Λάβαμε από τους φοιτητές του τμήματος Λογοθεραπείας ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας το ακόλουθο δελτίο Τύπου-Πλαίσιο Ψηφίσματος.«Σχετικά με την απόσυρση του υπ’ αριθμόν 176/2014 (ΦΕΚ 279) Προεδρικού Διατάγματος που καθόριζε τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή, απαξιώνοντας σημαντικά τις σπουδές μας, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5/5/2015 Γενική Συνέλευση του Σπουδαστικού Συλλόγου της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, η οποία ψήφισε και ενέκρινε τις εξής κινήσεις-προτάσεις των φοιτητών του τμήματος Λογοθεραπείας:
1. Έναρξη κύκλου δράσεων για την ενημέρωση όλων των κοινωνικών, πολιτικών κ.ά. φορέων και ΜΜΕ, και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με το θέμα.
2. Συμβολική-προειδοποιητική κατάληψη του κτηρίου του τμήματος Λογοθεραπείας, από την Τετάρτη 6 έως και την Παρασκευή 8 Μαΐου, με αιτήματα:
α) την άμεση επαναφορά του Π.Δ. 176/2014, που ουσιαστικά θεσμοθέτησε, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, την Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Λογοθεραπευτή, ώστε να προστατεύεται η δημόσια υγεία από επαγγελματίες με ελλιπή κατάρτιση.
β) Την έμπρακτη αναγνώριση και σεβασμό στον χρόνο, τους κόπους και την οικονομική επιβάρυνση που υφιστάμεθα τόσο εμείς όσο και οι οικογένειες μας, προκειμένου να επιτύχουμε την εισαγωγή και την αποφοίτησή μας από ένα πανεπιστημιακού επιπέδου τμήμα με ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών, αντίστοιχο της αναντικατάστατης αποστολής του. Το τμήμα μας υπήρξε το πρώτο στο είδος του στα Ελληνικά δεδομένα, και ως προς το πρόγραμμα σπουδών είναι πλήρως εναρμονισμένο με τα ομόλογά του τμήματα των κορυφαίων Πανεπιστημίων στον κόσμο. Με το προταθέν Π.Δ. προσβάλλεται βάναυσα το κύρος των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, τα οποία αποτελούν μέρος της Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δύο σχεδόν δεκαετίες μετά την ίδρυση του, κάποιοι θεωρούν (βάσει του προταθέντος στις 20/4/15 νέου ΠΔ) την Παθολογία του Λόγου, της Ομιλίας και της Κατάποσης αντικείμενο που μπορεί να καλυφθεί -θεωρητικά και πρακτικά- σε ένα ημερολογιακό ή δύο ακαδημαϊκά έτη ενός απλού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Εξειδίκευσης, ή και να προσκτηθεί με μόνη την εμπειρική γνώση (!) μιας δεκαετίας. Τέτοιες αντιλήψεις προσβάλλουν όχι μόνον την κοινή λογική, αλλά επίσης την Λογοθεραπεία ως αυτόνομη επιστήμη, καθόσον αμφισβητούν την αναγκαιότητα των σπουδών μας. Σημειώνουμε απλώς ότι για την λήψη του πτυχίου μας, το πρόγραμμα του τμήματός μας προβλέπει την ολοκλήρωση 900 περίπου κλινικών και εργαστηριακών ωρών, χωρίς να συνυπολογίζονται τα θεωρητικά μαθήματα.
γ) την τήρηση
i)του Ευρωπαϊκού (και για την Ελλάδα Εθνικού) Πλαισίου Προσόντων, βάσει του οποίου απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος είναι το βασικό πτυχίο στο αντίστοιχο επιστημονικό αντικείμενο (6ο επίπεδο σπουδών) και όχι τα Μεταπτυχιακά Διπλώματα Εξειδίκευσης (7ο επίπεδο), καθώς και σειράς άλλων τυπικών διατάξεων.
ii)του ΠΔ 96/2002 σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του ελληνικού κράτους που προβλέπει τον έλεγχο των ακαδημαϊκών τίτλων της αλλοδαπής από το ΔΟΑΤΑΠ,
iii)της ευρωπαϊκής νομοθεσίας/οδηγίας σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από το ΣΑΕΠ
iv)της γνωμοδότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), όπως αυτή προβλέπεται για την έκδοση του ΠΔ,
v)της νομιμότητας του ΠΔ 176/2014, η οποία έχει ελεγχθεί και επικυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
δ) Την διασφάλιση της δημόσιας υγείας στην χώρα μας, έναντι οποιουδήποτε συμφέροντος. Ο καθένας είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι λχ. οι συνέπειες μιας εσφαλμένης ή έστω πλημμελούς λογοθεραπευτικής αντιμετώπισης ενός κοινού εγκεφαλικού επεισοδίου, μπορεί να είναι καταστροφικές για την κοινωνική και επαγγελματική ζωή ενός ανθρώπου• ή ότι κάποιος λάθος χειρισμός μιας απλής διαταραχής κατάποσης μπορεί να επιφέρει ακόμη και τον θάνατο του ασθενούς(!).
Καλούμε σε συμπαράσταση και συστράτευση στον αγώνα μας, με τοποθετήσεις και κάθε δυνατό μέσο:
1)τους συναδέλφους φοιτητές Λογοθεραπείας των άλλων δύο Τριτοβάθμιων σχολών της χώρας (ΑΤΕΙ Ηπείρου και Πελοποννήσου).
2)τους επαγγελματίες Λογοθεραπευτές, κατόχους βασικού πτυχίου (6ου επιπέδου) στη Λογοθεραπεία.
3)τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους όλων των ειδικοτήτων (και δη των σχολών υγείας), καθώς είναι σαφές ότι το προταθέν ΠΔ εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο απαξίωσης των πτυχίων μας (ιδίως των ΑΤΕΙ) και προώθησης των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων στην εκπαίδευση.
4)κάθε κοινωνικό, πολιτικό ή άλλο φορέα και ολόκληρη την κοινωνία, που οφείλει να επιδεικνύει τα κατάλληλα αντανακλαστικά σε κάθε (μικρο)πολιτική απόφαση που λαμβάνεται σε βάρος της ίδιας και των επόμενων γενεών.
Οι φοιτητές του τμήματος Λογοθεραπείας ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας
Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr
Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr