Home > Πολιτισμος - Κοινωνικα > Μέτρα Περιβαλλοντικών Όρων

There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Για την λειτουργία υφιστάμενης εδαφοδεξαμενής

Μέτρα Περιβαλλοντικών Όρων

Αποθήκευση – εξάτμιση υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείου

Με αφορμή τα προβλήματα ρύπανσης από τα απόνερα – λιόζουμο ελαιοτριβείου στη περιοχή Αϊ Γιώργη – Ιστιαίας επιβάλλεται να ληφθούν τεχνικές προδιαγραφές και μέτρα αντιρρύπανσης ή γενικότερα αντιμετώπισης της υποβάθμισης του περιβάλλοντος  που επιβάλλεται να κατασκευασθούν ή να ληφθούν  σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία περί Περιβαλλοντικών Όρων, η οποία συμπληρώνεται με τους κάτωθι όρους και προϋποθέσεις στην περιπτώσει που αυτοί δεν προβλέπονται από την ισχύουσα Μ.Π.Ε. (Οδηγία 2008/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Νοεμβρίου 2008 «για τα απόβλητα και την κατάργηση ορισμένων οδηγιών» (ΕΕ L 312/3 της 22.11.2008 ; ν.4042/13-2-2012(ΦΕΚ 24/13-2-2012/τ.Α); ν.3199/2003 Περί προστασίας και διαχείρισης των υδάτων – εναρμόνιση με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ «θέσπισης πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα πολιτικής των υδάτων») :

1. Θα πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος της δεξαμενής, με επί τόπου επισκέψεις του υπευθύνου του ελαιοτριβείου. Σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων βαρύνει τον αρχικό παραγωγό των αποβλήτων και τον τρέχοντα ή τους προηγούμενους κατόχους αποβλήτων (άρθρο 12, ν.4042/13-2-2012).

2. Να ελέγχεται η ακεραιότητα της περίφραξης, η στάθμη των αποβλήτων, και η κατάσταση της δεξαμενής (ανάχωμα, πλευρικά τοιχώματα). Σε περίπτωση που εντοπιστούν ρωγμές στο έδαφος ή δείγματα καθιζήσεων θα πρέπει να γνωμοδοτήσει ειδικός γεωτεχνικός για την ασφάλεια της κατασκευής.

3. Προτείνεται η τοποθέτηση μεμβράνης για πλήρη στεγανοποίηση της δεξαμενής και συμμόρφωση με το α.π. οικ125550/744/Φ15 / 2-11-2012 Έγγραφο του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

4. Ομοίως θα πρέπει να ελέγχονται και οι σωληνώσεις μεταφοράς των αποβλήτων σε όλο το μήκος τους. Πριν την έναρξη λειτουργίας του ελαιοτριβείου, συνίσταται η δοκιμή των σωληνώσεων με νερό για τυχόν διαρροές.

5. Για την πρόληψη των οσμών πρέπει να γίνεται ανάδευση, και εφόσον διαπιστωθούν οχλήσεις θα πρέπει να γίνεται οξείδωση με προσθήκη υπεροξειδίου του υδρογόνου 1% ανά μονάδα όγκου των υγρών αποβλήτων.

6. Διαδικασία καθορισμού Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ) σύμφωνα με το άρθρο 4 της Φ.14/4187 /266 ΚΥΑ ( ΦΕΚ 1275 /Β/11.04.2012)  και του Παραρτήματος Ι.

7. Με την λήξη της ετήσιας παραγωγικής περιόδου θα πρέπει να γίνονται οι εξής ενέργειες:

α) Η εναπομένουσα λάσπη τοποθετείται σε παράπλευρη κλίνη ξήρανσης και σκεπάζονται με χώμα ικανού πάχους. Στην συνέχεια αφού ξεραθεί διατίθεται για λίπανση των αγρών του ιδίου. Στον πυθμένα της εξατμισοδεξαμενής ρίχνεται ομοιόμορφα ποσότητα σκόνης ασβεστίου αντίστοιχη της ποσότητας της λάσπης.

β) Καθαρίζονται οι δεξαμενές επεξεργασίας υγρών αποβλήτων. Η παραμένουσα ιλύς οδηγείται στην κλίνη ξήρανσης της περιοχής των εξατμισοδεξαμενών.

γ) Να γίνεται οπτικός έλεγχος στην μεμβράνη για φθορές ή αποκόλληση των ενώσεων και σε περίπτωση που διαπιστωθούν να διορθώνονται.

Τα απόβλητα των ελαιοτριβείων (ή κατσίγαρος), απόβλητα “βαρύτατου” ρυπαντικού φορτίου, εναποτίθενται σε μεγάλες ποσότητες και για περιορισμένο χρονικό διάστημα (Νοέμβριο-Μάρτιο). Στη σύσταση τους αναφέρονται μεγάλες ποσότητες σακχάρων, οργανικών οξέων, πολυφαινολών και μη γνωστές ποσότητες βαρέων μετάλλων, ουσίες οι οποίες σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν οργανική και χημική ρύπανση.

Ο «κατσίγαρος» ή λιόζουμο, υγρό μείγμα νερού με 5% ελαιόλαδο και υπολείμματα ελιάς, είναι απόβλητο άκρως τοξικό, αφού 1 κυβικό μέτρο κατσίγαρου ισοδυναμεί με 150 περίπου κυβικά μέτρα αστικών αποβλήτων. Σε 24 ώρες το λιόζουμο πρέπει να υποστεί επεξεργασία αλλιώς γίνεται τοξικό και δημιουργεί πρόβλημα στις μονάδες βιολογικού καθαρισμού που δεν μπορούν να το επεξεργαστούν. Όταν πέφτει στο νερό με τη βροχόπτωση, όχι μόνο το χρωματίζει μαύρο, αλλά και συντελεί σε μια σειρά από βιοχημικές αντιδράσεις – BOD & COD – που αφαιρούν το οξυγόνο από το εδαφικό και υδατικό περιβάλλον».

Σταυρινός Λευτέρης

Γεωπόνος  – Εδαφολόφος (Ph.D.)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: