Home > Hot ! > 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest

16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest

Δράσεις και εκδηλώσεις

H καθιερωμένη γιορτή του Ελληνικού Ντοκιμαντέρ επιστρέφει στην πόλη της Χαλκίδας από την Τρίτη 22 Νοεμβρίου και για έξι μέρες.
Το 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest έρχεται και φέτος να ανοίξει ένα παράθυρο στον κόσμο μέσα από τη μεγάλη οθόνη, πιστό στο ραντεβού του με τους δημιουργούς και το κοινό.
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest με 16 χρόνια της συνεχούς λειτουργίας έχει αναδειχτεί σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. Η πόλη της Χαλκίδας είναι πια ένας καθιερωμένος τόπος συνάντησης του κοινού με τους κινηματογραφιστές, αλλά και των δημιουργών μεταξύ τους, και λειτουργεί ως κυψέλη δημιουργικότητας, ουσιαστικής επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών.
Με πάγια επιθυμία του τη στήριξη της εγχώριας κινηματογραφίας, το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest συγκεντρώνει και παρουσιάζει την ετήσια παραγωγή Ελληνικών ντοκιμαντέρ, προβάλλοντας το έργο των ανεξάρτητων δημιουργών και συμβάλλοντας στην προσπάθειά τους να ρίξουν το δικό τους φως σε κάθε πιθανή έκφανση της ζωής που εκτυλίσσεται μέσα και γύρω μας.

Με 120 ταινίες που καταγράφουν τις μικρές και μεγάλες στιγμές της ζωής μας, από γεγονότα που θα απασχολήσουν τον ιστορικό του μέλλοντος μέχρι μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας, έμπειροι και νέοι κινηματογραφιστές μας καλούν για 6 μέρες να σβήσουμε τα φώτα, να κάτσουμε αναπαυτικά και να περιπλανηθούμε στις ιστορίες που αφηγούνται οι εικόνες.
Tην επίσημη πρεμιέρα τους θα κάνουν φέτος στο Φεστιβάλ 40 ταινίες ντοκιμαντέρ
Παράλληλα με το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα προβληθούν 20 ταινίες ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο αφιερωμάτων .
Όπως κάθε χρόνο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν Εκθέσεις- Ημερίδες- Συζητήσεις- Παρουσιάσεις Βιβλίων -Σεμινάρια αλλά και παράλληλες παρουσιάσεις εργαστηρίων σε συνεργασία με δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα – για να γίνουν οι αίθουσες προβολής χώροι έμπνευσης, γέννησης ιδεών, σκέψεων και προβληματισμών που θα βάλουν τις βάσεις για την επόμενη μέρα του ελληνικού κινηματογράφου.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Από 22 έως και 27 Νοεμβρίου θα λειτουργεί στο Φουαγιέ Μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας η έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων από τη Μικρασιατική Καταστροφή σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το 1922, επιλεγμένες φωτογραφίες από το Φωτογραφικό Αρχείο του Πολεμικού Μουσείου αφηγούνται μία από τις πιο καθοριστικές περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Από τις 23 έως και τις 27 Νοεμβρίου η Ισόγεια Αίθουσα Δημαρχείου «Αριστοτέλης» θα φιλοξενεί την έκθεση καλλιτεχνικών Video Εγκαταστάσεων δευτεροετών φοιτητών/-τριών του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

Παρουσίαση των βιβλίων «1922, το τέλος ενός ονείρου» και «1923, εχθρική πατρίδα» του Θανάση Πέτρου, εκδόσεις Ίκαρος
Παρουσίαση του βιβλίου «Η Έβδομη Ήπειρος / 60 Ταινίες για Πάντα» του Δημήτρη Αθανίτη, εκδόσεις Αγγελάκη

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

«Γνωριμία με Ξένες Κινηματογραφίες»
Αφιέρωμα στο Ουγγρικό Ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουγγαρίας.
Τρείς Oυγγρικές παραγωγές και μία συμπαραγωγή επιχειρούν να προσεγγίσουν κάποιες από τις πιο δύσκολες κοινωνικές καταστάσεις της σύγχρονης εποχής και μέσα από αυτές ανακαλύπτουν και μεταφέρουν την ελπίδα για ζωή που κρύβεται μέσα στις πιο αδύνατες συνθήκες, μετατρέποντας την αρχική αίσθηση της κατάδυσης στο σκοτάδι σε μία γεμάτη έντονα συναισθήματα ανάδυση προς το φως.

Θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ :
Gettó Balboa του Árpád Bogdán
Alla Zingara της Glória Halász
Give me shelter του Mihály Schwechtje
Nada para ver aqui του Nicolas Bouchez

Αφιέρωμα στο Περιβάλλον

Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου EKOFILM και το Τσέχικο Κέντρο Πολιτισμού στην Αθήνα
Σε μια εποχή πλήρους περιβαλλοντικού αδιεξόδου, όπου όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες ακραίων καιρικών φαινομένων κι ασύλληπτων φυσικών καταστροφών, το 16ο Docfest στρέφει το φακό του στη φύση και στο περιβάλλον, στο χώρο μέσα στον οποίο ζούμε και αποτελούμε κομμάτι του.
Οι ειδήσεις γύρω από την περιβαλλοντική καταστροφή ολοένα και πληθαίνουν και η επερχόμενη περιβαλλοντική κρίση αρχίζει να γίνεται εμφανής ακόμα και στην καθημερινότητά μας. Δεν μπορούμε να μείνουμε και τώρα αδιάφοροι. Το φετινό Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest στο ιδιαίτερο αφιέρωμά του στο περιβάλλον προβάλλει 4 ταινίες που αποτυπώνουν διαφορετικές εκφάνσεις της περιβαλλοντικής κρίσης. Οι τέσσερις σκηνοθέτες καταγράφουν με πολύ διαφορετικό τρόπο, σε πολύ διαφορετικά μέρη, τις διαφορετικές όψεις μιας ίδιας κατάστασης. Ακραία καιρικά φαινόμενα που αδυνατούμε να διαχειριστούμε, δάση που αργοπεθαίνουν, ρεκόρ καμένων δασικών εκτάσεων που σπάνε το ένα μετά το άλλο σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι κάμερες καταγράφουν μια ασύλληπτη καταστροφή. Κι όμως, όλες οι ταινίες ψιθυρίζουν ότι ίσως να μην είναι ακόμα όλα χαμένα. Ίσως μέσα στην καταστροφή να κρύβεται η λύση κι εμείς οι ίδιοι να είμαστε η ελπίδα ότι ο πλανήτης μας μπορεί να έχει στ’ αλήθεια μέλλον.

Οι 4 ταινίες του αφιερώματος:

Troiane – Stefano Santamanto
Our hopes remain green – Katherina Gugel και Ulf Eberle
Incendios – Martin Trabalik
Bohemian Forest: the Green Lungs of Europe – Karel Svoboda

Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Τον Αύγουστο του 1922, με την καταστροφή της Σμύρνης, συντελείται η τελευταία πράξη του δράματος της Μικρασιατικής Καταστροφής. Όσοι Έλληνες δεν κυνηγήθηκαν άγρια κατά τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου, υπέστησαν αμέσως μετά τις συνέπειες της ανταλλαγής πληθυσμών. Οι αρπαγές και οι λεηλασίες, η καταστροφή σχολείων, ναών και επιχειρήσεων των Ελληνορθόδοξων κατοίκων της Μικράς Ασίας συνοδεύτηκαν από βασανισμούς και εκτελέσεις, με τον ακριβή αριθμό των θανάτων να είναι ακόμη και σήμερα άγνωστος. Πάνω από 1.000.000 Έλληνες βρέθηκαν πρόσφυγες στο ελληνικό έδαφος, μην έχοντας τίποτα πέρα από τις δικές τους δυνάμεις προκειμένου να επιβιώσουν.
Σήμερα, 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ- docfest μας καλεί σε ένα ταξίδι στον χρόνο. Μέσα από το αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή θα ξαναφέρουμε στη μνήμη μας όλα όσα χάθηκαν στον χρόνο αλλά ζουν για πάντα στην καρδιά μας. Συγκινητικές διηγήσεις, σπάνιο αρχειακό υλικό, γνώριμοι τόποι, χαμένες πατρίδες που μένουν αλησμόνητες ξαναζωντανεύουν μέσα από την οθόνη προβολής και αφηγούνται την ιστορία τους, σε μια προσπάθεια συμβολής στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Οι ταινίες του αφιερώματος:

Η τραγωδία του Αιγαίου του Βασίλη Μάρου
1922 του Νίκου Κούνδουρου
Γεγονότα στη Φώκαια 1914 των Ανιές Σκλάβου και Στέλιο Τατάκη
Η Ελλάδα του Ελευθέριου Βενιζέλου του Βασίλη Μάρου

ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ συνεχίζει να στηρίζει και να ενθαρρύνει τη νεανική δημιουργία. Μαθητές, φοιτητές και νέοι κινηματογραφιστές κοιτάνε τον κόσμο μέσα από το κλείστρο της κάμερας και δημιουργούν τις δικές τους ταινίες που μας ταξιδεύουν στη δική τους πραγματικότητα και προβάλλουν την οπτική τους που προβληματίζει και εμπνέει. Ντοκιμαντέρ που αφηγούνται ιστορίες γεμάτες φαντασία, μαγεία, φιλία, περιπέτεια, και διαφορετικότητα θα προβάλλονται καθημερινά σε μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.
Από την Τετάρτη 23 έως και την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν κινηματογραφικές εικόνες που έχουν φτιαχτεί με αυθεντικό ενθουσιασμό και γνήσιο ταλέντο, από νέους που φιλοδοξούν να γίνουν κομμάτι της κινηματογραφικής τέχνης.
Σε συνεργασία με το 1ο ΕΠΑΛ Αλίμου «Ευπαλίνειο» θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ:
«Το Επαγγελματικό Λύκειο Αλίμου και οι τομείς του»
ενώ στο πλαίσιο του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου «DocRocks» θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Στο Τυπογραφείο». Το ντοκιμαντέρ είναι συλλογική εργασία των μαθητών και μαθητριών που συμμετείχαν στο κινηματογραφικό εργαστήριο του Φεστιβάλ.
Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα προβληθούν το ντοκιμαντέρ:
Step by step
Αέναη γη
Στο φορτηγό

Σε συνεργασία με το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ:
Μπάλα είναι και γυρίζει
Πύρινος εφιάλτης
Τρία λεπτά στα Ψαχνά

Σε συνεργασία με τη σχολή κινηματογράφου Famu της Πράγας και το Τσέχικο Κέντρο Πολιτισμού Αθήνας θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ:

659
Swimming Pool
Fundamentals of Art (Základy umění)
Forgive (Odpusť)
The Concrete Jungle (Betonová džungle)
Ηide ‘n’ Seek (Schovka)
Misophonia Orchestra
Borderlines
Love is just a death away (Jsme si o smrt blíž)

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

DOC IN MOTION – Εργαστήριο σχεδιοκίνησης
Το 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ– docfest συνεχίζει και φέτος το κινηματογραφικό εργαστήρι animation Doc in Motion. Με καθοδηγητή τον σκηνοθέτη και animator Ιορδάνη Ανανιάδη, τα παιδιά κάθονται στα ειδικά διαμορφωμένα σχεδιαστήρια κι αποτυπώνουν στο χαρτί ό,τι μπορούν να φανταστούν. Με τη βοήθεια της κάμερας και της μαγείας των τεχνικών animation τα σχέδιά τους θα ζωντανέψουν!

DOCROCKS! – Κινηματογραφικό εργαστήριο
To 16o Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ– docfest διοργανώνει και φέτος το πλέον καθιερωμένο κινηματογραφικό εργαστήριο DocRocks! Στόχος του εργαστηρίου είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα συμμετάσχουν να δημιουργήσουν από το μηδέν μια ταινία ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Δοκιμάζοντας διαφορετικές μεθόδους και τεχνικές, θα βιώσουν ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής μιας ταινίας, από το αρχικό στάδιο της ανταλλαγής ιδεών μέχρι την τελική παρουσίασή της.

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, που έχει οριστεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, διοργανώνει συζήτηση για την έμφυλη βία σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου ΧαλκιδέωνΗ βία κατά των γυναικών είναι μια παγκόσμια σκληρή πραγματικότητα , έναντι της οποίας είναι χρέος μας να δράσουμε όλοι.
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τη λήξη της προβολής της ταινίας του αφιερώματος στον Ουγγρικό Κινηματογράφο, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ουγγαρίας , «Give me a shelter» στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχικού Μεγάρου. Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων για αυτό το μείζον ζήτημα, που συναντάται, δυστυχώς, σε όλες τις χώρες του κόσμου.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest δίνει το λόγο στους νέους δημιουργούς. Φοιτητές, σπουδαστές και νέοι δημιουργοί μοιράζονται τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους γύρω από τη διαδικασία παραγωγής μιας ταινίας ντοκιμαντέρ, από τη σύλληψη και την υλοποίηση μιας ιδέας, μέχρι την τελική μορφή της ταινίας.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: