χρόνια. Ο Δήμος τόσα χρόνια στηριζόταν στο «Φωτόδεντρο». Κάναμε μία δουλειά του Δήμου και της Νομαρχίας. Αν διακόψετε την μίσθωση να μας παραχωρήσετε άλλον χώρο».

Μετά την ενημέρωση της κ. Μαραγγέλη οι τοποθετήσεις συνεχίστηκαν:

Αγγέλου: «Το «Φωτόδεντρο» είναι η έκφραση των πολιτών που δεν εκφράζονται σε άλλους Συλλόγους. Δεν πρέπει να τους τσουβαλιάζουμε. Δεν έχουν καμία σχέση με άλλους Συλλόγους. Εμείς δεν έχουμε ούτε καν πνευματικό κέντρο. Για την παραγωγή πολιτισμού θα πρέπει να βρούμε ακόμη μεγαλύτερο χώρο».

Ζάχαρης: «Ο νόμος μας πιέζει να στεγαστούμε σε δικούς μας χώρους. Εφόσον δεν μπορούμε να καλύψουμε τις δικές μας ανάγκες πώς να καλύψουμε άλλες. Υπάρχουν Σύλλογοι με πολύ μεγάλη προσφορά όπως για παράδειγμα ο Ναυτικός Όμιλος και με ανάγκη μεγάλου χώρου. Όμως δεν τους στεγάζουμε».

Η απόφαση τελικά που ελήφθη (13 ναι -11 όχι και ένα λευκό) ήταν διακοπή της μίσθωσης (ή μήπως διακοπή του …πολιτισμού;)

Πάρη Ντελκή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: