Home > Hot ! > Προς τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας – Καταγγελία των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου -Λίμνης – Αγ. Άννας από την «ΗΡΑ»

Προς τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας – Καταγγελία των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου -Λίμνης – Αγ. Άννας από την «ΗΡΑ»


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

12038513_431571090382371_6090232709459655259_nΚύριε Εισαγγελέα τα 115 σωματεία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων και τα 35 της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας τα οποία αριθμούν περί τα 1.500.00 μέλη εκ των οποίων και το Φιλοζωικό Σωματείο Β.Εύβοιας «ΗΡΑ» που δραστηριοποιούνται σε κάθε γωνιά της χώρας μας και αγωνίζονται για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων αλλά και την βελτίωση της εικόνας της πατρίδας μας, η οποία διασύρεται διεθνώς λόγω των συνεχών κακοποιήσεων και δολοφονιών ζώων συντροφιάς, αλλά και παραγωγικών ζώων καταγγέλουν την πλήρη αδιαφορία της ηγεσίας των δύο Δήμων μας Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας, σχετικά με την διαχείρηση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που αυξάνονται συνέχεια στην επικράτεια των δύο αυτών Δήμων. Μέλη των διοικητικών οργάνων των ομάδων μας δέχονται συχνά τηλεφωνήματα από κατοίκους αλλά και κοινοτάρχες των χωριών των δυο Δήμων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον μεγάλο αριθμό αδέσποτων ζώων που ζουν στην περιοχή όπως και για επιθέσεις που δέχονται από αυτά πολίτες ή και επισκέπτες των περιοχών τους και ζητούν την βοήθεια μας. Σύμφωνα με το νομο 4039/ΦΕΚ 15/2/2/2012 Άρθρο 9 παρ.1 οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και την διαχείρηση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και να φροντίζουν για την στείρωση την κτηνιατρική φροντίδα και την ευζωία αυτών και να εφαρμόσουν προγράμματα υιοθεσιών και ενημέρωσης των δημοτών τους, ώστε να περιοριστεί η εγκατάλειψη και η αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων. Η υποχρέωση τους αυτή προκύπτει και από τον κώδικα που ορίζει τις αρμοδιότητες των Καλλικρατικών Δήμων κεφάλαιο (γ) ποιότητα ζωής και Εύρυθμης Λειτουργίας των πόλεων και των οικισμών παράγραφος 29.
Οι ισχυρισμοί της ηγεσίας των δύο Δήμων ότι δεν υπάρχουν χρήματα, όπως και το επιχείρημα προτεραιότητα έχουν τα σκουπίδια κλπ. δεν στέκουν διότι για τον μεν ισχυρισμό έχουμε να αντιτάξουμε την παράγραφο 5 του αρθρου 4 του νόμου 4039/2012, που άμα οι Δήμοι την εκμεταλλευτούν σωστά θα έχουν ένα έσοδο από την σήμανση και καταγραφή των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς της περιοχής τους. Επίσης σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου 21 του προαναφερόμενου νόμου τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες του νόμου αυτού, αποδίδονται στους Δήμους, ώστε να αποτελέσουν για αυτούς ένα έσοδο για την διαχείρηση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αλλά για να προκύψει και αυτό το έσοδο προυπόθεση αποτελεί η δραστηριοποίηση του Δήμου και η εφαρμογή του νόμου όσον αφορά την δική του ευθύνη. Όσο για το επιχείρημα ότι προτεραιότητα έχουν τα σκουπίδια αναρωτιόμαστε ποιά είναι η βάση αυτού του επιχειρήματος, όταν παρατηρούμε την πληθώρα των πρακτικών και ηθικών προβλημάτων που δημιουργούνται από τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και τον βαθμό του εξευτελισμού της χώρας μας διεθνώς λόγω της επίδειξης μεγάλης αδιαφορίας των αρμόδιων φορέων. Αναρωτιόμαστε αν κάποιοι εθελοτυφλούν και δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος και τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν λόγω της αδιαφορίας τους ώστε να παραβλέπουν την ευθύνη τους σε τέτοιο βαθμό. Βεβαίως οι Δήμοι Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας οφείλουν να φροντίζουν για την υγιεινή και ασφαλή διαβίωση των Δημοτών τους και αυτό συνεπάγεται και την διαχείρηση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που ζούν στην επικράτεια τους. Η πρακτική της αποσυμφόρησης των χωριών των δύο Δήμων από τα αδέσποτα με την γνωστή μέθοδο της ομαδικής δηλητηρίασης αυτών, ευτυχώς δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί και να δώσει την λύση και για το λόγο ότι οι ποινές που προβλέπονται από τον νέο νόμο 4039/2012 για τις πρακτικές αυτές είναι ιδιαίτερα αυστηρές αλλά και για το λόγο ότι αργά αλλά σταθερά η κουλτούρα του Έλληνα αλλάζει και η σχέση του με τα ζώα μπαίνει πια σε ένα άλλο επίπεδο.
Εκ των πραγμάτων λοπόν και εφ όσον οι Δήμοι δεν δείχνουν το παραμικρό ενδιαφέρον να θεσπίσουν και να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα διαχείρησης των αδέσποτων ζωων συντροφιάς ο αριθμός αυτός διαρκώς αυξάνεται και λόγω των ανεξέλεγκτων εγκαταλείψεων. Υπάρχουν τρόποι να περιοριστούν και οι δύο αυτές αιτίες αλλά με λύπη μας σας αναφέρουμε πως η ηγεσία των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου -Λίμνης – Αγ. Άννας αρνούνται πεισματικά να συνεργαστούν με εκπροσώπους μας που δραστηριοποιούνται στην Ιστιαία Β.Ευβοίας και να έχουν οποιαδήποτε σχετική ενημέρωση και υπήρξαν φορές που ενημερώθηκαν για το όλο πρόβλημα και την κατάσταση που επικρατεί, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έπραξαν τίποτα προς την καλυτέρευση των αδέσποτων.
Καταγγέλουμε ως εκ τούτου την Δήμαρχο Ιστιαίας – Αιδηψού Λίνα Ευσταθίου –Σπανού. Καταγγέλλουμε ως εκ τούτου τον Δήμαρχο Μαντουδίου -Λίμνης -Αγ. Άννας Χρήστο Καλυβιώτη για παράβαση καθήκοντος και αχαρακτήριστη αδιαφορία για την προστασία της ποιότητας ζωής των Δημοτών των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου -Λίμνης -Αγ. Άννας και ζητάμε την κατα οιονδήποτε τρόπο παρέμβαση σας.
Για το Φιλοζωικό Σωματείο Β. Εύβοιας ΗΡΑ
Η Πρόεδρος
Λίλα Ευθυμιοπούλου

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: