Home > Hot ! > 17ο  Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest

17ο  Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


17ο  Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest

 

Δράσεις και εκδηλώσεις

Για 17η χρονιά, το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest παραμένει πιστό στο ραντεβού του. Από την Τρίτη 21 Νοεμβρίου και για έξι μέρες, οι φίλοι του ντοκιμαντέρ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκατοντάδες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest αποτελεί έναν σημαντικό πόλο έλξης για τους κινηματογραφιστές, αφού έχει σταθερή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. Όπως και κάθε χρόνο, το docfestβρίσκεται στο πλευρό της ανεξάρτητης εγχώριας κινηματογραφίας, ώστε να αναδείξει το έργο καταξιωμένων και νέων κινηματογραφιστών της χώρας μας.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερες από 120 ταινίες τεκμηρίωσης, 40 εκ των οποίων θα κάνουν την επίσημη πρεμιέρα τους. Επιπλέον, οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και 18 ταινίες ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο ειδικών αφιερωμάτων.

Παράλληλα με το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί κι ένα πλήθος εκδηλώσεων, όπως εκθέσεις, συζητήσεις, παρουσίαση βιβλίου, κινηματογραφικά εργαστήρια και masterclass.

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Από 21 έως και 26 Νοεμβρίου θα λειτουργεί στο Φουαγιέ Μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας η έκθεση κινηματογραφικής αφίσας του FrancoZeffirelli. Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση του Ιταλού σκηνοθέτη, και σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, η έκθεση περιλαμβάνει πρωτότυπες αφίσες ταινιών του δημιουργού.

Από τις 22 έως και τις 26 Νοεμβρίου ,η Ισόγεια Αίθουσα Δημαρχείου «Αριστοτέλης» θα φιλοξενεί μια έκθεση Ψηφιακών Εγκαταστάσεων από τους φοιτητές του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του συγκροτήματος Ευρίπου. Η έκθεση περιλαμβάνει δύο έργα videoartκαι δύο έργα εικονικής πραγματικότητας (virtualreality).

 

 

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου «Δεν αδειάζουμε να πεθάνουμε» του Δημήτρη Παπαχρήστου, εκδόσεις Τόπος. Μέσα από τις ιστορίες του βιβλίου, «η μνήμη πασχίζει να κρατήσει ζωντανό το παρελθόν, σαν σταθμό ανεφοδιασμού των νέων για να συνεχίσουν και να φτάσουν εκεί που δεν καταφέραμε εμείς. Για να μπορέσουν να προλάβουν το μέλλον γιατί αλλιώς δεν θα το συναντήσουν ποτέ.»

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Κλεοπάτρα» στο ξενοδοχείο Παλίρροια στις 18:00.

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Αφιέρωμα στους Griko

Οι Griko, ελληνόφωνος πληθυσμός που εδράζεται στην Κάτω Ιταλία, αποτελούν μια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς η πληθυσμιακή τους ομάδα έχει καταφέρει να διατηρήσει μια ξεχωριστή ελληνική διάλεκτο, που κρατά τις ρίζες της ήδη απ’ την αρχαία Ελλάδα.

Το αφιέρωμα στους Griko, δίνει την ευκαιρία σ’ αυτή την ομάδα να μας συστήσει την πλούσια κουλτούρα του, μέσα από 5 ταινίες τεκμηρίωσης που έχουν καταγράψει τα ήθη, τα έθιμα, τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους. Τρεις από τις ταινίες ανήκουν στο σκηνοθέτη Δημήτρη Μαυρίκιο, έναν απ’ τους πρώτους Έλληνες κινηματογραφιστές που επισκέφθηκαν την Κάτω Ιταλία με σκοπό να καταγράψει τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, ο οποίος μας κληροδότησε ένα μοναδικό αρχείο.

Τα άλλα δύο είναι δημιουργήματα των κινηματογραφιστών BillyCotsis και BasilGenimahaliotis, οι οποίοι δεκαετίες αργότερα, περιηγήθηκαν με τη σειρά τους στα 9 χωριά Grikoτης περιοχής της Μεγάλης Ελλάδας.

Αναλυτικότερα, τα ντοκιμαντέρ του αφιερώματος είναι τα εξής:

 • Polemonta, του Δημήτρη Μαυρίκιου,
 • Τα Γεφύρια του Ιονίου: Μπόβα, του Δημήτρη Μαυρίκιου,
 • Τα Γεφύρια του Ιονίου: Οτράντο, του Δημήτρη Μαυρίκιου,
 • Magna Graecia: the Greko of Calabria, των Billy Cotsis και Basil Genimahaliotis,
 • Magna Graecia: the Griko of Apulia, των Billy Cotsis και Basil Genimahaliotis.

Σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, την Πρεσβεία της Ιταλίας, την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, την Κοινότητα Κάτω Μεσσήνης, την Ομοσπονδία Κοινοτήτων Κάτω Ιταλίας, και την Ελληνική Κοινότητα EmiliaRomagna.

 

«Γνωριμία με Ξένες Κινηματογραφίες»

Νεανικός Νορβηγικός Κινηματογράφος

 

Όπως κάθε χρονιά, στο 17ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα γνωριμίας με τις ξένες κινηματογραφίες. Αυτή τη χρονιά, το βλέμμα μας στρέφεται στην Σκανδιναβία, και πιο συγκεκριμένα, στο Νεανικό Νορβηγικό Κινηματογράφο. Μέσα από τέσσερις Νορβηγικές παραγωγές, κατάλληλες για όλες τις ηλικίες, το κοινό θα ανακαλύψει μια νέα οπτική που την απασχολούν θέματα σχετικά με το περιβάλλον και την κοινωνία. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τρεις ταινίες live-actionκαι μία animationπου θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους.

Τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν είναι τα εξής:

 • Queen Without Land, τηςAsgeir Helgestad,
 • Daughter of the Sun,τωνBeaivviNieida και SolasDatter,
 • Mot Nord, τουJørn Nyseth Ranum,
 • Οdd is an egg, τηςKristin Ulseth

 

Αφιέρωμα στον Νεανικό Νορβηγικό Κινηματογράφο σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Νορβηγίας και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών.

 

Αφιέρωμα στο Περιβάλλον

Πλέον, όροι όπως «κλιματική αλλαγή», «ενεργειακή κρίση», «ερημοποίηση» έχουν μπει στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, πολλές φορές προκαλώντας αισθήματα φόβου και ανασφάλειας. Αυτή η ανησυχία αυξάνεται ακόμα περισσότερο με τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες που αναδεικνύουν την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest, διοργανώνει για ακόμα μια φορά το «Αφιέρωμα στο Περιβάλλον» ώστε να βοηθήσει τους κινηματογραφιστές και τους θεατές να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, αλλά και να συμβάλει στην περιβαλλοντική εκπαίδευση. Η θεματολογία τους σχετίζεται με την ορθή αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την αξία του νερού και του κύκλου του, αλλά και την υπεραλίευση σε βάρος των αδυνάμων.

Οι 4 ταινίες του αφιερώματος είναι οι εξής:

 • Down to the Last Drop,του Harry Putz
 • Raid on the Atlantic, του Nicolas Van Ingen
 • Water Lost and Returned, του Radek Plihal
 • The Keepers, του David Begley

 

Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου EKOFILM και το Τσέχικο Κέντρο Πολιτισμού στην Αθήνα

 

Αφιέρωμα στον Μάνο Ευστρατιάδη

Ο Μάνος Ευστρατιάδης είναι ένας απ’ τους σημαντικότερους Έλληνες κινηματογραφιστές, έχοντας επηρεάσει το ντοκιμαντέρ στη χώρα μας τόσο με το έργο όσο και με τη θητεία του στην Ε.Ρ.Τ. και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Οι ταινίες του Μάνου Ευστρατιάδη ασχολούνται με ζητήματα της Ιστορίας και της Μνήμης, αποτελώντας έργα-τεκμήρια για το μέλλον. Μέσα από τη ματιά του, ο σκηνοθέτης επιχείρησε να τεκμηριώσει μέσα από τις ταινίες του σημαντικά γεγονότα και πρόσωπα που σημάδευσαν τη χώρα μας.

Το 17οdocfestτιμά τη συνεισφορά του Μάνου Ευστρατιάδη στην τέχνη του ντοκιμαντέρ μέσα από ένα αφιέρωμα στην πλούσια φιλμογραφία του.

Οι ταινίες του αφιερώματος είναι οι εξής:

 • Μνήμη Νίκου Σκαλκώτα
 • Πεθαίνοντας στα Κερδύλια
 • Πύργοι 1944
 • Τα Πολιτικά Κείμενα του Σεφέρη
 • Εν Μυτιλήνη

 

ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Για ακόμα μια χρονιά, το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ –docfest αναδεικνύει τη νεανική δημιουργία. Οι νέοι κινηματογραφιστές, είτε πρόκειται για μαθητές, είτε για φοιτητές, μας παρουσιάζουν τη δική τους οπτική μέσα από ταινίες που αναδεικνύουν την πραγματικότητά τους. Τα ντοκιμαντέρ της ενότητας εξάπτουν τη φαντασία των μικρών θεατών, μέσα από ιστορίες γεμάτες φαντασία, μα­γεία και περιπέτεια, ενώ δε διστάζουν να αναδείξουν τη διαφορετικότητα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, τα ντοκιμαντέρ της νεανικής δημιουργίας θα προβάλλονται σε μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Σε συνεργασία με τη σχολή κινηματογράφου Famu της Πράγας και το Τσέχικο Κέντρο Πολιτισμού Αθήνας, το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το πρόγραμμα Διάπλασις και εκπαιδευτικούς φορείς.

 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Το 17οΦεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ– docfest διοργανώνει ακόμα μια φορά κινηματογραφικά εργαστήρια, ιδανικά για τους μαθητές. Τόσοτο«DocInMotion»,όσο και το «DocRocks!»στοχεύουν στο να εξοικειώσουν τα παιδιά με τη διαδικασία της κινηματογράφησης και του animationκαι να τους αποκαλύψουν έναν νέο κόσμο.

 

DOCINMOTION – Εργαστήριο animation

Το DocInMotionείναι ένα κινηματογραφικό εργαστήρι animationπου διδάσκει στα παιδιά πως με τις κατάλληλες τεχνικές όλα είναι δυνατά. Οι μαθητές θα δημιουργήσουν σχέδια που βασίζονται στη φαντασία τους. Στη συνέχεια, θα συζητήσουν, θα ανταλλάξουν απόψεις και θα φτιάξουν ένα σενάριο. Τελικά, θα δουν τα σχέδια και την ιστορία τους να ζωντανεύουν με τη δύναμη του animation. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τον animator Ιορδάνη Ανανιάδη.

 

DOCROCKS! – Κινηματογραφικό εργαστήριο

ToDocRocks! είναι ένα καθιερωμένο κινηματογραφικό εργαστήριο του φεστιβάλ, το οποίο καθοδηγεί τους μαθητές στη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Τα παιδιά θα γνωρίσουν και θα δοκιμάσουν διαφορετικές μεθόδους και τεχνικές για να μάθουν πώς μπορούν να εκφράσουν τις ιδέες τους μέσα από το φακό. Το εργαστήριο στοχεύει να δείξει στους μαθητές όλα τα στάδια της παραγωγής ενός ντοκιμαντέρ, από τον αρχικό σχεδιασμό μέχρι και την παρουσίασή του.

 

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
«Απόδημος Ελληνισμός – η Περίπτωση των Griko»

Στα πλαίσια του αφιερώματος για τους Griko, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Απόδημος Ελληνισμός – η Περίπτωση των Griko». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι εισηγητές θα εξερευνήσουν ζητήματα σχετικά με την πολιτισμική ταυτότητα των κατοίκων των ελληνόφωνων χωριών της Κάτω Ιταλίας και της Σικελίας. Παράλληλα, θα θέσουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τα στοιχεία που συνθέτουν την κουλτούρα ενός λαού και πώς η ιστορική μνήμη μπορεί να διατηρηθεί ανά τους αιώνες.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στην Aίθουσα«Κλεοπάτρα» στο ξενοδοχείο Παλίρροια στις 17:00.

 

Λυκαυγές: «Με το βλέμμα στο μέλλον του ντοκιμαντέρ»

Στη συζήτηση «Με το βλέμμα στο μέλλον του ντοκιμαντέρ», οι νέοι κινηματογραφιστές γίνονται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Στα πλαίσια του 17ουdocfest, φοιτητές, σπουδαστές και λοιποί νέοι κινηματογραφιστές θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις σχετικά με την παραγωγή ντοκιμαντέρ, αλλά και να καταθέσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους. Αυτός ο διάλογος στοχεύει να γίνει η αφετηρία για προβληματισμό ώστε να αποκαλυφθούν νέες οπτικές και τρόποι έκφρασης.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στο Θέατρο Παπαδημητρίου στις 12:00.

MASTERCLASS

Τα μυστικά της σκηνοθεσίας από τον Νίκο Καβουκίδη

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfestδιοργανώνει ένα masterclassμε τον Νίκο Καβουκίδη, ο οποίος αποκαλύπτει τα μυστικά της σκηνοθεσίας. Με σχεδόν 70 χρόνια δημιουργίας στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ο σκηνοθέτης θα μοιραστεί την εμπειρία του και θα κάνει μια σύγκριση εφ’ όλης της ύλης μεταξύ των παλιών και των νέων μεθόδων. Έτσι, οι θεατές θα κατανοήσουν τις προκλήσεις της μεταφοράς από το αναλογικό στο ψηφιακό, αλλά και το πώς η επαφή με το παρελθόν μπορεί να εμπλουτίσει το μέλλον.

Το masterclass θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου στην Aίθουσα«Κλεοπάτρα» στο ξενοδοχείο Παλίρροια στις 18:00.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: