Home > Πολιτισμος - Κοινωνικα > Παρεμβάσεις της Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων για την Ουσιαστική Ισότητα και την εκλογική νομοθεσία

Παρεμβάσεις της Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων για την Ουσιαστική Ισότητα και την εκλογική νομοθεσία


There are no slides in this slider.



There are no slides in this slider.


ΙΣΟΤΗΤΑΗ Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, κατέθεσε στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Κουρουμπλή, το Προσχέδιο κειμένου Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την επεξεργασία Σχεδίου Νόμου για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων καθώς και την Αιτιολογική Έκθεση του, προκειμένου να ελεγχθεί και να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.
Σκοπός του νόμου αυτού, πρωτοπόρου για τα ελληνικά δεδομένα, είναι να εξειδικεύσει τους κανόνες που απορρέουν από την αρχή της Ισότητας των Φύλων και να εξασφαλίσει την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης και των ίσων ευκαιριών όλων των μελών του κοινωνικού συνόλου, καθώς και την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων στη χώρα μας.
Με τον νόμο αυτό η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις διεθνείς και ενωσιακές της υποχρεώσεις όσον αφορά την ισότητα των φύλων, θεσπίζοντας ένα πλέγμα διατάξεων που εξασφαλίζουν την αποτελεσματική εφαρμογή της στην πράξη.
Επιπλέον, η Γενική Γραμματέας ενόψει της αναθεώρησης της ισχύουσας εκλογικής νομοθεσίας, κατέθεσε πρόταση για την ποσόστωση υπέρ των γυναικών στον Υπουργό Εσωτερικών.
Το μέτρο της ποσόστωσης υπέρ των γυναικών θεωρείται θετική δράση, η οποία αποσκοπεί στην άμβλυνση των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων και είναι προσωρινού χαρακτήρα μέχρι τον τελικό σκοπό της επίτευξης της πλήρους ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, όπως αναγνωρίζεται και στο Σύνταγμα. Στην ισχύουσα νομοθεσία το μέτρο του ενός τρίτου των υποψηφίων βουλευτών/-τριών ισχύει για το σύνολο της επικράτειας των κομμάτων και των συνδυασμών κομμάτων και όχι για κάθε εκλογική περιφέρεια. Με αυτό τον τρόπο, διαστρεβλώνεται τόσο το πνεύμα όσο και το γράμμα του νόμου.
Ως εκ τούτου και με σκοπό την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, προτάθηκε από τη Γενική Γραμματέα, η εφαρμογή της ποσόστωσης του ενός τρίτου για κάθε εκλογική λίστα κάθε πολιτικού κόμματος και συνδυασμού σε κάθε εκλογική περιφέρεια και όχι συνολικά στην επικράτεια. Απώτερος στόχος της Γ.Γ.Ι.Φ. είναι να εισηγηθεί την ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών υποψηφίων και την εφαρμογή του “πενήντα-πενήντα” στις λίστες υποψηφίων στις εκλογές.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: